Pierś pokrojona w kostkę, ser żółty, kilka dodatków i mamy pyszne placuszki:) Posmakują szczególnie dzieciom :) Składniki: 1 duża pierś pojedyncza lub dwie małe 100 g. sera żółtego 2 jajka 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżka mąki pszennej sól, pieprz, czosnek granulowany szczypiorek (nie koniecznie) olej do smażenia Wykonanie: Pierś pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do miski,przyprawić solą(...)czosnkiem. Odstawić na godzinkę. Ser zetrzeć na tarce, dodać do piersi. Następnie wbić jajka, dodać mąkę i ewentualnie szczypiorek. Przyprawić i wymieszać. Na patelni rozgrzać olej. Nakładać łyżką placuszki i smażyć po kilka minut z każdej strony
Agusiowe smakołykiwyrośnięcia na 1 godz. Po tym czasie wyrabiamy ponownie ciasto,następnie odrywamy po kawałeczku,formujemy kulki,kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i ręką spłaszczamy na placki. Placuszki rozkładamy na blasze w odstępach pamiętając o tym ze bułeczki jeszcze urosną. Zostawiamy jeszcze do wyrośnięcia na 15 min.W miedzy czasie rabarbar kroimy na malutkie kosteczki,posypujemy odrobiną cukru odstawiamy,truskawki(...)kroimy na małe kawałki .Gdy ciasto jeszcze podrośnie w każdym placuszku robimy wgłębienie dosyć głębokie i nakładamy tam truskawki i rabarbar.brzegi bułeczek smarujemy białkiem.Przygotowane bułeczki wkładamy do nagrzanego piekarnika 170C i pieczemy ok.25 min funkcja piekarnika góra-dół aż bułeczki się zarumienią.Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. SMACZNEGO
Mała w garnku mieszakońcu coś na słodko! Moje dzisiejsze drugie śniadanie. Cudowny poprawiacz nastroju, w związku z chmurami, które znowu zasłoniły tak wyczekiwanie słoneczko. Te lekkie, puchate placuszki można serwować na wiele różnych sposobów. Może nie są najszybsze w przygotowaniu, ale robi się je prosto. Są tak smaczne, że warto się poświęcić. Ja wracam do nich co i rusz, komponując z przeróżnymi dodatkami(...)sprawdzonymi i ulubionymi, innym razem z czymś zupełnie nowym. Dzisiaj proponuję placuszki z granatem w sosie karmelowym. Czytaj więcej
PichceniomaniaPolecam dziś idealne placuszki na majówkę, bardzo proste z zaledwie kilku składników i oczywiście obowiązkowo z majową młodą pokrzywą. Wymyśliłam je zupełnie przypadkiem, spontanicznie, gdy z roztargnienia rozgotowałam quinoę i już się nie nadawała do sałatki ;) Świetnie zastępują pieczywo, można je podać z ulubioną pastą, sałatą i pomidorem, albo użyć zamiast glutenowej tortilli, lub najprościej podać z dobrą oliwą(...)pokrzywy, dokładnie mieszamy i pieczemy na suchej małej (takiej na jedno jajko) suchej patelni, na małym ogniu, z obu stron, aż się przyrumieni. Z podanej porcji powinny wyjść 3 placuszki jak na zdjęciu
Quinoa Raz!żeby napisać dobrą, subiektywną opinię musiałam ją sprawdzić w różnych warunkach i na różnych potrawach. I tak doskonale sprawdziła się do dania z powyższego przepisu, ale i do placuszków, naleśników, jajecznicy, omletu, makaronu z kiełbasą i pieczarkami, ziemniaczanych talarków i tradycyjnych kotletów. Po każdym użyciu mycie trwało tylko chwilę, a patelnia nie posiada śladów użytkowania. Tu wrócę jeszcze do tematu(...)smażenia niskotłuszczowego - za to polubiłam się z tą patelnią najbardziej. Jeśli czytasz mój blog od dawna na pewno wiesz, jak dużo smażę różnego rodzaju naleśników czy placuszków - ja je zawsze smażę bez tłuszczu (natłuszczam tylko lekko patelnię przed pierwszym smażeniem), bo raz - że dietetyczniej ;) a dwa - jedzą je dzieci, nie wyobrażam sobie, żeby im tłuszczem ociekały :) dlatego od razu spodobała
Kolorowy Przepisownikoleju przez 2-3 minuty. Do miski dodajemy jajko, cebulkę, mąkę oraz przyprawy (sól, pieprz, drobno posiekany czosnek) i dokładnie mieszamy. Dłonie polewamy zimną wodą i formujemy nasze placuszki, które wkładamy na gorącą patelnię. Smażymy 3-4 minuty z każdej strony. Gotowe. Smacznego Jeżeli placki nie są wystarczająco spójne należy dodać więcej mąki. Placuszki możemy potraktować jako samodzielne danie
Gar Zdrowiazimno. Proste, szybkie i smaczne :-) Piękne miski - owsianki, puddingi, michy mocy, pyszne kolorowe. Śniadania, które dostarczą energii na cały dzień. Na okrągło - tutaj znajdziemy przepisy na naleśniki i placuszki, ale nie na te tradycyjne, tylko ciekawe i oryginalne jak naleśniki z batata, które przykuły moją uwagę :-). Przekąski - zdrowe gofry, fit pralinki, jagielniki, czyli zdrowe i szybkie desery :-) Ciasta i basta(...)małego :-) Książka jest naprawdę super, ładnie wydana, każdy przepis jest opatrzony zdjęciem. Mnie urzekły omlety, zamawiam ksylitol i biorę się za nie właśnie. Kolejne będą naleśniki z batatów, wegańskie placuszki owsiane, banany w kokosowej panierce i jeszcze kilka innych. Książka jest dowodem na to, że można jeść zdrowe słodycze bez cukru i białej mąki. Fajnie, bo mam jednego fana słodkości
kruche babeczkioliwkami 2. Mini kotleciki z soczewicy i kaszy jaglanej 3. Pulpety z kaszy jaglanej w sosie paprykowo-pomidorowym 4. Wegański pasztet z czerwonej soczewicy i kaszy jaglanej 5. Bezglutenowe placuszki jaglane z nutą pomarańczy i dżemem z rokitnika 6. Placuszki jaglane z bananem i musem z mango 7. Zapiekanka z kaszy jaglanej z czarnym bzem i orzechowym krokantem
kulinarne odsłony patidelikatnie i krótko połączyć całość łyżką drewnianą z dołu do góry, tylko do połączenia. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce, wymieszać z ciastem, również bardzo delikatnie, żeby zachować puszystość placuszków. Na rozgrzanej patelni, z odrobiną tłuszczu (ja użyłam małej ilości oleju kokosowego) smażyć placuszki na rumiano. Usmażone układać na ręczniku papierowym, aby odsączyć ewentualny nadmiar tłuszczu. OPCJE PODANIA: cukier puder
Calzonella.comwyjmujemy je na blat oprószony mąką, krótko wyrabiamy i dzielimy na 16 równych kawałków. Z każdego formujemy kulkę i odstawiamy na 15 minut przykryte ściereczką. Każdą kulkę rozwałkowujemy na placuszek, który smarujemy dżemem lub marmoladą. Posmarowany nadzieniem placuszek zwijamy w rulonik i przecinamy na połowę by otrzymać dwa ślimaczki. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ślimaczkiem do góry
Dzieje kuchennej Wiewióryodstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie jeszcze raz zagnieść i podzielić na 5 części. Każdy kawałek rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na cieniutki placuszek o śr. około 14 cm. Placki przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut. Piekarnik rozgrzać do 220 stopni, wstawić blaszkę na kilka minut aby się nagrzała. Na gorącej ułożyć placki(...)piec ok 12-15 minut do zarumienienia. Placuszki powinny mocno urosnąć. Jeszcze ciepłe nadziewać mięsem i świeżymi warzywami. Polać sosem tzatziki. Sos tzatziki: duży jogurt grecki ogórek szklarniowy 2 łyżki siekanego koperku 2 ząbki czosnku łyżka oliwy extra virgin ( Lidl ) Ogórka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Lekko posolić i odstawić aby puścił sok, odcisnąć. Dodać jogurt, przeciśnięty
Smakołyki Asipałaszować je także na deser czy podwieczorek. Najbardziej lubimy zajadać je z owocami, polane miodem, ale świetnie będą smakowały także z dżemem, bitą śmietaną i innymi ulubionymi dodatkami. Placuszki twarogowe: 500 g twarogu półtłustego 3 jajka pół szklanki mleka 3-4 łyżki cukru drobnego 5-6 łyżek mąki pszennej 1 łyżka ekstraktu z wanilii olej kokosowy(...)łyżce ciasta lekko je dociskając i spłaszczając. Gdy zobaczymy, że brzegi są zarumienione przekładamy je na drugą stronę. Podsmażamy aż będą brązowo-złote. Powtarzamy do wykorzystania całego ciasta. Placuszki podajemy z ulubionymi dodatkami, u nas są to banany i brzoskwinie, ale świetnie sprawdzą się także z dżemem, cukrem pudrem czy kwaśną śmietaną lub jogurtem. Smacznego
Cooking Monsterdodajemy do ciasta i mieszamy wszystko razem. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 h. Na patelni rozgrzewamy olej. Za pomocą łyżki kładziemy ciasto i smażymy placuszki z obu stron na rumiany kolor. Usmażone placuszki odstawiamy na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Następnie posypujemy cukrem pudrem i zajadamy 😃 Smacznego
kulinarne odsłony patiodmiana pancakesów. Podaje się je na śniadanie lub podwieczorek. Aby je przygotować, wystarczy zaledwie kilka chwil, dlatego ich smakiem możemy cieszyć się zawsze wtedy, gdy mamy na nie ochotę. Placuszki są mięciutkie i pięknie pachną dzięki dodatkowi skórki cytrynowej. Pierwszy raz jadłam je w Leptokarii, ale od tego czasu pojawiły się w mojej kuchni już kilka razy. Przepis(...)ciasto. 2. Dokładnie je wymieszać rózgą tak, aby nie było grudek. 3. Odstawić ciasto na 15 minut, aby odpoczęło pod przykryciem. 4. Na patelni rozgrzać oliwę. Smażyć nieduże placuszki, aż się zrumienią z obu stron. 5. Odsączyć je na ręczniku papierowym. 6. Przełożyć na talerz. 7. Podawać z gęstym jogurtem greckim, prażonymi włoskimi orzechami i miodem, najlepiej greckim. Smacznego
W mojej kuchnidodajemy masło, mieszamy. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do ciasta. Banany kroimy w kostkę, dodajemy do ciasta, mieszamy. Patelnię rozgrzewamy z kawałeczkiem masła klarowanego. Nakładamy partiami ciasto, formując placuszki. Smażymy z obu stron. Podajemy z miodem lub z lekko skarmelizowanymi w miodzie posiekanymi orzechami
Domowy Smak Jedzenia