jajka 1,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka mielonej skórki pomarańczowej 2 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej 1/2 łyżeczki kardamonu Do polewy: 1 łyżka cukru pudru 2 łyżki konfitury pomarańczowej z kardamonem Wykonanie: Tortownicę o średnicy 26 cm smarujemy tłuszczem i posypujemy tartą bułką. Piekarnik nagrzewamy(...)się cukru. Dodajemy mus dyniowy, esencję waniliową i pozostałe przyprawy, mieszamy. Z otrzymanej masy odlewamy pół szklanki, wykorzystamy ją później na polewę. Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek. Do mąki dodajemy masę dyniową i żółtka. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do ciasta i delikatnie
Kulinarne przygody Gatitysmaku czekoladowym Delecty 2 jajka 100 ml mleka 100 ml oleju 100 g serka mascarpone 2 łyżeczki cukru pudru suszone wiśnie ( po 2 sztuki na babeczkę) polewa z białej czekolady Delecta kolorowe koraliki do ozdoby papierowe papilotki Wykonanie: Zawartość torebki mieszamy z jajkami, mlekiem i olejem. Serek mascarpone mieszamy z cukrem pudrem. Piekarnik nagrzewamy
Kulinarne przygody GatityChleb pszenny na zakwasie z Vermont Chleb francuski pieczony w garnku Chleb na zakwasie z karmelizowanym porem i pestkami Chleb młynarza Chleb oliwkowy Na słodko Babka cytrynowa z polewą czekoladową Babka majonezowa Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami Sernik czarno-biały Ciasto marchewkowe z polewą Bezowy tort dacquoise z daktylami i orzechami Sernik na zimno z musem
Kulinarne przygody Gatitychwilę, aż zgęstnieje. Przykryć folią spożywczą i ostudzić. Miękkie masło utrzeć do białości, dodawać po łyżce zimnej masy budyniowej. Krem wyłożyć na masę jabłkową. Przykryć drugim blatem ciasta, schłodzić. Polewa: 50g mlecznej i 50g gorzkiej czekolady, 1/2 łyżki masła, 2 łyżki wody. Całość rozpuścić na parze. Lekko przestudzić i rozsmarować na wierzchu ciasta. Można delikatnie posypać
Z miłości do słodkościroku mam pod dostatkiem. Dzięki dodatkowi tartej dyni ciasto drożdżowe nabiera pięknego, żółtego koloru. Na blogu jest też przepis na ciasto dyniowe z orzechami lub też ciasto marchewkowe z polewą czekoladową , w tym przypadku marchewkę można zastąpić tartą dynią. Polecam też zupę krem z dyni z serem Składniki na ciasto: 25 g świeżych drożdży 3/4 szklanki mleka 1 szklanka puree
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięnastępnie miksujemy z miękkim masłem na krem, stopniowo dodając do masła budyń. Składanie ciasta Biszkopt orzechowy / połowa masy budyniowej / ciasto jabłkowe / druga połowa masy budyniowej / biszkopt orzechowy / polewa Smacznego
Słodkości i nie tylkowrzątku, przestudzić. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Na sam koniec dodać żelatynę, krótko zmiksować. Kilka łyżek masy odłożyć do dekoracji, resztą przełożyć blaty ciasta. Polewa: 100g gorzkiej czekolady, 100g mlecznej czekolady, 100ml śmietanki 30%. Czekolady połamać na kawałki i wraz ze śmietanką stopić na parze. Lekko przestudzić i rozsmarować
Z miłości do słodkościcukier, poczekać chwilę, aż się skarmelizuje. Następnie zmiksować z blenderze. Zmiksowany słonecznik dodać do budyniu, dodać też masło, wymieszać, odstawić aż masa ostygnie. Zimną masą przełożyć przestudzone placki. Schłodzić. Polewa: 50g masła, 50g mlecznej czekolady, 50ml śmietanki 30%, 3 łyżki cukru, łyżka kakao. Wszystko połączyć i stopić na parze. Lekko przestudzić i posmarować
Z miłości do słodkościdrobno, ale nie tak bardzo drobno:) Kapustę lekko odciskamy jeśli zrobiła się wilgotna i dodajemy pokrojone warzywa Całość dobrze mieszamy, ewentualnie jeszcze solimy dodajemy pieprzu oraz lekko słodzimy Polewamy wcześniej przygotowanym olejem z cytryną Do 3 łyżek oleju dodajemy sok wyciśnięty z cytryny i łączymy razem, polewamy i ponownie wszystko razem mieszamy. Biała kapusta zawiera
Proste Potrawyrozkładamy na sałacie Łodygi selera kroimy w średnią kostkę i posypujemy nimi pomidory Seler przykrywamy usmażonym filetem z kurczaka, wcześniej zamarynowanym w przyprawie gyros ( wg. przepisu na torebce) Całość polewamy sosem majonezowo- jogurtowym z kilkoma ząbkami czosnku, jeśli dysponujemy ziarnami słonecznika posypujemy sos po wierzchu, można dodać też natkę. Sałaty, selera i pomidorów starczyło mi na podwójną warstwę sałatki, filet(...)był tylko na wierzchu. Sałatkę polewamy sosem tuż przed podaniem na stół. Wykładając na talerze sięgamy do samego dna poprzez wszystkie warstwy sałatki
Proste Potrawybanany 2 sery bia ł e ka ż dy po oko ł o 150g. Cukier waniliowy 50g. 1 ł yzka ś mietany lub jogurtu Pó ł kostki czekolady lub polewa czekoladowa. Wszystkie sk ł adniki na ciasto nale ś nikowe wyrobi ć i usma ż y ć . Banany
NaKońcuJęzykakotletów z szynki pół główki czosnku liść laurowy oliwki czarne 1/2 szklanki czerwonego wina ja użyłam pół wytrawne mała garść rodzynek Mięso rozbijamy bardzo cienko, nacieramy przyprawami i polewamy olejem...zostawiamy na noc albo minimum na 3 godziny w lodówce... Na patelnie wrzucamy mięso obsmażamy z każdej strony przez chwile... polewamy delikatnie wodą tak aby było do połowy zanurzone
NaKońcuJęzykaoleju. Następnie dodajemy do mięsa mieszamy. W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem układamy płat makaronu i farsz mięsny przykładamy kolejnym płatem i powtarzamy czynność do wyczerpania składników Górny płat polewamy delikatnie małą ilością przecieru pomidorowego. Pieczemy w tem 200 st około 25-30 min. W rondlu rozpuszczamy masło dodajemy mąkę zdejmujemy z gazu i intensywnie mieszamy. Następnie rondel wkładamy z powrotem(...)palnik i dodajmy mleko gotujemy około 5 min. cały czas intensywnie mieszając lub możemy użyć do tego zadania miksera.pod koniec dodajemy przyprawy do smaku. Już gotową lasagne polewamy sosem. Smacznego
NaKońcuJęzykasojowy oraz szczyptę ostrej mielonej papryki. Ząbek czosnku obieramy i siekamy w plasterki, dorzucamy do marynaty. Dolewamy sok z połowy cytryny i całość mieszamy. Mięso układamy w misce, polewamy marynatą, a całość umieszczam w lodówce na 20 minut. Nagrzewamy piekarnik na 160 stopni (termoobieg). Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewam marynatą i obkładamy pozostałą cytryną pokrojoną na kawałki. Umieszczamy
Kolizje Smakówkolendrę. Wykładamy na talerz i ręką dokładnie mieszamy. Kroimy pomidora i awokado na nieduże kawałki. Dodajemy do sałaty, mieszamy. Drobniutko siekamy chili dodajemy do sałaty, posypujemy solą i pieprzem, polewamy sokiem z 1/2 limonki. Mieszamy. Można też dodać trochę czerwonej cebuli, ja tego nie zrobiłam ale wydaje mi się, że będzie super pasowało. Przygotowanie sosu to pestka, łączymy jogurt(...)sosem do tacos (wykorzystałam cały jogurt na pół słoiczka sosu). Na chwilę wstawiamy tacos do piekarnika aby się podgrzało. Ścieramy ser na tarce o drobnych oczkach. Polewamy sobie tequile, pijąc wykrzykujemy Salud, amor y dinero i bierzemy się za składanie tacos. Ciepłe tacos posypujemy żółtym serem, następnie wkładamy gorące mięso, sałatkę, sos. Można polać dodatkowo sosem z limonki
Brzuszki Łakomczuszki