teżspokojnie zastąpić szpinakiem. Ale teraz już czas przerzucić się chyba na szparagi:) jeszcze w tym roku nie gotowałam a czas najwyższy. Co ostatnio robiliście dobrego ze szparagami? szukam inspiracji. Placki z jarmużem i serkiem wiejskim Drukuj Prep time 15 min Cook time 15 min Total time 30 min Placki z jarmużem z dodatkiem serka wiejskiego Author(...)koperek i serek wiejscki a na koniec delikatnie dodać stopniowo pianę z białek. Smażyć na patelni z obu stron na rumiano. Podawać ciepłe z sosem jogurtowym 3.5.3226 The post Placki z jarmużem i serkiem wiejskim appeared first on Cooking for Emily
Cooking for Emilysmakują jeszcze bardziej. Ja posypałam cukrem pudrem, ale można podać również polane śmietaną lub z dżemem. Mojej rodzince bardzo smakowały. Może i Wy skusicie się i zrobicie takie szybkie placki. Składniki 400 g maślanki 2 jajka cukier według własnego smaku (dałam 2 łyżki) 1 i 3/4 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju 5 suszonych(...)łyżki oleju. Wszystko dokładnie wymieszać. W razie gdy ciasto jest zbyt rzadkie dodać odrobinę mąki. Figi pokroić drobno i wymieszać z ciastem. Na patelni rozgrzać olej i smażyć placki na rumiany kolor z dwóch stron. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. placki na maślance z suszonymi figami
O kuchni z uczuciemCześć Wszystkim! :) Dziś zapraszam na pyszne, lekko słodkie placki z marchewki, które nie tylko apetycznie wyglądają, ale również doskonale smakują. Do przygotowania ok. 10 niewielkich placków potrzebujemy: - 3 średnie marchewki - 1 szklankę mąki pszennej (szklanka 200 ml) - 1 jajko - 2 łyżki oleju - pół łyżeczki soli - dodatkowo olej do smażenia 1. Marchew obieramy, płuczemy, a następnie ścieramy na tarce(...)wody. 3. Następnie do marchewki dodajemy jajko, mąkę, olej oraz sól i dokładnie mieszamy. Konsystencja powinna być dość zwarta, tak aby łatwo nakładało się porcję masy na patelnię. 4. Placki smażymy na mocno rozgrzanym oleju do zrumienienia. Placki podałam z lekkim sosem czosnkowym . Jeśli lubicie warzywne placki, koniecznie wypróbujcie również te z cukinii . SMACZNEGO
Bez Cebuliquesadillas, poprzednie wykonane za pomocą opiekacza oraz piekarnika znajdziecie tutaj i tutaj . Poniżej tradycyjny sposób wykonania z użyciem patelni. Do przygotowania 2 okrągłych placków (3-4 porcje) potrzebujemy: - 4 placki tortilli (u mnie wieloziarniste) - pierś z kurczaka - 400 g tartego sera mozzarella - kwaśną śmietaną 12% Do przygotowania marynaty do mięsa: - 2 łyżki pikantnego ketchupu - 2 łyżki(...)minut na mocno rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu. 5. Placek tortilli posypujemy startym serem, a następnie nakładamy porcję mięsa, salsy warzywnej, ponownie porcję sera i całość przykrywamy drugim plackiem tortilli. UWAGA: Pamiętajcie, żeby zostawić ok 1-2 cm wolnego brzegu na placku, aby farsz nie wypłynął podczas smażenia, tylko dobrze się skleił. 6. Tak przygotowaną tortillę wkładamy na mocno
Bez CebuliCiasto dzielimy na 30 kawałków (wielkości większego orzecha włoskiego) Wałkujemy każdy fragment ciasta na bardzo cieniutki, przeźroczysty placek. Układamy placek na placku. Po 10 i 20 warstwach, przekładamy siekanymi orzechami i kontynuujemy kłaść placki. Ciasto przekładamy do blachy, kroimy na kawałki w kształcie rombów. Polewamy sklarowanym i rozpuszczonym masłem. Posypujemy siekanymi pistacjami. Pieczemy w 180 stopniach przez
Mieszam w GarnkuOstatnio kombinuję z recepturami na placki tworząc to nowe i lepsze smaki. W plackach lubię to, że praktycznie zawsze się udają. Wiadomo, czasem są bardziej smaczniejsze, a czasem mniej. Ale zawsze zjadliwe i sycące. Tym razem wyszło coś przesłodkiego! Te placuszki to połączenie mąki owsianej z gryczaną. Niby nic nadzwyczajnego. Ale jednak! Placki w środku są wręcz(...)Odstaw na 3 minuty, aby masa lekko zgęstniała. Na patelni rozgrzej olej kokosowym. Nakładaj po 1 łyżce masy. Smaż na średnim ogniu, a kiedy pojawią się pęcherzyki przewróć placki na drugą stronę i smaż około 1 minuty. Gotowe udekoruj wybranymi bakaliami
Zdrowie na języku :Pkojarzy, jednak nie jest „nasza”. Polskie gospodynie piekły kruche lub półkruche ciasta z jabłkami na długo przed tym, zanim usłyszały nazwę szarlotka. W kuchni podkarpackiej ciasto takie nazywa się plackiem z jabłkami, jabłecznikiem, a nawet jabczokiem (Korczyna) czy jabczyniakiem (Żurawica). Mój dzisiejszy przepis na delikatny, mięciutki i kruchy placek z jabłkami pochodzi z Ziemi Kolbuszowskiej, z gminy Nowa Wieś(...)źródło: „Smaki Kolbuszowszczyzny”, LGD Siedlisko). Placek z jabłkami - kuchnia podkarpacka Składniki na foremkę wielkości 25x35 cm: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru pudru 3 żółtka 1 całe jajko 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250 g margaryny (lub masła) 1 duża łyżka smalcu Nadzienie: 1,2 kg jabłek cukier waniliowy cynamon 1 łyżka bułki
Trzeci talerzbiszkoptowe, bardzo puszyste. Naleśników nie smażymy na zbyt dużym ogniu, inaczej brzegi placków będą brązowe i wyschnięte. Przypominam, że po obróceniu naleśnika, smażymy go dosłownie chwilkę. Nawet, jeśli planujemy nadziewać naleśniki farszem wytrawnym, warto dodać do ciasta szczyptę cukru. Pamiętam jak mama smażąc naleśniki, przed wylaniem każdego placka, smarowała patelnię kawałkiem słoniny. Ja się już w takie rzeczy(...)mniej puszyste) 2 jajka szczypta soli szczypta cukru 1 łyżka cukru waniliowego ( w wersji słodkiej) 1 łyżka oleju olej do smażenia Sposób przygotowania Składniki ucieramy na gładkie ciasto. Smażymy placki na rozgrzanej patelni, nasmarowanej olejem. 4.7.2.17 http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/przepis-nalesniki-iii-przepis-ciasto-nalesnikowe/ MieszamWGarnku Artykuł Przepis na naleśniki III – przepis na ciasto naleśnikowe pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe
Mieszam w GarnkuPlacek ziemniaczany, czyli inaczej kugiel, często bywa u nas w domu na stołach w niedziele. Jest to obiad który można powiedzieć(...)robi się sam, a podczas czasu pieczenia można miło spędzić czas z rodziną, w końcu jest niedziela :) Dlatego też, mam dla Was nasz rodzinny przepis. Osobiście nie przepadamy za plackiem który jest rzadki, wolimy bardziej zwartego, za co odpowiedzialna jest mąka. Im mniej mąki, tym bardziej rzadki placek, także tutaj musicie sami sobie odpowiedzieć na pytanie który bardziej wolicie
Klasyka Gotowanianich lekko ugniećcie na podsypanym mąką blacie, aż przestaną się kleić do rąk. Jeśli robicie naan bez nadzienia po prostu każdą część rozwałkujcie lub rozciągnijcie palcami (podsypując mąką) na placek (kwadrat o boku mniej więcej 15 cm). Jeśli przygotowujecie chlebki z nadzieniem, najpierw każdą część rozwałkujcie(...)okrąg o średnicy ok 10 cm. Na środek takiego okręgu nałóżcie nadzienie, teraz każdy z czterech boków złóżcie do środka (jak kopertę). Przyciśnijcie, oprószcie mąką i rozwałkujcie na docelowy placek- a'la kwadrat o boku zbliżonym do 15 cm. Bardzo mocno rozgrzejcie patelnię. Posmarujcie ją delikatnie klarowanym masłem, na to połóżcie placek i nakryjcie pokrywką. Smażcie około
OliveandThymePlacki ziemniaczane z mięsnym sosem, nazywane plackami po węgiersku? Bardzo proszę. Składniki: mięso wieprzowe 1 l wody 2 czerwone papryki 10 pieczarek 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka mąki pszennej 5 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżka słodkiej papryki w proszku olej do smażenia majeranek, sól, pieprz do smaku, ostra papryka 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego(...)czosnkiem. Przekładam do garnka z gotującym się mięsem. Smażę pieczarki, wkładam do garnka. Dodaję pozostałe składniki (oprócz koncentratu i śmietany), duszę godzinę. Pod koniec dodaję i śmietanę. Podaję z plackami pieczonymi w piekarniku. Przepis dostępny tutaj>> Artykuł Placki ziemniaczane z sosem mięsnym pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku
MojaQchnia.plpewnie teflonowa dobrej jakości też się nada :) Rozgrzać patelnię , posmarować lekko olejem za pomocą pędzelka i nakładać po 1 pełnej łyżce ciasta na jednego placka, zachowując znaczne odstępy - placki mocno urosną w górę i na boki podczas smażenia, więc jednorazowo należy tu mieć na patelni nie więcej niż 4 sztuki . Smażyć na niezbyt dużym ogniu(...)czasu aż urosną i będą ładnie zrumienione od spodu - około 2,5 - 3 minuty . Po tym czasie, gdy placki już znacznie podrosną, włożyć w każdego z nich po kilka przekrojonych na połówki winogron - wcześniej wyjąć z nich pestki ostrym czubkiem noża . Podlać patelnię kapką oleju i przewrócić placki łopatką na drugą stronę - przy użyciu innego owocu nie byłaby
Grunt to przepis!Ziemniaki, cebulę, czosnek i marchewkę obieram, ścieram na tarce. Koperek bardzo drobno siekam lub miksuję blenderem. Wszystkie składniki łączę, dodaję jajko i mąkę (ciasto ma być gęstej konsystencji, inaczej placki będą się rozpadać) i doprawiam do smaku. Mieszam, odlewam nadmiar wody. Smażę placki średniej wielkości (olej musi być mocno rozgrzany). Jogurt łączę z majonezem, posiekanym czosnkiem i koperkiem(...)oraz przyprawami, odstawiam do lodówki. Pieczarki obieram, kroję na połowę lub w ćwiartki (w zależności od ich wielkości). Podsmażam na maśle z dodatkiem przypraw. Na placki wykładam podsmażone pieczarki, polewam sosem czosnkowym, posypuję posiekanym szczypiorkiem
JejKuchniamąkę posiekać nożem z pozostałymi składnikami, następnie zagnieść ciasto I podzielić na 4 części. Każde z nich rozwałkować I piec każde z osobna 15 min w temp 170 stopni. Placki są bardzo cienkie, wiec najłatwiej to zrobić bezpośrednio na papierze do pieczenia. Krem: 750 ml mleka zagotować. Wanilie przekroić na pół I wydobyć z niej ziarenka(...)Następnie dodać pół kostki masła I mieszać bardzo szybko, gdy masło się połączy z budyniem to dodać kolejną polowe masła I ciągle mieszać. Dodać olejek migdałowy, wymieszać I przekładać placki gorącą masą. Polewa: Czekoladę rozpuścić w mleku na małym ogniu ciągle mieszając następnie polać nią placek I rozsmarować. Orzechy posiekać na drobno nożem I posypać po placku
kulinarne odsłony patiNapełnij równomiernie masą i piecz w nagrzanym piekarniku przez 35-40 minut. Patyczek po nakłuciu ciasta i wyjęciu powinien być suchy. Ostudź spody po czym każdy przekrój na dwa placki. Przygotuj mus z borówki. Namocz żelatynę w zimnej wodzie przez 20 minut. Jeśli nie dysponujesz żelatynowymi listkami użyj żelatyny w proszku. Na dwa listki żelatyny przypada 1 łyżeczka żelatyny(...)zmiksuj serek z cukrem pudrem. Dodaj po łyżce serowej masy do czekoladowego kremu stale miksując. Montowanie tortu. Umieść pierwszy placek na talerzu. Rozsmaruj połowę owocowego musu, przykryj drugim plackiem. Posmaruj placek białym kremem serowym i przykryj kolejnym plackiem. Rozsmaruj resztę musu i przykryj ostatnim plackiem. Dociśnij lekko. Posmaruj wierzch i boki tortu białym kremem. Resztą kremu udekoruj tort
codojedzenia