polewa - 11092 przepisów (strona:237/740)

Naleśniki na słodko z Czarnobyla 195

przepisu zainspirowały mnie kucharki ze stołówki pracowniczej w Czarnobylu. Podane przez nie naleśniki były tak pyszne, że będąc w ichnim sklepie musiałam dorwać mleczko w puszce, którym owe naleśniki polewały. Mleczko ma konsystencję bardzo podobną do sprzedawanych u nas słodkich mleczek w tubce :) Spróbujcie! Składniki na 3 naleśniki (średnica ok. 20 cm): 1 jajko 1/2 szklanki mąki pszennej(...)rumiano z każdej strony. W międzyczasie ser mieszamy z serkiem homogenizowanym, cukrem i dodajemy pokrojone w kostkę brzoskwinie. Po usmażeniu naleśników nakładamy farsz i zawijamy je w rulon. Wierzch polewamy skondensowanym mleczkiem. insertCookd("e4719a89b1ef75a62db429b889c5c2ef

Emcia Pichci
Murzynek tradycyjny z czekoladowym ganache 189

wielką ochotę na murzynka, więc pomyślałam,   że   Walentynki będą dobrą okazją do upieczenia czegoś specjalnie dla niego. Oczywiście musiałam nadać mu bardziej walentynkowy wygląd J Tradycyjną polewę zastąpiłam czekoladowym   ganache. Polecam !!     Murzynek tradycyjny z czekoladowym ganache     Składniki: ·        4 łyżki kakao(...)końcu dodajemy ubita pianę. Całość delikatnie mieszamy. Masę przelewamy do blachy o wymiarach 24x24 cm. Pieczemy około 60 minut w temperaturze 170 stopni do tzw. suchego patyczka. Przygotowujemy polewę. Śmietankę podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając. Gdy się zagotuje, zdejmujemy z ognia. Czekoladę siekamy drobno i dodajemy do śmietany. Mieszamy czekoladę ze śmietaną do uzyskania gładkiej masy. Odstawiamy

Mania Gotowania
Mazurek migdałowo-kajmakowy z bezą 159

śliwek suszonych ·        kieliszek wódki ·        powidła śliwkowe ·        lukier kolorowy lub polewa czekoladowa ·        płatki migdałów   Przygotowanie: Śliwki suszone kroimy w drobną kosteczkę. Przekładamy do miski i zalewamy wódką. Przesiać mąkę. Połączyć ją z cukrami i mączką

Mania Gotowania
Cannelloni z mięsem mielonym, bakłażanem i szynką włoską 210

dużo rurek na raz mogą się skleić. Makaronu można oczywiście nie podgotowywać, ale ja wolę mieć pewność, że nie będę jadła chrupiącej zapiekanki J Makaron wyciągamy z wody i polewamy zimną wodą. Przygotowujemy sos beszamelowy. Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy mąkę i smażymy cały czas mieszając, aż powstanie zasmażka. Następnie dodajemy mleko partiami. Kiedy sos będzie gęstniał dolewamy kolejna porcję(...)się, że sos jest zbyt gęsty (ma być lekko lejący)możemy go dolać jeszcze odrobinę. Makaron nadziewamy ostudzonym farszem. Układamy w nasmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym. Makaron układamy w naczyniu. Polewamy sosem beszamelowym, posypujemy serem, a na wierzchu układamy szynkę włoską. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 210 stopni przez około 15-20 minut

Mania Gotowania
Tradycyjne świąteczne kruche ciasteczka 410

chłodnego masła 4 żółtka 1 łyżka śmietany 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 1/2 laski wanilii Dodatkowo: 200 g marmolady lub powideł posypki do ozdobienia polewa lub lukier dowolne foremki do ciastek Przygotowanie: Mąkę przesiewamy przez sito, mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz cukrami i wanilią. Dodajemy pokrojone w kostkę masło   i wszystko siekamy nożem

Mania Gotowania
Sernik świąteczny z czekoladowym ganasche 193

się rozpuściła, następnie mieszamy, do momentu uzyskania jednolitej masy. Na końcu dodajemy masło i całość jeszcze raz starannie mieszamy, do momentu rozpuszczenia masła.Odstawiamy do wystygnięcia.   Schłodzony sernik polewamy polewą i ponownie wstawiamy do lodówki na około 1,5 godziny, aby wierzch zastygł. insertCookd("07d92bb8f02fbd709727498df653f5c6

Mania Gotowania
Polędwiczki wieprzowe zawijane boczkiem z sosem śliwkowym 246

minuty z każdej strony). Podsmażone mięso owijamy dokładnie cienkimi plasterkami boczku. W razie potrzeby zabezpieczamy wykałaczkami. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Układamy polędwiczkę w naczyniu żaroodpornym nasmarowanym oliwą. Polewamy mięso pozostałą po smażeniu marynatą z tłuszczem. Pieczemy 15 minut w 200 stopniach. Przygotowujemy sos. Do rondelka dodajemy powidła, 3 łyżki wody, cukier, sos sojowy. Mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu(...)drobną kosteczkę śliwki   i ocet winny. Podgrzewamy sos do zagotowania, następnie dusimy jeszcze 3-4 minuty. Pomidorki przekładamy do naczynia żaroodpornego, którego dno wcześniej smarujemy oliwą. Przyprawiamy i polewamy octem balsamicznym. Zapiekamy w 200 stopniach przez 15 minut. Polędwiczki kroimy w plastry. Podajemy z ciepłym sosem i pomidorkami

Mania Gotowania
Zapiekanka ziemniaczana z bakłażanem i mięsem mielonym 181

muszkatołową i pieprzem. Ser ścieramy na tarce.  Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Żaroodporne naczynie smarujemy masłem lub oliwą. Na dno wykładamy ziemniaki, następnie część mięsa z sosem, mięso polewamy sosem beszamelowym i posypujemy odrobiną sera. Kolejną warstwę stanowi bakłażan, pieczarki, ponownie mięso, na końcu układamy ostatnią warstwę z ziemniaków. Ziemniaki polewamy sosem beszamelowym i posypujemy startym serem. Wstawiamy

Mania Gotowania
Char Siu, czyli polędwiczka wieprzowa glazurowana miodem 195

jednak aby mięso marynowało się całą noc. Mięso wyciągamy z lodówki, zostawiamy na 30 minut w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, dno polewamy odrobina oleju, aby mięso nie przywarło. Mięso pieczemy przez 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy dalej kolejne 30-35 minut. Co jakiś czas mięso obracamy(...)polewamy marynatą. Gotowe mięso odkładamy na kratkę na około 5 minut, aby odpoczęło. Kroimy w plastry

Mania Gotowania
Mięso pieczone z warzywami 184

więcej rodzajów mięs dodamy, tym smak potrawy będzie lepszy. Jeśli chodzi o warzywa dodajemy wszystko według własnych upodobań. A przyprawy...kto co lubi. Ja mięsko przyprawiam rozmarynem, majrankiem i polewam odrobiną sosu sojowego i sosem Worcestershire. Ja dodaję: udka z kurczaka piersi z kurczaka skrzydełka karkówka schab boczek marchewka pietruszka seler ziemniaki buraki kalafior tymianek rozmaryn majeranek czerwona słodka papryka(...)Worcestershire oliwa z oliwek Mięso nacieramy wszystkimi przyprawami. Układamy w brytfance. Warzywa obieramy, kroimy w słupki, ćwiartki, talarki. Układamy wszystko na mięsie i posypujemy ziołami, odrobina słodkiej papryki. Polewamy ok 3 łyżkami oliwy z oliwek, przykrywamy i zapiekamy min. 1godz. w 200st.C

Olikowa kuchnia
Domowe zapiekanki z pieczarkami 831

odparuje woda.  Doprawiamy do smaku solą i sporą ilością pieprzu. Bagietkę kroimy tak żeby powstało 6 połówek. Ser ścieramy na tarce. Bagietkę układamy na blasze wyłożonej papierem i polewamy lekko oliwą.Układamy na każdą bułkę podsmażone pieczarki, posypujemy serem. Wstawiamy do piekarnika do 180 st.C. na ok. 10-15 min. Gotowe zapiekanki polewamy keczupem i posypujemy szczypiorkiem

Olikowa kuchnia
Dorada w sosie bazyliowo- szałwiowym 151

łyżki oliwy z oliwek + ziemniaki, koperek sałata masłowa i rukola, 1 łyżka śmietany, 1 łyżka jogurtu, sok z cytryny, szczypiorek. wykonanie: składniki na sos miksujemy w blenderze, polewamy rybę z każdej strony, zawijamy w pergamin i układamy w naczyniu żaroodpornym ziemniaczki (wybieramy te małe) posypujemy wiórkami masła lub polewamy klarowanym masłem, posypujemy koperkiem i solą, zawijamy w folię

SMYKWKUCHNI
Łosoś zapiekany z cukinią, pomidorkami i peperonii 172

łyżki Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą z oliwek i masłem. Cukinię kroimy w talarki, pomidorki na pół, papryczkę w talarki. W naczyniu układamy plasterki cukinii, posypujemy solą i pieprzem, polewamy wymieszaną oliwą z wyciśniętym ząbkiem czosnku. Układamy porcję łososia, skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą morską, układamy pomidorki, polewamy oliwą z oliwek, na wierz układamy talarki z peperonni. Wszystko zapiekamy

SMYKWKUCHNI
Caramel Brownie Tower 417

dodajemy pokruszone krakersy i mieszamy łyżką. Krem nr 3 1/2 masła pudełko serka mascarpone cukier puder- 2 łyżki Z w/w składników ucieramy krem na puszystą masę. Na sam wierzch: polewamy rozpuszczoną czekoladą mleczną i posypujemy waniliową chałwą. Wykonanie: Biszkopt kroimy na 3 części, na sam dół wykładamy krem nr 1, potem biszkopt, na to krem nr 2, przykrywamy biszkoptem(...)wykładamy krem nr 3, polewamy czekoladą posypujemy chałwą. Wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny. Przepyszne ciasto polecam na Święta Bożego Narodzenia! Pozdrawiam cieplutko! Zapraszam na FB wystarczy kliknąć Lubię

SMYKWKUCHNI
Kurczak z imbirem i limetką z pieczonymi ziemniaczkami 183

mięsa smarujemy masłem, układamy imbir, zalewamy sokiem z limety, składamy i spinamy igłą do roladek lub wykałaczką, oprószamy solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą układamy piersi z kurczaka, polewamy oliwą  z oliwek. W drugim naczyniu układamy ziemniaczki nacięte tak jak na zdjęciu, posypujemy świeżym rozmarynem, polewamy oliwą z oliwek, do naczynia wkładamy kilka ząbków czosnku, nieobranych, odcinamy tylko

SMYKWKUCHNI