stopni piekarnika i pieczemy kilka minut do lekkiego zezłocenia kotlecików. Sos: Do jogurtu dodajemy sól, pieprz, musztardę, pokrojony koperek. Upieczone kotleciki układamy na podpieczonym spodzie bułki, polewamy sosem, układamy ulubioną sałatę, przykrywamy drugą częścią bułki. Smacznego
WYSPA SZCZĘSLIWAwyjęciu , wałkujemy na grubość około 2,3 mm i wykrawamy dowolne kształty. Pieczemy około 15 min. w temp 180-200 stopni. Lukier. Sok z limonki podgrzewamy, dodając cukier puder. Polewamy ostudzone ciasteczka. Smacznego
WYSPA SZCZĘSLIWAkostkę i zasypujemy łyżeczką cukru. Prażymy na małym ogniu do momentu aż owoce puszczą sok i zmiękną. Płatki migdałów, orzechy prażymy na suchej patelni. Na ugotowaną kaszę wykładamy owoce, polewamy miodem, posypujemy płatkami lub orzechami. Smacznego
WYSPA SZCZĘSLIWAwolnym ogniu około 15 minut. Pod koniec gotowania dodajemy majeranek, tymianek, odrobinę soli (niekoniecznie). Przygotowany buraczek wykładamy na tartę. Pokruszoną fetę układamy na wierzchu.Jajka roztrzepujemy razem ze śmietaną i polewamy tartę.Posypujemy całość posiekanym szczypiorem, odrobinę zostawiając do dekoracji. Tartę pieczemy około 25-30 minut w temp 190 stopni. Bardzo smaczna zarówno na ciepło , jak i na zimno. Smacznego
WYSPA SZCZĘSLIWACzosnek drobno kroimy, skórkę z limonki ścieramy i mieszamy z 3 łyżkami oleju. Filety lekko rozbijamy i smażymy kilka minut. Pod koniec smażenia lekko solimy i pieprzymy. Polewamy olejem z czosnkiem i startą skórką. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Do garnka wlewamy kilka kropel oleju , wrzucamy cebulkę, podsmażamy, dodajemy pokrojone w grubą kostkę pomidory i konfiturę. Gotujemy kilka minut
WYSPA SZCZĘSLIWAsuszone, olej rzepakowy, pestki dyni szklanka ugotowanej kaszy jaglanej przyprawy: sól, pieprz, bazylia i oregano Fetę i pomidory kroimy. Na sałatę wysypujemy kaszę , dodajemy pomidory,układamy fetę. Całość polewamy olejem wymieszanym z przyprawami i pestkami dyni. Smacznego
WYSPA SZCZĘSLIWApieczenia na blasze. Na trójkąty wykładamy po łyżce sera i owoców. Pieczemy ok. 20 minut w temp. 180 stopni na termoobiegu. Po wyjęciu z piekarnika i lekkim przestudzeniu polewamy lukrem cytrynowym, przygotowanym z soku cytrynowego i cukru pudru. Smacznego
WYSPA SZCZĘSLIWAmleka wrzucamy nasiona, mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Dodajemy kakao , miód i mieszamy do połączenia składników. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Po wyjęciu przekładamy do pucharków i polewamy konfiturką. Smacznego
WYSPA SZCZĘSLIWAzwiększa swoją objętość, mieszamy i uzupełniamy płyn mlekiem. Po ugotowaniu dosładzamy (według uznania) miodem. Na suchej patelni prażymy orzechy. Po chwili dodajemy miód, mieszamy i odstawiamy. Ugotowaną kaszę polewamy orzechami w miodzie i dodajemy owoce mandarynki , pokrojone w cząstki. Smacznego
WYSPA SZCZĘSLIWAuzyskania gładkiej, jednolitej masy. Na suchej patelni prażymy orzechy. Po chwili dodajemy miód i mieszamy. Pudding przekładamy do salaterek, miseczek lub słoiczków. Na wierzch przekładamy orzechy i polewamy gorącym miodem z patelni. I jest pysznie. SMACZNEGO . Jeśli spodobał Ci się wpis i chcesz czytać więcej koniecznie polub profil na facebooku
WYSPA SZCZĘSLIWAszklanki obranych orzechów 100g masła 3 łyżki gęstej śmietany 2/3 szklanki miodu Masło roztapiamy w garnku, dodajemy miód i śmietanę . Mieszamy do połączenia składników. Dodajemy orzechy i powstała masą polewamy spód ciasta. Pieczemy około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do ok. 190 stopni. Wyjmujemy i studzimy. Kroimy , kiedy wystygnie. Smacznego
WYSPA SZCZĘSLIWAkilku łyżeczek soku pomarańczowego i kilku łyżek cukry pudru przygotowujemy lukier. Sok podgrzewamy , wsypując cukier puder do rozpuszczenia. Przestajemy dodawać cukier, gdy masa jest dosyć gęsta . Ostudzone ciasto polewamy lukrem pomarańczowym. SMACZNEGO
WYSPA SZCZĘSLIWAsmarujemy roztrzepanym jajkiem. Na każdym ciastku kładziemy łyżkę rabarbaru. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 15-20 minut w temp. 180 stopni (u mnie termoobieg). Wyjmujemy , studzimy i polewamy lukrem przygotowanym z kilku łyżeczek wody i kilku łyżek cukru pudru. SMACZNEGO Moją inspiracją był przepis ze strony potrawyregionalne.blogspot.com
WYSPA SZCZĘSLIWAodrobiną masła i posypaną mąka. Na ciasto nakładamy cebulkę, rozdrobnioną ricottę, posypujemy solą i pieprzem. Układamy szparagi. Śmietanę, jajko i mąkę mieszamy (możemy odrobinę jeszcze dosolić) i polewamy nią tartę.Wstawiamy do rozgrzanego do 180-190 stopni piekarnika na około 30-38 minut. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy szczypiorkiem i podajemy na ciepło. SMACZNEGO
WYSPA SZCZĘSLIWAwybieram najtwardsze liście najbliżej głąba. Następnie układam połowę masy mięsno-ryżowej, na masę układam kolejną warstwę liści kapusty a na nią pozostałą masę. Na górę układam liście i całość polewam przecierem pomidorowym. Naczynie wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180stopni na środkową półkę i zapiekam około 60 minut – zapiekanka jest gotowa. Zapiekanka z młodej kapusty i ryżu jest gotowa, można podawać
Uwaga Babcia Gotuje