placuszki - 9092 przepisów (strona:217/607)

Wytrawne drożdżówki 209

odstawić ciasto na 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Podzielić ciasto na 6-8 części, uformować kulki, przykryć ściereczką i zostawić na 15 minut. Kulki spłaszczyć dłonią, formując placuszki. Placuszki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć wytrawne dodatki. Pozostawić do wyrośnięcia na 45 minut. Przed pieczeniem posmarować olejem lub roztrzepanym jajem wymieszanym z mlekiem. Bułeczki

Codziennik Kuchenny
Ruchanki Kociewskie. Regionalne Smaki. Maj 198

dawna szukałam przepisu na racuchy, które po usmażeniu będą pękate jak pączki.  Kiedyś takie grube placuszki jadłam, a później bezskutecznie próbowałam odtworzyć przepis. Szukając pomysłu na majowe gotowanie w kuchni Regionalnych Smaków trafiłam na Ruchanki Kociewskie i dzięki temu znalazłam przepis, którego szukałam. Zacznę od wyjaśnienia skąd taka oryginalna nazwa potrawy: Ruchanki (od wyrabiania, ruszania ciasta:), Kociewskie (od Kociewia(...)oraz strony Poszukiwacze Samku . Po raz pierwszy Ruchanki przygotowałam z połowy składników podanych w przepisie i żałowałam tego widząc jak ekspresowo znikają z talerza. To takie placuszki, które smakują każdemu, dorosłym i dzieciom. Nie są słodkie więc doskonale smakują posypane cukrem lub z konfiturami.  Przygotowanie racuchów nie jest skomplikowane, ale możecie na filmiku obejrzeć jak robią

Codziennik Kuchenny
Kluski ziemniaczane z grzybami. 203

momentu, aż nie będzie kleić się do rąk. Jeśli ciasto jest zbyt klejące, dodać więcej mąki ziemniaczanej. Z masy ziemniaczanej formować kulki (wielkości średniego jabłka), spłaszczyć na owalne placuszki.  Na placuszki z ciasta nakładać czubatą łyżkę farszu (zobacz zdjęcie)                                       Formować

Codziennik Kuchenny
Placuszki cukinia pieczarka FIT 191

praskę , mąkę otrębową oraz wszystkie nasze przyprawy , wszystko dokładnie mieszamy , tak aby składniki się połączyły .  Rozgrzewamy patelnie , wkładamy 2 łyżki oleju kokosowego , i na rozgrzaną patelnie wykładam nasze placuszki , i smażymy na złoty kolor po obu stronach , po usmażeniu wykładam na papierowe ręczniki , po kilku minutach placuszki mamy gotowe do podania

Mój Smak
Placki ziemniaczane z sałatką śledziową 234

cebulę obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać jajka, bułkę tartą, mąkę, sodę oczyszczoną. Przyprawić do smaku i starannie wszystko wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, kłaść łyżką placuszki i smażyć z obu stron na złoty kolor. Wykonanie sałatki: Filety pokroić w drobną kostkę, dodać pokrojoną cebulę i cienko poszatkowane jabłka z łupiną. Wymieszać ze śmietaną, przyprawić do smaku(...)podawać na ciepłych placuszkach

Tradycyjna Kuchnia
Puszyste placuszki dyniowe 276

Sezon na dynię trwa. Postanowiłam go dobrze wykorzystać i w najbliższym czasie poeksperymentować z dynią w kuchni.  Na pierwszy ogień wpadły puszyste placuszki dyniowe. Są przepyszne! Polecam na śniadania. PRZEPIS ✔ 3/4 szkl.puree z dyni ✔ 1 szkl. mąki np.owsianej /ryżowej ✔ 2 łyżki jogurtu naturalnego ✔ 2 jajka ✔ 2 łyżki syropu klonowego ✔ 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki dokładnie mieszamy(...)Placuszki smażymy z obu stron na oleju kokosowym na rozgrzanej patelni

Tetiisheri
Owsiane FIT placki z gorzką czekoladą :) 147

Słodziutkie i mięciutkie. Odżywcze i sycące. Po prostu pycha! Oprócz zalet smakowych należy zaznaczyć szybkość ich przygotowania - wystarczy przełożyć składniki do NutriBullet , zmiksować i gotową masę usmażyć w formie placuszków :) Prosto, szybko, smacznie i zdrowo :) A na samym dole wpisu czeka na Was niespodzianka :)  Składniki ( 5 placuszków ): 60 g płatków owsianych 1 mały banan 2 białka jaj 1/3 łyżeczki

Zdrowie na języku :P
Pomidorowe placuszki z ziołami 159

pomyślałam, że można by je stworzyć! Rzuciłam się do pomidorów i patelni. Za chwilę w kuchni unosił się cudowny zapach pomidorów z bazylią. Zachłannie patrzyłam na smażące się placuszki, czekając, aż będą dość rumiane, a moje ślinianki szalały przy każdym kolejnym wdechu niosącym zapach owych smażonych. Są! Pierwsze sztuki wjechały na talerz, a następnie do mojej buzi i już wiedziałam(...)jest to ostatni raz, kiedy je przygotowuję. Szczególnie teraz, kiedy zaczyna się pomidorowy sezon :) To jak? Do patelni! Gotowi! Start! Pomidorowe placuszki z ziołami Potrzebujesz: 3-4 pomidory 1 średnią cebulę 1 ząbek czosnku kilka listków bazylii 1/2 łyżeczki suszonego oregano 1/2 łyżeczki suszonej mięty 1 łyżkę posiekanej natki pietruszki sól pieprz 1/2-3/4 szklanki mąki pszennej olej naturalny jogurt grecki

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Placuszki z serka wiejskiego 241

Poniżej przepis na delikatne placuszki z serka wiejskiego. Smak serka jest w nich dominujący, a same w sobie nie są za słodkie, więc można poszaleć z różnymi dodatkami. Składniki (ok.10-12 szt.): 500 g serka wiejskiego (ze śmietanką) 5 łyżek mąki pszennej 2 jajka 1 łyżka cukru szczypta soli 2 łyżki oliwy Wykonanie:  Jajka roztrzep z cukrem. Dodaj serek wiejski(...)mąkę i sól. Dobrze wymieszaj. Na koniec wlej oliwę i ponownie wymieszaj. Placuszki smaż na dobrze rozgrzanej patelni, z obu stron do zarumienienia. Podawaj z ulubionymi dodatkami. Polecam jogurt naturalny,  miód i owoce. Smacznego

Kulinarna (nie)codzienność
Placuszki z jabłkami 158

Także jak tylko się widzimy to prezentują mi ich cały worek. W tym roku zajadaliśmy się przepysznymi pierogami . Potem przyszedł czas na  kluski . Teraz przyszła pora na jakieś placuszki. Placki z jabłkami wyszły mięciutkie i delikatne w smaku. Można je polać jogurtem i posypać cukrem. Jeśli użyliśmy do zrobienia placków mało kwaśnych jabłek, można podkręcić ich smak przez posypanie

Pobite gary Barbary
Buchty drożdżowe ze śliwkami 212

miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. godzinę, aby podwoiło swoja objętość.   Wyrośnięte ciasto podzielić na 16 równych części. Z każdej z nich uformować płaski placuszek na środku którego należy położyć umytą i wydrążoną śliwkę, a brzegi placuszka zlepić ze sobą, tworząc zgrabną kulę ze śliwką w środku. Ulepione kule kłaść na wyłożonej papierem do pieczenia

Simply Food
Ciasteczka ziemniaczane dla judoków czyli poWeekendowe Łakocie odc.133 133

czekamy przez chwilkę. Jeżeli nadal jest bardzo miękkie ponownie dodaję cukier i mąkę. Wszystko zależy, jakie mamy ziemniaki. Masa musi osiągnąć taką konsystencję, aby dało się z niej formować placuszki. Formujemy placuszki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 30 minut. Studzimy ciasteczka na kratce. Przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem

Dzieje kuchennej Wiewióry
Szybkie placuszki twarogowe 355

Przepis na smaczne i syte placuszki z twarogu. Podałam z powidłami śliwkowymi. Składniki: 500 g półtłustego twarogu 3 jaja 2 łyżki stopionego masła 1 łyżka cukru 3 łyżki śmietany 4 łyżki mąki pszennej olej do smażenia Przygotowanie Do miski wkładamy ser i rozkruszamy widelcem. Następnie dodajemy jajka, śmietanę, cukier, ostudzone masło, mąkę i miksujemy blenderem na jednolitą masę. Na patelni(...)rozgrzewamy olej i łyżką nakładamy ciasto, lekko rozpłaszczamy, aby uformowało się w placuszki. Smażymy z obu stron na złoto i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym

e-PrzepisyKulinarne
Serowe placuski z chia - bez mąki 130

Proste i szybkie placuszki z chia czyli szałwią hiszpańską bez dodatku mąki. Lekkie, niskokaloryczne i bardzo smaczne. Idealne z dodatkiem owoców. Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: 2 jajka - osobno białka i żółtka 2 łyżki serka twarogowego mielonego ( u mnie President) 2 łyżeczki nasion chia  2 łyżeczki otrębów gryczanych olej kokosowy Białka ubij na sztywną pianę. Żółtka wymieszaj dokładnie z serkiem, otrębami(...)nasionami chia. Do ubitej piany powoli dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj. Nieprzywierająca patelnie lekko natłuść i nakładaj po 1 łyżce masy jajecznej. Lekko rozsmaruj i smaż placuszki z obu stron na złoty kolor (szybko się przypiekają). Podawaj ciepłe z ulubionymi dodatkami. Smacznego

Kuchnia bezglutenowa
Bezglutenowe placuszki z ricottą i granatem 112

Lekkie placuszki bezglutenowe z ricottą i granatem. Idealne na śniadanie. Delikatnie i mięciutkie. Pyszne SKŁADNIKI: 150 g mieszanki mąk bezglutenowych np. Nutrifree per Pane 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia 1 łyżeczka ksylitolu 150 g serka ricotta 50 g mleka roślinnego np. migdałowego 1 jajko pestki granatu Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Patelnie z nieprzywierającą powierzchnia bardzo dokładnie rozgrzej i nakładaj(...)niewielkie ilości ciasta. Ciasto natychmiast posyp pestkami granatu i smaż placuszki z dwóch stron na zloty kolor. Podawaj natychmiast polane miodem. Smacznego

Kuchnia bezglutenowa

Proponowane wyszukiwania