pojemnika, zamykamy i dokładnie mieszamy aż powstanie jednolity sos. Ser ścieramy na tarce jarzynowej, dzielimy na 3-4 porcje. Na rozgrzaną teflonową patelnię kładziemy porcję sera i formujemy cieniutki placuszek, czekamy aż lekko się zarumieni i podważamy łopatką. Kiedy serowy placuszek się oderwie umieszczamy go na odwróconej szklance i formujemy koszyczek, czekamy aż ostygnie. Pieczemy kolejne koszyczki. Chleb kroimy
Kulinarne Fantazje MarioliPodałam je z malinami, prażonymi orzeszkami i miodem, ale równie dobrze smakowałyby np z karmelizowanym jabłkiem i cynamonem. A może macie własne pomysły z czym można by podać takie placuszki? Podzielcie się w komentarzach:) Chętnie wypróbuję Wasze pomysły:) Składniki: 250 g sera twarogowego 165 g pieczonej dyni 180 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka(...)soli, cynamonem i cukrem, po czym dodajemy do wcześniej zmiksowanej masy i ponownie krótko miksujemy, do połączenia się składników. Rozgrzaną patelnię smarujemy olejem kokosowym i łyżką nakładamy porcje ciasta. Placuszki smażymy na rumiany kolor z obydwu stron. Podajemy z ulubionymi dodatkami: owocami, miodem, syropem klonowym lub cukrem pudrem
Smakowity Blog Kulinarnysobą. Ugnieść na gładką masę. Schować do lodówki na ok. 30 minut. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm i wykrawamy koła za pomocą szklanki. Na środek każdego placuszka nakładamy owoce i sklejamy by powstał pierożek. Wykładamy gotowe pierożki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 20 minut w temp. 190 stopni. Wykonanie w Thermomixie: Nadzienie: Gruszki umyć(...)ciasto przekładamy do miski i chowamy do lodówki na ok. 30 minut. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm i wykrawamy koła za pomocą szklanki. Na środek każdego placuszka nakładamy owoce i sklejamy by powstał pierożek. Wykładamy gotowe pierożki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 20 minut w temp. 190 stopni
Mania WypiekaniaPrzykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania. Powinno podwoić objętość wyrośnięte ciasto odgazować, podzielić na porcje (u mnie 5 placków). Z ciasta uformować kulki, następnie rozpłaszczyć na placuszek grubości około 1 cm. Środek wgnieść palcami, brzeg pozostawić wyższy. Pozostawić do ponownego wyrastania na 10-15 minut w międzyczasie rozgrzać olej i przygotować sos czosnkowy. Przeciśnięty przez praskę czosnek(...)wymieszać z jogurtem greckim i szczyptą soli. Schłodzić w lodówce placuszki smażyć na rozgrzanym oleju do zezłocenia z obu stron. Placki smażyłam na patelni, oleju powinno być przynajmniej 6-8 cm. Po usmażeniu odsączyć langosze na papierowym ręczniku podawać jeszcze gorące z sosem czosnkowym i dowolnymi dodatkami, u mnie talarki rzodkiewek i szczypiorek
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Nadmiar dyni i cukinii wykorzystałam do przygotowania pysznych placuszków, które podałam z kwaśną śmietaną. Składniki: 500 g dyni 500 g młodej cukinii 3 jajka 4-5 łyżek mąki 1 mała cebula pół główki czosnku sól, pieprz, kminek, wędzona papryka w proszku, oregano olej dosmażenia kwaśna śmietana do podania Dynię obrać, usunąć pestki i miękki miąższ. Zetrzeć razem z umytą cukinią(...)zetrzeć na drobnej tarce, dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, rozkłócone jajka, mąkę, zioła i przyprawy. Dobrze połączyć składniki. Na rozgrzany olej kłaść po 2 łyżki ciasta, formując placuszki. Smażyć z obu stron na rumiano. Podawać ciepłe z kwaśną śmietaną
Czerwień i błękitKukurydziane sowy to pyszne placki na śniadanie. Myślę, że przypadną do gustu dla najmłodszych! Placuszki usmażyłam na patelni na formie w kształcie sowy. Foremkę zakupiłam w biedronce. Ale myślę, ze możecie użyć każdy kształt. Kwestia wyobraźni i kreatywności :). Mniaam! # dzienzdrowegosniadania #odkryjcomozezboze #silazezboz #lubella #lubellacornflakes Składniki: Na główne ciasto: 3 jajka 1/2 szklanki mąki szczypta soli Dodatkowo: 3 łyżki zgniecionych płatków(...)pozostałe miejsca w foremce ciemnym ciastem. Smażę z dwóch stron przez ok. 1-2 minuty. Należy uważać, by nie spalić, przewracamy na drugą stronę jak górna warstwa się zetnie. Placuszka układamy na talerz. Oczy oraz nos możemy udekorować dżemem. Na śniadanie idealne. A na pewno zasmakuje najmłodszym
Gotuj z MąkąCześć Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne, postne / wegetariańskie placuszki z cukinii. Przygotowałam je podobnie, jak przygotowuje się placki ziemniaczane. Wyszły bardzo smaczne, delikatne w środku i chrupiące z zewnątrz. Takie placki są smacznym przypomnieniem lata. Placki z cukinii Przygotuj tarkę o dużych oczkach, nóż i deskę do krojenia, miski, patelnię, łopatki do obracania, miskę, papierowe ręczniki. Przygotuj(...)olej. Na gorącym tłuszczu smaż niezbyt duże placki. Kiedy placki z obu stron ładnie się przyrumienią, przełóż je na papierowe ręczniki, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. To, czy placuszki są dostatecznie doprawione, można sprawdzić smażąc i jedząc pierwszy „testowy” placek. * Ja dostałam baaardzo dużą sztukę (o wadze dobrze powyżej 1 kg). Po obraniu, usunięciu nasion i starciu wyszło
blog.moje-pasje.infoumyte ziemniaki i cebulę trzemy na najdrobniejszych oczkach. Przyznam się szczerze, że czasami “oszukuję” i, żeby było szybciej, ucieram na tych większych Jednak im drobniej utarte tym bardziej puszyste placuszki! Następnie odciskamy ziemniaki w dłoniach, a wodnistą resztkę przelewamy przez sito. Moja babcia używała do tego gazy opatrunkowej, niejałowej ma się rozumieć Następnie dodajemy skrobię ziemniaczaną, doprawiamy solą i pieprzem(...)dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej, nakładamy ciasto i smażymy aż placuszki będą pięknie złociście zarumienione. Ja do placków ziemniaczanych, podobnie jak do racuchów , lubię używać silikonowych foremek. Niby smak placków taki sam, ale jednak atrakcyjniej takie serduszka, motylki, czy gwiazdki wyglądają na talerzu Podajemy solo albo z ulubioną sałatką. Ja uwielbiam maczane w ostrym sosie do naleśników koreańskich
Lamarida.plPrzykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby podwoiło objętność. Z wyrośnietego ciasta odrywamy kawałki wielkości małego pączka. Ciasto powinno być plastyczne, więc łatwo będzie z niego uformować mały placuszek. Na ciasto wykładamy łyżeczkę ulubionej konfitury lub owoce. Zaklejamy placuszek, lepiąc wszystkie boki, formując bułeczkę. Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie przykrywamy ściereczką i czekamy, aż lekko
Raj dla Podniebieniaodstawić do podwojenia objętości (około 1-2 godziny). Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnice i zagnieść krótko. Podzielić na cztery, lub pięć części i rozwałkować każdą na placuszek o grubości 0/5- 1 cm. Odstawcie na około 10 minut, aby się lekko napuszyły. Nagrzać kamień w piekarniku, lub włóżcie blachę, aby osiągnęła temperaturę 220 stopni. Na rozgrzany kamień(...)kładźcie placuszki pity. Piec należy około 10-15 minut do delikatnego przyrumienienia. Pity podczas pierwszych 5 minut powinny gwałtownie urosnąć. Upieczone wyjąć na kratkę ... można po lekkim przestygnięciu od razu zabierać się za jedzenie. Powodzenia. Przepis z książki " Paul Hollywood's Bread
Piekarz-Kucharz-Garkotłukroku, “z pewną taką nieśmiałością”, sięgnęłam po nią po raz pierwszy, a już na dobre zadomowiła się w mojej kuchni. Wypróbowałam już zupę dyniową, dyniowe puree i placuszki z dyni, które smakują lepiej niż placki ziemniaczane. Kilka dni temu znów sięgnęłam po jesienną dynię. Tym razem wykorzystałam przepis z kwestii smaku na pancakesy, oczywiście z dodatkiem dyni. Do puszystych placuszków
W mojej kuchniCześć! Dziś mam dla Was przepis na przepyszne placuszki (racuchy) z jabłkami. Uwielbiam je! Rozpływają się w ustach. Koniecznie musicie ich spróbować! Składniki (3-4 porcje): 5 jabłek (ja użyłam różnych odmian) 3 jajka 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka mąki 1/2 szklanki mleka szczypta soli 1 opakowanie cukru waniliowego (16-20 g) + dodatkowo: cukier puder, olej roślinny(...)masa będzie gładka – dodaj jabłka i całość wymieszaj. Na dużej patelni rozgrzej olej. Porcje ciasta nakładaj łyżką, smaż z każdej strony na złoto. Podawaj posypane cukrem pudrem. Artykuł Placuszki z jabłkami pochodzi z serwisu Moja Pasja Smaku
Moja pasja smakucukier,cynamon, proszek do pieczenia. Dokładnie wszystko wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i kolejno nakładać ciasto, tworząc małe placuszki.Smażyć z obydwu stron aż racuszki nabiorą złotego koloru. Położyć placuszki na ręczniczkach papierowych do odsączenia nadmiaru tłuszczu. Podawać ciepłe obsypane dodatkowo cukrem pudrem
Kuchnia PokoleńWersja odnowiona przepisu na kotlety jajeczne. Idealne na wegetariański obiad. Pełne białka i zdrowych węglowodanów z bułki tartej/otrębów. Komu, komu? Składniki na placuszki jajeczne (ok. 10 małych kotlecików) : 5 jajek (4 ugotować, jedno zostawić w spokoju :>) 1/2 szkl. bułki tartej (ja dałam trochę bułki tartej razowej, trochę otrębów) 2 łyżki mleka Przyprawy (u mnie tylko pieprz(...)ostudzeniu rozdrobnić widelcem lub zetrzeć na tarce. Dodać mleko, surowe jajko i bułkę tartą (trochę zostawić do obtoczenia). Dodać pokrojoną pietruszkę lub szczypior i przyprawy, wymieszać. Formować małe placuszki i obtoczyć w bułce. Smażyć na małym ogniu
Czarnawisienkapodane po węgiersku z pysznym gulaszem. Każda wersja jest smaczna, ale niestety dosyć kaloryczna...ale raz na jakiś czas możemy pozwolić sobie na taką bombę kaloryczną :-) Dzisiaj u mnie placuszki ziemniaczane, ale w wersji wegańskiej, czyli bez jajek. Zapraszam😊 Składniki: ziemniaki 1 kg, mąka pszenna 1,5 łyżki, mąka ziemniaczana 0,5 łyżki, cebula 1 szt, czosnek 2 ząbki, sól(...)czosnek. Masę ziemniaczaną przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, następnie dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną. Wszystko mieszamy razem do połączenia składników. Na patelni rozgrzewamy olej. Za pomocą łyżki kładziemy placuszki i smażymy na głębokim tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Usmażone placki kładziemy na ręczniku papierowym, aby usunąć nadmiar tłuszczu. Podajemy z ulubionymi dodatkami
kulinarne odsłony pati