coś słodkiego! Będzie to szybki i zarazem bardzo prosty placek z serkiem waniliowym. Ciasto przypomina trochę ptasie mleczko, więc wszyscy jego fani powinni być zadowoleni. Mnie osobiście urzekła polewa – czekoladowe niebo w gębie Przepis znalazłam w gazetce, trochę pozmieniałam biszkopt i galaretkę i wyszło cudo Placek z serkiem waniliowym Składniki: Biszkopt: 8 jajek 8 łyżek cukru(...)mąki 2 łyżki czekolady w proszku 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 600 g wanilinowego serka homogenizowanego 500 ml śmietany 36% 2 galaretki brzoskwiniowe 2 łyżki cukru pudru Polewa: szklanka mleka 200 g mlecznej czekolady 2 łyżeczki żelatyny Wymiary formy 37 x 24 cm Najpierw pieczemy biszkopt. Na początku rozdzielamy żółtka od białek. Później białka ubijamy na sztywną
PatiGotujeostatni etap, lojalnie uprzedzam jest najtrudniejszy Krem oparty na maśle, ja użyłam roślinnego. Jest bardzo konkretny i dość ciężki, jednak z herbatniki współgra idealnie. Ciasto ozdabiamy polewą czekoladową i posypujemy orzechami lub podprażonymi płatkami migdałów lub na co tam mamy ochotę. Stefankę przechowujemy w lodówce i wyjmujemy ok. 30 min przed jedzeniem. Jeśli użyliśmy masła roślinnego, to krem dość szybko(...)maślany, więc trochę ciężko będzie nam kroić ciasto, jeśli zbyt wcześnie wyjmiemy je z lodówki. Górną warstwę herbatników możecie posmarować kremem i na to dać polewę lub jeśli nie starczy wam kremu, polewą smarujecie bezpośrednio na herbatniki. Jeśli nie macie ochoty na herbatniki, ale szukacie kemu do jakiegoś świątecznego ciacha, to i tak bardzo polecam ten krem kajmakowo-kawowy. Drukuj
Mieszam w Garnkuwraz z nią wzmaga się mój apetyt na te „cięższe” ciasta. Wszystkie letnie tarty i biszkopty z galaretką robią miejsce dla pysznych szarlotek, serników czy też czekoladowych słodkości. Zapraszam na kawałeczek pysznego ciasta do kawki:) Metrowiec Ciasto 8 jajek 2 szkl cukru 3 szkl mąki 16 łyżek oleju 16 łyżek wody 3 łyżeczki proszku do pieczenia(...)aromat migdałowy Masa budyniowa 3 szkl mleka 0,5 szkl cukru 250 g masła 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej sok z połowy cytryny cukier waniliowy Polewa czekoladowa 200 g czekolady gorzkiej 2-3 łyżki masła Żółtka utrzeć mikserem z cukrem na puszystą masę, dodać olej, aromat i wodę oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia
Pieguskowa Kuchniaoszukane serniczki bez sera :) Jako spód użyłam pysznych ciasteczek Oreo a masę serkową zrobiłam z jogurtu naturalnego, serka waniliowego i wiórków kokosowych. Wyszły pyszne i lekkie. Serniczki polałam polewą czekoladową i udekorowałam soczystą pigwą którą dostałam od firmy Ogródek Dziadunia . Serniczki oczywiście podałam na przepięknej porcelanie Bogucice . Wszystkich zainteresowanych zapraszam do sklepu internetowego http://www.porcelanabogucice.pl / . Składniki : 250 g gęstego jogurtu(...)waniliowy Danone 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 100 g wiórków kokosowych 4 jajka 2 budynie waniliowe Winiary 1 opakowanie ciasteczek Oreo Pigwa do dekoracji z Ogródka Dziadunia Polewa: 100g czekolady mlecznej 50 g margaryny Wykonanie : Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na kogel mogel. Następnie dodać serek
Sama słodycz i szczypta chiliNiejednokrotnie przekonałam się, że proste pomysły są najlepsze. Tak też było w przypadku dzisiejszych domowych pralinek. Malinowe serca otoczone są masą marcepanową i zanurzone w lśniącej polewie czekoladowej. Znajdą się jacyś chętni do wypróbowania tej słodkości? Składniki: 25-30 sztuk mrożonych malin 200g masy marcepanowej tabliczka czekolady Goplana Oryginalna Mleczna 90g 5 łyżek śmietanki 1 łyżka żelatyny Masą marcepanową(...)kształt. Rozpuszczamy na parze tabliczkę czekolady Oryginalnej Mlecznej Goplana. Podgrzewamy śmietankę i rozpuszczamy w niej żelatynę. Dodajemy do czekolady, mieszamy do powstania gładkiej polewy. Oblewamy nią pralinki. Wkładamy gotowe czekoladki do lodówki, by polewa stężała. Smacznego
Wrzosowa Polanasoli, 1 szklanka śmietany 18% gęsta, 2 szklanki mąka tortowa, 1 torebka cukier waniliowy, 2 łyżeczki proszek do pieczenia, 150 gram owoce kandyzowane ananas,papaja,melon, 1 opakowanie polewa czekoladowa mleczna z orzechami jajka ubijamy mikserem z cukrami i solą na kogel-mogel do masy jajecznej dodajemy śmietanę i mikserem na gładką masę wsypać mąkę przesianą z proszkiem(...)mąkę owoce kandyzowane i mikserem wymieszać na gęste ciasto forma silikonowa z kominkiem 24 cm - ciasto przełożyć do formy i piec w 200C około 40 minut - do suchego patyczka polewę rozpuścić wg opisu i posmarować nią babkę babka jest łatwa, szybka i bardzo smaczna.........polecam ........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięPodawane z dowolnymi dodatkami zawsze smakują wyśmienicie :) Czas przygotowania: 10-12 minut pieczenia + czas na dekoracje Ilość porcji = Ilości bananów Składniki: Banany Oraz dowolne dodatki na przykład: Lody Polewa czekoladowa Cynamon Migdały Listek mięty Banany pieczemy w nagrzanym na 150 stopni piekarniku. Umieszczamy je tam na 10-12 minut aż skórka stanie się całkowicie czarna. Po tym czasie wyjmujemy(...)talerzyku i szybko dekorujemy. Ważny jest czas, żeby nasze banany nie ostygły zbytnio. Nasz ulubiony dodatek do cieplutkich bananów to zimne lody najlepiej waniliowe. Całość posypujemy cynamonem oraz polewamy odrobiną roztopionej czekolady. Powstaje nam pyszny deser godny najlepszych kawiarni
Kolizje Smakówmasła (4 łyżki) Składniki na krem 500g serka mascarpone 250 ml śmietany 30% wanilia (aromat, cukier waniliowy) 10 ciasteczek oreo 200g białej czekolady 1 opakowanie śmietan fixu Składniki na polewę czekoladową 100ml mleka 100g czekolady mlecznej 1 łyżka kakao Dekoracja 6 ciasteczek oreo Przepis na spód Ciasteczka Oreo rozdrabniamy przy pomocy blendera. W rondelku roztapiamy masło. Rozdrobnione ciasteczka mieszamy(...)serową. Ciasteczka kroimy w ćwiartki, dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy łyżką. Wykładamy masę na spód sernika. Ciasto wkładamy do lodówki na ok. 3-4 godziny. Przepis na polewę W rondelku podgrzewamy mleko, dodajemy kakao i czekoladę. Czekamy aż wszystkie składniki się połączą i gotową polewę wylewamy na sernik. Wierzch ciasta dekorujemy połówkami ciasteczek oreo. Smacznego! Artykuł Sernik Oreo
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!przepis na szybki piernik, który nie wymaga dojrzewania. Ciasto można przygotować nawet rano w dzień Wigilii, jest od razu miękkie i gotowe do jedzenia. Przełożone powidłami i otulone polewą czekoladową zachowuje długo świeżość i jest wilgotne. Przepis pochodzi ze strony Wędrówki po kuchni . Polecam serdecznie :) Składniki (30 cm x 13 cm): Ciasto: 180 g cukru 250 g masła(...)przyprawy do piernika 1 łyżka ciemnego kakao 4 jajka (żółtka i białka osobno) 420 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej Polewa: 200 g czekolady mlecznej lub deserowej 100 ml śmietanki kremówki Dodatkowo: powidła (około 300 g) dekoracyjne ozdoby Przygotowanie: W garnuszku umieścić cukier, masło, mleko, miód, przyprawę do piernika i kakao. Całość
Kocham..lubię..gotuję..waniliowy 2 łyżki mąki - u mnie Mąka Reszelska MŁYNOMAG 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mleka opakowanie herbatników kakaowych Petit Beurre CUKRY NYSKIE polewa czekoladowa 200 g pierników w czekoladzie Wykonanie: Masło rozpuszczamy, studzimy. Ser miksujemy z żółtkami, cukrami, mąkami i proszkiem budyniowym oraz mlekiem. Miksujemy. Dodajemy ostudzony tłuszcz, miksujemy. Ubijamy pianę z białek(...)mieszamy. Na dno prodiża układamy warstwę herbatników, wylewamy połowę masy serowej.Wykładamy pierniki jeden obok drugiego,( pozostałe odkładamy), wylewamy resztę masy serowej. Pieczemy 60 minut. Kiedy sernik ostygnie polewamy polewą, na wierzch kru szymy pozostałe pierniki
Z Majeczką w kuchniJutro tłusty czwartek, wszyscy pączkują :) A ja zamiast pączków, lub obok nich proponuję muffinki. Mięciutkie, wilgotne w środku mocno czekoladowe z nutką kokosu. Szybkie w przygotowaniu i błyskawiczne w zjadaniu :) Polecam Składniki ( na 12 szt.) SUCHE - 1 i 3/4 szklanki* mąki pszennej - 0,5 szklanki cukru - 2 łyżki ciemnego kakao - 3 łyżki wiórków kokosowych(...)łyżeczki proszku do pieczenia - 1/4 łyżeczki sody MOKRE - 1 jajko - 1 i 1/4 szklanki mleka - 0,5 szklanki oleju DODATKOWO do dekoracji - 3 łyżki nutelli lub polewa czekoladowa - 2 łyżki wiórków kokosowych * szklanka- poj. 250 ml Wykonanie W jednej większej misce mieszam łyżką składniki suche, w drugiej mniejszej trzepaczką mokre. Do suchych składników stopniowo, powoli dodaję mokre
Kuchnia z widokiem na ogródjeden z najlepszych sposobów na wykorzystanie zalegających białek, które najczęściej mrożę. Ciasto przełożyłam kremem z pomarańczy, które ma intensywny smak, zapach i kolor :) Cały torcik polałam pięknie błyszczącą polewą czekoladową z dodatkiem żelatyny. CIASTO BIAŁKOWE: 1 szklanka białek (z ok 6 jaj) szczypta soli 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju rzepakowego 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)KREM POMARAŃCZOWY: 125 g serka mascarpone 1/2 szklanki śmietanki 30% 2 szklanki świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego skórka otarta z 2 pomarańczy 2 żółtka 1 budyń waniliowy 2 łyżeczki żelatyny POLEWA: 1/3 szklanki cukru 3 łyżki kakao 1/2 szklanki mleka 1 łyżeczka żelatyny Białka ubijać z solą do momentu, aż zaczną sztywnieć. Wtedy ustawić mikser na najwyższych obrotach i dodawać
https:KKuchniaMniamKruchy spód, mocno kokosowe nadzienie i zwieńczająca wszystko polewa czekoladowa. Pychota jakich mało. Zrobiłam to ciasto na prośbę mojego mężczyzny i przyznam szczerze, że byliśmy tym ciastem oczarowani. Oboje uwielbiamy batoniki, które posłużyły za wzór i muszę przyznać że chętnie poeksperymentuję z innymi batonami. ;) Potrzebne nam: - opakowanie gotowego ciasta na tartę - 400 ml mleka - 200 g wiórek kokosowych(...)łyżki likieru kokosowego (opcjonalnie) - budyń waniliowy - 1/2 szklanki cukru - 80-90 g masła * polewa: - 3 łyżki śmietany 18% - 100 g masła - 5 łyżek cukru - 2-3 łyżki kakao - łyżeczka żelatyny - 2 łyżki mleka Przygotowanie: Ciasto przekładamy do formy i nakłuwamy spód. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na 25-30 minut. Gotowe ostudzić. Pół szklanki mleka
W poszukiwaniu inspiracjiDzisiaj coś do kawy. Małe kokoski w polewie czekoladowej i wiórkach kokosowych. Składniki: 1 margaryna "Kasia" 1 szklanka cukru pół szklanki słodkiej śmietany Te składniki wkładamy do garnka i gotujemy. Następnie studzimy i dodajemy: 2,5 szklanki mąki 3 jajka 2 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)Blaszkę smarujemy margaryną i wykładamy ciasto. Pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni. Zimne ciasto kroimy na małe kawałeczki i obtaczamy w gorącej polewie i posypujemy wiórkami kokosowymi. Przygotowane kokoski wkładamy do lodówki. Polewa: 2 margaryny 1 szklanka słodkiej śmietany 10 łyżek kakao trochę twardej czekolady Dodatkowo: pół kg wiórków kokosowych Smacznego
Salonik smakówORZECHAMI: * daktyle suszone – ok.200-250 g * orzechy ( ja zmieszałam nerkowce + macadamia + pini ) – ok.100 -150 g * olej kokosowy roztopiony – 60 g * masło orzechowe niesolone – 1 łyżka POLEWA CZEKOLADOWA: * czekolada gorzka – 80 g * mleko roślinne – 70 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Wszystkie składniki na kruche ciasto wkładamy do misy robota, szybko miksujemy, aż składniki się połączą, zagniatamy ciasto(...)wodę. Dodajemy masło orzechowe, roztopiony olej kokosowy i 3/4 orzechów – ucieramy na gładką masę. Dodajemy resztę orzechów, chwilę siekamy. Krem wyciągamy na wystudzony spód, wygłuszamy odstawiamy do lodówki. POLEWA: Czekoladę rozpuszczamy z mlekiem, lekko studzimy, zalewamy schłodzony spód. Odstawiamy do zastudzenia w lodówce. Dekorujemy dyskami z temperowanej czekolady, orzechami, złotymi płatkami + np. tak jak ja pipetką z odrobiną
Ostra na Słodkoprzepisie. W każdym razie ciasto, które powstało jest przepyszne. Jest mało słodkie, ale mimo to nie traci na smaku. Ma przyjemną nutę owocową, dzięki warstwie dżemu z galaretką. Polewa czekoladowa jest idealnym dopełnieniem dla orzechowo - owocowych smaków. Dlatego kojarzy mi się z ciastkami delicjami. Do tego ciasto jest bardzo proste i szybkie do zrobienia. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)warstwy ciastek i 3 warstwy kremu. 4 łyżki mleka podgrzałam i wrzuciłam do niego połamaną na kawałki czekoladę. Czekoladę mieszałam, aż się zupełnie rozpuściła w mleku. Tak przygotowaną polewą posmarowałam ciasto. Ciasto wstawiłam na całą noc do lodówki i podałam dopiero następnego dnia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam do zapoznania się z innymi moimi przepisami na ciastka, np.: ciastka budyniowe (link
Waniliowe Improwizacjeteż mąki. Makowiec jest prosty w wykonaniu. Nie trzeba zawijać i kombinować. Po prostu łączy się wszystkie składniki w misce i przekłada do tortownicy. Koniecznie na wierzch polewa czekoladowa, bo ona podkręca smak, idealnie tu pasuje. Piekłam w tortownicy 24 cm. Składniki: 250 g. maku mielonego 500 ml. mleka 120 g. masła 200 g. cukru(...)pieczenia 1 łyżeczka naturalnego ekstraktu migdałowego 2 większe jabłka garść orzechów (u mnie laskowe) 2 łyżki płatków migdałów 2 łyżki suszonej żurawiny 4 suszone morele Polewa: 100 g. czekolady mlecznej 50 g. śmietanki 30 % Dodatkowo: mielone migdały do dekoracji Wykonanie: Mleko zagotować. Mak przełożyć do miski, zalać gorącym mlekiem. Zostawić pod przykryciem na około
Agusiowe smakołykipowierzchni położyć folię spożywczą, odstawić do wystygnięcia. Gdy grysik będzie zimny, ubić margarynę z cukrem na puszystą masę, następnie dodawać po łyżce zimnego grysiku, każdą porcję dokładnie wmiksować. Polewa: Do garnka włożyć margarynę, dodać kakao, miód i mleko. Podgrzewać na małym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia, aż składniki się połączą. Wykonanie Na pierwszym placku rozsmarować połowę dżemu(...)grysikowej. Przykryć drugim plackiem, który posmarować tylko masą z grysiku, na nią położyć trzeci placek i na nim rozprowadzić resztę dżemu oraz masy grysikowej. Przykryć ostatnim miodowym ciastem, wylać czekoladową polewę i rozsypać pokruszone orzechy włoskie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Miodownik pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary
niecodziennikparytego przepisu przygotujecie bez użycia miksera. W dwóch miskach mieszamy oddzielnie suche i mokre składniki, a następnie łączymy, krótko i zgrubnie mieszając. Pieczemy 1 godzinę i jeszcze ciepłe polewamy polewą czekoladową. Wszystkie składniki użyte do ciasta powinny mieć temperaturę pokojową, pamiętajcie więc odpowiednio wcześnie wyjąć mleko i jajka z lodówki. SKŁADNIKI MOKRE 120 g roztopionego masła lub oleju(...)jajka SUCHE 300 g mąki pszennej (2 szklanki) 200 g cukru (1 szklanka) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu szczypta soli POLEWA 100 g gorzkiej czekolady 25 g masła 1 łyżka mleka DODATKOWO: 100 g gorzkiej czekolady pokrojonej w małą kostkę WYKONANIE Piekarnik rozgrzewamy do 180℃, bez termoobiegu. Formę keksową
cool and mintyPrzepis z książki “103 CIASTA SIOSTRY ANASTAZJI” . Pyszne kolorowe warstwowe ciasto, z dowolnymi owocami u mnie z wiśniami, kremem i polewą czekoladową. Według mnie ciasto to najlepiej smakuje, i prezentuje się właśnie z wiśniami. SKŁADNIKI: Ciasto: kostka masła 25 dag cukru pudru 30 dag mąki tortowej 6 jaj 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki mleka 2 płaskie łyżki(...)kakao około 40 sztuk wiśni bez pestek Składniki na krem: 1 budyń śmietankowy lub waniliowy 2 łyżki cukru pudru kostka masła olejek waniliowy Składniki na polewę: 10 dag margaryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 pełne łyżki kakao 2 łyżki mleka 10 dag cukru pudru olejek rumowy SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Ciasto Masło, cukier, żółtka utrzeć. Wsypać mąkę z proszkiem i dalej ucierać
RAROSSAZielone ciasto? Czemu nie! Skoro wszyscy już znamy marchewkowe czy czekoladowe z burakami, to dlaczego nie zrobić zielonego ciasta z dodatkiem szpinaku? Od razu uprzedzam pytanie - szpinaku w cieście nie czuć :) Za to czuć bounty. Ciasto jest bez jajek, więc dobre dla osób, na nie uczulone. Niebawem na blogu pojawi się pewnie wersja z jajkiem(...)przecież trzeba wypróbować wszystkie wersje, prawda? Ciasto w smaku przypomina bounty, jest wilgotne w środku, do tego ta polewa - przekonacie się? 'zielone ciasto szpinakowe bez jajek z polewą czekoladową' Składniki: - 1 szklanka szpinaku rozdrobnionego (odmrożonego i odciśniętego) - 1 szklanka mąki pszennej - 1 szklanka wiórków kokosowych - 0,5 szklanki brązowego cukru - 0,5 szklanki mleka - 1/3 szklanki oleju - 1 łyżeczka
CookYourself