pomarańcze - 5663 przepisów (strona:132/378)

Puchar Bogów z Bakalland 161

owocowych i bromelainy (bromeliny) - grupy enzymów o wielu właściwościach leczniczych. -Mandarynki , są uważane za młodsze siostry pomarańczy. Są od nich nie tylko mniejsze, lecz także słodsze. Jednak od pomarańczy i innych owoców cytrusowych różnią się także zawartością witamin i innych składników odżywczych. Co prawda podobnie jak grejpfruty czy cytryny są skarbnicą witaminy C, lecz tylko one zawierają nobiletynę

Z Kuchni Do Kuchni
Sernik na zimno z galaretką ze Sprite`a 291

żelatyny ok. 100 ml wody do rozpuszczenia żelatyny 450 g jogurtu greckiego Galaretka: 3 szklanki Sprite`a 4 i 1/2 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: Cytrynki z kwiatem czarnego bzu ETERNO Pomarańcze w syropie ETERNO Mango z wanilią ETERNO kilkanaście lisków świeżej melisy Wykonanie: Biszkopt: Pieczemy według przepisu, który umieściłam w linku. Dla przypomnienia napiszę, że na moim blogu wszystkie wyrazy(...)napoju, wymieszałam. Przezroczysty płyn, który miał się przeobrazić w naszą galaretkę wylałam na stężałą masę serową. W galaretce pozanurzałam odsączone z syropu cytrynki z kwiatem czarnego bzu, jeden plasterek pomarańczy w syropie i listki melisy. Wstawiłam do lodówki do stężenia. Po około 2 godzinach sernik nadawał się podania.   SMACZNEGO życzy BLONDYNKA

Blondynka Gotuje
Tosty francuskie (Pain Perdu) 216

waniliowego 1 łyżeczka cynamonu skórka z pomarańczy - opcjonalnie 2 łyżki masła dodatkowo: cukier puder, konfitura, nutella W głębokim talerzu wymieszać jaja z mlekiem, cukrem, cynamonem i skórką z pomarańczy.  Na patelni rozgrzać masło z niewielką ilością oleju, aby się nie przypaliło.  Każdą kromkę zamoczyć w masie jajecznej i ułożyć na patelni. Smażyć z obu stron

wyzwania kuchenne
Miodówka 153

niedawno i dzielę się nim , bo trunek niespotykanie smaczny. A tak w ogóle,to dostałam go , do degustacji :) Dla mnie rewelacja :) Składniki : 1 szklanka miodu wysuszona skórka z 1/4 pomarańczy ( bez białej skórki która daje goryczkę ) 2 czubate łyżki(...)mielonej kawy pół łyżeczki do herbaty startej gałki muszkatołowej 1 litr spirytusu 96 % 1 szklanka rumu Przygotowanie : Miód lekko zrumienić w garnku , wlać do tego szklankę wody, włożyć skórkę pomarańczy i zagotować Po zagotowaniu syrop zszumować i ostudzić Kawę wymieszać z gałką muszkatołową i parzyć przez 5 min..  Po tym czasie ostudzić i przecedzić Do miodu wlać

Proste Potrawy
Jarzynowa wg mojego świątecznego pomysłu 216

tych rzeczy... Składniki: 1/2 szklanki groszku, kukurydzy i fasoli czerwonej biała część łodygi pora 5 jajek 3 czubate łyżki majonezu sól i pieprz można dodac 2 ogórki konserwowe 7 pomarańczy Wykonanie: Groszek, kukurydzę oraz fasolę wsypujemy do miseczki. Pora kroimy w plasterki Jajka i marchewkę gotujemy i kroimy w bardzo drobną kostkę. Dodajemy do warzyw Dodajemy majonez, sól(...)pieprz i mieszamy W pomarańczach odcinamy około 1/4 jej części robiąc daszek...wydrążamy miąższ i w jego miejsce wkładamy sałatkę... Idealna ozdoba świątecznego stołu, na pewno spodoba się całej rodzinie... Smacznego!!! var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-44911160-1']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js';

NaKońcuJęzyka
Carpaccio z dyni z serem Bursztyn 268

owoców i soli. Idealna na przystawkę!   Carpaccio z dyni Muscade   Na jedną porcję:  - 40g - 7 plasterków dyni  Marynata do dyni:  - sok z połowy pomarańczy - 1 cm plaster imbiru pokrojony drobno  - 5ml miodu lipowego  - 2,5ml octu jabłkowego Sałatka:  - garść świeżej rukoli - 4 listki mięty - 3 listki nasturcji - 2 kolorowe kwiaty(...)świeża mięta - świeże maliny  - ser Bursztyn do pokruszenia   1.  Dynię obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plasterki. Następnie przygotowujemy marynatę w miseczce: wyciskamy sok z pomarańczy, dodajemy miód i ocet jabłkowy, a na koniec drobno posiekany (roztarty) imbir. Marynujemy dynię co najmniej pół godziny (najlepiej przez noc). Jeśli nie lubimy mocno chrupiącej możemy sparzyć

Sajkofanka smaku
Ciasto marchewkowe 185

rzepakowego 100 g cukru brązowego 200 g mąki żytniej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej otarta skórka z jednej pomarańczy  sok z połowy pomarańczy 1 łyżeczka cynamonu 0,5 łyżeczki startej gałki muszkatołowej  0,5 łyżeczki startego imbiru cukier puder do posypania ( jeżeli słodyczy jest za mało) Przygotowanie: Marchewkę myjemy

Niezły Młynek
Babskie ule, pszczoły bąki i inne owady 224

więc moja akcja rozmnażania uli wydaje się być dobrym pomysłem) Wyrobienie ciasta kruchego nie zajmuje dużo czasu, tym bardziej ulepienie kuleczek- uli. Polecam użycie kandyzowanej  skórki z pomarańczy  i orzechów pistacjowych lub nerkowca, w ciekawy sposób zmieniają nasze doznania smakowe. Na cieście nie może zabraknąć masy więc i tym razem znęcamy się nam margaryna lub masłem(...)cukru pudru 10 dag miodu jajko 1 łyżeczka sody oczyszczonej powidła śliwkowe 3 łyżki śmietany kwaśnej Nadzienie do kulek: 1/2 szklanki orzechów 1/2  szklanki skórki z pomarańczy 2 łyżki miodu masa:  1/2 l mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 25 dag margaryny Okrągłe biszkopty Wykonanie.  Składniki na ciasto łączymy ze sobą

ciastkarnia na kruchym spodzie
Babka ajerkoniakowa w białej czekoladzie 183

masła 150 g mąki 100 g gorzkiej czekolady 200 g cukru 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 200 ml ajerkoniaku  2 tabliczka białej czekolady kandyzowana skórka z pomarańczy Wykonanie: Masło ucieramy mikserem z cukrem na biały puch i dodajemy po jednym jajku. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sitko. Do gotowej masy wlewamy na zmianę ajerkoniak(...)formy i pieczemy 50 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu babkę aż nie wystygnie zostawiamy w formie. Zimną polewamy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą białą i posypujemy skórką z pomarańczy. Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
Sałatka z kurczakiem, rukolą i cytrusami 224

wspaniałą sałatkę z kurczakiem, rukolą i cytrusami. Całość polana dość intensywnym, lekko pikantnym dipem. Pychota. Zwłaszcza latem! Ilośc porcji: 3 Składniki: 200 – 300g piersi z kurczaka 1,5 pomarańcza 1 grejpfrut ½   cytryny Rukola 5 łyżek oliwy 3 łyżki sosu słodko-pikantnego Przyprawy: chili (można zastąpić świeżą papryczką) imbir, sól, pieprz Piersi z kurczaka rozbijamy tłuczkiem w plastry. Następnie przygotowujemy(...)odkładamy na kwadrans. W między czasie wyparzamy owoce oraz obieramy ze skórki. Wycinamy owoce bez skórek zachowując sok, który wycieknie w tym czasie. W miseczce łączymy sok z pomarańczy, grejpfruta, sos słodko-pikantny, oliwę oraz sok z połowy cytryny. Doprawiamy imbirem i chili oraz mieszamy. Mięso z kurczaka obsmażamy na patelni na średnim ogniu. Na talerzu układamy rukole, cytrusy

Kolizje Smaków
Cynamonowo-piernikowy sernik na zimno 201

700g serka homogenizowanego o smaku waniliowym 300ml śmietanki kremówki 4 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny 2 łyżeczki cynamonu Kilka pierniczków Pół małej szklanki ciepłej wody Wierzch: Pierniczek (opcjonalnie) Pomarańcza 2 galaretki pomarańczowe Ciasteczka wraz z masłem w temperaturze pokojowej umieszczamy w miseczce i blenderujemy do uzyskania jednolitej masy. Wykładamy w tortownicy, którą można uprzednio wyłożyć papierem do pieczenia(...)ciągle mieszając mikserem dodajemy serek i krótko mieszamy. Pierniki kruszymy na drobno, dorzucamy do masy i mieszamy, tym razem łyżką. Wykładamy masę na spód. Na wierzchu układamy pierniki lub pomarańcze (można oczywiście użyć wyobraźni i poukładać cokolwiek co nam przyjdzie do głowy:)). Odstawiamy ciasto do lodówki. Przygotowujemy galaretkę rozpuszczając ją w mniejszej ilości wody niż pokazuje instrukcja   (najlepiej

Kolizje Smaków
Na zimę. Do spiżarni. Powidła śliwkowo-pomarańczowe 140

Dzisiaj przepis na kolejne powidła śliwkowe. Lubimy tradycyjne powidła i lubimy konfitury z pomarańczy więc nastąpiła synteza smaków. Do śliwek dodałam pomarańcze, zarówno miąższ jak i skórkę, i jestem zachwycona tym połączeniem. Śliwki nabrały nowego wymiaru - koniecznie sobie takie przetwory zróbcie ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Pączuszki super bomba 194

mąki (typ 480 -650) 25 g świeżych drożdży (lub 12 g instant) szklanka mleka 5 żółtek 1 jajko 60 g cukru łyżka wódki sok z cytryny lub pomarańczy ok. 3 łyżek olej lub smalec cukier puder, sok z cytryny, laska wanilii lub cukier wanilinowy Małe pączki robimy tak samo jak duże tylko nie wkładamy nadzienia do surowego ciasta. Proporcje(...)drobnym cukrem ukręconym z wanilią. Lukrowanie: kilka łyżek cukru rozpuszczamy w kilku kroplach bardzo gorącej wody, mieszamy aż masa będzie gładka, dodajemy kilka kropel soku z cytryny lub z pomarańczy. W masę wrzucamy dopiero co usmażone pączki i obtaczamy. Oprócz tego możemy posypać pączki dodatkowo drobnym cukrem z prawdziwą wanilią lub cukrem wanilinowym. Jeśli wolisz wypróbować inny sposób

prawdziwe jedzenie
Pączuszki na karnawał w Rio 189

mąki (typ 480 -650) 25 g świeżych drożdży (lub 12 g instant) szklanka mleka 5 żółtek 1 jajko 60 g cukru łyżka wódki sok z cytryny lub pomarańczy ok. 3 łyżek olej lub smalec  ajerkoniak cukier puder, sok z cytryny, laska wanilii lub cukier wanilinowy Małe pączki robimy tak samo jak duże tylko nie wkładamy nadzienia do surowego(...)drobnym cukrem ukręconym z wanilią. Lukrowanie: kilka łyżek cukru rozpuszczamy w kilku kroplach bardzo gorącej wody, mieszamy aż masa będzie gładka, dodajemy kilka kropel soku z cytryny lub z pomarańczy. W masę wrzucamy dopiero co usmażone pączki i obtaczamy. Żeby dodać pączkom bardziej wykwintnego charakteru możemy posypać je dodatkowo drobnym cukrem z prawdziwą wanilią lub cukrem wanilinowym . Wypełnianie nadzieniem

prawdziwe jedzenie
Ciasto dyniowe z orzechami 217

Kotanyi 2 jajka 3 łyżki jogurtu greckiego 2 szklanki dyni startej na grubych oczkach jarzynowych 1/2 szkl. oleju lukier 1/2 szkl. cukru pudru 2-3 łyżki soku z pomarańczy lub zimnej wody orzechy do posypania Przygotowanie: W jednej misce łączymy suche składniki: mąkę ze szczyptą soli, sodą, posiekaną drobno skórką kandyzowaną, zmielonymi orzechami i karmelem z wanilią. Do drugiej(...)nagrzanym piekarniku w temp. 160 stopni z termoobiegiem ok. 45-50 minut. Studzimy ciasto przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Wierzch smarujemy lukrem przygotowanym z cukru pudru i soku z pomarańczy lub wody (całość dokładnie ucieramy trzepaczką, gdy zacznie gęstnieć wylewamy na ciasto, równomiernie rozsmarowujemy na powierzchni), możemy lukier posypać tartymi orzechami i większymi kawałkami orzechów. Smacznego! The post Ciasto dyniowe

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Proponowane wyszukiwania