Trochę to kotleciki a trochę placuszki... Na pewno są sycące i mają bogaty smak. Mnie smakowały świeżo usmażone a mąż zajadał się ze smakiem zimnymi. Można je podać z dipem, np. chrzanowym lub czosnkowym lub sosem barbecue. No i najważniejsze! Robi się je ekspresowo 😊 Składniki: ok. 1/2 kg piersi z kurczaka 1 mała marchewka(...)oczkach. Dorzucić jedno całe jajko, koperek, mąkę oraz dynię lub jogurt/ śmietanę. Wymieszać całość. Doprawić solą i pieprzem i smażyć na złoto z dwóch stron na rozgrzanym oleju. Kładąc placuszki na rozgrzany olej należy je spłaszczyć, żeby mięso porządnie się usmażyło. Idealnie smakują z dipami czy sosem barbecue. Smacznego
Ze smakiem bez glutenuŚwięta zbliżają się coraz bliżej, więc warto umilić sobie czas daniami, które rozgrzewają i mają intensywny smak i zapach! Gryczane placuszki z kardamonem idealnie sprawdzą się w świątecznym nastroju. Składniki: 2 jaja 10 tabletek słodziku 3 łyżki mąki gryczanej szczypta proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki kardamonu aromat Sposób przygotowania: Jaja ucieramy z słodzikiem na puszystą masę. Następnie dodajemy pozostałe składniki(...)Dokładnie miksujemy. Smażymy na bardzo rozgrzanej patelni z olejem. Gotowe placuszki podajemy ze swoimi ulubionymi dodatkami. Smacznego
Truskawkowa Fiestapojemnika, zamykamy i dokładnie mieszamy aż powstanie jednolity sos. Ser ścieramy na tarce jarzynowej, dzielimy na 3-4 porcje. Na rozgrzaną teflonową patelnię kładziemy porcję sera i formujemy cieniutki placuszek, czekamy aż lekko się zarumieni i podważamy łopatką. Kiedy serowy placuszek się oderwie umieszczamy go na odwróconej szklance i formujemy koszyczek, czekamy aż ostygnie. Pieczemy kolejne koszyczki. Chleb kroimy
Kulinarne Fantazje MarioliPodałam je z malinami, prażonymi orzeszkami i miodem, ale równie dobrze smakowałyby np z karmelizowanym jabłkiem i cynamonem. A może macie własne pomysły z czym można by podać takie placuszki? Podzielcie się w komentarzach:) Chętnie wypróbuję Wasze pomysły:) Składniki: 250 g sera twarogowego 165 g pieczonej dyni 180 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka(...)soli, cynamonem i cukrem, po czym dodajemy do wcześniej zmiksowanej masy i ponownie krótko miksujemy, do połączenia się składników. Rozgrzaną patelnię smarujemy olejem kokosowym i łyżką nakładamy porcje ciasta. Placuszki smażymy na rumiany kolor z obydwu stron. Podajemy z ulubionymi dodatkami: owocami, miodem, syropem klonowym lub cukrem pudrem
Smakowity Blog Kulinarnysobą. Ugnieść na gładką masę. Schować do lodówki na ok. 30 minut. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm i wykrawamy koła za pomocą szklanki. Na środek każdego placuszka nakładamy owoce i sklejamy by powstał pierożek. Wykładamy gotowe pierożki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 20 minut w temp. 190 stopni. Wykonanie w Thermomixie: Nadzienie: Gruszki umyć(...)ciasto przekładamy do miski i chowamy do lodówki na ok. 30 minut. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm i wykrawamy koła za pomocą szklanki. Na środek każdego placuszka nakładamy owoce i sklejamy by powstał pierożek. Wykładamy gotowe pierożki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 20 minut w temp. 190 stopni
Mania WypiekaniaPrzykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania. Powinno podwoić objętość wyrośnięte ciasto odgazować, podzielić na porcje (u mnie 5 placków). Z ciasta uformować kulki, następnie rozpłaszczyć na placuszek grubości około 1 cm. Środek wgnieść palcami, brzeg pozostawić wyższy. Pozostawić do ponownego wyrastania na 10-15 minut w międzyczasie rozgrzać olej i przygotować sos czosnkowy. Przeciśnięty przez praskę czosnek(...)wymieszać z jogurtem greckim i szczyptą soli. Schłodzić w lodówce placuszki smażyć na rozgrzanym oleju do zezłocenia z obu stron. Placki smażyłam na patelni, oleju powinno być przynajmniej 6-8 cm. Po usmażeniu odsączyć langosze na papierowym ręczniku podawać jeszcze gorące z sosem czosnkowym i dowolnymi dodatkami, u mnie talarki rzodkiewek i szczypiorek
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Nadmiar dyni i cukinii wykorzystałam do przygotowania pysznych placuszków, które podałam z kwaśną śmietaną. Składniki: 500 g dyni 500 g młodej cukinii 3 jajka 4-5 łyżek mąki 1 mała cebula pół główki czosnku sól, pieprz, kminek, wędzona papryka w proszku, oregano olej dosmażenia kwaśna śmietana do podania Dynię obrać, usunąć pestki i miękki miąższ. Zetrzeć razem z umytą cukinią(...)zetrzeć na drobnej tarce, dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, rozkłócone jajka, mąkę, zioła i przyprawy. Dobrze połączyć składniki. Na rozgrzany olej kłaść po 2 łyżki ciasta, formując placuszki. Smażyć z obu stron na rumiano. Podawać ciepłe z kwaśną śmietaną
Czerwień i błękitKukurydziane sowy to pyszne placki na śniadanie. Myślę, że przypadną do gustu dla najmłodszych! Placuszki usmażyłam na patelni na formie w kształcie sowy. Foremkę zakupiłam w biedronce. Ale myślę, ze możecie użyć każdy kształt. Kwestia wyobraźni i kreatywności :). Mniaam! # dzienzdrowegosniadania #odkryjcomozezboze #silazezboz #lubella #lubellacornflakes Składniki: Na główne ciasto: 3 jajka 1/2 szklanki mąki szczypta soli Dodatkowo: 3 łyżki zgniecionych płatków(...)pozostałe miejsca w foremce ciemnym ciastem. Smażę z dwóch stron przez ok. 1-2 minuty. Należy uważać, by nie spalić, przewracamy na drugą stronę jak górna warstwa się zetnie. Placuszka układamy na talerz. Oczy oraz nos możemy udekorować dżemem. Na śniadanie idealne. A na pewno zasmakuje najmłodszym
Gotuj z MąkąCześć Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne, postne / wegetariańskie placuszki z cukinii. Przygotowałam je podobnie, jak przygotowuje się placki ziemniaczane. Wyszły bardzo smaczne, delikatne w środku i chrupiące z zewnątrz. Takie placki są smacznym przypomnieniem lata. Placki z cukinii Przygotuj tarkę o dużych oczkach, nóż i deskę do krojenia, miski, patelnię, łopatki do obracania, miskę, papierowe ręczniki. Przygotuj(...)olej. Na gorącym tłuszczu smaż niezbyt duże placki. Kiedy placki z obu stron ładnie się przyrumienią, przełóż je na papierowe ręczniki, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. To, czy placuszki są dostatecznie doprawione, można sprawdzić smażąc i jedząc pierwszy „testowy” placek. * Ja dostałam baaardzo dużą sztukę (o wadze dobrze powyżej 1 kg). Po obraniu, usunięciu nasion i starciu wyszło
blog.moje-pasje.infoumyte ziemniaki i cebulę trzemy na najdrobniejszych oczkach. Przyznam się szczerze, że czasami “oszukuję” i, żeby było szybciej, ucieram na tych większych Jednak im drobniej utarte tym bardziej puszyste placuszki! Następnie odciskamy ziemniaki w dłoniach, a wodnistą resztkę przelewamy przez sito. Moja babcia używała do tego gazy opatrunkowej, niejałowej ma się rozumieć Następnie dodajemy skrobię ziemniaczaną, doprawiamy solą i pieprzem(...)dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej, nakładamy ciasto i smażymy aż placuszki będą pięknie złociście zarumienione. Ja do placków ziemniaczanych, podobnie jak do racuchów , lubię używać silikonowych foremek. Niby smak placków taki sam, ale jednak atrakcyjniej takie serduszka, motylki, czy gwiazdki wyglądają na talerzu Podajemy solo albo z ulubioną sałatką. Ja uwielbiam maczane w ostrym sosie do naleśników koreańskich
Lamarida.plPrzykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby podwoiło objętność. Z wyrośnietego ciasta odrywamy kawałki wielkości małego pączka. Ciasto powinno być plastyczne, więc łatwo będzie z niego uformować mały placuszek. Na ciasto wykładamy łyżeczkę ulubionej konfitury lub owoce. Zaklejamy placuszek, lepiąc wszystkie boki, formując bułeczkę. Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie przykrywamy ściereczką i czekamy, aż lekko
Raj dla Podniebieniaodstawić do podwojenia objętości (około 1-2 godziny). Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnice i zagnieść krótko. Podzielić na cztery, lub pięć części i rozwałkować każdą na placuszek o grubości 0/5- 1 cm. Odstawcie na około 10 minut, aby się lekko napuszyły. Nagrzać kamień w piekarniku, lub włóżcie blachę, aby osiągnęła temperaturę 220 stopni. Na rozgrzany kamień(...)kładźcie placuszki pity. Piec należy około 10-15 minut do delikatnego przyrumienienia. Pity podczas pierwszych 5 minut powinny gwałtownie urosnąć. Upieczone wyjąć na kratkę ... można po lekkim przestygnięciu od razu zabierać się za jedzenie. Powodzenia. Przepis z książki " Paul Hollywood's Bread
Piekarz-Kucharz-Garkotłukroku, “z pewną taką nieśmiałością”, sięgnęłam po nią po raz pierwszy, a już na dobre zadomowiła się w mojej kuchni. Wypróbowałam już zupę dyniową, dyniowe puree i placuszki z dyni, które smakują lepiej niż placki ziemniaczane. Kilka dni temu znów sięgnęłam po jesienną dynię. Tym razem wykorzystałam przepis z kwestii smaku na pancakesy, oczywiście z dodatkiem dyni. Do puszystych placuszków
W mojej kuchniCześć! Dziś mam dla Was przepis na przepyszne placuszki (racuchy) z jabłkami. Uwielbiam je! Rozpływają się w ustach. Koniecznie musicie ich spróbować! Składniki (3-4 porcje): 5 jabłek (ja użyłam różnych odmian) 3 jajka 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka mąki 1/2 szklanki mleka szczypta soli 1 opakowanie cukru waniliowego (16-20 g) + dodatkowo: cukier puder, olej roślinny(...)masa będzie gładka – dodaj jabłka i całość wymieszaj. Na dużej patelni rozgrzej olej. Porcje ciasta nakładaj łyżką, smaż z każdej strony na złoto. Podawaj posypane cukrem pudrem. Artykuł Placuszki z jabłkami pochodzi z serwisu Moja Pasja Smaku
Moja pasja smakucukier,cynamon, proszek do pieczenia. Dokładnie wszystko wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i kolejno nakładać ciasto, tworząc małe placuszki.Smażyć z obydwu stron aż racuszki nabiorą złotego koloru. Położyć placuszki na ręczniczkach papierowych do odsączenia nadmiaru tłuszczu. Podawać ciepłe obsypane dodatkowo cukrem pudrem
Kuchnia Pokoleń