Aromatyczne, smaczne i tanie w wykonaniu placuszki na śniadanie. Składniki: 30 dag ryżu 1 papryka czerwona 1 biała cebula 2 łodygi selera naciowego 1 kostka bulionu 4 łyżki oliwy 4 żółtka jaja sól i pieprz do smaku papryka chili do smaku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 5 łyżek mąki pszennej tłuszcz do smażenia Wykonanie: Zagotować 2 szklanki wody z bulionem(...)wrzucić ryż i ugotować na sypko. Na oliwie podsmażyć drobno posiekaną cebulę, pokrojony seler i paprykę. Wymieszać z ryżem, przyprawami do smaku, żółtkami, natką pietruszki i mąką. Kłaść łyżką placuszki na rozgrzany olej i smażyć z obu stron na rumiano. Podawać ciepłe z kefirem lub jogurtem naturalnym
Tradycyjna Kuchniaświeżych drożdży 1 jajko L 1,5 szklanki ciepłego mleka 2 łyżki cukru trzcinowego około 500 g mąki 2-3 jabłka 1 szklanka suszonej żurawiny cukier puder do posypania placuszków 1. Do kubeczka wkruszamy drożdże, dodajemy cukier i tak z pół szklanki ciepłego mleka, mieszamy i odstawiamy zaczyn na około 10-15 minut, żeby ruszył. 2. W międzyczasie przesiewamy(...)drobną kostkę jabłka i posiekaną żurawinę, mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1,5 godziny. 3. Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką nabieramy porcje ciasta, nakładamy na patelnię, i formujemy placuszki. Ja nakładałam, przewracałam je i dociskałam łopatką, następnie smażyłam z obu stron na złoty kolor. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
kruche babeczkiMoja córeczka uwielbia wszelkiego rodzaju placuszki. Tym razem przygotowałam je z bananem i dodatkiem masła kokosowego. Placuszki są niezwykle maślane, delikatne w smaku. Podane z owocami stanowią znakomite śniadanie lub obiad dla maluszków. 1,5 banana 0,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki mleka 1 jajko 2 łyżki masła kokosowego 1 łyżka cukru kokosowego Banana obieramy, kroimy na mniejsze
VioletoweKucharzenieSposób przyrządzenia: Rosti z batatów: 1. Batata obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. 2. Wymieszaj razem z jajkiem, solą i pieprzem. 3. Smaż niezbyt grube placuszki na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Czosnkowy szpinak: 1. Czosnek obierz z łupiny i pokrój w plasterki. 2. Zeszklij na niewielkiej ilości oleju, dodaj liście szpinaku, szczyptę(...)koszulce: 1. Do wrzącej wody dodaj ocet - zamieszaj mocno dużą łyżką tak, aby powstał wir. 2. W sam środek wiru wbij ostrożnie jajko - gotuj 2-3 min. Całość: 1.Na placuszki ze słodkich ziemniaków ułóż gniazdko z czosnkowego szpinaku i umieść w nim jajko. 2. Całość posyp posiekanym szczypiorkiem i oprósz czarnym pieprzem. Smacznego! Poached egg on garlic spinach and sweet
Kuchnia w Słońcu SkąpanaPlacuszki z komosy ryżowej, szpinaku, buraków i fety z dodatkiem ekspandowanych ziaren komosy ryżowej U wielbiam tego typu kotleciki. Są świetnym rozwiązaniem na szybki i zdrowy obiad w tygodniu, a także znakomitym sposobem na czyszczenie lodówki z resztek warzyw. Można dodać absolutnie wszystko: tartą cukinię, suszone pomidory, pora, poszatkowaną kapustę, pieczarki. Kotleciki są pełnowartościowym, zdrowym posiłkiem, a jeśli podamy(...)oleju roślinnego. Smażyć kotleciki na niewielkim ogniu po kilka minut z każdej ze stron, aż będą pięknie zrumienione i w środku gorące. Serwować z sałatą i/lub dipem. Smacznego! Artykuł Placuszki z komosy ryżowej, szpinaku, buraków i fety z dodatkiem ekspandowanych ziaren komosy ryżowej pochodzi z serwisu Olalacooking.com
olalacookingcukru sól Białka ubić z dodatkiem soli, dodać cukier, mąkę, wymieszać dokładnie, dodać rozpuszczony olej, chwilkę wymieszać. Ciasto powinno być o konsystencji gęstej śmietany. Rozgrzewamy patelnię i pieczemy małe placuszki. SOS do placuszków 1/2 serka mascarpone 1 banan 2 jabłka cynamon 1 łyzeczka masła orzechy, rodzynki, żurawina do dekoracji Serek miksujemy z bananem. Jabłka obieramy i wrzucamy do rondelka
harrisaPrzepis autorski (mój). Placuszki powstały jakiś czas temu pod wpływem chwili, a okazały się tak pyszne, że jak mam ugotowanego brokuła to obowiązkowo i te placki. Smakują rewelacyjnie i są ekspresowe w przygotowaniu. Brokułowy posmak jest dość delikatny i przyznam, że nie do końca można rozpoznać wszystkie składniki, z których zostały przyrządzone. Ich podstawą jest brokuł, kasza oraz jajko(...)płatkami sojowymi. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju/masła i za pomocą łyżki - wykładać nieduże porcje ciasta, które w razie potrzeby można odrobinę spłaszczać. (1 łyżka stołowa na 1 placuszek.) Placki smażyć z obu stron na lekko złoty kolor. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu. (Na zimno również świetnie smakują.) Użyłam kaszy manny orkiszowej , która tak samo jak siemię lniane prażone
Di gotujeśniadanie najlepsze placuszki z jabłkami. Są pożywne i smakowite, znikają szybko a granat super strzela pod zębami i dostarcza mnóstwo witaminy C. Polecam także na drugie śniadanie do szkoły czy pracy, będą rewelacyjne. Placuszki z jabłkami i granatem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieFuczki to danie kuchni podkarpackiej. Po raz pierwszy spotkałam się z nimi, śledząc kartę jednej z sanockich restauracji. Przeglądnęłam przepisy w necie i skomponowałam swój przepis na placuszki z ciasta naleśnikowego z kiszoną kapustą. Kapustę można przed użyciem ugotować lub dodać surową. Wypróbowałam pierwszą opcję. Składniki: 400 g kiszonej kapusty 1 szklanka mleka 1 szklanka gazowanej wody mineralnej(...)składniki, by nie było grudek. Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta na racuchy. Dodać odciśniętą kapustę i dokładnie wymieszać. Na rozgrzany olej kłaść po 2-3 łyżki ciasta, formując okrągłe placuszki i smażyć na rumiano z obu stron. Przygotować sos. Majonez wymieszać ze śmietaną, dodać zmiażdżony czosnek, posiekaną natkę, sól i pieprz. Fuczki podawać polane sosem czosnkowym
Czerwień i błękitzazwyczaj na śniadanie z dużą ilością syropu klonowego lub dżemu ! Ja swoje zaserwowałam z waniliowym sosem na ciepło w towarzystwie mandarynek J Przepis prosty, szybki i tani A placuszki rozpływające się w ustach ! SKŁADNIKI: (na 8 większych naleśników) 250 ml mleka 250 g mąka pszenna 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajka 1 czubata łyżka masła(...)roztapiamy łyżkę masła. 3. Wlewamy masło do mąki, dodajemy jajko, mleko, szczyptę soli. 4. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy. 5. Patelnię smarujemy masłem. 6. Wylewamy ciasto na dobrze rozgrzaną patelnię. Placuszki przewracamy gdy pojawią się na nich pęcherzyki powietrza. SOS WANILIOWY 1.Mleko wlewamy do garnka. 2. Laskę wanilii przecinamy wzdłuż i zeskrobujemy ziarenka do mleka. 3. Całość podgrzewamy. 4. Żółtka
Marcepanowa kuchniaczosnek. Następnie dodajemy jajka, mąkę, doprawiamy solą, pieprzem i dużym pęczkiem natki pietruszki. Mieszamy dokładnie masę warzywną. Na patelni rozgrzewamy oliwę i nakładamy po jednej łyżce warzyw, lekko spłaszczając placuszki. Tak jak placki ziemniaczane. Smażymy na złoty kolor z obu stron. Gotowe placuszki odsączamy na ręczniku papierowym. Cienko pokrojone plasterki chorizo siekamy na drobniejsze kawałki, podsmażamy na patelni, dodając koncentrat
Życie zaczyna się w kuchniDziś u mnie pulchniutkie placuszki bananowo-migdałowe. Choć świeże i gorące są najlepsze to na drugi dzień odgrzane w piecu jako lunch w pracy też smakowały. Koniecznie z dodatkiem cukru pudru, miodu lub dżemu. Puszyste placuszki bananowo-migdałowe dziś u mnie, pyszne śniadanie na ciepło, na zimno też poszły Składniki: 250 g mąki pszennej 100 ml mleka 2 jajka
Zasmakuj KuchniPrzepis autorski (mój). Placuszki powstały jakiś czas temu pod wpływem chwili, a okazały się tak pyszne, że jak mam ugotowanego brokuła to obowiązkowo i te placki. Smakują rewelacyjnie i są ekspresowe w przygotowaniu. Brokułowy posmak jest dość delikatny i przyznam, że nie do końca można rozpoznać wszystkie składniki, z których zostały przyrządzone. Ich podstawą jest brokuł, kasza oraz jajko(...)płatkami sojowymi. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju/masła i za pomocą łyżki - wykładać nieduże porcje ciasta, które w razie potrzeby można odrobinę spłaszczać. (1 łyżka stołowa na 1 placuszek.) Placki smażyć z obu stron na lekko złoty kolor. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu. (Na zimno również świetnie smakują.) Użyłam kaszy manny orkiszowej , która tak samo jak siemię lniane prażone
Di gotuje