polewa czekoladowa - 8716 przepisów (strona:169/582)

Murzynek z makiem i bakaliami 84

naturalna słodycz z bakalii i dojrzałych bananów no i mak, który nie tylko kojarzy się ze świątecznymi wypiekami, ale ma również mnóstwo witamin. Zwieńczeniem tego ciasta może być polewa czekoladowa, lukier czy tylko cukier puder. Tę kwestie zostawiam już indywidualnie. Forma, w jakiej wykonałam ciasto to 24 cm. Możecie również wykorzystać dłuższą keksówkę. Co więcej, jeśli nie posiadacie akurat(...)mnie żurawina, morele, śliwki, rodzynki) ▪ 2 szklanki mleka (+aromat migdałowy lub mleko migdałowe) ▪ 70 g oleju ▪ 2 małe banany (najlepiej dojrzałe) ▪ 2 łyżeczki proszku do pieczenia ▪ 2 łyżki kakao polewa ▪ 100 g masła ▪ 4 łyżki kakao ▪ 3 łyżki mleka  ▪ słodzik/cukier wedle uznania Przygotowanie: 1. Szklankę mleka gotujemy w rondelku i dodajemy mak z aromatem (lub mleko migdałowe

zdrowo i aktywnie
Murzynek z makiem i bakaliami 188

naturalna słodycz z bakalii i dojrzałych bananów no i mak, który nie tylko kojarzy się ze świątecznymi wypiekami, ale ma również mnóstwo witamin. Zwieńczeniem tego ciasta może być polewa czekoladowa, lukier czy tylko cukier puder. Tę kwestie zostawiam już indywidualnie. Forma, w jakiej wykonałam ciasto to 24 cm. Możecie również wykorzystać dłuższą keksówkę. Co więcej, jeśli nie posiadacie akurat(...)mnie żurawina, morele, śliwki, rodzynki) ▸2 szklanki mleka (+aromat migdałowy lub mleko migdałowe) ▸70 g oleju ▸2 małe banany (najlepiej dojrzałe) ▸2 łyżeczki proszku do pieczenia ▸2 łyżki kakao polewa ▸100 g masła ▸4 łyżki kakao ▸3 łyżki mleka  ▸słodzik/cukier wedle uznania Przygotowanie: 1. Szklankę mleka gotujemy w rondelku i dodajemy mak z aromatem (lub mleko migdałowe

Zdrowie i pysznie na talerzu
Tort Sachera 175

wymieszać. Ciasto wyłożyć do tortownicy. Piec w temperaturze 175 stopni około 60 minut. Ciasto przecinamy na pół tak, aby powstały dwa krążki i nasączamy rumem i przekładamy konfiturą. Polewa czekoladowa 180 g śmietany 30% 180 g czekolady gorzkiej 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny  50 g masła zamrożonego Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Czekoladę posiekać na drobno. Śmietanę zagotować(...)czekolady, mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Dodać napęczniałą żelatynę i dokładnie wymieszać. Następnie dodać pokrojone na kawałki zmrożone masło i mieszać aż masło się rozpuści. Gotową polewą udekorować tort. Smacznego

Biały fartuszek
Sernik brownie. 111

Sernik pyszny, aż strach! Ciężko zatrzymać się na jednym kawałku. Połączenie brownie z sernikiem i czekoladowa polewa. Mniam! Co nam trzeba? Spód brownie tabliczka gorzkiej czekolady pół kostki masła 100g szklanki cukru 2 duże jajka 100g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa : 1kg sera twarogowego 5jajek 200ml śmietany kremówki 30% 150g drobnego cukru 3 łyżki mąki(...)ścięta, co sprawdzamy patyczkiem. Warto wstawić pod spód miseczkę z wodą- tzw. kąpiel wodna minimalizuje pękanie sernika. Sernik wyjmujemy i studzimy. Gdy już jest dobrze wystudzony dopiero wylewamy polewę. Polewa: Rozgrzewamy mocno kremówkę, dodajmy czekoladę, mieszamy aż będzie gładka masa. Studzimy i polewamy. Schładzamy w lodówce. (ps. zdjęcia robiłam przed schłodzeniem, dlatego polewa jest lekko płynna, potem ładnie

Latosiowydom
Biszkopt z kremem cytrynowym 93

Odkładamy do ostudzenia. Dodatkowo: pół szklanki ostudzonej kawy 50 g gorzkiej czekolady 50 ml śmietanki kremówki Ostudzony biszkopt nasączam kawą. Następnie wykładam krem cytrynowy i całość postanowiłam polać jeszcze polewą czekoladową. W tym celu podgrzałam śmietankę i do ciepłej wrzuciłam czekoladę. Mieszałam tak długo, aż czekolada się roztopiła i dokładnie połączyła ze śmietanką. Odczekałam chwilę i gdy polewa zaczęła

Relaxtime
Chrupiące kokosowe kuleczki – deser bez pieczenia 191

herbaty, na poprawę nastroju, do pogaduszek z przyjaciółką itd. Dziś polecam Wam jeden z takich deserów. Prosty w przygotowaniu, pysznie kokosowy z chrupiącą niespodzianką. Lubicie herbatniki Nysanki w polewie czekoladowej? Jeśli tak, to ten deser również Wam posmakuje. Spróbujcie Składniki: 100 g masła 60 g cukru trzcinowego 12 łyżek wiórek kokosowych 6 herbatników Nysanki w polewie kakaowej Cukry Nyskie około

Słodkie okruszki
Babka kawowa 266

formie, następnie wyjąć na blat lub kratkę i ostudzić - ostudzoną babkę udekorować polewą - orzechy posiekać na drobne kawałki - czekoladę gorzką i mleczną pokroić na mniejsze kawałki, wraz z olejem przełożyć do miski i rozpuścić nad parą wodną (ustawiając miskę na garnku z gotującą się wodą) - polewę czekoladową odstawić na krótko do lekkiego przestygnięcia, a następnie oblać nią wierzch babki, pozwalając

Smakołyki Bereniki
Torcik orzechowo - czekoladowy 166

krem czekoladowy: 250 g mascarpone 300 g śmietany kremówki   3 łyżki cukru pudru/ksylitolu 2 duże łyżki ciemnego kakao 2 lyżki ciemnego rumu lub likieru orzechowego Składniki na polewę czekoladową: 70 g gorzkiej czekolady 60 ml śmietany kremówki Dodatkowo: 1/2 domowego dżemu z ksylitolem połówki orzechów do ozdoby Wykonanie: odważone mąki wymieszać i zgnieść z twardym masłem pokrojonym na małe

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Piernik staropolski, jeden z najlepszych (cały przepis, krok po kroku) 305

Czas na polewę czekoladową:   Składniki: 300 g czekolady (min. 70%) 60 g dobrego masła   (82 %)   Czekoladę roztopiłam w kąpieli wodnej, zdjęłam z gazu i dodałam masło. Wymieszałam i ciepłą polewę   rozsmarowałam na piernikach za pomocą szerokiego noża. Na wierzchu posypałam zmielone orzechy i skórkę pomarańczową . Odstawiłam do zastygnięcia polewy.   Polewa po zastygnięciu jest twarda

Kuchnia u Krysi
Mazurek orzechy-karmel-czekolada 217

naczynia, ostudzić - sos podczas stygnięcia zgęstnieje - można go od razu wykorzystać do dekoracji mazurka lub przechowywać w lodówce, przed użyciem podgrzewając w kąpieli wodnej, aż uzyska rzadszą konsystencję POLEWA CZEKOLADOWA - czekoladę posiekać na mniejsze kawałki - śmietankę podgrzać w kąpieli wodnej, nie gotować - gorącą śmietankę zdjąć na blat, dodać czekoladę, wymieszać do momentu uzyskania gładkiej, jednolitej polewy - polewę odstawić

Smakołyki Bereniki
Oponki serowe z polewą czekoladową 152

słodkości. Dzisiaj chcę Wam zaproponować przepis na pyszne oponki. Ja najczęściej robię je z polewą czekoladową lub posypane cukrem pudrem.  SKŁADNIKI: Oponki: 250g mąki, 50g margaryny, 200g sera białego, 2 łyżki cukru, 1 jajko, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, olej do smażenia, Polewa: 1 tabliczka mlecznej czekolady, 1,5 łyżki mleka.     PRZYGOTOWANIE: 1. Mąkę przesiewam na stolnicę

Tradycyjna kuchnia Kasi
Delicja 174

biszkoptu czekoladowego, na to połowę masy budyniowej, na masę układać delicje nasączane kawą z alkoholem, zalać tężejącą galaretką, wyłożyć resztę masy, przykryć pozostawionym biszkoptem, całość można polać polewą czekoladową i odstawić w chłodne miejsce na min 2-3 godz

Ciasteczkowy Potwór
Ciastka dukaty przekładane powidłami 193

wystudzić, jedno ciastko posmarować powidłami,   dokleić do niego drugie ciastko i lekko docisnąć. Przygotować polewę czekoladową: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać do niej masło i śmietanę. Ciastka z nadzieniem moczyć do połowy w rozpuszczonej czekoladzie i układać na kratce aby polewa zastygła. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Metrowiec 247

kostki masła Odlać około 2/3 szklanki mleka, wymieszać z mąką. Resztę mleka zagotować z cukrem, ugotować budyń. Wystudzić. Masło utrzeć. Dodawać wystudzony budyń, ucierać na jednolity krem. Polewa czekoladowa: 125 g masła lub margaryny 4 łyżki cukru 1 łyżka wody 1 łyżka kakao Wszystkie składniki połączyć w naczyniu, mieszając ogrzewać na małym ogniu. Powstałą polewę wystudzić. Wystudzone ciasta pokroić

Praktyczna pl
Kapucynek – ciasto bez pieczenia 14144

150g schłodzonej śmietanki kremówki 2 łyżki żelatyny 30ml wrzątku ok 50g orzechów laskowych Masa śmietankowa: 2 opakowania „Śnieżki” 400ml mleka 2 przezroczyste galaretki 2 szklanki wrzątku Polewa czekoladowa: 1 czekolada deserowa + ok 10 łyżek mleka 1/2 białej czekolady + ok 5 łyżki mleka       *** Dno foremki (moja ma wymiary 22 x 22 cm) wykładamy herbatnikami *** *** Przygotowujemy(...)masie układamy warstwę herbatników *** *** Wykonujemy polewę: w garnuszku podgrzewamy mleko wkruszamy do niego czekoladę i dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej polewy. Czekoladę wylewamy na wierzch ciasta i dokładnie rozprowadzamy za pomocą łyżki *** *** Aby uzyskać efekt wzorków, musimy w drugim garnuszku rozpuścić pół tabliczki białej czekolady z mlekiem. Następnie na ciemnej czekoladzie rozprowadzamy łyżką jasną polewę w tzw. szlaczek *** *** Za pomocą

Blog z Apetytem

Proponowane wyszukiwania