smaczne i ciepłe placuszki o poranku, dzięki którym dzień na pewno będzie o wiele lepszy 😄 Placuszki, jak sama nazwa wskazuje i wskazuje też na to ich kolor są z dodatkiem kakao. A pomocniczym składnikiem okazał się jogurt naturalny. Same w sobie są mięciutkie i delikatne. Nie ma z nimi żadnego problemu podczas smażenia. Myślę, że są proste i nie wymagają
Zdrowie na języku :PPrzepis pochodzi z książki Yotama Ottolenghi "Jerozolima". Placuszki pochodzą z Turcji i zajadane są nie tylko przez tureckich Żydów ale przez każdego chętnego. Autor podaje aby użyć do placków buraka liściowego - boćwiny - ja takowego nie miałam i użyłam botwiny wraz z buraczkami. Yotam proponuje także zamianę na szpinak jeśli buraka liściowego nie posiadacie. Z botwiną są znakomite(...)polecam gorąco, jeśli natomiast użyjecie szpinaku należy zwiększyć porcję szpinaku o połowę i smażyć go chwilę na oliwie. A teraz zabieramy się za zrobienie obiadu, zapraszam. Placuszki z botwiny. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieMięciutkie, z delikatnie chrupiącą skórką placuszki z batatów, kaszy jaglanej i szpinaku w towarzystwie aromatycznych przypraw takich jak: kumin (kmin rzymski – nie mylić z kminkiem!), kolendra i kurkuma, polane domowym sosem jogurtowo-czosnkowym. Pyszne i bardzo zdrowe danie na obiad, lunch lub kolację. Do tego sałatka ze szpinaku i pomidorków z dressingiem na bazie octu balsamicznego, syropu z agawy(...)można zastąpić płynnym miodem) i musztardy. Świetne danie dla wegetarian, dzieci i osób na diecie bezglutenowej. The post Placuszki z batatów appeared first on Moja Delicja
Moja Delicjasumie jest już ich ponad 380, a o to 10 najczęściej odwiedzanych: 10 pomysłów na szybkie Lunchbox’y Chleb pszenny: Gofry Pierożki ziemniaczane z pieczarkami Placuszki z kurczakiem, papryką i pieczarkami Placuszki z kurczakiem i serem żółtym Czeski placek królewski Wuzetka straciatella Ciasto kajmakowe Sernik Wenus A jakie jest Wasze top 10 najlepszych przepisów
KuchniaWeDwoje.plIdealne placuszki na Sylwestrowe imprezy. Szybciutko się robi więc nie będzie problemu aby gości poczęstować pysznymi serniczkami. Polecam gorąco, ja podałam z syropem z daktyli ale tutaj pełna dowolność, idealnie będą wyglądały z kleksem bitej śmietany. Zachęcam do wypróbowania przepisu. Placuszki - serniczki czekoladowe z syropem z daktyli. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowaniePrzepis autorski (mój). Uwielbiam placuszki, więc często staram się przygotować ich jakąś niecodzienną wersję. Placki z kaszy manny już Wam prezentowałam tu - klik i choć są przepyszne luuubię też tą wersję z żółtym serem! Naprawdę są rewelacyjne i lekko chrupiące, a ciągnący się seeer sprawia, że ciężko poprzestać na kilku sztukach. Najczęściej znikają prosto z patelni, ale na zimno także(...)posypania gotowych placków.) Całość wymieszać i doprawić do smaku. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i za pomocą łyżki - wykładać średnie porcje ciasta. (1 łyżka stołowa na 1 placuszek.) Placki smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu z ulubionymi dodatkami (np. sosem lub posypane żółtym serem). (Na zimno również świetnie smakują
Di gotujeBardzo proste i smaczne placuszki są znakomitym pomysłem na obiad lub zbliżające się święta. Smak był miłym zaskoczeniem. Kalafior w przeważającej części bardzo dobrze smakował z kurczakiem, kabanosami i resztą warzyw. 1 główka kalafiora 200 g fileta z piersi kurczaka Przyprawa do mięsa 1 por (biała cześć) 1 cebula 50 g żółtego sera 5 pieczarek 4 wędzone kabanosy Maestro Henryk(...)sobą, dodajemy świeżą natkę pietruszki. Następnie wbijamy jajka i dodajemy mąkę pszenną. Całość mieszamy bardzo dokładnie. Na końcu doprawiamy solą, pieprzem, curry, słodka czerwoną papryką oraz suszona natka pietruszki. Placuszki smażymy na rozgrzanej patelni. Do smażenia używałam oleju
VioletoweKucharzenieżeby masa się dobrze wymieszała. Blaszkę do pieczenia wyłożyłam papierem. Piekarnik włączyłam na 180 ° C (termoobieg). Masę biszkoptowo-piernikową przełożyłam do rękawa cukierniczego z okrągła mała tylką. Wyciskałam okrągłe placuszki. Na wierzchu obsypałam zmielonymi orzechami (kilka sztuk obsypałam ziarenkami maku) i wstawiłam do gorącego piekarnika na około 10 minut. Następną porcję ciasta wyciskałam na drugą blaszkę tuż przed wyjęciem poprzedniej(...)piekarnika, bo placuszki szybko się rozlewają i spłaszczają. Upieczone pierniczki wyłożyłam na kratkę do wystudzenia. Pierniczki są mięciutkie, pyszne z korzenną nutą. Szybko przygotowałam masę orzechową z tego przepisu, ale z połowy porcji. Ciepła masę rozsmarowałam na krążkach pierniczkowych i przykryłam drugim krążkiem. W ten sposób zrobiłam pierniczki przekładane masą orzechową. Jak myślicie, uchowają do świąt
Kuchnia u KrysiOrkiszowe, delikatne placuszki na maślance, z dodatkiem słodkiego marcepanu i czekolady, bardziej nadają się na deser niż na śniadanie. Ale są tak pyszne, że znikają w mgnieniu oka. Moje dziecko zjadło 2 dokładki, więc to najlepsza rekomendacja :) Idealne na zimowy i świąteczny czas. szklanka mąki orkiszowej jasnej 3/4 szkalnki maślanki 2 jajka łyżeczka proszku do pieczenia łyżka skórki z pomarańczy(...)maślankę, skórkę z pomarańczy, proszek i jajka dokładnie mieszamy. Dodajemy pokrojony marcepan i miksujemy na gładką masę. Dodajemy czekoladę i delikatnie mieszamy. Na rozgrzanej, lekko natłuszczonej patelni, smażymy niewielkie placuszki. W momencie gdy zauważymy bąbelki na ich powierzchni, przewracamy je na drugą stronę. Podajemy z dowolnymi dodatkami. Smacznego :) Artykuł Marcepanowe pancakes z czekoladą pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogTrochę to kotleciki a trochę placuszki... Na pewno są sycące i mają bogaty smak. Mnie smakowały świeżo usmażone a mąż zajadał się ze smakiem zimnymi. Można je podać z dipem, np. chrzanowym lub czosnkowym lub sosem barbecue. No i najważniejsze! Robi się je ekspresowo 😊 Składniki: ok. 1/2 kg piersi z kurczaka 1 mała marchewka(...)oczkach. Dorzucić jedno całe jajko, koperek, mąkę oraz dynię lub jogurt/ śmietanę. Wymieszać całość. Doprawić solą i pieprzem i smażyć na złoto z dwóch stron na rozgrzanym oleju. Kładąc placuszki na rozgrzany olej należy je spłaszczyć, żeby mięso porządnie się usmażyło. Idealnie smakują z dipami czy sosem barbecue. Smacznego
Ze smakiem bez glutenuŚwięta zbliżają się coraz bliżej, więc warto umilić sobie czas daniami, które rozgrzewają i mają intensywny smak i zapach! Gryczane placuszki z kardamonem idealnie sprawdzą się w świątecznym nastroju. Składniki: 2 jaja 10 tabletek słodziku 3 łyżki mąki gryczanej szczypta proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki kardamonu aromat Sposób przygotowania: Jaja ucieramy z słodzikiem na puszystą masę. Następnie dodajemy pozostałe składniki(...)Dokładnie miksujemy. Smażymy na bardzo rozgrzanej patelni z olejem. Gotowe placuszki podajemy ze swoimi ulubionymi dodatkami. Smacznego
Truskawkowa Fiestapojemnika, zamykamy i dokładnie mieszamy aż powstanie jednolity sos. Ser ścieramy na tarce jarzynowej, dzielimy na 3-4 porcje. Na rozgrzaną teflonową patelnię kładziemy porcję sera i formujemy cieniutki placuszek, czekamy aż lekko się zarumieni i podważamy łopatką. Kiedy serowy placuszek się oderwie umieszczamy go na odwróconej szklance i formujemy koszyczek, czekamy aż ostygnie. Pieczemy kolejne koszyczki. Chleb kroimy
Kulinarne Fantazje MarioliPodałam je z malinami, prażonymi orzeszkami i miodem, ale równie dobrze smakowałyby np z karmelizowanym jabłkiem i cynamonem. A może macie własne pomysły z czym można by podać takie placuszki? Podzielcie się w komentarzach:) Chętnie wypróbuję Wasze pomysły:) Składniki: 250 g sera twarogowego 165 g pieczonej dyni 180 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka(...)soli, cynamonem i cukrem, po czym dodajemy do wcześniej zmiksowanej masy i ponownie krótko miksujemy, do połączenia się składników. Rozgrzaną patelnię smarujemy olejem kokosowym i łyżką nakładamy porcje ciasta. Placuszki smażymy na rumiany kolor z obydwu stron. Podajemy z ulubionymi dodatkami: owocami, miodem, syropem klonowym lub cukrem pudrem
Smakowity Blog Kulinarnysobą. Ugnieść na gładką masę. Schować do lodówki na ok. 30 minut. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm i wykrawamy koła za pomocą szklanki. Na środek każdego placuszka nakładamy owoce i sklejamy by powstał pierożek. Wykładamy gotowe pierożki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 20 minut w temp. 190 stopni. Wykonanie w Thermomixie: Nadzienie: Gruszki umyć(...)ciasto przekładamy do miski i chowamy do lodówki na ok. 30 minut. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm i wykrawamy koła za pomocą szklanki. Na środek każdego placuszka nakładamy owoce i sklejamy by powstał pierożek. Wykładamy gotowe pierożki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 20 minut w temp. 190 stopni
Mania WypiekaniaPrzykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania. Powinno podwoić objętość wyrośnięte ciasto odgazować, podzielić na porcje (u mnie 5 placków). Z ciasta uformować kulki, następnie rozpłaszczyć na placuszek grubości około 1 cm. Środek wgnieść palcami, brzeg pozostawić wyższy. Pozostawić do ponownego wyrastania na 10-15 minut w międzyczasie rozgrzać olej i przygotować sos czosnkowy. Przeciśnięty przez praskę czosnek(...)wymieszać z jogurtem greckim i szczyptą soli. Schłodzić w lodówce placuszki smażyć na rozgrzanym oleju do zezłocenia z obu stron. Placki smażyłam na patelni, oleju powinno być przynajmniej 6-8 cm. Po usmażeniu odsączyć langosze na papierowym ręczniku podawać jeszcze gorące z sosem czosnkowym i dowolnymi dodatkami, u mnie talarki rzodkiewek i szczypiorek
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!