PLACUSZKI SEROWE /przepis własny/ 1/2 szklanki mąki pół średniego, dojrzałego banana jajko łyżka syropu klonowego szczypta soli 4 łyżki serka kanapkowego naturalnego ok. 20 g kremowego serka czekoladowego Arla ok. 50 ml mleka pół łyżeczki proszku do pieczenia masło klarowane do smażenia Mąkę, proszek do pieczenia, sól i syrop wymieszać. Następnie wbić jajko, dodać mleko, a na końcu(...)serki i rozgniecionego banana. Mieszać do uzyskania jednolitej masy. Łyżką formować placuszki i smażyć z obu stron około 6 minut na natłuszczonej patelni (na małym ogniu). Udekorować dowolnymi dodatkami i podawać. ENGLISH VERSION: CREAM CHEESE PANCAKES 1/2 cup flour half of ripe banana 1 egg 1 tablespoon maple syrup pinch of salt 4 tablespoons natural cream cheese
Poranek na słodkozadowoleniem obserwując jak ładnie się smaży. Później przysmażałam jeszcze kopytka, smażyłam kotlety i jajka, no i znów nie miałam się do czego przyczepić :) Kolejną próbą, były placuszki owsiane z jabłkiem, które dotychczas przywierały do wszystkich patelni i się rozpadały, a każdą próbę ich usmażenia musiałam zakończyć w piekarniku. Myślałam, że z tym wyzwaniem patelnia sobie nie poradzi(...)tylko później spędzę pół godziny na jej czyszczeniu z resztek placuszków. Nałożyłam pierwszą porcję, przykryłam pokrywką i czekałam aż trzeba będzie je obrócić i udało się :) nic się nie rozpadło :), a placuchy wyszły pyszne. Ostatnią próbą jakiej poddałam patelnię przed napisaniem tej recenzji, były naleśniki. Powiecie co to za wyzwanie, otóż wyzwanie, bo najczęściej goszczą u nas naleśniki
Cynamonowe szczęścieMieszamy, odstawiamy na 20 min. Nadzienie puści sok, więc jak będziecie nabierać, to pamiętajcie, żeby lekko odcedzać na łyżce. Na dłoń bierzemy kopiastą łychę ciasta ziemniaczanego i rozpłaszczamy na placuszek, na środku placuszka kładziemy łyżkę nadzienia i sklejamy ciasto, robiąc kulkę. Knedle gotujemy partiami, jak wypłyną to dajemy im 5-8 minut, zależności od wielkości i wyciągamy. Podajemy ze śmietaną
ladykitchenodstawić ciasto na 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Podzielić ciasto na 6-8 części, uformować kulki, przykryć ściereczką i zostawić na 15 minut. Kulki spłaszczyć dłonią, formując placuszki. Placuszki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć wytrawne dodatki. Pozostawić do wyrośnięcia na 45 minut. Przed pieczeniem posmarować olejem lub roztrzepanym jajem wymieszanym z mlekiem. Bułeczki
Codziennik Kuchennydawna szukałam przepisu na racuchy, które po usmażeniu będą pękate jak pączki. Kiedyś takie grube placuszki jadłam, a później bezskutecznie próbowałam odtworzyć przepis. Szukając pomysłu na majowe gotowanie w kuchni Regionalnych Smaków trafiłam na Ruchanki Kociewskie i dzięki temu znalazłam przepis, którego szukałam. Zacznę od wyjaśnienia skąd taka oryginalna nazwa potrawy: Ruchanki (od wyrabiania, ruszania ciasta:), Kociewskie (od Kociewia(...)oraz strony Poszukiwacze Samku . Po raz pierwszy Ruchanki przygotowałam z połowy składników podanych w przepisie i żałowałam tego widząc jak ekspresowo znikają z talerza. To takie placuszki, które smakują każdemu, dorosłym i dzieciom. Nie są słodkie więc doskonale smakują posypane cukrem lub z konfiturami. Przygotowanie racuchów nie jest skomplikowane, ale możecie na filmiku obejrzeć jak robią
Codziennik Kuchennymomentu, aż nie będzie kleić się do rąk. Jeśli ciasto jest zbyt klejące, dodać więcej mąki ziemniaczanej. Z masy ziemniaczanej formować kulki (wielkości średniego jabłka), spłaszczyć na owalne placuszki. Na placuszki z ciasta nakładać czubatą łyżkę farszu (zobacz zdjęcie) Formować
Codziennik Kuchennypraskę , mąkę otrębową oraz wszystkie nasze przyprawy , wszystko dokładnie mieszamy , tak aby składniki się połączyły . Rozgrzewamy patelnie , wkładamy 2 łyżki oleju kokosowego , i na rozgrzaną patelnie wykładam nasze placuszki , i smażymy na złoty kolor po obu stronach , po usmażeniu wykładam na papierowe ręczniki , po kilku minutach placuszki mamy gotowe do podania
Mój Smakcebulę obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać jajka, bułkę tartą, mąkę, sodę oczyszczoną. Przyprawić do smaku i starannie wszystko wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, kłaść łyżką placuszki i smażyć z obu stron na złoty kolor. Wykonanie sałatki: Filety pokroić w drobną kostkę, dodać pokrojoną cebulę i cienko poszatkowane jabłka z łupiną. Wymieszać ze śmietaną, przyprawić do smaku(...)podawać na ciepłych placuszkach
Tradycyjna KuchniaSezon na dynię trwa. Postanowiłam go dobrze wykorzystać i w najbliższym czasie poeksperymentować z dynią w kuchni. Na pierwszy ogień wpadły puszyste placuszki dyniowe. Są przepyszne! Polecam na śniadania. PRZEPIS ✔ 3/4 szkl.puree z dyni ✔ 1 szkl. mąki np.owsianej /ryżowej ✔ 2 łyżki jogurtu naturalnego ✔ 2 jajka ✔ 2 łyżki syropu klonowego ✔ 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki dokładnie mieszamy(...)Placuszki smażymy z obu stron na oleju kokosowym na rozgrzanej patelni
TetiisheriSłodziutkie i mięciutkie. Odżywcze i sycące. Po prostu pycha! Oprócz zalet smakowych należy zaznaczyć szybkość ich przygotowania - wystarczy przełożyć składniki do NutriBullet , zmiksować i gotową masę usmażyć w formie placuszków :) Prosto, szybko, smacznie i zdrowo :) A na samym dole wpisu czeka na Was niespodzianka :) Składniki ( 5 placuszków ): 60 g płatków owsianych 1 mały banan 2 białka jaj 1/3 łyżeczki
Zdrowie na języku :Ppomyślałam, że można by je stworzyć! Rzuciłam się do pomidorów i patelni. Za chwilę w kuchni unosił się cudowny zapach pomidorów z bazylią. Zachłannie patrzyłam na smażące się placuszki, czekając, aż będą dość rumiane, a moje ślinianki szalały przy każdym kolejnym wdechu niosącym zapach owych smażonych. Są! Pierwsze sztuki wjechały na talerz, a następnie do mojej buzi i już wiedziałam(...)jest to ostatni raz, kiedy je przygotowuję. Szczególnie teraz, kiedy zaczyna się pomidorowy sezon :) To jak? Do patelni! Gotowi! Start! Pomidorowe placuszki z ziołami Potrzebujesz: 3-4 pomidory 1 średnią cebulę 1 ząbek czosnku kilka listków bazylii 1/2 łyżeczki suszonego oregano 1/2 łyżeczki suszonej mięty 1 łyżkę posiekanej natki pietruszki sól pieprz 1/2-3/4 szklanki mąki pszennej olej naturalny jogurt grecki
Kuchnia w Słońcu SkąpanaPoniżej przepis na delikatne placuszki z serka wiejskiego. Smak serka jest w nich dominujący, a same w sobie nie są za słodkie, więc można poszaleć z różnymi dodatkami. Składniki (ok.10-12 szt.): 500 g serka wiejskiego (ze śmietanką) 5 łyżek mąki pszennej 2 jajka 1 łyżka cukru szczypta soli 2 łyżki oliwy Wykonanie: Jajka roztrzep z cukrem. Dodaj serek wiejski(...)mąkę i sól. Dobrze wymieszaj. Na koniec wlej oliwę i ponownie wymieszaj. Placuszki smaż na dobrze rozgrzanej patelni, z obu stron do zarumienienia. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Polecam jogurt naturalny, miód i owoce. Smacznego
Kulinarna (nie)codziennośćTakże jak tylko się widzimy to prezentują mi ich cały worek. W tym roku zajadaliśmy się przepysznymi pierogami . Potem przyszedł czas na kluski . Teraz przyszła pora na jakieś placuszki. Placki z jabłkami wyszły mięciutkie i delikatne w smaku. Można je polać jogurtem i posypać cukrem. Jeśli użyliśmy do zrobienia placków mało kwaśnych jabłek, można podkręcić ich smak przez posypanie
Pobite gary Barbarymiski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. godzinę, aby podwoiło swoja objętość. Wyrośnięte ciasto podzielić na 16 równych części. Z każdej z nich uformować płaski placuszek na środku którego należy położyć umytą i wydrążoną śliwkę, a brzegi placuszka zlepić ze sobą, tworząc zgrabną kulę ze śliwką w środku. Ulepione kule kłaść na wyłożonej papierem do pieczenia
Simply Foodczekamy przez chwilkę. Jeżeli nadal jest bardzo miękkie ponownie dodaję cukier i mąkę. Wszystko zależy, jakie mamy ziemniaki. Masa musi osiągnąć taką konsystencję, aby dało się z niej formować placuszki. Formujemy placuszki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 30 minut. Studzimy ciasteczka na kratce. Przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem
Dzieje kuchennej Wiewióry