polewa - 11092 przepisów (strona:229/740)

Smaczna sałatka z sosem musztardowym 308

paprykę kroimy w cienkie piórka Pokrojone pomidory posypujemy lekko solą i osączamy na sicie Wszystkie składniki układamy warstwami, u mnie były to 2 powtarzające się warstwy, posypałam pieprzem Sałatkę polewamy sosem tuz przed podaniem ja na stół , wtedy dopiero ją mieszamy(...)prawdziwy W garnuszku mieszamy miód z 2 łyżkami dość ciepłej wody, a potem dodajemy stopniowo olej, sok i musztardę. Po dodaniu każdego składnika mieszamy dokładnie do zupełnego połączenia. Sałatkę polewamy sosem tuż przed podaniem na stół. Ilość poszczególnych składników sosu podaję dość orientacyjnie, Smak sosu ma być słodko-kwaśny

Proste Potrawy
Ciasto francuskie z kremem karpatkowym. 306

razie potrzeby przecieramy przez sitko, aby nie było żadnych grudek. Całość odstawiamy do ostudzenia. Masa będzie gęstniała wolno. Wyjmujemy mocno schłodzone ciasto z  lodówki, zdejmujemy obręcz o polewamy polewą lustrzaną. Dekorujemy według upodobań i własnego gustu

Malinowe Pocałunki
Piękna błękitna Helena . 305

wstawiamy nasze gruszki. Gotujemy na średnim ogniu,  aż zrobią się szkliste i nabiorą pięknego niebieskiego koloru. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Do kieliszków/pucharków wstawiamy wystudzone gruszki, polewamy je likierem (według własnego gustu) ok. 1-2 łyżek. Gruszkę polewamy rozpuszczoną czekoladą i obok układamy porcję serka Almette. Dekorujemy ulubionymi owocami. Mi pozostaje życzyć wszystkim tylko smacznego

Malinowe Pocałunki
Orkiszanka brokułowo-sezamowa :D 107

świeżo mielonego siemienia lnianego 150g jogurtu naturalnego 150g różyczek brokuła + tahini, jagody goij Płatki, otręby, siemię zalewamy wrzątkiem, lekko solimy i gotujemy do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Przekładamy do miseczki, polewamy jogurtem naturalnym. Różyczki brokuła gotujemy w lekko osolonej wodzie i układamy na orkiszance. Całość polewamy tahini i posypujemy jagodami goij

Kuchenny Skrawek Nieba
Domowe sushi, czyli jak samemu zrobić sushi w domu 278

odparowania całej wody. Po ugotowaniu ryż zostawiamy w garnku również pod przykryciem na kolejne 15 minut, po czym przekładamy go na płaskie naczynie, np. do dużej miski, na półmisek; polewamy sosem do ryżu, który przyrządziliśmy wcześniej, mieszamy i pozostawiamy do ostygnięcia od czasu do czasu mieszając. Sos do ryżu, czyli zalewę, którą polewamy świeżo ugotowany ryż, przygotowujemy z octu ryżowego

Taste Of My Day
Piernik z jabłkami i orzechami 542

miodu 2 łyżki kakao 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka przyprawy do piernika 5 średniej wielkości jabłek winnych 20 dag posiekanych orzechów włoskich Składniki na polewę: 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny Jajka z cukrem i miodem ucieramy do białości, nadal miksując dodajemy olej, kakao, sodę, proszek do pieczenia, przyprawę do pieników(...)formy wyłożonej papierem, następnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 50 min w temperaturze 180 stopni C. Aby wykonać lukier ucieramy cukier puder z sokiem z cytryny i polewamy nim jeszcze ciepłe ciasto. Można dodatkowo udekorować wiórkami kokosowymi lub lekko zrumienionymi na patelni płatkami migdałowymi

Animelka Blog
Pizza prosciutto e rucola 180

ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie podsypujemy stolnicę mąką i rozwałkowujemy ciasto. Blaszkę smarujemy delikatnie olejem i układamy na niej ciasto.  Pomidory miksujemy blenderem i polewamy nimi ciasto. Posypujemy startym serem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez 10 minut. Po tym czasie posypujemy pizzę szynką i pieczemy jeszcze 3 minuty. Wyciągamy pizzę z piekarnika(...)Posypujemy rukolą, parmezanem i układamy połówki pomidorków. Na talerzu polewamy pizzę oliwą z oliwek

Aga w kuchni
Ciasto czekoladowo-serowe z kandyzowaną pomarańczą 218

łyżki kakao 1 łyżka skórki pomarańczowej-kostka 1 laska wanilii 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa. 60 dag serka kremowego 2 jajka 1/2 szklanki cukru 1 budyń waniliowy Polewa. 10 dag czekolady gorzkiej 1 łyżka masła 50 ml śmietanki 36% Plasterki pomarańczy kandyzowanej Wykonanie. Jajka utrzeć z cukrem. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao. Miksować wlewając stopniowo

Kulinarny karnet Christophera
Sernik owocowy siostry Anastazji 911

dosypać galaretki , wymieszać i przestudzić. Przełożenie ciasta : ( zrobiłam odwrotnie ale według przepisu tak: ) Biszkopt ciemny - 1/2 masy budyniowej - wkładka serowa - 1/2 masy budyniowej - tężejąca masa owocowa - biszkopt jasny - polewa   Smacznego

Słodkości i nie tylko
K... Kurczak z porem i papryką! 1497

łyżce oliwy z oliwek oraz przyprawach (sól, pieprz, papryka, czosnek). Zostawiamy na 10-15minut Obieramy i gotujemy ziemniaki. Jak będą gotowe, wkładamy je do naczynia żaroodpornego, polewamy oliwą i posypujemy przyprawami (bazylia, oregano, papryka, czosnek), pieczemy przez 20min. w temp. 200'C. W garnku rozgrzewamy 1 dużą łyżkę masła i wrzucamy pokrojony por z papryką. Posypujemy solą i pieprzem(...)się nie przypaliło! Na rozgrzaną patelnię do grillowania* wkładamy kurczaka i grillujemy ok. 5min. z każdej strony (w zależności jak wysmażonego i soczystego kurczaka chcecie). Kurczaka na talerzu polewamy naszym "sosem" porowo-paprykowym, dodajemy ziemniaki oraz ketchup/majonez do smaku:)  Volià, kurczak pod porowo-paprykową pierzynką gotowy! :) * patelnia do grillowania to jeden z moich najlepszych zakupów! Służy mi już dobre

Kitchens Alphabet
Makowiec z bakaliami 179

szkl. cukru pudru 120g miękkiego masła 6 jajek 3 łyżki likieru amaretto 100g płatków migdałowych 2 łyżeczki proszku do pieczenia bakalie (orzechy, rodzynki) 2 gorzkie czekolady na polewę płatki kokosowe do dekoracji Wykonanie: Mak sparzyć gorącym mlekiem i gotować na wolnym ogniu 0,5 godziny, odstawić do ostygnięcia.Odsączyć z nadmiaru płynu i zmielić dwukrotnie. Żółtka oddzielić od białek. Masło(...)sztywno i połączyć delikatnie z masą makową. Wyłożyć na przygotowaną wcześniej średniej wielkości blaszkę i piec w 175 stopniach około godziny. Po upieczeniu polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej polewą czekoladową i udekorować płatkami kokosowymi. Płatki kokosowe dostępne u SKWORCU.PL

Anioły w kuchni
Pieczony kurczak ze śliwkami 187

kurczaczek... Składniki; kurczak, 200 g sliwek, sól, pieprz, masło, Wykonanie; Oczyszczamy kurczaka. Nacieramy pieprzem i solą. Kładziemy na blasze i pieczemy 20 minut w temp. 220 stopni.Po tym czasie polewamy delikatnie rozpuszczonym masełkiem. Zmniejszamy temp. do 180 stopni.i pieczemy około 1,5-2 godziny. Mięso musi lekko odchodzić od kości i zmięknąć. Śliwki myjemy i drylujemy. Na 25 minut przed(...)końcem pieczenia wykładamy na kurczaka i do kurczaka;)  Gdy już kurczak jest gotowy, wyjmujemy z piekarnika i polewamy powstałym sosem podczas pieczenia

Anioły w kuchni
Lizaki na halloween 252

usmarowana, szczęśliwa czekoladowa buzia gwarantowana. Ilość sztuk: 10 lizaków Składniki: Lizaki: 150g biszkoptów (mogą być wyschnięte) 70g kremu czekoladowo-orzechowego 50g mascarpone 10 patyczków od lodów* Polewa: 150g gorzkiej czekolady Łyżeczka masła Kolorowa posypka *Patyczki otrzymałyśmy od zaprzyjaźnionego sklepu spożywczego. Jeśli ktoś nie ma możliwości zdobycia ich w ten sposób to może je zastąpić np. papierową słomką. Biszkopty kruszymy

Kolizje Smaków
Biały indyk – pomysł na świąteczny półmisek. 147

pieczenia około 90 min. temp.180 oC   Po wyjęciu z piekarnika pozostawiamy go jeszcze 10 minut zawiniętego w folię, a następnie zdejmujemy z niego skórę. Po całkowitym ostudzeniu polewamy go kilkakrotnie słodką śmietaną wymieszaną z żelatyną. Podajemy z dużym widelcem i ostrym nożem. Każdy kroi sobie taki kawałek na jaki ma ochotę. Może to być również pierś z kurczaka(...)śmietany kremówki 36% i żelatyny wystarczy na kilkakrotne polanie dużego podwójnego udźca z indyka. Przedstawiłem pomysł na świąteczny półmisek, jest tam m.in. kindziuk, szynka gotowana, szynka szwarcwaldzka.  Udziec polewamy na osobnym półmisku a następnie po zastygnięciu śmietany przekładamy np. półmisek z wędliną. Bardziej doświadczeni mogą naszpikować udziec kawałkami zamrożonego masła

Kulinarny karnet Christophera
Fląderka po bretońsku. 182

osuszyć ,posolić i oprószyć mąką. Warzywa przełożyć do żaroodpornej formy i obłożyć złożonymi na pół filetami. Ryby skropić winem Celebro ,przykryć folią i piec w temp.200stop . Co 5 min polewać ryby winem . Po 15 min ryby i warzywa zalać śmietaną i zapiekać jeszcze 10min. Posypać natką pietruszki i serwować z pszennym chlebem lub ziemniakami z wody. Polecam tę naprawdę prostą(...)potrawę .Fląderki polewane hiszpańskim Celebro nabierają ciekawego ,bardzo delikatnego smaku. www.facebook.com/KlubCelebro

Kulinarny karnet Christophera