czekoladowy, znakomity dodatek do deserów, owoców, sałatek owocowych lub jako polewa do ciasta. Podstawowa wersja to czekolada, śmietana i miód. Można go przygotować z każdego rodzaju czekolady i aromatyzować innymi dodatkami: przyprawami, ziołami, alkoholem, syropami smakowymi, pikantną papryczką, skórkami cytrusów itp. Czas przygotowania: 15 minut Ciemny sos czekoladowy: 100 g gorzkiej czekolady, 150 ml śmietany kremówki
SzczyptaSmaQczasie nagrzewam piekarnik na 200 stopni - wkładam na ok 16 - 20 min ( wszytko zależy od naszego piekarnika obserwujemy) - gdy lekko ostygną polewam masełkiem i wcinamy :) Są pyszne na ciepło jak i na zimno WSKAZÓWKI - z tej porcji wykorzystałam połowę dało z tego 8 bułek resztę ciasta wykorzystałam do innych celów - zawsze warto zamrozić ciasto i mieć(...)czas przygotowania na przyszłość - gdy robimy placki przygotowując ich do farszu nie róbmy zbyt cienkiego bo pęknie nam podczas pieczenia i zawartość bułki wypłynie - gdy chcemy bułki drożdżowe odświeżyć polewamy odrobina wody i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 200 stopni na ok 5 min uzyskamy w ten sposób chrupiącą ciepła bułkę
Basia w kuchnimieszamy tak ok 1 minutę - po tym czasie dodajemy śmietankę, mieszamy gotujemy ok 3 minuty po czym dodajemy masło, mieszamy zdejmujemy z ognia grilowany ananas - rozgrzewamy patelnie grillową delikatnie polewamy oliwą i kładziemy plastry ananasa i smażymy go z obu stron WERSJA NA SŁODKO - na upieczonego naleśnika kładziemy usmażonego ananasa i polewamy go karmelem WERSJA NA SŁONO : - na usmażony naleśnik
Basia w kuchnijakiś czas mieszając . Po tym czasie przykrywam i odstawiam, aby napęczniał. - między czasie obieram jabłka, trę na tarce z dużymi oczkami - rozpuszczam masło na patelni wsypuję potarte jabłka, polewam cytryną, posypuję cukrem i cynamonem, prażę ok 5-8 minut - śmietanę ukwaszoną (lub jogurt typu grecki) rozmieszam z cukrem pudrem i cukrem waniliowym - nagrzewam piekarnik do 180 stopni - smaruję masłem naczynie(...)którym będę zapiekała nasz ryż - układam ryż na to jabłka kolejną warstwę ryżu i polewam całość naszą śmietaną - wkładam do nagrzanego piekarnika na ok 20-25 minut , zapiekam - tak gotowe posypuję cynamonem i jeżeli jest dla nas za mało słodkie posypuję jeszcze cukrem świetnie smakuję na ciepło jak i na zimno. - największego małego niejadka tym przekonamy
Basia w kuchnimakaronów z dodatkiem błonnika i suszonych pomidorów Filet z piersi kurczaka myjemy, odsączamy nadmiar wody, oczyszczamy i kroimy na małe kawałki i przekładamy do głębokiego talerza. Pierś polewamy 3 łyżkami oliwy z oliwek. Mieszamy aby każdy kawałek był obtoczony w oliwie. Obsypujemy oregano, bazylią i ziołami dalmatyńskimi i znów mieszamy i odstawiamy talerz z mięsem na bok. Pieczarki myjemy, obieramy(...)żywności. Po skończeniu parowania, wyjmujemy przez ściereczkę pojemnik z makaronem. Resztę możemy jeszcze na 2 minuty włączyć. Tagliatelle odcedzamy na sitku, czekamy aż odsączy się woda i polewamy łyżką oliwy z oliwek oraz posypujemy przyprawą FIT UP do makaronów i mieszamy. Przekładamy na talerz makaron, mięso, pomidorki, pieczarki, szalotkę i posypujemy całość startym parmezanem, możemy również przystroić świeżymi
Parowar Facetaszklanka letniego mleka 2 jajka 60g cukru 70 g roztopionego i ostudzonego masła Nadzienie: 1/4 kostki roztopionego masła 50 g cukru białego 50 g cukru brązowego kilka łyżeczek cynamonu Polewa z lukru: ¾ szklanki cukru pudru przefiltrowany sok z cytryny( ok. 1/2 łyżeczki) Z drożdży, 2 łyżek cukru, 2 łyżek mąki i 100 ml mleka robimy zaczyn. Odstawiamy do wyrośnięcia
Mia Cucina Sofietabananowo-kakaowy suflet z kaszy manny z polewą kakaową* *kakao, cukier puder, czekolada, woda (uwielbiam tą polewę ... a w między czasie zagniatam ciasto, bo czekolada czekoladą, ale pączki też musza być. Zresztą przyjaciół też trzeba dokarmiać :D Składniki: 50g kaszy manny + 60ml wrzątku 100g zmiksowanego banana jajko łyżka jogurtu naturalnego 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao coś
More food, love and dreamsbudyniowy serniczek z kakaową polewa kajmakową i płatkami migdałowymi Trochę go wysuszyłam, ale tak to jest jak najdzie Cię ochota na pieczenie sernika o 2 w nocy... swoją drugą wolę chyba jednak te jeszcze lekko cieple serniczki, ale co tam.. w takie zabiegane dni jak dzisiaj dobrze mieć już gotowe śniadanie... i moje zdziwienie czemu
More food, love and dreamssztuki, cukier 1 szklanka, sok z cytryny 2 łyżeczki, serek "capri" 440 gram, jogurt grecki 330 gram, rodzynki 100 gram, budyń waniliowy 1 opakowanie, kasza manna 2 łyżki, polewa czekoladowa - w opisie, proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki, masło miękkie 1 łyżka całe jajka "L" utrzeć z cukrem i sokiem z cytryny na kogel-mogel do jajek dać miękkie masło
W Mojej Kuchni Lubięoprócz szpinaku i sera kroimy - pieczarki na cieniutkie paseczki, cebula w pióra, paprykę i wędlinę w paseczki, a ser żółty (około 250 g) ścieramy na grubych oczkach. Mieszamy razem, polewamy odrobiną oleju i doprawiamy. /Ciasto: Rozrabiamy rozczyn - drożdże zasypujemy cukrem i podlewamy odrobiną wody z mlekiem (woda ma być ciepła, pamiętajcie), dosypujemy trochę mąki, mieszamy, przykrywamy ściereczką, ustawiamy(...)smarujemy blachy tłuszczem (!). /Wykonanie Pizzy: Przygotowane na blaszce ciasto grubo smarujemy dipem czosnkowym. Na nim układamy sporo szpinaku. Wysypujemy nasz farsz - będzie go dość sporo. Ma być na bogato :) Polewamy odrobiną dipu i ścieramy resztę żółtego sera. Na wierzch można dać jeszcze szpinak - zapiecze się on zupełnie inaczej niż ten ukryty pod farszem. /Pieczenie: Od 45 minut
Wypisz Wymalujminuty z każdej strony na patelni. Wnętrze kieszonek smarujemy serkiem i nadziewamy suszonymi pomidorami. Obwijamy każdą pierś plasterkiem szynki. Posypujemy tymiankiem. Układamy w naczyniu żaroodpornym i polewamy olejem z pomidorów. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50 minut. Możemy polewać kilkakrotnie tworzącym się sosem, by nie były suche. Piersi bardzo dobrze komponują się z rukolą. Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacjesypkie składniki mieszamy ze sobą dokładnie. Dodajemy mleko, jajka, dżem i olej, dokładnie mieszamy. Wylewamy do wyłożonego papierem do pieczenia prodiża, pieczemy ok 50 minut.Gotowe posypujemy cukrem pudem lub polewamy polewą czekoladową
Z Majeczką w kuchniblendujemy na gładkie puree, na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sałata z pieczonymi pomidorkami koktajlowymi: 1. Umyte pomidorki koktajlowe przekrawamy na połówki. Układamy na blasze do pieczenia, polewamy oliwą z oliwek, posypujemy solą, pieprzem i listkami tymianku. 2. Wkładamy pomidorki do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i pieczemy przez około 10 - 15 minut, do czasu, aż się(...)ładnie zarumienią. 3. Liście sałaty myjemy, osuszamy, rwiemy na mniejsze kawałki, polewamy oliwą z oliwek. Następnie mieszamy z pieczonymi pomidorkami koktajlowymi. Na talerzach kładziemy porcję puree z selera i jabłek, sałatę z pieczonymi pomidorkami koktajlowymi oraz plasterki rolady z polędwiczki wieprzowej. Dekorujemy listkami pietruszki i/lub gałązkami świeżego tymianku oraz cząstkami orzechów włoskich. Całe danie można delikatnie skropić oliwą z oliwek
W kuchni Katiepieczemy w piekarnika nagrzanym do temperatury 170 °C przez około godzinę. Za pomocą patyczka sprawdzamy czy ciasto jest upieczone - patyczek powinien być suchy. Ostudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem lub polewamy polewą czekoladową. Smacznego weekendu
W kuchni KatieNastępnie dobrze mieszamy ze sobą wszystkie składniki. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Układamy na przemian ryż (1 torebka), warstwę gruszek, mus brzoskwiniowy i znowu ryż (1 warstwa). Na samym końcu polewamy zapiekankę roztopionym masłem i posypujemy płatkami migdałów. Wkładamy zapiekankę do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na 40 minut. Przed podaniem polewamy ją musem brzoskwiniowym. ***** We boil rice in salted water
Projekty ze smakiem