Dzisiaj zapraszam na domową tortillę z warzywami i gyrosem z kurczaka. Placki robione samodzielnie, pyszny czosnkowy sos jogurtowo - majonezowy, dużo warzyw(...)gyros z kurczaka. Obiad lekki i aromatyczny. Troszkę pracochłonny, ale moim zdaniem warto. Przepis jest dość długi, ponieważ kolejno, dokładnie opisałam zrobienie placków, sosu, mięsa i warzyw. Zachęcam do zrobienia i życzę smacznego :) Składniki na placki tortilli (8 sztuk): 500 ml mąki pszennej pół płaskiej łyżeczki soli 2 łyżki oleju 170 ml gorącej wody Składniki
Smak mojego domupomidorowego i niezwykłego smaku. Do tego proste nadzienie (dla hejtujących - nie jem parówek z odpadów) i mamy przepyszne naleśniki, które są idealnym rozwiązaniem na syty posiłek. (7 sporych sztuk) Placki: 150 ml mleka 150 ml wody gazowanej 8-9 łyżek mąki pszennej (czubatych) 10 łyżek ketchupu pikantnego (płaskich; może być łagodny - wg gustu) 1 jajko(...)łyżeczki soli 1/3 łyżeczki majeranku (opcjonalnie) 2 łyżki oliwy Nadzienie: 200g żółtego sera 7 parówek (użyłam cielęcych) Dodatkowo: masło do obsmażenia Usmażyć placki naleśnikowe. Ubić jajka, dodać wodę, mleko, ketchup, przyprawy i wszystko razem wymieszać (najlepiej mikserem). Następnie wsypać mąkę. Po ponownym rozmieszaniu wlać oliwę i delikatnie rozprowadzić ją łyżką (placki nie będą przywierały do patelni). Każdy
Di gotujedolać z 1/2 szklanki wody przegotowanej, nasączyć 1 placek i rozłożyć gruszki, galaretkę cytrynową rozmieszać w 450 ml gorącej wody i tężejącą wylać na gruszki, nakryć 2 plackiem lekko dociskając 2 placek nasączyć, 3 pomarańcze obrać ze skóry i białej skórki, dość drobno pokroić i rozłożyć na placku, galaretkę wiśniową rozmieszać w 450 ml gorącej wody i tężejącą(...)wylać na pomarańcze, przykryć 3 plackiem lekko dociskając do zimnej śmietany wsypać galaretkę i dobrze ubić robotem na bitą śmietanę śmietanę rozsmarować na wierzchu i bokach torcika, posypać startą czekoladą gorzką, schować do lodówki na klika godzin - torcik jest delikatny, wilgotny, nie za mocno słodki...............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięSkładniki (na 2 porcje – 20 placków) na placki: - 2 marchewki (ok. 210g), - mała cukinia (ok. 225g), - 2 ziemniaki (ok. 140g), - cebula (ok. 70g), - jajko (ok. 60g), - 2 łyżki mąki pełnoziarnistej (ok. 30g), na sos: - opakowanie jogurtu naturalnego (ok. 180g), - ząbek czosnku, - sok z cytryny. Sposób przygotowania 1. Obieramy ziemniaki i marchewkę. 2. Trzemy na tarce o średnich oczkach marchewki(...)ziemniaki, cukinię i cebulę. 3. Do masy dodajemy jajko i mąkę. 4. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy olejem rzepakowym. 5. Formujemy placki i pieczemy w 180 stopniach C przez ok. 30 min. 6. Przygotowujemy sos czosnkowy: mieszamy jogurt z wyciśniętym przez praskę czosnkiem i sokiem z cytryny. 7. Placki podajemy z sosem czosnkowym. Placki
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachChoć każdy zna to ciasto i jadł je co najmniej raz, chętnie sięgnie po kawałek krówki, jeśli nadarzy się ku temu okazja. No ale kto nie lubi połączenia miodowych placków z budyniem, masą krówkową i orzechami? :) Krówkę z poniższego przepisu przygotujecie w formie o wymiarach 23x23cm . Ciasto krówka Składniki: CIASTO 400g mąki pszennej 200g masła 100g cukru pudru 1 jajko(...)jajko i żółtko, miód (płynny) oraz karmel, wszystko wymieszać, zagnieść gładkie ciasto - ciasto podzielić na dwie równe części, zafoliować i schłodzić przez 1 godzinę - schłodzone ciasto rozwałkować na dwa placki wielkości formy, jeśli się klei, lekko podsypać mąką lub rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia lub dwoma kawałkami folii spożywczej - placki pojedynczo piec w formie wyłożonej papierem
Smakołyki Berenikiwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Placki są przepyszne i o statnio smażę je prawie codziennie. Dla urozmaicenia możecie dodać ząbek czosnku, czy posiekaną cebulę. Zresztą ryż w połączeniu ze szpinakiem.. - rewelacja. Czasami podjadam go bez "niczego" - lekko posolę i dodam odrobinę masła. Nie piszę tego dla reklamy (bo mogę pominąć własną opinię), ale produkty firmy(...)Dodatkowo: tłuszcz do smażenia (u mnie masło z olejem) Opcjonalnie: ulubiony sos Ryż ze szpinakiem ugotować (nie rozgotować!) wg przepisu z opakowania i pozostawić do ostygnięcia. (Z ostudzonego ryżu placki nie rozpadają się podczas smażenia.) Dodać jajka, mąkę i całość dokładnie wymieszać. Masę doprawić do smaku. Smażyć (tak jak placki ziemniaczane) na rumiano - z obu stron. Placki
Di gotujeWitajcie kochani :) dzisiaj mam dla Was propozycję pysznych zdrowych placków ziemniaczanych nie smażonych na oleju a pieczonych w gofrownicy. Pewnie się z dziwicie jak w gofrownicy :) plus taki że nie musici e stać przy patelni i je przewracać , a w tym czasie możecie robić co innego . Lubię placki ziemniaczane ale jak wiadomo smażone na oleju nie są zdrowe(...)uwierzcie mi takie upieczone w gofrownicy nie mają w sobie grama tłuszczu no i możecie je częściej jeść. Ja dzisiaj placki podałam z wątróbką i Ognistymi pomidorkami Eterno , obiad smakował wybornie :) Zapraszam :) Składniki na placki : około 6 dużych ziemniaków 1 duża marchewka 1 cebula 2 jajka 3 łyżki mąki zwykłej sól, pieprz do smaku
Sama słodycz i szczypta chilimałymi modyfikacjami.) Podobno takie placki promuje sam Gordon Ramsay. Są pyszne i takie... mooocno kokosowe. Smażenie na oleju kokosowym - dodatkowo podkreśliło ich smak oraz aromat. Dzięki niemu placki wyszły delikatne, puszyste i wcale nie wchłonęły tłuszczu. (15 sztuk) 1 szklanka mąki 1/2 szklanki wiórek kokosowych (użyłam od Skworcu) 1 jajko mleczko kokosowe (tyle, aby uzyskać odpowiednią konsystencję(...)dodatkami (**). (*) Dodałam 1 łyżkę cukru. Jeśli nie lubicie słodkich placków - taka ilość będzie odpowiednia. W innym przypadku dodajcie więcej cukru - pamiętając, że polewa/sos też wpływają na smak placków. (**) Placki polałam płynnym cukrem trzcinowym, posypałam wiórkami i ozdobiłam migdałami w białej belgijskiej czekoladzie z kokosem (od Skworcu
Di gotujePlacki ryżowe. Najzwyklejsze i najprostsze, a jednak najlepsze. bezglutenowe pancakes /placki/ z mąki ryżowej; jogurt naturalny i jagody Przepis: własny / 1-2 porcje - 4 duże placki / 40 g mąki ryżowej 10 g mąki ziemniaczanej 2 szczypty sody oczyszczonej mała szczypta soli i duża cukru jajko około 50 ml jogurtu naturalnego Wszystkie składniki na placuszki wymieszać w misce(...)Rozgrzać patelnie z nieprzywierającą powłoką, nalać na nią odrobinę oleju, przetrzeć papierowym ręcznikiem i smażyć placki (1 placek - około 1,5- 2 łyżek ciasta). Podawać z ulubionymi dodatkami. smacznego
tost z dżememdostarczała tak porządnej dawki witaminy C w tym okresie. Są pyszne same, jak i z dodatkami - ja najbardziej lubię je z wędzonym łososiem. Świetny zamiennik dla placków ziemniaczanych. Najlepsze z domowo ukiszoną kapustą! Placki z kiszonej kapusty: 500 g kiszonej kapusty (użyłam domowej, z marchewką) 2 średnie cebule 2 liście laurowe 2 wiejskie jajka 1 czubata szklanka mąki(...)siekamy na mniejsze części i dodajemy do ciasta naleśnikowego. Mieszamy. Na patelni rozgrzewamy cienką warstwę oleju lub smalcu. Smażymy placuszki z dwóch stron na złoto-brązowy kolor (podobnie jak placki ziemniaczane). Post Placki z kiszonej kapusty pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakufareast-language:EN-US;} Z okazji Nowego Roku, chciałbym na samym początku życzyć wszystkim wiele szczęścia, radości w tym 2016 roku! Tym razem zaczniemy od nieco zdrowszej wersji placków Tortilli. Składniki: ->150g szpinaku mrożonego/świeżego -> 1.5 szklanki mąki żytniej -> 1.5 szklanki mąki pełnoziarnistej pszennej -> 1 łyżeczka soli -> 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia -> 3 łyżki(...)ręki, w przeciwnym razie podsypujemy mąką. Owijamy folią spożywczą i odkładamy na 30 minut. Następnie dzielimy sobie na 8 drobniejszych części. Rozwałkowujemy na grubość około 1-2mm. Wykrawamy placki w zależności od preferencji ( można posiłkować się wielkością talerza). Na suchej patelni, dobrze rozgrzanej patelni smażymy ciasto około minuty z każdej strony ( czas zależny od grubości ciasta). Placki
Jedz zdrowo żyj zdrowo!farszów w wersji wytrawnej. Smak piwa jest lekko wyczuwalny. Placki warto smażyć jak najcieniej, a c iasto można doprawiać wg własnego gustu. Poniżej przedstawiłam własną, przykładową wersję. Placki: 1 szklanka piwa 1 szklanka mleka 1 i 3/4-2 szklanki mąki 1 jajko 3/4-1 łyżeczka soli pieprz ziołowy czosnek granulowany (do smaku) kurkuma (dla koloru) 2 łyżki oliwy Nadzienie: 200g(...)twarożku ze szczypiorkiem Dodatkowo (opcjonalnie): masło do obsmażenia Usmażyć placki naleśnikowe. Ubić jajka, dodać piwo, mleko, przyprawy i wszystko razem wymieszać (najlepiej mikserem). Następnie wsypać mąkę. Po ponownym rozmieszaniu wlać oliwę i delikatnie rozprowadzić ją łyżką (placki nie będą przywierały do patelni). Każdy z naleśników posmarować farszem, złożyć w dowolny sposób (u mnie pozwijane w ruloniki
Di gotujeSOKIEM Z JEDNEJ CYTRYNY. UPIEC 3 PLACKI W MAŁEJ BLASZCE/JEDEN OK.10 - 15min.,180st.- ja piekłam każdy osobno /NA DOLE BLACHY POŁOŻYĆ BRĄZOWY PLACEK- POLAĆ ŚMIETANĄ.JAKO DRUGI PLACEK Z MAKIEM - POLAĆ ŚMIETANĄ.NA WIERZCHU POŁOZYĆ PLACEK OSTATNI,POLAĆ ŚMIETANĄ I GRUBO POSYPAĆ WIÓRKAMI KOKOSOWYMI Składniki: 2 duże łyżki masła 3 łyżki cukru 130 g wiórków
Kubki smakusobie są nieco mdłe, dlatego postanowiłam trochę pokombinować i przygotować z nich placki, które podałam z karmelizowanym jabłkami, które moim zdaniem doskonale się z nimi komponują :) Składniki: Placki: 1 szklanka mleka 3/4 szklanki płatków quinoa Melvit 1 banan 2 łyżki nasion chia z otrębami Melvit 1 jajko 1/4 szklanki mleka Karmelizowane jabłka: 1 łyżka masła 1 łyżeczka miodu(...)jabłko cynamon Placki: Płatki quinoa ugotować w 1 szklance mleka według czasu podanego na opakowaniu (około 5-6 minut). Wystudzić. Do płatków dodać rozgniecionego banana, 1 jajko, nasiona chia oraz mleko. Wszystko dokładnie wymieszać. Za pomocą łyżki nabierać porcje ciasta i kłaść na rozgrzaną patelnię teflonową tworząc placuszki. Smażyć z każdej strony na jasnobrązowy kolor. Jabłko obrać, wydrążyć gniazdo
My simple kitchenwyrośnięcia. Przygotowujemy masę twarogową. Twaróg gnieciemy widelcem, dosypujemy cukier, dodajemy białko, mąkę ziemniaczaną i mieszamy. Przekładamy na stolnicę i dzielimy na dwie części. Każdą część rozwałkowujemy na podłużny placek(...)placka rozsmarowujemy dżem, zakładamy ciasto, aby przykryło dżem. Następnie rozsmarowujemy masa twarogową, posypujemy cynamonem i przykrywamy pozostałą częścią placka. Podobnie postępujemy z drugim plackiem. Oba placki układamy w natłuszczonej blaszce, zwijając je w harmonijkę. Odstawiamy do wyrośnięcia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy brązowym cukrem. Pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 170 st. C. Wyjmujemy
Maminek kulinarny