Placuszki ryżowe idealne na śniadanie czy na deser. Mają mięciutkie wnętrze i chrupiące brzegi. Ryż wystarczy ugotować dzień wcześniej aby był chłodny wtedy lepiej się je smaży. Polecam bardzo gorąco, podałam je z konfiturą z truskawek ale tutaj pełna dowolność. Placuszki ryżowe. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniepieczenia, solą oraz cukrem. Dodajemy wymieszane jajko z mlekiem, jogurt oraz serek ricotta. Wszystko dokładnie mieszamy. Rozgrzaną patelnię delikatnie natłuszczamy masłem (natłuszczamy tylko za pierwszym razem). Partiami smażymy placuszki na złoty kolor z obu stron. Gotowe podajemy z miodem lub syropem klonowym
Domowy Smak Jedzeniaproszkiem do pieczenia, wsypać cukier z wanilią, całość wymieszać łyżką aż powstanie gęste jednolite ciasto bez grudek. Na patelnię wlać niewielką ilość oleju, rozgrzać, nałożyć ciasto, forując okrągłe placuszki, smażyć na złocisto z każdej strony po 2-3 minuty. Sos karmelowy: Cukier wsypać do suchego rondelka, wstawić na mały ogień i czekać aż zacznie się rozpuszczać, w tym czasie(...)wlewać cienkim strumieniem śmietankę o temp pokojowej, uważać bo bardzo bulgocze, mieszać aż się zagotuje i konsystencja stanie się płynna, wszystko ma się połączyć, gdy zacznie stygnąć zgęstnieje. Placuszki ułożyć na talerzu, z pokrojonym bananem polać sosem, udekorować miętą i podawać. Smacznego
Wanilia i Kardamonoczkach. Ziemniaka obieram ze skórki, również ścieram na tarce. Umieszczam starte warzywa w misce, dodaję pozostałe składniki. Dodaję więcej mąki jeśli zajdzie taka potrzeba. Masa ma być gęsta. Smażę placuszki na oleju. Wychodzi około 15 placuszków. Podaję z serem: 30 dag sera baiłego 3 łyżki śmietany 18% 2 ząbki czosnku – przeciśnięte przez praskę 1 duży ogórek – obrany
MojaQchnia.plwiedzieć, że cukinia może być jednym z pierwszych warzyw, jakie podaje się małemu dziecku. Dzięki dużej zawartości związków odżywczych i łatwości trawienia dietetycy polecają ją już półrocznym maluchom. PLACUSZKI Z CUKINII: 1 cukinia 1 jajko 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 1/2 szklanki startego żółtego sera garść świeżej bazylii sól, pieprz oliwa z oliwek do smażenia Cukinię umyć(...)oliwek sól, pieprz do smaku Wszystkie składniki sosu łączymy ze sobą i mieszamy. Pozwoliłam sobie na małą korektę tego przepisu. Zamiast bułki tartej proponuję mąkę pełnoziarnistą, a masę na placuszki wzbogacić o sporą garść świeżej bazylii :) Smacznego
wege i kropkaSłoneczny poranek... Złote liście na zewnątrz... Sikorki przylatują i zaglądają do okna... Ach! Trzeba zaspokoić pierwszy głód! Zapach kawy unosi się w powietrzu, a placuszki serowo - cytrynowe już rumienią się na małej patelni... :) SKŁADNIKI: 3 jajka 2 łyżki cukru trzcinowego 150 g serka śmietankowego 3 czubate łyżki mąki pełnoziarnistej pszennej kilka kropel aromatu waniliowego 1/2 łyżeczki(...)Zaczynamy od jajek z cukrem, dodając i miksując każdy następny składnik w kolejności jak wyżej. Smażymy na suchej patelni (idealna jest taka maleńka z Ikei). Powinno wyjść około 10 placuszków. Smacznego
wege i kropkakotleciki. Wyjmujemy ciasto z lodówki i formujemy zgrabne kotlety. Masę najlepiej nabierać łyżką, aby były jednej wielkości. Dzięki temu, będą się smażyły w takim samym tempie. Gotowe placuszki obtaczamy w sezamie. Sezam nada lekko orzechowego smaku oraz ukryje warzywa przed dziećmi :) Na niewielkiej patelni roztapiamy łyżkę margaryny Optima Omega 3 i układamy na niej kotlety, nie za ciasno(...)jednej i drugiej strony, aż do delikatnego zarumienieni się sezamu. Smażenie na margarynie dodatkowo nada maślanego smaku i kotlety staną się po prostu smaczniejsze. Usmażone placuszki odsączamy na ręczniku papierowym i zostawiamy do wystygnięcia. W osobnym pojemniczku umieszczamy sos. Kotleciki można jeść nożem i widelcem lub bez sztućców, maczając w sosie. Dzięki temu danie to stanowi doskonałą przekąskę
Kuchnia od dwojgaśniadanie czy na deser będą znakomite. Małe, puchate, z truskawkami i sosem czekoladowym, czegóż chcieć więcej w letni poranek. Placuszki na śniadanie zawsze smakują wybornie więc polecam ten typ śniadania. Śmietankowe placuszki z czekoladą i truskawkami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieTruskawki już się kończą, te z pierwszego rzutu, więc warto je jeszcze wykorzystać. Tym razem wykorzystałam je w razowych placuszkach, lżejszych od tych na samej mące pszennej, są pyszne i pożywne. Idealne na śniadanie czy na deser. Razowe placuszki z truskawkami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieplasterki. Wyrośnięte ciasto wybrać z misy na stolnicę, podsypać delikatnie mąką i zrobić podłużny rulon. Podzielić nożem na 12 równych części. Z każdej z nich uformować okrągły placuszek o grubości ok. 1 cm, układając (z zachowaniem kilku cm odstępu) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W wyrośniętych placuszkach zrobić delikatnie wgłębienie na nadzienie za pomocą na przykład
Calzonella.complasterki. Wyrośnięte ciasto wybrać z misy na stolnicę, podsypać delikatnie mąką i zrobić podłużny rulon. Podzielić nożem na 12 równych części. Z każdej z nich uformować okrągły placuszek o grubości ok. 1 cm, układając (z zachowaniem kilku cm odstępu) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W wyrośniętych placuszkach zrobić delikatnie wgłębienie na nadzienie za pomocą na przykład
Calzonella.comwiadomo sezon na truskawki w pełni. Nie zjeść świeżych soczystych truskaweczek to zbrodnia :D Jako że jestem smakoszem omletów i placuszków dzisiaj na talerzu wylądowało u mnie oto takie cudeńko :) Składniki ✫ 1 jajo ✫ 1 banan ✫ 40 g płatków gryczanych ✫ pół łyżeczki proszku do pieczenia ✫ 100 g truskawek ✫ 5 g oleju kokosowego Przygotowanie: 1. Banana rozgnieść widelcem(...)wymieszać. 2. Wysmarować formę olejem, wlać masę, ułożyć na wierzch truskawki i piec 20 min 180 stopni lub smażyć na patelni pod przykryciem. Z tych składników możecie zrobić również placuszki jak i babeczki :) Makro : 372 kcal
Zdrowie i pysznie na talerzuIdealne danie na upalne, gorące, letnie dni, kiedy sezon truskawkowy nadal trwa. Puszyste i wilgotne placuszki, których nie odmówi chyba nikt! Placuszki smakują idealnie zarówno na ciepło jak i na zimno. Najlepiej ze szklanką zimnego mleka lub zmrożonego smoothie. POLECAM PRZEPIS NA CHŁODNE, OWOCOWE SMOOTHIE >> SKŁADNIKI: ( W TEMPERATURZE POKOJOWEJ, ok. 10 placków
Calzonella.comczasie dodaję pozostałe składniki – mieszam, wałkuję wałeczek i dzielę go na 16 kawałków. Z każdego kawałka formuję kulkę, kładę ją na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zgniatam. Pozostawiam placuszki do wyrośnięcia. Ułożyła je na 2 blachach. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Masa: Do miski wbijam jajko i dodaję cukier. Chwilę miksuję. Dodaję pozostałe składniki i miksuję delikatnie lub mieszam(...)łyżką. Placuszki leżące na blasze przyciskam na środku szklanką by powstało zagłębienie. Do zagłębienia wkładam masę serową. Smaruję brzegi bułeczek rozmąconym jajkiem. Piekę przez około 15-20 minut. Artykuł Drożdżówki z serem pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku
MojaQchnia.plTakie placki zazwyczaj robię jak zostają ugotowane ziemniaki.Wystarczy ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać jajko , mąkę i prawie gotowe.Takie placuszki są już na blogu [ kilk ], ale te są bez dodatku mąki ziemniaczanej, bo po prostu okazało się , że nie mam w domu.Już pisałam wcześniej, że nie ważę ziemniaków i mąki dodaję tyle , aby ciasto nie było(...)Ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać mąkę, jajko ,sól. Wszystko razem wymieszać. Z masy formować nieduże placuszki.Kłaść delikatnie na olej i smażyć z obu stron na rumiano. Usmażone placuszki układać na ręczniku papierowym.Podawać np z dżemem [ u mnie świeżo zrobiony dżem z truskawek
Moje domowe kucharzenie