Każdy blat ciasta piec w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut. Ciasto z papierem wyjąć z formy i włożyć następny blat ciasta. W ten sposób upiec wszystkie trzy placki. Gdy ciasto jest jeszcze ciepłe, należy zdjąć z niego papier. Wystudzić. W międzyczasie przygotować nadzienie. Nadzienie: Powidła przełożyć do garna i podgrzewać, aż będą gorące. Zdjąć z ognia, wsypać(...)galaretkę i energicznie wymieszać, aby wszystko dokładnie się połączyło a galaretka się rozpuściła. Schłodzić. Gdy masa znacznie zgęstnieje, ale będzie ją można nadal bez problemu rozprowadzić, wyłożyć ją na placki. Na dnie blaszki wyłożyć papier. Na to położyć pierwszy placek. Wylać połowę masy śliwkowej, równomiernie ją rozprowadzić i przykryć drugim plackiem. Następnie wyłożyć pozostałą część masy i nałożyć
My simple kitchenkropel (około 15) stewii firmy SteviGold 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej dostępnej w sklepie Centrum Sylwetki olej ryżowy firmy Oleofarm do smażenia JEDNA PORCJA = JEDEN PLACEK Sposób przygotowania: Miksujemy ze sobą wszystkie składniki odstawiamy na kilka minut, żeby otręby i siemię spęczniało smażymy placki/oko(...)łyżka ciasta na jeden placek/ (dość długo na jednej stronie zanim zaczniemy przewracać) na rozgrzanej teflonowej patelni na małym ogniu (przed każdym plackiem przecieramy patelnię ręcznikiem papierowym nasączonym olejem) ja skonsumowałam placki z dodatkiem jogurtu naturalnego oraz domowego dżemu ;) SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćsporych placków): 2 jajka średnie jabłko 2 łyżki mielonego lnu 4 łyżki musli owocowego Naturalna Spiżarnia 1/4 łyżeczki sody 140g naturalnego serka homogenizowanego garść rodzynek 1/2 łyżeczki cynamonu Sposób przygotowania: Jajka miksujemy z serkiem dodajemy wszystkie pozostałe składniki (jabłko obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach) odstawiamy ciasto na kilka minut smażymy placki na teflonowej patelni(...)małym ogniu, pod przykrywką, dość długo z każdej ze stron, żeby ciasto wewnątrz się wypiekło gotowe placki podałam z jogurtem naturalnym i dodatkową porcją rodzynek ;) SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćintensywnie smażymy po ok. 1,5 minuty na stronę. Zdejmujemy z patelni i odstawiamy na ok. 5 minut, aby mięso częściowo przestygło. Tortillę kładziemy na płaskiej powierzchni. Jedną połówkę placka wykładamy sałatą i kładziemy na niej kurczaka. Jako następne warstwy umieszczamy szynkę konserwową oraz plastry pomidora, który posypujemy rzodkiewką i odrobiną pieprzu. Na koniec kładziemy ser oraz jeszcze jedną(...)warstwę sałaty. Kanapkę przykrywamy drugą połówką placka i kroimy bardzo ostrym nożem na 3-4 części (na czas tej ostatniej czynności warto całość spiąć wykałaczkami, aby składniki nie przesuwały się). Aby tortilla swobodnie zamknęła się na nadzieniu, podczas układania kolejnych warstw składników powinniśmy zostawić mały wolny margines na zewnątrz placka oraz 2-3 cm w jego środkowej części
Kulinarna Pokusaz jabłkami. Nie wiem czemu bardziej kojarzą mi się z babcią. Pamiętam, że w dzieciństwie zdeecydowanie wolałam kuchnię mamy (bo babci na starość zdarzały się małe wpadki;), ale placki z jabłami w mojej pamięci to właśnie babcia... Składniki na placki z jabłkami zawsze mam w domu i w zasadzie mogę je robić przez cały rok. Jednak(...)więcej - pachną drzewa, liście, wilgotna trawa, drewniane skrzynie na owoce... W ostatni weekend odwiedziłam rodzinne strony i wróciłam oczywiście z torbą świeżutkich jabłek. To przesądziło sprawę - od początku tygodnia placki z jabłami jedliśmy już dwa razy, a to pewnie jeszcze nie koniec;) Składniki: 1/3 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 2 jajka łyżka miodu łyżka masła
Kulinarne Inspiracjetowarzystwie suszonych pomidorów i chorizo - mówię Wam - "niebo w gębie!" . Danie to jest bardzo proste, sycące, a co najważniejsze - expresowe w przygotowaniu. 'quesadilla' Składniki (2 porcje): - 4 duże pszenne placki tortilli - 1 op. chorizo (ok 10 plastrów)* - 6 kawałków suszonych pomidorów z oleju - 1 łyżeczka suszonego oregano - 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku - pół(...)szklanki startego sera Placek tortilli obsypać delikatnie serem, oregano i papryką. Położyć chorizo i pokrojone w paski suszone pomidory. Obsypać ponownie serem i przykryć drugim plackiem tortilli. Tak samo zrobić 2 pozostałe placki. W piekarniku możemy skorzystać z funkcji grilla lub grzanie góra i dół w 180°C . Rozgrzać piekarnik wraz z blachą ustawioną w górnej części piekarnika
CookYourselfpokrojone cebule. Smażymy, aż się zarumienią. Przekładamy do garnka, dodajemy wodę, tak, żeby zakrywała mięso. Dodajemy pieprz, sól, paprykę wędzoną. Gotujemy na małym ogniu godzinę-półtorej. Zagęszczamy mąką pszenną. Placki ziemniaczane: Ziemniaki i cebulę obieramy i ścieramy na tarce- takiej najdrobniejszej, powinno powstać puree. Dodajemy(...)łyżki mąki, jajko, sól, pieprz. Mieszamy. Na gorący olej nakładamy porcję masy ziemniaczanej i smażymy placki, aż będą rumiane z obu stron. Jeśli nie chcesz placków ziemniaczanych, zajrzyj do przepisu na placki marchewkowe - zdecydowanie mniej tłusta i kaloryczna propozycja ;-) Rozliczenie: Szynka- 6zł Cebule- 1,50zł Ziemniaki-0,60zł Reszta składników ok.1zł Z podanych składników otrzymamy 4 porcje
Czerwona Porzeczkawyrośnięte ciasto podzielić na 2 części i uformować placki - użyłam silikonowych form do tart 22 cm - każdy placek posypać oregano i posmarować ostrym sosem chilli, ja na placek użyłam 6 łyżeczek, lubisz mniej ostre to posmaruj mniej rozłożyć na plackach: pieczarki marynowane, pieczarki sparzone, cebula z czosnkiem - piec w 200C z 25 minut następnie posypać serem(...)rozbić po 2 jajka na placku - piec z 12-15 minut pizza jest mocno chrupiąca, spód nie jest za cienki bo taki nam bardzo smakuje, można podać z keczupem łagodnym lub pozostałym sosem chilli................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięCiasto jest wspaniałe!!! Wymaga niestety sporo pracy, ale warto! :) Placki miodowe: 5 szklanek mąki pszennej 1 łyżka sody 1 szkl cukru 3 jajka 300 g margaryny 3 łyżki mleka 3 łyżki miodu przyprawa do piernika Miód z mlekiem lekko podgrzać stale mieszając, by się połączył i zostawić do wystygnięcia. Dodać jajka, sodę i dokładnie wymieszać. Tak wykonaną masę połączyć(...)błyszczącej masy. Przelać do wcześniej wsypanego do miski cukru pudru i utrzeć. Potrzebujemy jeszcze dżem z czarnej porzeczki. Wykonanie: Układamy warstwy: placek – dżem – gorący krem – placek – dżem – gorący krem – placek . Po złożeniu ciasto wystudzić. Jeśli nie potrzebujemy ciasta na już, najlepiej jeśli zawiniemy go w folię spożywczą i odłożymy
kuchcikowniapewnie jeszcze milion innych rzeczy, bo nasze cukinie w tym roku dały czadu. A zaczynamy od klasyki- placuszki. Jestem fanką placków ziemniaczanych- w każdej formie. Nawet z kminkiem, którego w żadnej innej potrawie nie toleruję. Byłam ciekawa, czy placki cukiniowe spełnią moje oczekiwania, dlatego zrobiłam je w bardzo podstawowej formie, bez zbędnych dodatków. Wykorzystałam prosty przepis z Kwestii Smaku(...)Otrzymałam bardzo delikatne, słodkawe placki, których łagodny smak przełamałam dodatkiem surowej cebuli. PLACKI CUKINIOWE 1 cukinia (około 300 g) 30 g mąki pszennej sól i pieprz 1 jajko 2 łyżki mleka duża szczypta całego kminku oliwa do smażenia Cukinię myjemy, ucieramy na tarce, lekko solimy i zostawiamy na kilkanaście minut. Mąkę mieszamy z jajkiem, mlekiem
les mirabellesśrednicy 28 cm, wyłożyć do okrągłej tortownicy (26 cm), wylepić dno i brzegi na 2 cm. Umieścić w lodówce na 1 godzinę. Drugą część ciasta rozwałkować na okrągły placek o średnicy 26 cm. Odłożyć na bok. Składniki na nadzienie: 500 g jabłek, umytych, wydrążonych i pokrojonych na plasterki 300 g truskawek mrożonych 3 łyżki cukru 1 łyżka mąki kukurydzianej(...)mąkę. Gotować ok. 15 minut do zgęstnienia. Odstawić do wystudzenia. Rozgrzać piekarnik do 200*C . Z lodówki wyjąć tortownicę ze spodem, wyłożyć wystudzone nadzienie owocowe, wyrównać. Przykryć drugim plackiem i docisnąć, zlepić brzegi. ostrym nożem zrobić nacięcia na wierzchu ciasta. Piec 30-45 minut do zarumienienia wierzchu. Najlepszy na ciepło, ale chłodny jest równie pyszny :) (nadzienie będzie dość rzadkie
Chocolate Muffin BlogAnneki Manning, wyd. Świat Książki. Zobacz również inne przepisy na placuszki -----> puszyste placuszki z kaszy manny , jabłka w cieście kokosowym , placki z maślanki , placuszki z piersi kurczaka , placki ziemniaczane z marchewką i natką pietruszki , placki ziemniaczane z cukinią , placuszki z ziemniakami, marchewką i porem , placki po syryjsku Krampety - przepis: Składniki: (około 12 placuszków
Moje QulinariaPlacki z cukinii robi się identycznie jak placki ziemniaczane. Tym razem jednak nie dodałam całego jajka, ale dwa żółtka, które zostały mi z przepisu na pasztet drobiow y. Placki podaję z sosem tzatziki, natomiast moja córka lubi ze śmietaną i cukrem. Składniki: 1 cukinia 2 żółtka 4-5 łyżek mąki Cukinie obrać i przełożyć(...)Dodać żółtka i zmiksować, ale tak, żeby były widoczne kawałki cukinii (nie miksować na jednolitą masę) Dołożyć mąkę i wymieszać do połączenia składników Na patelni rozgrzać olej. Łyżką nakładać placki, lekko je spłaszczając i smażyć z obu stron na złoty kolor Podawać z sosem tzatziki lub śmietaną i cukrem Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comzostał mi kawałek dyni. Została mi też jedna marchewka. I tak powstały moje placuszki :) Podałam do tego zieloną sałatę i pomidorki koktajlowe :) Placuszki robi się naprawdę szybko. Smaży jak placki ziemniaczane. Z podanej ilości wyszło mi 8 sztuk. Składniki: 230 gramów dyni 1 marchewka 3 łyżki skrobi ziemniaczanej 2 łyżki jogurtu naturalnego koziego 2 łyżki margaryny Kasi sól pieprz(...)dużych oczkach. Ja to zrobiłam w malakserze z płytką o dużych oczkach Dodać mąkę ziemniaczaną, jogurt kozi i przyprawić - wszystko niedbale zmiksować Rozgrzać olej na patelni i nakładać łyżką placki. Jedna łyżka - jeden placek. Uklepać :) Można podać z sałatą lub z sosem jogurtowo-ziołowym. Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comwcześniej robiłam, no bo tak zostałam nauczona. Ale po co tam to jajko?? Nie mam pojęcia - teraz robię bez i też wychodzą. Inna rzecz to jak zrobić placki, żeby były CHRUPIĄCE? Ta tajemnica została już odkryta i udostępniona przez wielu ale równie wielu jeszcze jej nie zna (zwłaszcza początkujących gotujących - którą też kiedyś byłam) więc... W sumie(...)łyżki albo 3-4, zależy jakie ziemniaki i ile - tyle, żeby powstała trzymająca się razem masa. W wyglądzie ta masa nie ma nic wspólnego z klasyczną papką na placki ziemniaczane, która jest mokra - to jest raczej górka ziemniaczanych wiórków pomieszana z przyprawami i posklejana razem mąką, nic wodnistego. - No i smażymy - na rozgrzany olej rzucamy łyżką porcję masy
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE