polewa czekoladowa - 8716 przepisów (strona:190/582)

Najlepsze ciasto czekoladowe na świecie 169

Tytuł mówi sam za siebie Poważnie mówiąc przepis jakim chcę się dzisiaj z Wami podzielić jest rewelacyjny. Najlepsze ciasto czekoladowe na świecie Pierwszy raz to ciasto zrobiłam około dwa lata temu. Od tamtego czasu zmieniłam trochę proporcje i składniki. Myślę, iż teraz przepis jest kompletny i nie mam zamiaru w nim już nic zmieniać. Podzieliłam się nim też jakiś czas(...)wanilii 200 ml mleka 120 ml oleju słonecznikowego 10 dkg gorzkiej czekolady 1/2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy sok z 1 dużej pomarańczy 100 ml wrzącej wody   Polewa czekoladowa składniki: 2 łyżki masła lub margaryny 2 łyżki cukru kryształu 2 łyżki wody 2 łyżki kakao W misce wymieszać przesianą przez sitko mąkę wraz z cukrem pudrem, proszkiem

mecooks
Fale Dunaju 139

zrobiłam z wiśniami, bo taka wersja najbardziej mi odpowiada, ale możecie również dodać śliwki. Ciasto składa się z jasnego i ciemnego ciasta z owocami oraz masy budyniowej i polewy czekoladowej. Weekend już niedaleko, więc zachęcam wypróbować przepis 😊 Składniki: Ciasto: mąka pszenna 2 szklanki, jajka 3 szt, cukier 150 g, mleko 150 ml, olej 150 ml, proszek do pieczenia 2 łyżeczki(...)łyżki, wiśnie wydrylowane z kompotu, syropu lub mrożone, masa: mleko 400 ml, budyń waniliowy (40 g) 1 opakowanie, cukier 2 łyżki, sok z cytryny 2 łyżki, masło 200 g, polewa: czekolada mleczna 100 g, mleko 2 łyżki, wiórka kokosowe do posypania, Sposób przygotowania: Jajka oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo dodajemy cukier nie przerywając

kulinarne odsłony pati
Kostka czekoladowo- kokosowa 166

kostkę czekoladowo-kokosową. Przepis zrobiony na podstawie ciasta słonecznikowego ( przepis ), opartego na delikatnym, bardzo miękkim biszkopcie czekoladowym, przełożonym kremowa masą. Tym razem masa o smaku kokosowym.  KOSTKA CZEKOLADOWO-KOKOSOWA Składniki: (forma 25x30) ciasto: 5 jajek 1 szklanka mąki pszennej 1 łyża mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 1/4 szklanki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1 szczypta soli masa kokosowa(...)budyń) zdejmujemy z ognia, dodajemy masło i studzimy. Ostudzony budyń miksujemy z serkiem mascarpone. 3/4 masy przekładamy blaty biszkoptowe, pozostałą 1/4 masy smarujemy wierzch.  Na koniec całość polewamy jeszcze polewą czekoladową, przygotowaną

Bon appetit mon amie
Truskawkowiec 606

Joasi na Ciasto na niedzielę nie pozostawiło cienia wątpliwości. Ma być „Truskawkowo mi !” Będzie, i to bardzo, jak upiekę truskawkowiec. Przepis zmodyfikowałam – biszkopt i polewa czekoladowa z mojego przepisu na Ptasie mleczko borówkowe w czekoladzie . Składniki na biszkopt: (forma keksowa 30 cm x 12 cm) - 4 jajka (o temperaturze pokojowej) - 2 czubate łyżki mąki tortowej(...)szklanki drobnego cukru do wypieków* - 1/4 szklanki wrzątku* - aromat truskawkowy - szczypta soli Dodatkowo: - 600g truskawek - 1 galaretka truskawkowa + 500 ml wrzątku - 2 łyżki żelatyny (do galaretki) - 200g czekolady na polewę - 1,5 łyżki oleju z pestek winogron *Jako szklanki używam miarki o pojemności 250 ml Galaretkę z 2 łyżkami żelatyny rozpuszczamy w 500 ml wrzątku. Odstawiamy do ostudzenia. Przesiewamy obie

mojewypiekiinietylko
Tort makowy 165

nadrobic w Swieta :) Tort makowy skladniki: duzea puszka maku okolo 750g lub 2 male 0,5 kostki masla 0,75 szklanki cukru 6 jajek zapach migdalowy lub pomaranczowy polewa czekoladowa: 0,5 kostki masla 4 lyzki kakao 4 lyzki mleka 4 lyzki cukru wykonanie: Oddzielamy zoltka od bialek. Zoltka ucieramy wraz z cukrem do bialosci. Dodajemy maslo/margaryne(...)ciasto przekladamy do natluszczonej tortownicy. Pieczemy okolo 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 180°C, ciasto musi odstawac od blachy. Skladniki polewy podgrzewamy w garnuszku az maslo sie rozpusci. Trzeba uwazac zeby sie nie zagotowalo. Gotowa polewa dekorujemy ciasto. Mozna je ozdobic platkami migdalowymi. Smacznego

Przysmaki Karolki
Puszysty sernik z mlekiem w proszku 901

Puszysty sernik z mlekiem w proszku Delikatny i puszysty serniczek z polewą czekoladową, który wprost rozpływa się w ustach… Do wypieku ciasta użyłam foremki o wymiarach 26 x 26 cm.     Składniki: ok 20 sztuk herbatników 1 kg mielonego sera z wiaderka 1 szklanka cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 6 jajek 2 budynie śmietankowe lub waniliowe(...)szklanki oleju 1,5 szklanki zimnego mleka 1,5 szklanki mleka w proszku szczypta soli 1 łyżka masła lub margaryny   Polewa: 50g mlecznej czekolady 50g gorzkiej czekolady 1/3 szklanki mleka     *** Twaróg z wiaderka miksujemy z żółtkami, cukrem waniliowym i proszkiem budyniowym – na gładką masę. Następnie cienkim strumieniem wlewamy olej, cały czas miksując, dodajemy mleko

Blog z Apetytem
ciasto czekoladowe z nutą piernika 178

pszennej 150 g cukru pudru 240 ml maślanki 100 ml oleju 2 jajka 2 łyżki kakao 3 łyżeczki przyprawy do piernika 2 łyżeczki sody dodatkowo do dekoracji: polewa czekoladowa posiekane orzechy wykonanie: Czekoladę siekamy. Mąkę mieszamy z cukrem pudrem, sodą, kakao oraz przyprawą do piernika. W osobnym naczyniu miksujemy olej z maślanką oraz jajkami. Do zmiksowanych składników przesiewamy suche

Domowy Smak Jedzenia
Czekoladowa tarta z kremem kokosowym 383

dałam 18% 2 łyżki kakao Pół szklanki cukru Krem kokosowy: 200-250g wiórek kokosowych 500ml kremówki 2 łyżki masła lub margaryny Pół szklanki cukru pudru Dodatkowo: Polewa czekoladowa (u mnie deserowa) Przygotowanie: Do miski dodać mąkę, żółtka, śmietanę, margarynę, sól, proszek do pieczenia, cukier i kakao.   Zagnieść ciasto na jednolitą masę. Włożyć je do lodówki(...)utrzeć z cukrem pudrem i dodać do masy kokosowej. Na ostudzony spód tarty wyłożyć krem kokosowy. Wstawić na 30 minut do lodówki by trochę się ścisnął – łatwiej będzie rozsmarować polewę. Polewę przygotować wg instrukcji na opakowaniu. Posmarować wierzch ciasta. Wstawić na ok 2 godziny do lodówki. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Czekoladowiec z masa cytrynową 124

łyżki mąki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 cukier waniliowy Masa śmietanowa: 0,5 l śmietany 30% 3 łyżeczki żelatyny 3 łyżki cukru pudru Ponadto: polewa czekoladowa galaretka cytrynowa do dekoracji Sposób przygotowania. Mleko podgrzewamy w garnku dodając do niego połamaną czekoladę. Czekamy aż czekolada się rozpuści. Odstawiamy do ostygnięcia.  Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, kakao, sodą oczyszczoną(...)biszkopt.  Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości ciepłej wody. Studzimy. Śmietanę ubijamy mikserem. Pod koniec ubijania dodajemy 3 łyżki cukru pudru. Dodajemy żelatynę. Wykładamy na ciasto. przykrywamy drugim biszkoptem. Polewamy polewą przygotowaną według przepisu na opakowaniu. Posypujemy galaretką. źródło: przepis własny Ilość porcji: 25 Czas przygotowania: 1,30 h Koszt wykonania

Pobite gary Barbary
Wuzetka 363

Wuzetka klasyczne ciasto przez wszystkich znane i uwielbiane. Delikatny kakaowy biszkopt nasączony alkoholem, przełożony  bitą śmietaną,  a całość polana polewą czekoladową. W-Z należny do moich ulubionych ciast  jest pyszna, delikatna do tego bardzo łatwa do zrobienia. Polecam 😊 Składniki: ciasto 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 4 łyżki kakao 1,5 łyżeczki proszku(...)łyżka octu masa śmietanowa 850 ml śmietany 36% 3/4 szklanki cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny 1/3 szklanki wody do nasączenia 1/2 szklanki wody 1/3 szklanki alkoholu (wódka, nalewka) polewa 200 g gorzkiej czekolady 150 ml śmietany 36% Wykonanie: Mąka przesiać razem z kakao. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, pod koniec nie przerywając ubijania

magiczna kuchnia Kasi
Keks orzechowy 187

szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 2 łyżki cukru waniliowego 125 gram masła 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 gram orzechów włoskich Dodatkowo: 1 polewa czekoladowa Orzechy włoskie do posypania Sposób przygotowania: Masło przekładamy do rondla, rozpuszczamy i studzimy. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, ucierając dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wlewamy ostudzone masło(...)końcu dodajemy ubitą z białek pianę, delikatnie mieszamy, masę przekładamy do foremki. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 50 minut w temperaturze 180 stopni. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, polewamy nią ostudzony keks, wierzch posypujemy posiekanymi orzechami

Bajeczna Kuchnia
Piernik staropolski dojrzewający - do przygotowania już dziś 164

arkuszem czystego papieru i równomiernie obciążamy deseczką lub.... odpowiedniej wielkości książkami. Piernik staropolski długo zachowuje świeżość, zwłaszcza jeśli będziemy go przechowywać w chłodnym miejscu. Oczywiście, można piernik polukrować lukrem czekoladowym i pięknie ozdobić, lecz i nie zdobiony na pewno zajmie pierwsze miejsce wśród tradycyjnych świątecznych ciast polskich. Tyle Autorzy, a poniżej uwagi Kryni58 , która ten piernik piekła już wielokrotnie(...)pół masło i smalec, ciasto dzielę na 2 części, piekę w pierniku w temperaturze 170 - 180 stopni przez mniej więcej godzinę. Przekładam powidłami, jak się uleży daję na wierzch polewę czekoladową. Pozdrowionka i smacznego Krynia58 Zdjęcie przepisu zamieszczonego w książce Joanny Furgalińskiej " Polska kuchnia. Rozsmakuj się w tradycji "    Książka jest aktualnie dostępna w księgarni internetowej platon24.pl

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
PYSZNOTKA Z ORZECHAMI 132

bezę: 4 białka 10 łyżek cukru KREM: 1 budyń śmietankowy 1 kostka masła 1 szklanka mleka 3/4 szkl. cukru 2 łyżki kakao 3 łyżki wódki Dodatkowo:     polewa czekoladowa WYKONANIE  Ciasto: Z podanych składników wyrabiamy ciasto kruche, dzielimy na 2 części. Jedną część rozwałkowujemy, układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Ciasto smarujemy powidłami, posypujemy rodzynkami i połową orzechów(...)piany wykładamy na wcześniej posypane ciasto orzechami. To samo robimy z drugim ciastem. Pieczemy ok. 25-30 min. w 180 stopniach. Po wystudzeniu przekładamy kremem. Wierzch ciasta można polać polewą. Krem: W 1/3 szkl. mleka rozrabiamy budyń, resztę zagotowujemy z cukrem. Do gotującego mleka dodajemy rozrobiony budyń, studzimy. Miękkie masło ucieramy, dodajemy po łyżce budyniu, a na końcu kakako

słodki bratek
Fale Dunaju z czereśniami z likieru 212

się w ciastach. Postanowiłam zatem, że użyję ich zamiast tradycyjnych jabłek, które, odkąd pamiętam, zawsze dodawałam do tego ciasta.  Poza tym jeszcze pyszna, budyniowa  masa i polewa czekoladowa. Czy można chcieć czegoś więcej?... Na pewno warto wypróbować ten przepis, polecam  Składniki na ciasto: 6 jajek 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku(...)mąki pszennej 2 łyżki kakao czereśnie z likieru Masa: 500 ml mleka 2 łyżki mąki pszennej 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej 4 żółtka 300 g masła 1/2 szklanki cukru Polewa: 100 g masła 1 szklanka cukru 2 pełne łyżki kakao 60 ml mleka 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Wykonanie: Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję po trosze cukier

Ciasteczkowy Potwór

Proponowane wyszukiwania