polewa - 11092 przepisów (strona:240/740)

Jak obrać skutecznie pomidora ze skórki 147

świeżego pomidora ze skórki nie jest dla mnie dużym problemem. Zagotowuję wodę w czajniku Skórkę umytego pomidora, nacinam delikatnie na "krzyż" w miejscu po szypułce Wkładam do wysokiej miseczki Polewam pomidora z góry wrzątkiem i pozwalam mu poleżeć w tej wodzie jakąś chwilę. Potem wyjmuję ostrożnie łyżką jeszcze ciepły, zanurzam na chwilę w zimnej wodzie, wyjmuję, wykrawam resztę po szypułce

Proste Potrawy
Czekoladowe kulki z płatkami owsianymi i ziarnem ekspandowanym 167

herbatniki Mleko wlać do garnka, wsypać cukier i zagotować mieszając. Włożyć pokruszoną czekoladę i rozpuścić ją. Wlać esencję waniliową i wymieszać dokładnie. Powinno powstać coś w rodzaju niezbyt gęstej polewy czekoladowej. Płatki owsiane uprażyć (mieszając je) na suchej patelni na średnim ogniu. Powinny lekko zbrązowieć i zacząć pachnieć. Uważać, żeby ich nie przypalić. Uprażone wsypać do mleka z czekoladą, wymieszać

Codzienna kuchnia niecodzienna
Domowy kopiec kreta 332

mieszamy Dodajemy jogurt i mieszamy Gotową masę wylewamy do formy i do piekarnika Upieczone ciasto Odpinamy boki tortownicy i odstawiamy do wystygnięcia Wydrążamy środek ciasta Obieramy banany i polewamy je sokiem z cytryny Przygotowujemy poncz i nasączmy ciasto Na spodzie układamy banany Ścieramy czekoladę do bitej śmietany Przygotowujemy bitą śmietanę i dodajemy startą czekoladę Na banany wykładamy bitą śmietanę Układamy

Sprawdzone przepisy kulinarne
Zebra 509

sprawi, że paski będą wyraźne (tak jak u mnie). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 16oº C i pieczemy ok. 60 minut. Gorące ciasto można oprószyć cukrem pudrem lub oblać polewą czekoladową. Zebra należy do bardzo efektownych wizualnie, a zarazem bardzo prostych ciast. Puszysta i wilgotna dzięki użyciu oleju. Piekłam z 1,5 porcji powyższych składników, w dużej prostokątnej blaszce

mojewypiekiinietylko
Ciasto Czekoladowe Twix 241

dekoracji: batoniki Twix ciasteczka typu shortbread popcorn karmelowy 0,5 puszki karmelu (ok. 200g)   Wykonanie: Na pierwszy blat ciasta wykładamy połowę kremu. Przykrywamy drugim blatem. Wykładamy pozostały krem. Polewamy karmelem. Dekorujemy batonikami, ciasteczkami, popcornem. Ciasto wkładamy na kilka godzin do lodówki. The post Ciasto Czekoladowe Twix appeared first on Made

Made By Mom And Son
Jesienny sernik z figami 189

około 1/2 minuty - owoce mają być miękkie, ale nie mogą się rozpadać. Ułożyć figi na serniku. Do gorącego sosu dodać kremówkę, wymieszać, podgrzewać jeszcze chwilę. Sos przelać do garnuszka, polewać nim kawałki ciasta na talerzykach. Smacznego! Ostatnio w ogóle stawiam na serniki (nie tylko z figami). Uwielbiam je jeść, a jeszcze bardziej piec - możliwości wariacji smakowych przyprawiają o zawrót glowy

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sałatka z quinoą, ogórkiem, selerem naciowymi i lawendą 168

łyżki oleju z awokado kolorowy pieprz różowa sól himalajska Wykonanie: Sałatę myjemy, osuszamy i rwiemy na kawałki do miski, dorzucamy quinoę i pokrojone w plasterki ogórki oraz seler. Polewamy wszystko sosem zrobionym z octu jabłkowego i oleju, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, posypujemy listkami mięty i lawendą. Polecam

Quinoa Raz!
Szybki deser bannoffee 803

przykrywamy resztą śmietany i wstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny. Po tym czasie na ostatniej warstwie kremówki wykładamy resztę bananów pokrojonych w plasterki, posypujemy zostawionymi pokruszonymi ciasteczkami i polewamy fantazyjnie resztą dulce de leche. Szybki deser bannoffee przechowywać w lodówce do 2 dni.     Podobne przepisy Aromatyczne ciasto marchewkowe z frostingiem Tarta Key Lime Pie czyli prawdziwa amerykańska

Pociąg Do Kuchni
Waniliowy pudding ryżowy z sosem jeżynowym 146

blendujemy jeżyny wraz z cukrem. Powstałą masę przelewamy na gęste sitko i przecieramy, aby uzyskać gładki, jeżynowy sos. Gotowy ryż mieszamy i nakładamy do przygotowanych pucharków/miseczek. Każdą porcję polewamy sosem z przetartych jeżyn. Całość wstawiamy do lodówki do czasu spożycia :) Smacznego

MyCookBook.pl
Lunchbox #1 176

zrobić wieczorem, resztę sałatki najlepiej przygotować rano. Do pudełeczka wkładamy dynię, posypujemy fetą. Z 3 łyżek oleju, łyżki octu i pół łyżeczki miodu i odrobiną przypraw, przygotowujemy sos, którym polewamy dynię z fetą. Sos jogurtowy To nic innego jak gęsty jogurt naturalny (małe opakowanie) z łyżeczką musztardy, doprawiony solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Czekam na  zdjęcia Waszych lunchboxów! Może

Czerwona Porzeczka
Jak wybrać gofrownicę idealną? 401

kratkowanym wzorem dla wielu są synonimem lata, smakiem dzieciństwa oraz pyszną przyjemnością, której nie sposób się oprzeć. Smakują doskonale solo, bądź z najróżniejszymi dodatkami. Bita śmietana, konfitury, owoce, słodkie polewy w różnych smakach, cukier puder oraz kolorowe posypki to tylko niektóre z nich. Jednak uzyskanie wyjątkowego smaku oraz charakterystycznej chrupiącej skórki nie jest możliwe bez wykorzystania odpowiedniego sprzętu. Jak wybrać

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Suszone pomidory. Z piekarnika 158

tradycyjnie na słońcu, ale bardziej przyziemną metodą - w piekarniku, jednak smakują naprawdę cudownie. Oliwa przeszła smakiem nie tylko pomidorów, ale też czosnku i rozmarynu; jest wprost idealna do polewania sałatek! Mam wrażenie, że może już być za późno na tego rodzaju przetwory, ale może będziecie pamiętać o tym przepisie za rok...? Przepis znalazłam w starym numerze gazety Moje gotowanie poleca

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sałatka z kurczakiem, winogronami i pestkami dyni 190

rozdrabniam. Dodaję filet z kurczaka, winogrona, pomidora, ogórka oraz pestki dyni. Delikatnie mieszam. 3. Oliwię z oliwek mieszam z cukrem, sokiem z cytryny, solą i pierzem. Przygotowanym dresingiem polewam sałatkę

Tradycyjna kuchnia Kasi
Sałatka z kuskusem 140

kroimy w kostkę. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i wraz z papryką i mazzarellą kroimy w kostkę. Do miski wrzucamy pokrojone warzywa, kuskus, ser, kiełki oraz groszek. Mieszamy, polewamy olejem i doprawiamy solą oraz pieprzem

Zainspirowana w kuchni
ROLADKI Z BAKŁAŻANA I SZYNKI PARMEŃSKIEJ 166

Odkładamy na talerz i studzimy. Rukole myjemy i osuszamy. Na plastry bakłażana układamy szynkę parmeńską, smarujemy serkiem i kładziemy kilka listków rukoli. Zwijamy zgrabne roladki, które układamy na półmisku, polewamy oliwą i dowolnie dekorujemy. Ja posypałam je odrobiną malin.  Podajemy od zaraz lub chłodzimy w lodówce

Kulinarne Fantazje Marioli