placuszki - 9092 przepisów (strona:209/607)

Placuszki z batatów i cukinii 230

się od „pierwszego wejrzenia” i od tego czasu zawsze mam je w spiżarni. Lubię je też w połączeniu z innymi warzywami chociażby w plackach. Popularne i smaczne placuszki z batatów i cukinii to świetny sposób na szybki obiad. Poniżej przedstawiam moją wersję tego posiłku z dodatkiem kopru włoskiego i mięty, które podkręcają smak placków. Placuszki z batatów

Book of spells
Chili con carne 194

wołowiną, ale ja często używam indyka, a nawet wieprzowiny i także wychodzi rewelacyjnie, choć smakuje już nieco inaczej. Kiedyś często zawijałam je w tortillę, a teraz najczęściej piekę placuszki na sodzie i z nimi smakuje nam najlepiej. Składniki: 500 g mięsa mielonego z indyka (lub dowolnego innego) 2 średnie cebule 4-5 ząbków czosnku 1 czerwona papryka papryczka chili (użyłam(...)smaku. Jeśli nie lubicie mocno ostrych dań zrezygnujcie z papryczki chili i dajcie mniej cayene.  Danie jest bardzo pikantne, dlatego podaję je z odrobiną jogurtu greckiego i domowymi placuszkami na sodzie

Cynamonowe szczęście
FOODBOOK #1 - Co jem w ciągu dnia? 220

dopuścić do uczucia głodu i robię tak, by czerpać jak najwięcej energii ze smacznego i zdrowego pożywienia. ZOBACZ FILMIK! ŚNIADANIE W tygodniu jem zazwyczaj o tej porze jaglankę albo placuszki z płatków owsianych. Tym razem miałam ochotę na coś pysznego i prostego więc stworzyłam swój ulubiony zestaw z podanych składników : 50 g płatków jaglanych  łyżeczka masła orzechowego  łyżeczka(...)czasem wpadnie jakaś mała słodycz. Generalnie staram się, by główne posiłki dostarczały mi najwięcej energii, ale jeśli czuję jej niedobór - wybieram najprostsze rozwiązania. Na zdjęciu banalne w przygotowaniu placuszki z płatków owsianych i jabłka .    Najprostsze, najpyszniejsze, idealne kiedy dopadnie ochota na coś słodkiego. I jak, wypróbujecie coś? 😉 ✩✩✩    Instagram  |  Facebook  |  YouTube

Kuchnia Ellie
Migdałowe babeczki (z masłem migdałowym) 252

akcentu do kawy Dziś postanowiłam upiec migdałowe babeczki . Niebo… po prostu niebo U mnie w domu wszyscy uwielbiamy migdały. Dlatego masło migdałowe prażone tak szybko znika. Idealne do placuszków, gofrów, wafli ryżowych i… oczywiście do słodkich wypieków. Masło migdałowe Primavika , to po prostu poezja dla zmysłów. Dodanie go do babeczek okazało się strzałem w 10. Spróbujcie, polecam(...)sugeruje nazwa tak właśnie jest! Pyszne, w 100% z orzechów. Zdrowie i smak. A do tego duży słoik, który starcza na dłużej. Wspaniale smakuje na drugie śniadanie z placuszkami owsianymi, ryżowymi waflami lub w koktajlu. Idealne po ćwiczeniach. Po prostu dodaje energii na resztę dnia! Wiem, bo sprawdzam to codziennie A słoiczek już coraz bardziej świeci pustkami hummus naturalny

Słodkie okruszki
Bezglutenowe placuszki ryżowo-kasztanowe :) 187

Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu placuszki bezglutenowe. Mega puszyste, mięciutkie, słodziutkie. Często zabieram takie do lunchboxa. Cudowne, słodkawo-maślane masło z nerkowców idealnie współgrało z lekko kwaskowatą konfiturą z czarnej porzeczki. Koniecznie wypróbujcie takiego połączenia, jest przepyszne  😋 Składniki: 30 g mąki ryżowej 30 g mąki kasztanowej  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia  1 jajko 50 ml napoju(...)Przygotowanie: Wszystkie składniki, oprócz dodatków wymieszaj w misce za pomocą łyżki.  Na patelni rozgrzej olej, nakładaj po łyżce masy i smaż z dwóch stron do zarumienia się placuszków.  Podawaj z masłem orzechowym i konfitura z czarnej porzeczki

Zdrowie na języku :P
Pankejki - Pancakes amerykańskie 231

zwał tak je zwał, wiadome jest tylko że te puszyste placuszki amerykańskie wszyscy uwielbiają. Tym razem zaczerpnęłam sposobu Magdy Gessler, placuszki są rewelacyjne, spróbujcie je usmażyć a przepadniecie. Jako dodatek miód, syrop klonowy, cukier puder co Wam w duszy gra. Pankejki - Pancakes amerykańskie. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Twarogowe placuszki śniadaniowe z prozdrowotnym dżemem 160

trochę monotonne i zmieniam jedynie zawartość miseczki na płatki. Czyli... Tak, zwykle jest to jaglanka, owsianka z różnymi dodatkami. Dzisiaj postanowiłam trochę się pobawić i powstały takie twarogowe placuszki, które przełożyłam pysznym dżemem 100%, dodałam twarożek, pokrojonego banana, polałam puree z truskawek. Wyszło prosto i pysznie, a wcale nie zajęło dużo czasu. Zdrowe, fit śniadanie na słodko, dające energię(...)cały poranek :) Twarogowe placuszki śniadaniowe z prozdrowotnym dżemem 250 g chudego twarogu 1 łyżka odżywki białkowej truskawkowej 1 jajko 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 łyżka mąki kokosowej 3 łyżki mąki orkiszowej  olej kokosowy do smażenia 150 g twarożku kremowego słoiczek dżemu prozdrowotnego Łowicz 100% - u mnie dzika róża i rokitnik Twaróg rozdrobnić widelcem, dodać mąką

FitKot
Jajka zapiekane z papryką na cieście francuskim 181

układać na nich upieczoną paprykę, tak aby brzegi ciasta posmarowane jajkiem nie były zakryte, natomiast na środku, w farszu z papryki zrobić wgłębienie, w które będzie później wbijane jajko. Placuszki piec przez 15 minut w temperaturze 200 stopni. Po tym czasie blachę wyjąć z pieca i na środek każdego placuszka delikatnie wbić jajko. Blachę włożyć z powrotem do piekarnika

Codzienne Gotowanie
Placuszki bananowe 124

mleka. Przygotowanie: Banany pokroić wrzucić do blendera i zmiksować, następnie dołożyć jajka i mleko i ponownie zmiksować. na koniec wsypać mąkę i znów miksować. Wlewać ma patelnie formując małe placuszki i smażyć na złoty kolor.  Placuszki mają świetny bananowy smak, a dzięki dużej ilości bananów są naturalnie słodkie i nie trzeba ich dosładzać. Można je jeść same albo

Państwo Wojtczuk gotują
Placuszki z cukinii, kurczaka i żółtego sera 256

Placuszki z cukini na dłuzej zagoszczą w naszym repertuarze, bo wszystkim bardzo smakują, a szczególnie dzieciakom, a na dodatek są szybkie i proste do zrobienia. Składniki: 1 1/2 piersi kurczka, 2 cukinie, 5 łyżek mąki, 2 jajka, 200 g sera żółtego, sól, pieprz, słodka papryka. Przygotowanie: Cukinie umyć, jeśli jest duża z grubą skórą to obrać i wyjąć pestki, jeżeli(...)wymieszać. Smażyć na rumiano z obydwu stron. niestety placki mają tendencje do rozwalania się jeżeli dobrze sie nie przysmażą i nie ścisną. Ja już mam kolejne pomysły na modyfikacje placuszków

Państwo Wojtczuk gotują
Placuszki gryczane z suszonymi pomidorami i serem 198

Kolejny zdrowy przepis, tym razem kasza gryczana wystąpiła w roli głównej. Placuszki z kaszy gryczanej z dodatkiem sera i suszonych pomidorów. Czas wykonania: 40 min Ilość porcji: 10 -12 sztuk Składniki: 100 g kaszy gryczanej 2 jajka 130 g sera feta 8 suszonych pomidorów 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka soli szczypta pieprzu Przygotowanie: Kaszę ugotować(...)osolonej wodzie (1 […] Artykuł Placuszki gryczane z suszonymi pomidorami i serem pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl

KuchniaWeDwoje.pl
Ciasteczka orzechowe bez cukru. 205

szczyptę soli. Wymieszaj ponownie. Dodaj na końcu mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia i kakao. Wymieszaj. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia  nakładaj za pomocą łyżeczki niewielkie placuszki ciasta. Na każdy placuszek wsypuj rozkruszone orzechy delikatnie wciskając je w ciasto. Upiecz ciastka w temp. 180 st C około 20 minut w zależności od wielkości. Sprawdż patyczkiem czy są dopieczone

Gotuj Sam!
Pizzerinki na dzień pizzy 186

łyżek mąki, wymieszać i odstawić na około 15-20 minut do wyrośnięcia. Następnie do pozostałej mąki dodać rozczyn, olej, sól i wszystko dokładnie zagnieść. Z ciasta uformować 10 okrągłych placuszków. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Placuszki posmarować dżemem z dyni lub koncentratem pomidorowym, ułożyć pokrojoną w paski szynkę, pokrojoną cebulkę, paprykę i pieczarkę. Całość posypać ziołami prowansalskimi

Ewusiowe Smaki
Mąka z żołędzi - kilka informacji, właściwości i zastosowanie 153

charakterystyczny, lekko ziemisty smak , który posiada lekką goryczkę. Przyznam, że jest wyczuwalny w potrawach, która zawierają mąkę żołędziową. Dla mnie osobiście mąka ta idealnie sprawdza się w wypiekach i placuszkach z korzenną nutą. W reszcie należy ją po prostu zaakceptować. Dodam jeszcze, że z mąką żołędziową trzeba umieć się obchodzić, gdyż nie wsiąka ona płynów i jest trudna do wymieszania(...)dlatego wartą ją łączyć ze składnikami lepkimi - takimi jak jajka, czy ziemniaki.  Po obróbce termicznej delikatnie twardnieje i zmienia kolor potrawy (moje placuszki wyszły jakby czekoladowe).  Idealnie też sprawdzi się w wypiekach z owocami, bo dzięki niej możemy uniknąć zakalca. I jeszcze jedno... Mąka z żołędzi jest mąką bezglutenową ! Kilka ciekawostek: Mąka z żołędzi była dawniej używana jako

Di gotuje