polewa - 11092 przepisów (strona:244/740)

Zapiekane tosty francuskie na słodko 203

Celsjusza. Naczynie do zapiekania dokładnie nacieramy masłem. W misce mieszamy jajko, mleko, szczyptę soli, cynamon i cukier. Tosty maczamy kolejno w jajecznej mieszance i układamy w naczyniu do zapiekania. Polewamy pozostałą masą, posypujemy bakaliami. Zapiekamy 20-25 minut. Podajemy na ciepło z miodem i dżemem. Smacznego

My Culinary Art
Muszle makaronowe z wołowiną 159

praskę czosnkiem oraz przyprawami. Ugotowane muszle delikatnie odcedzamy i układamy na talerzu tak by się nie posklejały. Nadziewamy je przygotowanym farszem i układamy w wysmarowanej tłuszczem formie. Ułożone muszle polewamy odrobinką słodkiej śmietanki, przykrywamy pokrywą lub folią aluminiową i zapiekamy w temp. 180st C przez ok 35 minut, po czym odkrywamy i pieczemy jeszcze 15 minut do zrumienienia wierzchu

Kuchnia w czekoladzie
Sałatka z grillowanymi szparagami, batatami, papryką z groszkiem świeżym i jajkiem w koszulce 162

następnie jednym, zdecydowanym ruchem przelewam do garnka z wodą. Wyławiam po minucie. Postępuję tak samo z drugim jajkiem. Na sałacie układam grillowane warzywa, całość posypuję fetą i groszkiem. Polewam olejem lnianym i doprawiam świeżo zmielonym pieprzem. Podaję z jajkiem ugotowanym w koszulce. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Pomarańczowy torcik z naleśników 204

miseczce i dokładnie mieszamy.  Na dużym talerzu kładziemy usmażony naleśnik, który smarujemy serem i nakrywamy go kolejnym naleśnikiem. Czynność tę powtarzamy, aby na talerzy utworzył się torcik. Całość polewamy syropem klonowym. Smacznego

ChilliJemy
Knedle ziemniaczane z truskawkami i sosem śmietanowym 227

formuję kuleczki. 3. Knedle wrzucam do gotującej się, osolonej wody. Gotuję 7 minut od momentu wypłynięcia. Ugotowane knedle wykładam na talerz. 4. Śmietanę dokładnie mieszam z cukrem. Przygotowanym sosem polewam knedle

Tradycyjna kuchnia Kasi
Salatka z mlodych ziemniakow, z malosolnym i szczypiorkiem 209

agawy Ziemniaki kroimy na pół, jabłko myjemy i kroimy w kostkę, cebulkę kroimy w piórka a szczypior w plasterki. Ogórka kroimy w ćwierć plasterki. Składniki sosu mieszamy i polewamy nimi warzywa. Całość solimy i pieprzymy, mieszamy i chłodzimy min. godzinę

Dzieje kuchennej Wiewióry
Szybkie żeberka w miodzie i Salsie Mexicana 239

stopniach. (Czas pieczenia zależy od wielkości kawałków. Mniejsze pieką się szybciej - wiadomo.) Pierwsza godzina pieczenia powinna odbywać się pod przykryciem (np. folią aluminiową). Późnej - co jakiś czas, żeberka należy polewać wytwarzającym się sosem.   (*) Ja użyłam sosu Develey ,  który doskonale sprawdził się w przypadku moich żeberek

Di gotuje
Ciasto kokosowo - jabłkowe 163

dodajemy piankę jabłkową i wiórki kokosowe , mieszamy i wykładamy na podpieczone ciasto. Pieczemy jeszcze ok 30 min .. Po wyjęciu jeszcze gorące, posypujemy startą czekoladą, lub robimy polewę

Gotowanie jest łatwe
Rolada z kiełbasą Ireny 229

smaku. Mięso mielone rozkładamy w kształcie prostokąta grubości 1 cm, przykrywamy mięsem z kurczaka, Z kiełbasy zdejmujemy osłonkę, kładziemy na brzegu rolady. Całość delikatnie zwijamy w rulon i polewamy oliwą. Zawijamy roladę w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku około 1 godz w 180 C. Po upieczeniu roladę kroimy w plastry. Można p oda wać na ciepło i na zimno

kgwjanczewo
sałatka z truskawkami i szpinakiem 176

usuwamy szypułki, kroimy w ćwiartki i układamy na szpinaku. Ser dzielimy na kawałki lub kroimy w kostkę i dodajemy do liści szpinaku i truskawek. Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi oraz polewamy oliwą i miodem. *Proporcję składników możemy dowolnie zmieniać wg własnego smaku

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto z truskawkami 183

Piec około  40 min. w 180 stopniach. Ciasto wystudzić. W zagłębienia po truskawkach wlać tężejącą galaretkę i odstawić do zastygnięcia. Gdy zastygnie oprószyć ciasto cukrem pudrem albo polać polewą czekoladową

Moje domowe kucharzenie
Murzynek z truskawkami i galaretką 183

ostygnięcia i zgęstnienia, ale nie całkowicie. Jak już mocno zacznie gęstnieć zalać masę śmietanowo-galaretkową. Natychmiast położyć drugą warstwę ciasta i lekko przydusić. Ciasto posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową. Pycha, polecam

Kuchnia Pokoleń
Schab w orientalnym sosie z makaronem soba 115

rozprowadzamy w niewielkiej ilości zimnej wody, dodajemy do sosu z mięsem. Zagęszczamy sos i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Na talerze nakładamy makaron, układamy na nim mięso i polewamy powstałym sosem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding

R'n'G Kitchen
Lekka sałatka z pomidorem, rzodkiewką i chia 222

ósemki, a te na pół. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a rzodkiewki w większe kostki. Składniki przekładamy do miski z sałatą. Następnie dodajemy nasiona chia, a całość delikatnie polewamy oliwą z oliwek. Na koniec doprawiamy naszą sałatkę solą ziołową i pieprzem. Mieszamy delikatnie. Odstawiamy na około 10 minut. Próbujemy, opcjonalnie doprawiamy. Nasionka chia pod wpływem wilgotnych składników powinny napęcznieć. Sałatkę

Słodkie okruszki
Ciasto z truskawkami i bitą śmietaną 323

pokrojone w plasterki truskawki. Wykładam na połowę biszkoptu i przykładam drugą połówką biszkoptu. Drugi raz przygotowuję śmietanę tylko bez dodawania truskawek. Wykładam na ciasto. Układam połówki truskawek. Tężejącą galaretką polewam ciasto. Zostawiam ciasto w lodówce do stężenia galaretki

Cukiernia Pychotki