Czekoladowe ciasto z majonezem zamiast jajek i mleka. Mega wilgotne, delikatne, a do tego robi się je ekspresowo i nie wymaga dużej ilości składników. Z dodatkiem przyprawy do piernika, polewy czekoladowej i lodów to idealny świąteczny deser. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikczekoladową. Wyrównaj wierzch. Sernik piecz 80 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu nie otwieraj piekarnika od razu. Pozostaw ciasto na ok. 30 minut. Wystudzony sernik polej polewą czekoladową lub udekoruj go w dowolny sposób. Smacznego Zobacz więcej – serniki Artykuł Sernik czekoladowy pochodzi z serwisu 365 dni dookoła kuchni
365 dni dookoła kuchniokoło godziny. W oryginalnym przepisie, tort należy polukrować, przybrać konfiturą i galaretą. Ja użyłam polewę czekoladową. 35 g masła, 50 g czekolady deserowej, 25 g czekolady białej, Do miseczki włożyć masło i pokruszoną czekoladę, roztopić w kąpieli wodnej. Dokładnie wymieszać. Polać tort. Oczywiście nie polewamy tortu gorącą polewą, musimy ją trochę przestudzić. zastawa
królestwo garówMłyny. 🍴Wstawiamy do piekarnika lekko rozgrzanego i pieczemy bez termoobiegu w temperaturze 160-165 stopni C przez 40-50 minut. 🍴Ciasto można posypać cukrem pudrem albo polać polewą czekoladową. Ja nie dodawałam już nic , ponieważ ciasto samo w sobie było idealne. 🍴Czekamy aż ciasto wystygnie. Smacznego
Gotowanie Patkilata. Nie liczyłam na to, że wyjdzie za pierwszym razem. Świadomość tego, że ciasto jest mega pyszne dotarła do mnie, gdy zrobiłam polewę czekoladową. Wtedy bowiem okazało się, że zostało mi tylko pół blachy ciasta do udekorowania! Wiedziałam, że chłopaki, z tatą na czele poczęstowali się
Słodki Pomysłnastępnie podzielić na 3 części i równomiernie przełożyć nim płaty miodownika. Polewa czekoladowa: 4 łyżki masła 4 łyżki mleka 4 łyżki cukru 4 łyżki kakao Przygotowanie: Mleko, masło i cukier zagotować. Następnie dodać przesiane kakao i energicznie mieszać do uzyskania gładkiej polewy. Gdy polewa jest za rzadka dodaj trochę kakao, jeśli za gęsta - odrobinę więcej mleka. Lekko przestudzoną
Mojewlasne.plkakaowa: Żelatynę zalać niewielką ilością wody zimnej (ok 2-3 łyżki). Pozostałe składniki roztopić i doprowadzić do wrzenia. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać do całkowitego rozpuszczenia i wymieszać z polewą czekoladową. Wystudzić. Pierwszy blat ułożyć w foremce, posmarować masą budyniową. Można wstawić do lodówki na chwilę aby masa stwardniała. Na masę wylać tężejącą masę jabłkową, przykryć drugim blatem. Polać
Smakołyki Asiświętami. Korzenny, lekko miodowy spód, waniliowa masa serowa oraz suszone śliwki i duża ilość polewy czekoladowej - z tych elementów powstał pyszny sernik, który w pełni zasłużył na miano sernika świątecznego. Jest to sernik dla zdecydowanych wielbicieli suszonych śliwek, gdyż są one mocno wyczuwalne w polewie, jak i we wnętrzu sernika. Jeśli lubicie te aromatyczne owoce, sernik na pewno Wam posmakuje(...)innym serkiem kremowym) lub gęstego z wiaderka 100g kwaśnej śmietany 18% 85g śliwek suszonych 75g cukru 2 jajka 1 pełna łyżka (15g) mąki pszennej ziarenka z 1 laski wanilii polewa 115g śliwek suszonych 75ml śmietanki 30% 75g czekolady deserowej 25g czekolady mlecznej 1/2 łyżeczki (2g) żelatyny 1 łyżka wody Dodaj napis Wykonanie: - ciasteczka rozdrobnić na proszek - masło i miód
Smakołyki Berenikizepsuć, zawsze wychodzi, a jak smakuje ?… Pyszny, puszysty, wilgotny i polany gęstą polewą czekoladową… Składniki: 1 szklanka mleka 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki 1/2 szklanki oleju 2 jajka 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki ciemnego kakao 2 łyżki dżemu (obojętnie jakiego) Polewa: 3 łyżki ciemnego kakao 1/3 szklanki cukru 90 g masła 3 łyżki wody Przygotowanie
Oryginalny smakwrzucić wymienione składniki na krem. A nam pozostaje rozsmarować dżem, krem i zrobić polewę czekoladową... prawda, że proste?;) Składniki: 3 bezowe krążki, 1 dżem z czarnej porzeczki, krem: 1 masło, 4 żółtka, 2 łyżki kakao, 1 kieliszek spirytusu, 0,5 szklanki cukru pudru, polewa: 0,5 gorzkiej czekolady, 2-3 łyżki mleka. Przygotowanie: Krążki bezowe
Aga w kuchniCzekoladowo, ja nie umiem się oprzeć czekoladzie, bitej śmietanie i mascarpone. Dla mnie to połączenie idealne. Ciasto to wykonałam na początek mam nadzieję przyszłych sukcesów. Już nie tylko zajmuję się domem i dziećmi, ale zaczynam rozwijać się zawodowo. Skończyłam studia z pasją i w tym kierunku się rozwijam. Założyłam firmę, projektowanie instalacji sanitarnych, a tu odnośnik do mojej firmy, jestem(...)śmietany 36%; - 250 g serka mascarpone; - łyżka cukru pudru; Wszystkie składniki ułożyć w misie miksera i ubić do sztywności, masa wychodzi bardziej gęsta, niż sama bita śmietana. Polewa czekoladowa: - pół szklanki kremówki; - 100 g mlecznej czekolady; - 70 g gorzkiej czekolady; - pół łyżeczki kawy inki Dodatkowo: - truskawki do dekoracji Kremówkę podgrzać w niedużym garnuszku, do wrzenia. Dodać połamane czekolady
dom-agi.plmasła 1/2 szklanki mleka 2 jajka (rozmiar L) 1 szklanka mąki pszennej (150 g) 3/4 szklanki drobnego cukru (150 g) 1 łyżeczka proszku do pieczenia polewa czekoladowa 1 tabliczka gorzkiej czekolady (100 g) 1/4 kostki masła (50 g) * moje ciasto jest bardzo wysokie, ponieważ upiekłam je w tortownicy o średnicy 18 cm Na samym początku przygotować ciasto. W rondelku(...)delikatnie ze sobą wymieszać. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180°C przez około 40-55 minut (do suchego patyczka). Ostudzić. Na sam koniec polać polewą (w rondelku rozpuścić masło i połamaną czekoladę; całość wymieszać i od razu ciepłą masą dekorować ciasto) . Kroić po stężeniu polewy. Roztapianie masła, czekolady i łączenie masy z mlekiem Etapy przygotowywania
UgotowaćCiasto mocno czekoladowe , pełne przypraw korzennych i mocnego alkoholu.W środku miękkie i lekko mokre , ale nie kruszące się .Polecam takie smaczne ciasto do kawy .Mina koleżanek bezcenna ha ha .... 1 puszka odcedzonej fasoli białej(...)jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1/2 łyżeczki cynamonu 0.5 szkla.miodu 50 ml.( Kieliszek ) koniaku Polewa czekoladowa **************************************** 1 . Fasolę opłukać i osączyć na sicie .W malakserze zmiksować fasolę z resztą składników na gładką masę. 2 . Wlać do formy silikonowej lub wyłożoną papierem do pieczenia. 3 . Piec 45 stopni
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkinatłuszczonym olejem papierze do pieczenia. Pamiętaj, że zanim zdejmiesz rurki z formy, ciasto musi się obsuszyć przez co najmniej 12 godzin (dopiero wówczas „trzyma formę”). Obtoczone w polewie czekoladowej rurki przełożyłam na deskę z papierem do pieczenia i wstawiłam do lodówki by czekolada szybciej zastygła. Co do samego obtaczania w roztopionej czekoladzie można wykorzystać różne techniki – zanurzyć
Smaki Na TalerzuProste ciasto murzynek z gruszkami – Zapraszam na kakaowe, wilgotne ciasto z gruszkami. Jest proste w przygotowaniu. Ładnie pachnie i apetycznie wygląda z polewą czekoladową. Do ciasta radzę użyć miękkich, dojrzałych gruszek wtedy ciasto jest smaczniejsze. Polecam! (zmodyfikowany przepis z gazetki „Najlepsze ciasta” 1/2015). Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki(...)jajka 170g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki sody około 550g-600g gruszek to tak około 2-3 gruszki (u mnie to były 2 spore gruszki) Polewa: 100g gorzkiej czekolady 50g mlecznej czekolady 150ml śmietanki kremówki 30% (śmietana do deserów) wiórki kokosowe do posypania Ciasto: 1. Do rondelka przełożyć masło lub margarynę, dodać cukier, cukier wanilinowy
Mała Cukierenkadzielić się celebrując wspólnie chwile. Do ciasta można dodać dowolne suszone owoce lub świeże, orzechy lub kakao. Gotowe ciasto polewam domowym lukrem cytrynowym i dekoruję dodatkowo aronią, polewa czekoladowa lub sypany cukier puder też będzie pasował, będzie fantastycznie! Zapraszam na pyszne, domowe ciasto ucierane z kandyzowaną aronią HELIO . Wspaniałe do kawy! Jeśli zamierzam zamrozić kawałki ciasta to nie polewam
Zasmakuj Kuchniciasto rozpływa się w ustach. Murzynka po upieczeniu bez przeszkód możemy przełożyć powidłami czy ulubionym dżemem, jednak i bez tego jest naprawdę pyszny. Mój murzynek zawsze podaję z przepyszną polewą czekoladową. Polecam każdemu łasuchowi! 🙂 Artykuł Murzynek pochodzi z serwisu Blog kulinarny Kurkanielotka.pl
PysiaGotuje.plmieszam, następnie wszystko przelewam do misy blendera i blenduję do połączenia składników SKŁADNIKI NA POLEWĘ CZEKOLADOWĄ: tabliczka gorzkiej czekolady 1-2 łyżki miodu 1 łyżka oleju kokosowego WYKONANIE: umieszczam wszystkie składniki w misce rozpuszczam w kąpieli wodnej mieszam do połączenia składników PRZYGOTOWANIE MAZURKÓW: ciepłą czekoladą polewam mazurki ( zostawiam trochę polewy do ozdoby) na czekoladę nakładam piankę morelową ozdobiłam czekoladą
Upiecz sobie babeczkęowocowe 2. OWOCOWE LIZAKI: kroję owoce w plasterki i zatapiam je w polewie czekoladowej ( pokruszoną tabliczkę czekolady rozpuszczam z łyżką oleju kokosowego w mikrofalówce), nadziewam na patyczek do szaszłyków, w którym odkrawam tą ostrą końcówkę, umieszczam na ok. 30 minut w lodówce, aby polewa stwardniała. 3. BEZCUKROWY SERNICZEK jogurtowiec bez pieczenia 4. DOMOWE ŻELKI żelki truskawkowe
Upiecz sobie babeczkęzrobieniu ‘kratki’ z masy serowej. Bardzo podobnym do tego ciasta jest dość popularny sernik Izaura , który różni się sposobem wylania masy serowej na ciasto oraz dodatkiem polewy czekoladowej. Tak więc jeśli szukacie czegoś szybkiego i słodkiego, to polecam Wam właśnie przepis na Poduszkowca :) Podane składniki dotyczą dużej blaszki o wymiarach: 25cm x 36cm. Ciasto Poduszkowiec – Składniki: Składniki
Kulinarne Przebojelodówce. Spód z kruchych ciasteczek, masa z trzech składników i już. Delikatny i czekoladowy! Mniam, mniam! Składniki: Spód: 200 g kruchych ciasteczek 4 łyżki masła i/lub 1 łyżka masła orzechowego Masa: 1 kg twarogu sernikowego 1 szklanka cukru pudru 400 g czekolady deserowej Polewa: 100 g czekolady deserowej łyżka masła 2 łyżki oleju roślinnego(...)temperaturze. Dokładnie połączyłam wszystkie składniki. Masę wyłożyłam na spód z ciasteczek. Wstawiłam ciasto na 3 godziny do lodówki. Gdy stężał w lodówce, wyjęłam go z formy. Sernik można polać polewą czekoladową. Roztopić czekoladę, dodać masło i olej. Ja stwierdziłam, że w deserze za dużo będzie czekoladowego smaku i ubiłam bitą śmietanę z odrobiną cukru pudru. Na nią starłam gorzką
potrawyregionalnemasłem, przestudzić i rozprowadzić po cieście. No dobrze, ale co w przypadku, gdy nie mamy czekolady? Czy można zrobić czekoladową polewę bez tabliczki czekolady? Oczywiście, że tak! Poniżej sprawdzony, wielokrotnie przeze mnie przetestowany i używany przepis na idealną polewę. Towarzyszy mi od wielu lat! Na co trzeba zwrócić uwagę podczas przygotowania? Najważniejsza jest kolejność dodawania składników: najpierw mleko z cukrem pudrem(...)dopiero na samym końcu kakao. Kolejność jest niezwykle ważna! Nie raz ją pomyliłam, co kończyło się rozdzieleniem masła od reszty składników, czyli otrzymania zwarzonej polewy. Polewa jest błyszcząca, a po zastygnięciu miękka i dobrze się kroi. Po prostu niezawodna! Składniki: 3 łyżki mleka 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki naturalnego ciemnego
Nastoletnie Wypiekaniestopni i pieczemy na złoty kolor około 60 minut. Polewa czekoladowa: 40-50 g gorzkiej czekolady cukier do smaku odrobina mleka lub wody Do rondelka wrzucamy czekoladę i podgrzewamy by się roztopiła dodając odrobinę wody lub mleka oraz cukier. Gotową polewą polewamy ciasto. Smacznego
Pyszności Słodkościmasła 50 ml spirytusu 2 szklanki mleka w proszku Poncz do nasączenia: 300 ml przegotowanej zimnej wody 3 łyżki spirytusu aromat arakowy Dodatkowo: kakao, czekolada, polewa czekoladowa, wiśnie w syropie - dowolnie, według Waszych upodobań ;-) Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na najwyższych obrotach miksera na sztywną pianę, na koniec dodajemy stopniowo cukier. Zmniejszamy obroty miksera do minimum
Czary - gary w kuchniwystudzeniu sernik można oblać polewą czekoladową. Rozdrobnioną czekoladę wrzucamy do rondelka, zalewamy mlekiem i gotujemy na wolnym ogniu, co pewien czas mieszając. Gdy czekolada całkowicie się rozpuści, gotujemy jeszcze około 3 minuty, po czym wylewamy polewę na ciasto, rozprowadzamy i ewentualnie dekorujemy posypkami lub kokosem. Sernik pozostawiamy w chłodnym miejscu, by polewa stwardniała
Smakowy Rajmiękkie masło – 125 g - proszek do pieczenia – 0,5 łyżeczki - cukier – 1/4 szklanki - cukier waniliowy – 1 łyżeczka - wiórki kokosowe – 2 czubate łyżki DODATKOWO : - polewa czekoladowa SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Wszystkie składniki mieszamy razem , wyrabiamy. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy (trochę urosną). W każdej kulce robimy wgłębienie
Ostra na Słodko