polewa czekoladowa - 8716 przepisów (strona:144/582)

Lekki sernik z rodzynkami 134

Po przygotowaniu drożdżowej babki pozostały nam białka, dlatego przy okazji upiekliśmy także lekki sernik z rodzynkami. Jest on puszysty, delikatny, lekko słodki, a do tego prosty

niecodziennikpary
PIJANA ŚLIWKA 115

Ciasto Pijana śliwka to wilgotne i mocno czekoladowe ciasto , którego podstawą jest ciasto czekoladowe, krem czekoladowy z dodatkiem Nutelli i suszone śliwki namoczone w rumie. Pijana śliwka nie jest ciastem dla dzieci, gdyż zarówno śliwki jak i blaty ciasta czekoladowego są intensywnie nasączone ciemnym rumem. Jest to ciasto idealne na urodziny, prezentuje się naprawdę pięknie, zwłaszcza jeśli zdecydujemy się(...)Przygotowanie kremu czekoladowego z Nutellą. Do garnka wlać śmietankę kremówkę, zagotować i zdjąć garnek z ognia. Dodać połamaną na kawałki czekoladę oraz miękkie masło, po czym mieszać do momentu, w którym czekolada i masło całkowicie się rozpuszczą. Następnie, do płynnego kremu czekoladowego wmieszać Nutellę, dokładnie połączyć ją z krem, po czym odstawić krem do wystygnięcia. Zimny krem czekoladowy przełożyć

MeCooks
Ciasto jabłkowo serowe z polewą czekoladową 478

pszennej 3 łyżki cukru ½ łyżeczki proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 5-6 sztuk dużych jabłek winnych 2-3 łyżki cukru 1 łyżka masła ½ szklanki wody 2 galaretki agrestowe Polewa czekoladowa: 125 g masła 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki mleka 2 łyżki ciemnego kakao 1 czubata łyżeczka żelatyny  Do posypania: czekoladowe kreacje Dr.Oetker Przygotowanie: Ciasto kruche: Mąkę pszenną(...)Żelatynę zalać mlekiem, odstawić do spęcznienia.  Resztę składników umieścić w garnuszku i podgrzać w kąpieli wodnej aż składniki się połączą do gorącej czekoladowej masy dodać spęczniałą żelatynę mieszać do momentu uzyskania gładkiej lśniącej masy. Polewą polać gotowe ciasto, udekorować dowolną posypką, chłodzić całą noc w lodówce. Przed podaniem ciasto zostawić na godzinę w temp pokojowej aby zmiękło. Słodkich wypieków

Wanilia i Kardamon
Pieczone pączki lub babeczki czekoladowe 265

foremek do pączków, a ja miałam jedynie foremki do babeczek. Ale ale, przynajmniej w babeczkach można było dodać wypełnienie ;) Na oponkach byłaby tylko polewa :D Moje ‘pączki’ na tłusty czwartek wyszły wilgotne i moooooocno czekoladowe :3 Kwaskowy dżemik w środku dodaje im tylko uroku ;)   Składniki: 2/3 szklanki oleju kokosowego lub masła klarowanego 1 szklanka kakao (niesłodzonego(...)pół na pół ze śmietanką kokosową) ¾ szklanki erytrolu 1 łyżeczka soli 1 szklanka mąki kokosowej Opcjonalnie: ekstrakt waniliowy bądź migdałowy Opcjonalnie: dżem bez cukru (do wypełnienia babeczek) lub polewa czekoladowa (czekolada gorzka bez cukru z olejem kokosowym)   Przygotowanie: W małym garnku roztapiamy olej kokosowy. Gdy już jest płynny, dodajemy do niego kakao i mieszamy aż składniki ładnie się

Jak gotować i nie zwariować
Bezglutenowa babka wielkanocna z czekoladą 336

babkę o średnicy 25cm Czas przygotowania: 50 minut Składniki: 100g gorzkiej czekolady wegańskiej bez cukru (alternatywnie można zamiast czekolady przygotować czekoladowy krem z tego przepisu ) 30g oleju kokosowego do polewy czekoladowej 100g mąki kasztanowej 50g mąki gryczanej + łyżka do oprószenia formy 40g mąki ryżowej 60g mielonych migdałów 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 jajka w temperaturze pokojowej (rozmiar(...)ciasto łatwiej wyszło z formy. 13 Pozostawiam je na ok. 10 minut i po tym czasie delikatnie wyciągam babkę. 14 Zostawiam ją na kratce do całkowitego wystygnięcia. 15 Polewam ciasto pozostałą czekoladą (jeśli zastygła można ją delikatnie podgrzać), ciasto powinno ją wchłonąć. 16 Smacznego! Spodobał Ci się przepis? Masz pytania, chcesz coś doprecyzować, podzielić się własnymi przemyśleniami albo recenzją? Zostaw

Book of spells
Bezglutenowa babka kasztanowa 329

babkę o średnicy 25cm Czas przygotowania: 50 minut Składniki: 100g gorzkiej czekolady wegańskiej bez cukru (alternatywnie można zamiast czekolady przygotować czekoladowy krem z tego przepisu ) 30g oleju kokosowego do polewy czekoladowej 100g mąki kasztanowej 50g mąki gryczanej + łyżka do oprószenia formy 40g mąki ryżowej 60g mielonych migdałów 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 jajka w temperaturze pokojowej (rozmiar(...)ciasto łatwiej wyszło z formy. 13 Pozostawiam je na ok. 10 minut i po tym czasie delikatnie wyciągam babkę. 14 Zostawiam ją na kratce do całkowitego wystygnięcia. 15 Polewam ciasto pozostałą czekoladą (jeśli zastygła można ją delikatnie podgrzać), ciasto powinno ją wchłonąć. 16 Smacznego! Spodobał Ci się przepis? Masz pytania, chcesz coś doprecyzować, podzielić się własnymi przemyśleniami albo recenzją? Zostaw

Book of spells
Wafle ryżowe w czekoladzie 216

nikogo zachęcać! Polecam Składniki: 14 wafli ryżowych (1 opakowanie) 1/2 porcji aksamitnej polewy według tego przepisu Wykonanie: W pierwszym kroku przygotowujemy polewę czekoladową według tego przepisu. Połowa porcji wystarcza na około 14 sztuk wafli. Gdy polewa przestygnie i zgęstnieje, to delikatnie chwytamy pojedynczy wafel w palce, maczamy go w czekoladzie, po czym łyżką wyrównujemy czekoladową powierzchnię Posmarowane wafle układamy

Lamarida.pl
Bezglutenowe babeczki buraczane 190

polać przygotowaną polewą. Polewę zrobiłam z czekolady pozostałej z jednego wielkanocnego króliczka, jednego jajka czekoladowego i 8 kostek zwykłej czekolady. Czekoladę wrzuciłam do garnka, wlałam 2 łyżki mleka i całość podgrzałam na małym ogniu do połączenia składników w gładką masę. Babeczki polewać od razu bo polewa szybko gęstnieje. Smacznego

Ze smakiem bez glutenu
Czekoladowo-wiśniowa kostka szwarcwaldzka 850

Kostka szwarcwaldzka Bardzo efektowne i mega smaczne ciasto czekoladowe przełożone frużeliną wiśniową oraz kremową masą śmietankową i oblane polewą czekoladową. Niebo w ustach!     Składniki: Biszkopt kakaowy: 2/3 szklanki mąki pszennej tortowej 5 jajek szczypta soli 3/4 szklanki cukru 1/3 szklanki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Frużelina wiśniowa: 1 słoik wydrylowanych wiśni w kompocie – litrowy 2 łyżeczki(...)minut do stężenia *** *** Wykonujemy polewę: w garnuszku podgrzewamy mleko wkruszamy do niego czekoladę i dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej polewy. Czekoladę wylewamy na wierzch ciasta i dokładnie rozprowadzamy za pomocą łyżki. Aby uzyskać efekt wzorków, musimy w drugim garnuszku rozpuścić pół tabliczki białej czekolady z mlekiem. Następnie na ciemnej czekoladzie rozprowadzamy łyżką jasną polewę w tzw. szlaczek. Za pomocą patyczka

Blog z Apetytem
Ciasto czekoladowo – bananowe bez jajek 123

foremkę z masą. Pieczemy 50 minut. POLEWA KAKAOWA W czasie pieczenia ciasta możemy przygotować polewę. W małym garnuszku umieszczonym na palniku rozpuszczamy margarynę i cukier puder, często mieszając. Gdy już składniki nam się rozpuszczą, ustawiamy mały ogień i dodajemy kakao oraz 2 łyżki mleka, które ma na celu zniwelować ryzyko spalenia polewy. Cały czas mieszamy, do momentu zgęstnienia(...)u00f3re ma na celu zniwelowa\u0107 ryzyko spalenia polewy. Ca\u0142y czas mieszamy, do momentu zg\u0119stnienia.","url":"https:\/\/prostepesto.pl\/ciasto-czekoladowo-bananowe-bez-jajek\/#wpzoom-rcb-direction-step-61f2fdaf6272a","image":""},{"@type":"HowToStep","name":"Po upieczeniu i ostygni\u0119ciu ciasta, zalewamy go polew\u0105.","text":"Po upieczeniu i ostygni\u0119ciu ciasta, zalewamy go polew\u0105.","url":"https:\/\/prostepesto.pl\/ciasto-czekoladowo-bananowe-bez-jajek\/#wpzoom-rcb-direction-step

ProstePesto.pl
Cycki murzynki 202

żółtka 5 łyżek cukru 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią 1,5 kostki masła min 70% 120 g okrągłych biszkoptów 1 galaretka np. agrestowa pasuje idealnie! rodzynki Na polewę czekoladową: 125 g masła 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki mleka 2 łyżki słodkiego kakao 1 czubata łyżeczka żelatyny Robimy! CIASTO Białka ubijamy na sztywną pianę, i dodajemy stopniowo cukier(...)POLEWĘ: Żelatynę zalewamy mlekiem, odstawiamy do spęcznienia. Resztę składników umieszczamy w garnuszku i podgrzewamy w kąpieli wodnej aż składniki się połączą. Do gorącej czekoladowej masy dodajemy spęczniałą żelatynę mieszając do momentu uzyskania gładkiej lśniącej masy. Gotową polewę rozprowadzamy na biszkoptach. Na środku kładziemy po jednej rodzynce. Stąd tajemnica nazwy ciasta… wizualnie no przypomina, no! Zostawiamy ciasto

Latosiowydom
Cycki murzynki 789

łyżka cukru waniliowego 1,5 kostki masła 82% Kilka kropli  aromatu migdałowego Dr.Oetker 120 g okrągłych biszkoptów –używam petitki 1 galaretka np.  agrestowa Dr. Oetker rodzynki Polewa czekoladowa: 125 g masła 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki mleka 2 łyżki ciemnego kakao 1 czubata łyżeczka  żelatyny Dr.Oetker Sposób przygotowania: Ciasto: Białka jaj ubić na sztywną lśniącą(...)zalać mlekiem, odstawić do spęcznienia.  Resztę składników umieścić w garnuszku i podgrzać w kąpieli wodnej aż składniki się połączą do gorącej czekoladowej masy dodać spęczniałą żelatynę mieszać do momentu uzyskania gładkiej lśniącej masy.  Gotową polewę rozprowadzić na biszkoptach na środku ułożyć po jednej rodzynce, zostawić na noc w lodówce. Słodkich wypieków

Wanilia i Kardamon
Ciasto podwójnie czekoladowe 216

czekolady będzie, to niebywała uczta Podwójnie czekoladowa uczta Ten pyszny i naprawdę prosty przepis na proste ciasto czekoladowe znalazłam na stronie „Po prostu pycha” . Jak zawsze się nie zawiodłam. Przepisy Joanny (autorki wspomnianego bloga) są po prostu pyszne Polecam. A wracając do przepisu… spójrzcie jaki jest prosty Przepis na podwójnie czekoladowe ciasto podaję z moimi drobnymi zmianami(...)zależności od wielkości formy i piekarnika. Przygotowujemy polewę: Masło kroimy w kosteczkę i powoli rozpuszczamy w rondelku. W tym czasie siekamy drobno czekoladę. Rondelek z rozpuszczonym masłem zdejmujemy z ognia i dodajemy naszą czekoladę. Mieszamy aż czekolada ładnie się rozpuści i połączy z masłem tworząc polewę. Tak przygotowaną polewą polewamy nasze ciasto (nie musicie jej całej wykorzystać). Gdy polewa

Słodkie okruszki
Jamajskie pijane rodzynki z czekoladą i rumem :) 244

kat.0 1 ½ szklanki cukru 1 ½ szklanki mąki 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 czubata łyżka kakao Krem: 2 budynie czekoladowe 750ml mleka 1 płaska łyżka mąki pszennej 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 2/3 szklanki cukru 200g miękkiego masła 82% Polewa: 200g czekolady (deserowej lub pomieszanej mlecznej i gorzkiej) 100g masła 82% Dodatkowo: 1 dżem (około 400g) jabłkowy, porzeczkowy(...)jeszcze raz z nową czekoladą). Gdy czekolada będzie płynna dodajemy do niej masło i ponownie mieszamy do rozpuszczenia. Do płynnej polewy dodajemy odsączone rodzynki. Całość mieszamy, by była jednolita i pozostawiamy, by przestygła, a następnie zimną masę rodzynkowo – czekoladową wykładamy na wierz ciasta i rozprowadzamy równomiernie. Gotowe ciasto pozostawiamy w zimnym miejscu na co najmniej 2 godziny przed serwowaniem

Smakowy Raj
Ciasto neapolitanka 124

Ciasto neapolitanka to ciasto biszkoptowe przełożone czekoladowym kremem. Dzisiaj przepis zapomniany, chociaż w przeszłości dość często wykorzystywany. To ciasto można było znaleźć praktycznie w każdej cukierni, teraz niestety trochę zapomniane, a szkoda bo jest naprawdę dobre. CIASTO NEAPOLITANKA Składniki: ciasto: 5 jajek 200 g cukru 220 g mąki 100 g roztopionego masła 90 g  śmietany 18% 8 g proszku(...)obficie ponczem, smarujemy połową kremu. Na kremie układamy ciasto ciemne, które także skrapiamy ponczem i smarujemy pozostałą częścią kremu czekoladowego. Krem przykrywamy drugą częścią jasnego ciasta.  Ciasto polewamy polewą czekoladową lub rozpuszczoną białą czekoladą

Bon appetit mon amie
Marmurkowa babka majonezowa 284

cukru 4 zaokrąglone łyżki majonezu   Kilka kropel aromatu migdałowego   1 niepełna szklanka mąki tortowej 2 łyżki czarnego kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Polewa: 50ml słodkiej śmietanki ¾ tabliczki białej czekolady Kolorowe czekoladowe jajeczka do dekoracji Sposób przygotowania: Jajka ubijamy z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodajemy majonez i aromat migdałowy- ponownie miksujemy. Do masy dodajemy przesianą(...)minut. Upieczoną babkę wyciągamy z formy jak już się nieco ostudzi. Nie będzie z tym problemu, jeśli formę solidnie wcześniej natłuścimy i tą bułką obsypiemy;) Jak wystygnie całkiem- dekorujemy czekoladową polewą. Podgrzewamy śmietankę ale nie gotujemy, dodajemy do niej drobno posiekaną białą czekoladę i pozostawiamy pod przykryciem na dwie minuty. Następnie mieszamy i zdobimy ciasto. Ja do zdobienia wykorzystałam także

Kuchnia w czekoladzie
SEROMAK (SEROMAKOWIEC) (keto, LCHF, bez glutenu i cukru) 822

seromakowiec) zostawić w lekko uchylonym piekarniku do wystygnięcia a następnie chłodzić w lodówce przez kilka godzin albo całą noc. Seromak (seromakowiec) można także posypać pudrem ze słodzika lub polać polewą czekoladową. Smacznego! — BTW całości bez słodzików, daktyli i polewy: 3020g, 9313 kcal, B 471 g, T 779 g, W 95 g. W 100 g: 308 kcal

Ola la LCHF
Ciasto czekoladowe z bezową chmurką 223

jeszcze potrzebny 1 słoik powideł śliwkowych.   Układamy ciasto: Zaczynamy od dołu: Ciasto czekoladowe (1/2 ciasta bo ciasto przekrawamy na pół) powidła śliwkowe masa kajmakowa beza masa kajmakowa ciasto czekoladowe polewamy ciasto czekoladą i posypujemy migdałami.   Artykuł Ciasto czekoladowe z bezową chmurką pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku

MojaQchnia.pl
Sernik Amerykański 776

lekko uchylonym piekarniku, a następnie przekładamy na noc do lodówki aby nabrał aksamitnej konsystencji. Polewa i dekoracja 5. W garnuszku umieszczamy wszystkie składniki na polewę czekoladową. Zagotowujemy i gotujemy do lekkiego zgęstnienia. Następnie polewamy ciasto. Na koniec układamy kulki rumowe lub inne albo pomijamy je. Jeśli nie wiecie jak sprytnie pokroić ciasto to zerknijcie na ten filmik :) Przepis bierze

Gotowanie...to proste !
Dietetyczne ciasto piernikowe 509

gram mąki orkiszowej 2 łyżki miodu 1 łyżeczka sody oczyszczonej łyżka przyprawy do piernika łyżka kakao szklanka jogurtu naturalnego 2 łyżki oleju rzepakowego konfitura truskawkowa Czekoladowa polewa: 1/2 tabliczki czekolady deserowej 3 łyżki mleka pokruszone pierniczki do dekoracji i ulubiona posypka Miód podgrzewamy. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę do piernika i kakao i przesiewamy do miski, dodajemy miód(...)minut. Po tym czasie odstawiamy ciasto do wystygnięcia. Kiedy ciasto będzie chłodne, kroimy je wzdłuż przez środek i przekładamy konfiturą. Czekoladę rozpuszczamy z mlekiem i polewamy nią ciasto. Dekorujemy pokruszonymi pierniczkami i posypką czekoladową. Smacznych Świąt życzy Klaudia

Mango Papaja
Nadziewane pierniczki z ciasta dojrzewającego 274

można lukrować pierniczki. Wystarczy, żeby pierniczek nadziać od spodu na  widelec  i zanurzyć go w lukrze i odłożyć na kratkę, żeby lukier wysechł. Część pierników zanurzyłam w polewie czekoladowe, część w lukrze, a resztę pozostawiłam bez polewy. Które wybieracie?   Zrobicie takie pierniczki na święta? Zróbcie. Koniecznie. Życzę SMACZNEGO! Krys Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie

Kuchnia u Krysi
Mega czekoladowe ciasto z malinami 199

Starajmy się nie przedłużać tego czasu ,by nie wysuszyć ciasta . Jeśli chcemy mieć jeszcze bardziej czekoladowy smak ciasta możemy po wystudzeniu polać je polewą czekoladową . Ja jedynie oprószyłam je cukrem pudrem . Smacznego :) Polecam

Malinowa Kawiarenka
Tort potrójnie czekoladowy 220

Tort idealny na urodziny jak i przyjęcie w gronie rodzinnym, Potrójnie czekoladowy, ponieważ składa się z biszkoptu, kremu i polewy czekoladowej. Całość ozdobiłam masą plastyczną z której wycięłam kształty. Poniższy tort przygotowałam na 50 urodziny taty i uwierzcie mi na słowo - był pyszny! Jeżeli lubicie lekko kwaśniejsze smaki to tort przełóżcie dużą ilością kwaśnego dżemu. Pamiętajcie o tym, że tort

Ugotować
Rolada z musem jabłkowym i czekoladą 229

obsypać białą czekoladą i dokładnie zwinąć, zostawić do ostygnięcia. Polecam np. przygotować roladę z lodami i malinami lub roladę z gruszkami . Po posmarowaniu rolady polewą czekoladową, obsypałam ją jeszcze białą czekoladą, a gdy polewa zastygnie, wystarczy roladę pokroić w plastry i zajadać z apetytem do kawy, czy też herbaty. Przepis sprawdza się w sytuacjach awaryjnych, czyli gdy wpada teściowa

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię