jest jednym z podstawowych składników kuchni japońskiej. Nie tylko makaron ryżowy, jak sama nazwa mówi, jest z niej zrobiony. Jest ona także podstawą ciast, ciasteczek, placków czy klusków. Ja postawiłam tym razem na placki. W przyszłości postaram się zastosować ją także do słodkich wyrobów. Kiedy przygotowywałam to danie zauważyłam, mąka iż połączona z mokrymi składniami nie gęstnieje tak szybko(...)mąka pszenna. Ma też zupełnie inną konsystencję. Placki, o których mowa sprawdzą się jako danie obiadowe. Nie są na słodko i mają w sobie mięso. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki. 3 dkg makaronu ryżowego 20 dkg purée z dyni 300 ml mleka kokosowego 1 jajko
mecooksdoprawić i usmażyć. Nie lubię smażonych na głębokim tłuszczu placków, więc te piekłam na patelni z niewielką ilością oleju kokosowego i taka wersja bardzo mi smakowała. Myślę, że to dobry pomysł na szybki obiad w domu, w szkole lub pracy, ale też świetne rozwiązanie dla osób, które jedzą wytrawne śniadania Placki dodatkowo nie zawierają glutenu, bo użyłam jedynie mąki(...)kalarepą, sprawdźcie koniecznie mój ostatni wpis , czyli pyszne ciasto. Polecam też profil bloga na Facebooku i Instagramie – wtedy nie przegapicie żadnego z przepisów pojawiających się na fitkot.pl Fit placki z kalarepą i marchewką 9-10 sztuk 2 niewielkie kalarepy (waga jednej po obraniu to około 120 g) 1 marchewka (100 g po obraniu) 1 łyżeczka ulubionych ziół
Fitkotprzepadam za karobem, jednak po tych plackach mogę napisać, że karob od dzisiaj zostanie moim częstym gościem. Sam proszek pachnie cudownie, ale w połączeniu z masą na placki zapach jest jeszcze lepszy! Placuszki są pulchniutkie, mięciutkie i delikatne. Świetnie komponują się z bananem i masłem orzechowym. Coś pysznego! Składniki: 50 g mąki ryżowej (Misiontek) 20 g karobu (Misiontek(...)drugiej misce wymieszaj rozgniecionego na paćkę banana z mlekiem. Połącz suche składniki z mokrymi. Na patelni rozgrzej olej i nakładaj po 1 łyżce masy, aby uzyskać placki małej wielkości. Smaż na średnim ogniu, pod przykryciem. Po ok. 2 minutach, kiedy pojawią się malutkie pęcherzyki przewróć placki na drugą stronę i smaż tak samo. Podawaj
Zdrowie na języku :Pmomentu, aż odparuje nadmiar soku, a masa będzie gęsta. Wyciągnąć gwiazdkę anyżu i zostawić do ostudzenia. Odlany sok dosłodzić do smaku, dodać wódkę i nasączyć nim wszystkie trzy placki. Krem wiśniowy i krem z białą czekoladą: Zimną śmietanę ubić dodając stopniowo cukier i cukier waniliowy. Do ubitej śmietany dodać mascarpone i śmietan-fix, po czym krótko zmiksować. Około(...)jednolitego białego kremu. Składanie tortu: Na dolnym placku rozsmarować równomiernie wiśnie. Następnie ułożyć warstwę kremu wiśniowego i następny placek biszkoptu. Ponownie rozsmarować pozostały krem wiśniowy i nałożyć górny placek biszkoptu. Górę i boki tortu posmarować kremem z białą czekoladą. Tort udekorować według uznania kremem, startą czekoladą lub innymi dekoracjami (u mnie kwiaty i liście z masy marcepanowej
Passions hobbies lifepoprzednim tygodniu podzieliłam się z Wami przepisem na szybkie i bardzo smaczne siekane placki z kurczaka z dodatkiem pieczarek i sera żółtego. Kiedyś przygotowywałam placki z kalafiora i bardzo nam zasmakowały dlatego na ich podobieństwo przygotowałam placki z warzyw korzeniowych. Znalazły się w nich marchew, pietruszka, seler, ziemniaki i mnóstwo aromatycznych przypraw. Są bardzo lekkie, pożywne(...)szczypcie każdej przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy. Jeśli masa jest za sucha można dodać jeszcze jedno jajko. Powinna mieć dość zwięzłą konsystencję. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy niewielkie placki aż będą rumiane. Gotowe odsączamy z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym. Podajemy z sosem koperkowym lub czosnkowym. Smacznego
Życie ze smakiemPrzepyszne placki na bazie owsianego musli z dodatkiem dojrzałego, tym samym mocno słodkiego banana. Coś pysznego! Placki przygotowałam z produktów, które znalazłam w moim Green Box'ie (więc o nim pisałam TUTAJ ). Tym samym chciałam pokazać, że z otrzymanych produktów można przygotować także coś innego, a porównywalnie podobnego do wartości odżywczych niż to, co zalecane jest w diecie(...)zmiel na mąkę lub w miarę drobne elementy. Następnie połącz z jajkiem oraz mlekiem. Kolejno na patelni rozgrzej olej i nakładaj po łyżce masy, aby uzyskać małej wielkości placki. Przewracaj placki chwilę po pojawieniu się pęcherzyków i smaż na średnim ogniu. Podawaj z pokrojonym bananem
Zdrowie na języku :PJakiś czas to trwało zanim udało mi się dojść do perfekcyjnych placków ziemniaczanych. Ktoś może powiedzieć, przecież to takie proste i tylko placki ale ja bym się z tym nie zgodziła. My lubimy placki chrupiące z dodatkiem śmietany lub cukru. Te zbite mokre i miękkie placki to nie nasza bajka. Z tego przepisu korzystam już dłuższy czas(...)niej ziemniaki, mąkę, sól, pieprz, wbić jajko i dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać pół na pół olej rzepakowy i kokosowy. Kłaść łyżką masę ziemniaczaną i formować niewielkie placki. Smażyć z dwóch stron na złoto. Po usmażeniu przekładać na ręcznik papierowy by odsączyć z nadmiaru tłuszczu
Ala piecze i gotujemięsnym lub warzywnym gulaszem. Sposobów jest wiele. I choć praktycznie każde placki ziemniaczane składają się z jednakowych składników, zawsze smakują inaczej.. I tu tkwi magia tych placków. Placki ziemniaczane Składniki: 1 kg ziemniaków 2 cebule 2 jajka 2,5 łyżki mąki pszennej sól, pieprz olej do smażenia Przygotowanie: Obrać ziemniaki i cebule. Na tarce o małych oczkach(...)złoty kolor, ułożyć na ręczniku papierowym. Moja rada: Jeśli chcecie, aby Wasza masa ziemniaczana nie ciemniała dodajcie do niej łyżkę gęstego jogurtu lub śmietany. Moja Mama dodaje do takich placków odrobinę proszku do pieczenia, dzięki czemu lekko rosną, są takie pulchniutkie, nieco wyższe od klasycznych smażonych bez dodania proszku do pieczenia. Możecie kiedyś wypróbować
Zasmakuj KuchniJeśli zostały Wam z obiadu ziemniaki możecie zrobić (nie tylko;) kluski śląskie, kopytka, lecz także chrupiące placuszki. Mi właśnie zostały takie ugotowane ziemniaki i postanowiłam ulepić z nich placki obtoczone w bułce tartej z dodatkiem parmezanu i kilku przypraw. Jest to bardzo dobra przekąska w ciągu dnia – na ciepło lub na zimno, podana z różnymi sosami lub dipami(...)albo zupełnie bez niczego, do popołudniowej herbaty. Wykonanie bardzo proste, a zawsze to coś innego niż klasyczny placek (jakże pyszny!) ziemniaczany. Składniki: 400 g ugotowanych w osolonej wodzie i utłuczonych ziemniaków 1,5 łyżki tartego parmezanu pieprz, papryka słodka, majeranek olej do smażenia bułka tarta do panierowania opcjonalnie jajko Przygotowanie: Utłuczone ziemniaki wkładamy do miski, dodajemy parmezan oraz przyprawy
Zasmakuj Kuchnimoje ostatnie odkrycie. Są niezwykle proste w przygotowaniu: wystarczy wymieszać ugotowaną kaszę gryczaną z jajkiem i usmażyć na patelni lub upiec w piekarniku. Ale przede wszystkim są mega dobre! Placki z kaszy gryczanej można podać z różnymi dodatkami(...)wszelkie warzywa, kiełki, pieczarki będą jak znalazł. Jednak szisiaj zapraszam Was na wersję śniadaniową z sadzonym jajkie, bekonem i syropem klonowym. To jest sztos! * SKŁADNIKI na ok. 8 placków (2 porcje) Placki z kaszy gryczanej: ½ szklanki białej kaszy gryczanej 1 jajko szczypta soli olej kokosowy lub masło klarowane Dodatki: kilka plastrów usmażonego bekonu jajka sadzone syrop klonowy * PRZYGOTOWANIE Kaszę
Food Squarerazem przygotowałam je z serem i aromatyczną natką pietruszki. Wyszły pyszne! Dodatkowo przygotowany sos pomidorowy z kiełbaskami dodał sytości daniu. Możemy go podać osobno lub wylać na placuszki! Placki ziemniaczane: 4 duże ziemniaki 1 jajko 0,5 szklanki żółtego sera 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka natki pietruszki Sól Pieprz Sos pomidorowy z kiełbaskami: 1 biała cebula ½ czerwonej(...)papryki 4 kiełbaski wiedeńskie Maestro Henryk Kania 1 łyżka koncentratu pomidorowego 250 ml wody 1 łyżeczka cukru Sól Pieprz Natka pietruszki do posypania Placki ziemniaczane: Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach (możemy też użyć robota kuchennego). Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach, wsypujemy do ziemniaków. Dodajemy jajko, mąkę pszenną, natkę pietruszki. Doprawiamy solą
VioletoweKucharzeniebrązowego cukru 1 łyżka ekstraktu z wanilii szczypta soli 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 160 g mąki ananasy w puszce kandyzowane wiśnie lub czereśnie Przepisy Thermomix. Placek pomarańczowy z ananasem. Wykonanie: Ananasy odsączamy na sicie. Kandyzowane owoce przekrawamy na pół. Do naczynia Thermomix zakładamy motylek. Dajemy masło, cukier, skórkę z pomarańczy i ekstrakt z wanilii . Ubijamy(...)kroimy na 4 części i kładziemy na ciasto. Na środek każdego plastra dajemy kandyzowany owoc. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 stopni z funkcją termoobieg 30-40 minut. Thermomix przepisy. Placek pomarańczowy z ananasem. The post Placek pomarańczowy z ananasem appeared first on Thermomix przepisy
Themo przepisyPlacki z batatów czyli słodkich ziemniaków można przyrządzić na dwa sposoby - wytrawnie i na słodko. Ja zdecydowanie jestem zwolenniczką tej pierwszej wersji czyli wytrawnej, przygotowanej na wzór tradycyjnych placków ziemniaczanych. Bataty ścieramy na tarce o grubych oczkach, dzięki temu po usmażeniu są chrupiące. Podane z sosem koperkowym lub czosnkowym smakują wyśmienicie! Idealna propozycja na podwieczorek lub kolację 😊 Składniki(...)oraz mąkę. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz papryką mieloną i wszystko dokładnie mieszamy za pomocą łyżki. Na patelni rozgrzewamy olej i na rozgrzany olej wykładamy cienko masę ziemniaczaną, formując placki. Smażymy z obu stron na złocisty kolor, na średnim ogniu. Po usmażeniu placki układamy na ręczniku papierowym by odsączyć z nadmiaru tłuszczu
Kuchnia MagdaLenyjest tylko kolorowo. Chmury krążą po niebie. Aura nie taka przyjazna. , Dzisiaj będzie bardzo prosto. W zasadzie te placki to nic szczególnego - żaden rewelacyjny pomysł czy sposób na placki idealne. Ot, kilka składników, które były pod ręką a do tego gruszki, które - mocno już dojrzałe - czekały aby je zjeść lub wykorzystać w inny sposób. Jednak nam bardzo smakowały(...)mleko, mąkę i proszek do pieczenia mieszamy ze sobą na gładkie ciasto. Dodajemy do niego pokrojone gruszki i ponownie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Łyżką nakładamy porcje ciasta tworząc placki i smażymy z obu stron na złoty kolor. Gotowe placki przekładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem
My simple kitchenziołowy, słodka papryka, szczypta soli morskiej, szczypta czarnego pieprzu - do woli i do smaku. Przygotowanie placków: Ciasto dobrze wyrabiamy, aż wszystkie składniki się połączą (gdy ciasto jest za rzadkie podsypujemy delikatnie mąką), następnie tworzymy 4 kulki i każdą wałkujemy w formie okrągłego placka. Smażymy pojedynczo na dobrze rozgrzanej patelni, aż się zarumienią. Pamiętajcie aby nie smażyć(...)przyprawiamy warzywa sola morską; - gdy warzywa zmiękną - dodajemy je do sosu i następnie smażymy pieczarki, które dodajemy potem do sosu pomidorowego. Gdy sos mamy gotowy podgrzewamy na patelni placki tortilli i na środek nakładamy farsz, który posypujemy serem - następnie tortillę składamy na pół - gdy jedna strona się podpiecze w drugiej kolejności smażymy drugą stronę placka. Nasze burrito jest
MintTaste