polewa - 11092 przepisów (strona:250/740)

Dieta CTZO, dzień drugi 156

Białą część pora kroimy w cienkie talarki. Na folię nakładamy warzywa w kolejności najpierw cukinia potem kolejne. Posypujemy ziołami prowansaskimi. Na warzywka kładziemy filet, posypujemy solą i pieprzem polewamy oliwą i szczelnie zawijamy. Pieczemy w rozgrzanym do 175 stopni piekarniku około 30 minut. + Puree z ziemniaków z jogurtem Podwieczorek 100 g jogurtu naturalnego 2% 15 g płatków kukurydzianych

Kucharzyca
Karkówka z grilla 165

rozbijamy tłuczkiem. Wszystkie składniki marynaty mieszamy w misce. Oleju dajemy tyle, aby marynata była  dość gęsta, ale płynna i łatwo rozprowadzała się po mięsie. Karkówkę wkładamy do pojemnika, polewamy marynatą i całość dokładnie mieszamy. Marynata musi dokładnie pokryć mięso ze wszystkich stron. Pojemnik zamykamy i odstawiamy na całą noc do lodówki. Karkówkę grillujemy na średnim żarze, do miękkości mięsa

Smak mojego domu
Grillowana rolada z kurczaka z serkiem kremowym, pesto z rukoli i warzywami 162

folię, końcówki skręcamy jak cukierek, delikatnie formułujemy kształt walca i dociskamy skręcone końcówki. Ziemniaki grillowane czas  grillowanie ok. 30 min: Ziemniaki myjemy, suszymy, przekładamy do miski, polewamy olejem, posypujemy solą, pieprzem i obtaczamy. Układamy po kilka sztuk na foli aluminiowej, dodajemy świeży lubczyk i szczelnie zawijamy w folię. Układamy na rożnie i grillujemy, czas zależy od wielkości

Moniki Smakołyki
Grillowana cukinia faszerowana wołowiną 214

dobrze mieszamy z solą, pieprzem , papryką i 1 łyżką listków świeżego tymianku. Cukinię przekrawamy na połowę, wydrążamy środek i wypełniamy go mięsem. Cukinię (każdą oddzielnie) przekładamy na folię aluminiową, polewamy niewielką ilością oleju, i na wierz dodajemy gałązki tymianku. Folię łączymy jak sakiewkę pozostawiając otwory. Cukinię układamy na rozgrzanego grilla i grillujemy ok. 20 min.  Na sam koniec usuwamy

Moniki Smakołyki
Wiosenny Cezar 173

gęstą konsystencję. Grzanki przygotowujemy na patelni lub grillu. Możemy natrzeć je czosnkiem. Pierś kurczaka grillujemy, a następnie kroimy na kawałki. Na talerzu układamy liście sałaty i pozostałe składniki. Sałatkę polewamy przygotowanym sosem

Smakowity Blog Kulinarny
Pieczone szparagi | Obiad w 20 minut 144

których warto jeść szparagi . Składniki: zielone szparagi oliwa z oliwek sól gruboziarnista jajko pieprz do smaku Krok 1 Szparagi myjemy i odrywamy zdrewniałe końce. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i polewamy oliwą z oliwek, mieszamy, posypujemy solą gruboziarnistą. Krok 2 Naczynie ze szparagami wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 15 minut do zrumienienia. Krok 3 Zaraz przed końcem

Kuchnia Bazylii
Sałatka grillowa z fetą i selerem naciowym 202

plasterki, pomidorki koktajlowe w ćwiartki. Czerwoną cebulę kroimy w cienkie plasterki, rozdzielamy okręgi. Seler naciowy oraz ser feta kroimy w kosteczkę. Całość mieszamy i przyprawiamy ziołami do sałatek. Wierzch polewamy sosem czosnkowym.  Do sałatki użyłam gotowego sosu czosnkowego z ziołami włoskimi od Firmy  FANEX . Sos jest niezwykle aromatyczny a dodatek ziół wzbogaca jego smak. Idealnie sprawdzi się

VioletoweKucharzenie
Sałatka z truskawkamii,fetą, szpinakiem i szparagami 189

oliwy. Studzimy. Umyty i osuszony szpinak mieszamy z pokrojoną w kostkę fetą. dodajemy pokrojone na połówki truskawki, szparagi i orzechy. Oliwę mieszamy z sokiem z cytryny i posiekaną miętą. Polewamy sałatkę powstałym sosem. Całość oprószamy pieprzem.  Smacznego!   1 porcja sałatki ( 193 g) - to 293, 5 kcal: - białko - 13,9 g - tłuszcz - 22,5 g - węglowodany

Moje Kuchenne Rewelacje
Sałatka z makaronem i przepysznym dressingiem - bezglutenowa i lekka :) 293

dressingu musztardowo-miodowym słyszałam już nie raz, ale jakoś zawsze odbiegałam od jego przygotowania. Szłam na łatwiznę i po prostu polewałam gotową sałatkę łyżeczką wybranego oleju. Teraz żałuję, że tyle zjedzonych przeze mnie sałatek nie było połączonych właśnie z tym dressingiem. Bo jest przepyszny! I bardzo go Wam polecam :)  Sałatka ta to gotowy miks różnych liści sałat i kapusty

Zdrowie na języku :P
Sernik chałwowy. 258

wyłożoną papierem do pieczenia foremkę przelewamy masę serową i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez około 45 minut . Po 30 minutach ciasto wysuwamy z piekarnika i polewamy śmietaną z 2 łyżkami cukru pudru ,wyrównujemy na wierzchu i pieczemy kolejne 15 minut . Po upieczeniu i przestudzeniu można go dodatkowo udekorować chałwą .Przechowujemy w lodówce.Smacznego

Ladylaura.
Kulisy fotografii kulinarnej: Jak robię zdjęcia jedzenia? 145

potrawie tuż przed zrobieniem zdjęcia. W przypadku sałatek nie mieszam składników w misce, tylko w sposób przemyślany układam w naczyniu, w którym będę je fotografować. Tuż przed zrobieniem zdjęcia polewam sałatkę sosem i spryskuję mgiełką wody, aby wyglądała bardziej świeżo. Oczywiście nie wszystkie dania przygotowuję w dniu robienia zdjęć. Byłoby to niemożliwie ze względów logistycznych i nie zawsze koniecznie. Ciasta

Chilli Czosnek i Oliwa
Vitello tonnato - cielęcina w sosie tuńczykowym 233

misie blendera. Miksujemy na gładki, jednolity sos. Przelewamy do sosjerki i wkładamy do lodówki na czas chłodzenia mięsa. 3. Mięso kroimy w cienkie plasterki. Układamy na dużym półmisku, polewamy sosem, posypujemy natką pietruszki i kaparami. Podajemy ze świeżym pieczywem. Smacznego

My Culinary Art
8 urodziny Hani i 5 urodziny bloga :) 175

nawet dwoma kupionymi (jeden dla rodziny, drugi dla koleżanek). Ciasto i ciasteczka też były kupione. Na imprezie urodzinowej dla koleżanek był też popcorn i gofry, bita śmietana z syfonu, polewy i owoce. Wszystko zamówione, nie tknęłam w tym roku palcem!  O ile torcik pierwszy torcik miał być kupiony, bo wiedziałam, że nie zdążę, tak drugi miałam upiec, kupiłam już

bistro mama
Grillowana tortilla z chrupiącym kurczakiem, pomidorem i dodatkami w sosie czosnkowym 197

następnie układamy na sałacie (nie na całej tortilli, ale jedynie na jej połowie, placek musimy później złożyć). Następnie na kurczaku układamy plastry pomidorów. Całość znów posypujemy startym serem i polewamy delikatnie sosem czosnkowym. Tortillę składamy na pół i układamy na rozgrzanej patelni grillowej. Grillujemy z dwóch stron do uzyskania charakterystycznych pasków i rozpuszczenia sera. Podajemy pokrojoną w trójkąty. Grillowana tortilla

Słodkie okruszki
Letnia sałatka z gruszką i rukolą 152

patelni, studzimy. Ser feta kroimy w kostkę lub w plastry. 3. Łączymy ze sobą wszystkie składniki dressingu, dokładnie mieszamy. 4. Umytą i wysuszoną rucol ę układamy  w miseczkach, polewamy dressingiem, a następnie układamy plastry gruszki, uprażone orzechy oraz kawałki sera

Apetyczna babeczka