pieczeniu. Jest wilgotne i słodkie. Przepis istnieje w moim starym zeszycie od lat, kiedyś piekłam go bardzo często teraz już zapomniane a szkoda bo bardzo smaczne, polewa czekoladowa z wiórkami kokosowymi dopełnia smaku. Polecam skusić się na upieczenie blachy tego podzielnego ciasta. Składniki na blaszkę 25/30 Ciasto: 5 jajek 2,5 szklanki + 3 łyżki mąki pszennej
Wanilia i KardamonTradycyjne świąteczne kruche ciasto z mocno czekoladową polewą i orzeźwiającą konfiturą z pomarańczy to świetna propozycja słodkiego Wielkanocnego deseru. Składniki: Ciasto: 250g mąki pszennej 125g masła ekstra 4 łyżki cukru pudru 1 jajko 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia masło do wysmarowania formy Wypełnienie mazurka: 200g konfitury z pomarańczy 1 łyżeczka żelatyny 100g mlecznej czekolady 90ml śmietany 30% 2 łyżki masła
Szalona Kuchnia Ewelinyczekoladowa w kartoniku Moja szklanka ma 200 ml Wykonanie : Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel, następnie dodajemy rozpuszczone masło i napój, mieszamy, następnie dodajemy mąkę z proszkiem i jeszcze raz mieszamy. Formę z kominkiem smarujemy margaryną , jeśli macie sylikonową to nie trzeba.Pieczemy w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka.Zimną babkę polewamy gotową polewą
Sama słodycz i szczypta chiligórę czekoladowy ganache… Jak dla mnie połączenie idealne :) Ciasto, które widzicie na zdjęciach piekłam w tortownicy o średnicy 20 cm. Składniki: 200 g mąki 200 g białego cukru 100 g brązowego cukru 1,5 łyżeczki sody 3 łyżeczki cukru waniliowego 50 g kakao 0,5 szklanki maślanki 1 szklanka wody 150 g masła 3 jajka Składniki na polewę(...)upewnić się wcześniej czy nie jest surowe wkłuwając w środek drewniany patyczek) odklejamy papier do pieczenia i odstawiamy ciasto do góry nogami do ostudzenia na kratce. Przestudzone ciasto polewamy polewą czekoladową i dekorujemy malinami. Podajemy schłodzone (co nie powinno być problemem przy takiej temperaturze jak dziś :) ). Smacznego! ciastkożercy
Ciastkozercypolewą czekoladową i krokantem, która znika z prędkością światła, bo ponoć jest taka dobra :) Po inne przepisy świąteczne zapraszam do zakładki Wielkanoc. Składniki na blaszkę z kominem o średnicy 22 cm: 2 szklanki mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka M/L 3/4 szklanki cukru 2 saszetki cukru waniliowego 3/4 szklanki jogurtu naturalnego 1/2 szklanki oleju Polewa
Ze smakiem i z pasjąktóre zostało ) * całe małe jajko – 1 szt * słodzidło – do smaku ( ok. 80 g ) * budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru – 1 op / 40 g POLEWA CZEKOLADOWA Z ORZECHAMI: * orzeszki ziemne niesolone – 100 g * czekolada mleczna – 200 g * mleko – ok. 100 ml Wybierz sobie blender w Media Markt! SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: SPÓD: Płatki(...)wyłożoną papierem, odstawiamy do lodówki. MASA SEROWA: Twaróg mieszamy z białkami i jajkiem. Dodajemy słodzidło i budyń, blendujemy. Wylewamy na zimny spód. Pieczemy ok. 35 minut w 180C. Studzimy. POLEWA: Czekoladę rozpuszczamy na kąpieli wodnej z mlekiem. Orzeszki prażymy na patelni, studzimy, kroimy. Tak – podprażcie sobie orzeszki – wydobędziecie z nich cały smak i będą zdecydowanie fajniej chrupały
Ostra na SłodkoCiasto MAKOWO – SEROWE z jabłkami i polewą – Zapraszam na wspaniałe ciasto z dużą ilością maku i puszystą masą serową. Właściwie jest to dla mnie sernik z makiem. Wygląda apetycznie, jest wysokie, sernik jest delikatny, a masa makowa jest wilgotna i aromatyczna. Ciekawego akcentu dodaje warstwa jabłek z polewą czekoladową. Ciasto idealne na Święta. Jest z nim trochę zachodu, więc radzę
Mała Cukierenkamąka pszenna - 20 dag mąka ziemniaczana- 20 dag jajka - 4 szt margaryna - 25 dag cukier - 20 dag mak - 20 dag proszek do pieczenia 2 łyżeczki mleko - 1/3 szkl polewa czekoladowa tłuszcz do formy bułka tarta do formy płatki migdałowe Margarynę dobrze utrzeć, dodawać stopniowo po jajku, następnie cukier, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, mleko i suchy mak. Dobrze
przepisy- MilkiStefanka to pyszne miodowe ciasto, przełożone delikatnym kremem. Ciasto, które nieodłącznie kojarzy mi się ze świętami. Stefanka to ciasto przełożone masą grysikową, polane słodką polewą czekoladową. Każdego dnia smakuje lepiej. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Stefanka Składniki Składniki na ciasto: 500 g mąki pszennej 2 jajka 200 g masła 140 g drobnego cukru 2 łyżki miodu 2 łyżki mleka 1 łyżeczka
To co lubię - gotuję i polecamczekoladową - może skorzystacie z przepisu w czasie nadchodzących świąt;) Ciemna " Krówka" Biszkopt - 5 jajek - pół szklanki karmelu ( ja użyłam gotowej masy ) - pół szklanki mąki pszennej - pół szklanki mąki ziemniaczanej Poncz: - 3/4 szklanki słodkiej kawy z odrobiną kawowego likieru Nadzienie: - 400ml śmietany kremówki - 2 łyżki kakao - szklanka cukru pudru - 1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w 1 łyżce ciepłej śmietany Polewa
Kuchnia Pełna Emocjiwięc nadarzyła się okazja. Dokupiłam tylko masło, a resztę produktów miałam już w domu-tak powstało to ekspresowe ciasto bez pieczenia. Puszysty krem budyniowy, chrupiące pełnoziarniste ciasteczka i polewa czekoladowa, a dla kontrastu słone masło orzechowe z kawałkami orzechów- to nie może nie smakować. Proponuję czasem przeglądać szuflady, czy szafki-zawsze znajdzie się coś z czego można zrobić ciasto(...)ostatnią warstwą ciastek. Polewa.Cukier rozpuszczamy z tłuszczem, następnie dodajemy kakao i mleko wszystko razem zagotowujemy. Kiedy ściągniemy masę z ognia dodajemy łyżeczkę żelatyny i dokładnie ją rozpuszczamy w polewie. Gotową polewą polewamy ciasto. Posypujemy orzeszkami piniowymi i odstawiamy do lodówki na przynajmniej 2 h. Smacznego
Krylowa Kuchniaczekoladową. Jest wilgotna, miękka oraz mięsista i długo zachowuje świeżość. Idealna na nadchodzące Święta Wielkanocne! UWAGA! WSZYSTKIE SKŁADNIKI MUSZĄ BYĆ W TEMPERATURZE POKOJOWEJ! SZKLANKA MA U MNIE POJEMNOŚĆ 250 ml Składniki: 3 jajka 1 szklanka jogurtu naturalnego 3 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki cukru 0,5 szklanki oleju lub roztopionego masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia Polewa
Blog z Apetytemczekoladowa, ale możecie posypać je cukrem pudrem, lub polać lukrem. Jak kto lubi. Wczoraj miałam małych gości i ciasto bardzo im smakowało, myślę, że i Wam posmakuje :) Spróbujecie? Składniki: 1/2 kg marchewki 3,5 szklanki mąki 1 szklanka cukru 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 3/4 szklanki oleju kilka kropel olejku rumowego Polewa
Agusiowe smakołykimąka pszenna - 20 dag mąka ziemniaczana- 20 dag jajka - 4 szt margaryna - 25 dag cukier - 20 dag mak - 20 dag proszek do pieczenia 2 łyżeczki mleko - 1/3 szkl polewa czekoladowa tłuszcz do formy bułka tarta do formy płatki migdałowe Margarynę dobrze utrzeć, dodawać stopniowo po jajku, następnie cukier, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, mleko i suchy mak. Dobrze
Camilla w kuchniczasie zdjąć obręcz tortownicy, wysmarować boki pozostałym musem i udekorować. Tort można posypać kakao, ozdobić wiórkami czekolady. Ja wierzch ciasta posmarowałam musem bardzo cienko i ciasto polałam polewą czekoladową
In my kitchenmascarpone. Biszkopt jest bezglutenowy, zrobiony z mąki ryżowej i oczywiście z dodatkiem przyprawy do piernika. Całość wieńczy pyszne powidła firmy Łowicz z piernikową nutą, a na wierzchu obowiązkowo polewa czekoladowa oraz dekoracja z kremu kokosowego. Z takim ciastem zdecydowanie można poczuć świąteczną atmosferę :) Składniki (forma 25 x 21 cm): Biszkopt: 5 dużych jajek 3/4 szklanki ksylitolu(...)łyżeczki przyprawy do piernika szczypta soli Krem: 2 puszki śmietanki z mleczka kokosowego (u mnie light) 300 g serka mascarpone 7 łyżek ksylitolu Polewa: 100 g gorzkiej czekolady 150 ml mleczka kokosowego (1/2 puszki) 3 łyżki ksylitolu (opcjonalnie) Dodatkowo: 1 mały słoiczek powideł śliwkowych (u mnie powiła śliwkowe z nutą piernikową Łowicz) Wykonanie
Healthy food explorerzbyt ciężkie. Do ciasta można dodać dowolne owoce, najlepsze będą te jagodowe, świetnie na pewno pasowałyby tu wiśnie. Można też dodać do środka kawałki czekolady, albo polać je polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem. Składniki: 300 g mąki pełnoziarnistej 4 łyżki ciemnego kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 180 g ksylitolu/erytrytolu 3 jajka 230 ml mleka roślinnego
Healthy food explorergorzka 1/2 kostki masła plus rodzynki i alkohol- najlepszy jest spirytus Przygotowanie kremu: Ugotować budyń, masło utrzeć, po lekkim przestudzeniu masy dodawać ją do masła i ucierać Przygotowanie polewy czekoladowej z rodzynkami: Masło rozgrzać i rozpuścić w nim czekolady ( najlepiej w łaźni wodnej), dodać osączone z alkoholu rodzynki i połowę alkoholu. Przygotowanie rodzynkowca: Jedną część biszkoptu nasączyć lekko
Proste Potrawyczekoladowej. Jak upiec tradycyjną babkę piaskową na Wielkanoc - sprawdzony przepis krok po kroku. SKŁADNIKI: 4 jajka (oddzielnie żółtka i białka) 2 szklanki mąki tortowej 1 budyń cytrynowy szklanka cukru pudru 1/2 kostki masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny sok wyciśnięty z 1 cytryny tłuszcz do wysmarowania formy tarta bułka do wysypania formy polewa
Moja Książka Kucharskaśliwek lub innych bakalii ½ łyżeczki aromatu rumowego 2 kieliszki rumu, wódki lub likieru kokosowego 2 łyżki kakao o niskiej zawartości tłuszczu Do obtoczenia: posiekane orzechy lub wiórki kokosowe polewa czekoladowa Przygotowanie: Ciasto przekładamy do dużej miski i drobno kruszymy. Do ciasta dodajemy kakao i płatki owsiane, mieszamy. Śliwki kroimy w kosteczkę. Dodajemy do suchych składników mleko, dżem, aromat(...)alkohol oraz bakalie (rodzynki, migdały i śliwki) Wszystko dokładnie ugniatamy na jednolitą masę. Z przygotowanej masy formujemy kulki, obtaczamy je w orzechach lub wiórkach. Możemy przygotować również ulubioną polewę i każdą bajaderkę zanurzyć w niej do połowy, a następnie posypać kokosem lub orzechami. Gotowe kuleczki przekładamy do papilotek i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę, aby stężały. Uwagi
Mania Gotowania