Pamiętacie placuszki z prosa i komosy ryżowej idealne na śniadanie? Jeśli nie, to zapraszam TUTAJ . Nie macie pomysłu, z czym je zjeść? Przedstawiam dwie propozycje: na słodko i na słono. Osobiście chyba wolę wersję wytrawną. A Wy? Jesteście wielbicielami słodkich czy słonych śniadań? Składniki: placuszki (25 sztuk): 1 szklanka quinoa, 1 szklanka prosa, woda. wersja wytrawna: awokado, pomidor, cebula, olej
Jeść, by żyć w zdrowiusię kupić kostkę białego sera, która potem zalega w lodówce. Przerobienie jej na placki to świetny sposób na recykling i zjedzenie ze smakiem sera w zupełnie innej postaci. Placuszki dzięki dodatkowi banana wychodzą słodkie, więc nie trzeba ich już zbytnio dosładzać. Składniki na ok 12-15 sztuk: 300g sera twarogowego 2 banany 2 jajka 5 łyżek mąki owsianej(...)pomocą widelca rozdrobnić. Banany obrać i pokroić na drobniejsze kawałki. Dodać pozostałe składniki. Wszystkie składniki zmiksować na jednolitą masę. Smażyć na rozgrzanej patelni z obu stron placuszki na złoty kolor (ja smażyłam bez tłuszczu). Jeżeli nie macie dobrej patelni posmarujcie ją lekko olejem. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówwystarczyło 200, bo chlebki rumieniły się za szybko ) przez około 15 min. , aż powstaną na nich pęcherze. Chlebki kładłam na blaszce i papierze do pieczenia. Wyszło mi 10 chlebków- placuszków. Część z nich posypałam czarnuszką, smakują z oliwą lub do dania mięsnego. Są chrupkie, mnie przypominają z dzieciństwa placuszki z ciasta na kluski jakie piekło się na blaszce kuchni węglowej
Proste PotrawyDziś przedstawiam szybki przepis na pyszne placuszki z owocami. Robi się je naprawdę szybko. Smakują- rewelacyjnie. Wystarczy poświęcić chwilę by placuszki zagościły na stole, a przecież sezon na maliny i jagody- trwa! TRUDNOŚĆ: łatwe CZAS: 1-30 min ILOŚĆ: 7-8 Placki z jagodami i malinami 1 jajko 1/4 l mleka 1 łyżka cukru 2 kopiate łyżki mąki
Gotuję Testujęmiski, dodajemy przyprawy i jajka. Delikatnie wylewamy wodę po ziemniakach, uważając aby nie wylać osiadłej na spodzie skrobi. Tą dodajemy do ciasta ziemniaczanego i dokładnie mieszamy. Smażymy niewielkie placuszki ( u mnie takie z łyżki), osuszamy na papierowym ręczniku przed podaniem. Wszystkie warzywa kroimy razem ze skórką w kostkę, tylko czosnek przeciskamy przez praskę. Do twarogu dodajemy jogurt i rozgniatamy widelcem(...)miarę gładką masę. Doprawiamy według smaku i wrzucamy połowę warzyw. Taki twarożek nakładamy na cieple placki, posypujemy na bogato suchymi warzywami i gotowe. Co najlepsze to dwa takie placuszki i człowiek najedzony. A czym więcej tej posypki na wierzchu tym lepiej
Dieta moja pasjabędzie odchodziło od ręki. Pozostawiamy w naczyniu, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto dzielimy na 12 części. Z każdej formujemy okrągłe placuszki. składniki na farsz: 500 g obranej cebuli 5 łyżek oleju 1/2 łyżeczki curry sól, pieprz dodatkowo: jajko do smarowania brzegów ciasta wykonanie: Cebulę obieramy, kroimy w piórka i lekko podsmażamy(...)rozgrzanym tłuszczu, doprawiamy solą, pieprzem oraz curry. Na Każdy przygotowany z ciasta placuszek wykładamy farsz a brzegi smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pieczemy w 200 ts.C do zrumienienia się ciasta
Domowy Smak JedzeniaPyszne placuszki na bazie jogurtu naturalnego.Robi się je bardzo szybko a jeszcze szybciej znikają z talerzy. Składniki: 200 g jogurtu naturalnego 2 jajka 6 łyżek mąki 2 łyżki cukru szczypta proszku do pieczenia olej konfitura Przygotowanie: Wszystkie składniki łączymy ze sobą.Patelnię rozgrzewamy i na odrobinie oleju smażymy placuszki z obu stron na złoty kolor.Podajemy z konfiturą.Smacznego
słodkie i nie tylko historie kulinarneSezon na dynię trwa w pełni, dlatego przygotowałam dla Was zestawienie najciekawszych przepisów na dynię, które znalazłam na blogach kulinarnych. Znajdziecie tutaj ciasta, dania wytrawne, sałatki, a także placuszki. Przypuszczam, że niektórzy z Was mogą nie być przekonani do dyni ze względu na jej dość mdły smak, jednak przy odpowiedniej obróbce, proporcji składników i przypraw, dynia zmienia swoje oblicze Osobiście(...)sprawdzone przepisy na dynie, których tutaj nie ma, podzielcie się nimi w komentarzu Pasta z dyni i fety (na kanapki) BLOG: http://filozofiasmaku.blogspot.com/ Syrop dyniowy BLOG: http://www.kuchenneszalenstwa.pl/ Pyszne placuszki dyniowe z sosem karmelowo-figowym BLOG: http://smacznapyza.blogspot.com/ Surowa tarta z musem z dyni (bezglutenowa) BLOG: http://cookitlean.pl/ Zupa krem z dyni i gruszek BLOG: http://www.poracoszjesc.pl/ Bezglutenowe kluski śląskie
Kuchnia BazyliiPlacuszki dyniowe Dynia, dynia i jeszcze raz dynia u mnie tej jesieni króluje :) Słoneczne placuszki, delikatne w smaku mogą być podane zarówno w wersji na słodko jak i wytrawnie. Te klasyczne robi się podobnie jak placki ziemniaczane. Ja uwielbiam w wersji na słodko z cukrem lub dżemem, mój mąż różnie raz z powidłami a raz z keczupem. Dziecko wcina
W kuchennej krainiePolecam te fantastyczne i zdrowe placuszki, które z powodzeniem mogą zastąpić chleb :) szczególnie alergikom i osobom, które nie tolerują glutenu, laktozy, czy innych składników np. jaj, lub selera. Świetnie sprawdzą się jako wegańskie przekąski. Placuszki są aromatyczne, można je jeść na gorąco i na zimno, a czarna quinoa jest tu wartościowym dodatkiem, nadającym nieco chrupkości. Składniki: pół szklanki ugotowanej czarnej
Quinoa Raz!razem placuszki z dodatkiem serka wiejskiego. Bardzo delikatne, smażone na niewielkiej ilości oleju. Robiłam je już kilka razy- są wyborne! ;). W zdrowszej wersji cukier można zastąpić miodem, a mąkę pszenną- żytnią. Polecam! Składniki: (na ok. 10 sztuk) Ciasto: 200 g serka wiejskiego 2 jajka 2 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 łyżek mąki pszennej Dodatkowo: olej(...)Następnie wsypać przesianą mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać do połączenia się składników. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Masę nabierać łyżką i kłaść na patelnię, formując okrągłe placuszki. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać na ciepło z ulubionymi dodatkami. Smacznego! Inspiracja/ źródło: kto ugości moich gości
Nastoletnie Wypiekaniewłaściwie nazwać warzywo które kupiłam. Leżało w skrzynce z dyniami, ale jego zielona skórka oraz soczysty i jasny miąższ wskazywało na ten drugi. :) Dziś na śniadaniu gościły placuszki z pieczonym ów tajemniczym warzywem. Do ciasta dodałam cynamon, który genialnie komponuje się z wszelkimi "dyniowatymi". W końcu wchodzi on w skład przyprawy "Pumpkin Spice Latte" znanej i lubianej(...)całym świecie :) CYNAMONOWE PLACUSZKI Z DYNIĄ / KABACZKIEM /przepis własny/ 150 g upieczonej dyni (o soczystym, nie mączystym miąższu) lub kabaczka łyżka erytrolu lub stewii 1/2 łyżeczki cynamonu 1/4 szklanki mąki pszennej graham 1/4 szklanki mąki żytniej razowej pasek gorzkiej czekolady 64% z pomarańczą słodzonej stewią łyżka masła migdałowego z bobem tonka (można użyć zwykłego masła orzechowego
Poranek na słodkoPLACUSZKI SEROWE /przepis własny/ 1/2 szklanki mąki pół średniego, dojrzałego banana jajko łyżka syropu klonowego szczypta soli 4 łyżki serka kanapkowego naturalnego ok. 20 g kremowego serka czekoladowego Arla ok. 50 ml mleka pół łyżeczki proszku do pieczenia masło klarowane do smażenia Mąkę, proszek do pieczenia, sól i syrop wymieszać. Następnie wbić jajko, dodać mleko, a na końcu(...)serki i rozgniecionego banana. Mieszać do uzyskania jednolitej masy. Łyżką formować placuszki i smażyć z obu stron około 6 minut na natłuszczonej patelni (na małym ogniu). Udekorować dowolnymi dodatkami i podawać. ENGLISH VERSION: CREAM CHEESE PANCAKES 1/2 cup flour half of ripe banana 1 egg 1 tablespoon maple syrup pinch of salt 4 tablespoons natural cream cheese
Poranek na słodkozadowoleniem obserwując jak ładnie się smaży. Później przysmażałam jeszcze kopytka, smażyłam kotlety i jajka, no i znów nie miałam się do czego przyczepić :) Kolejną próbą, były placuszki owsiane z jabłkiem, które dotychczas przywierały do wszystkich patelni i się rozpadały, a każdą próbę ich usmażenia musiałam zakończyć w piekarniku. Myślałam, że z tym wyzwaniem patelnia sobie nie poradzi(...)tylko później spędzę pół godziny na jej czyszczeniu z resztek placuszków. Nałożyłam pierwszą porcję, przykryłam pokrywką i czekałam aż trzeba będzie je obrócić i udało się :) nic się nie rozpadło :), a placuchy wyszły pyszne. Ostatnią próbą jakiej poddałam patelnię przed napisaniem tej recenzji, były naleśniki. Powiecie co to za wyzwanie, otóż wyzwanie, bo najczęściej goszczą u nas naleśniki
Cynamonowe szczęściewielu osobom brakuje pomysłu na śniadanie - zaczynając każdy dzień bułką z pasztetem faktycznie można popaść w depresję. Dlatego pokażę Wam dzisiaj przepis, który odkryłam dawno temu na początku studiów - placuszki bananowe. Kiedyś zachwycała się nimi chyba Ewa Chodakowska, ja też je pokochałam i maniaczyłam codziennie rano przez jakiś rok. Potem przerzuciłam się na owsiankę i jadłam codziennie przez dwa lata(...)odrobinę tłuszczu (np. oleju kokosowego). Jajko, banana i płatki wrzucamy do blendera i blendujemy na gładko. Na patelnię wylewamy małe porcje masy i smażymy na średnim ogniu. Z placuszkami obchodzimy się delikatnie, bo lubią się rozpaść. Delikatnie odwracamy je łopatką na drugą stronę, kiedy będą ścięte. W kilka minut mamy śniadanie gotowe. A Wy co jadacie na śniadanie
two broke sisters