zrobiłam tort przekładany farszem do krokietów. Oczywiście zamiast placków tortilli możecie użyć naleśników. Tort a'la krokiety z kapustą i pieczarkami Via Gusto Uwielbiam smak krokietów, jednak ich przygotowanie jest czasochłonne, dlatego rzadko je robię. Postanowiłam lekko poeksperymentować, aby stworzyć ich szybszą wersję. Uważam, że udało się naprawdę świetnie – wykorzystałam placki tortilli… Drukuj Proporcje na: 4 porcje(...)smażenia) przyprawy i zioła: 1 łyżeczka soli, 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego, 1/2 łyżeczki papryki mielonej, 1/2 łyżeczki cząbru, 1/4 łyżeczki kwasku cytrynowego, 1/2 łyżeczki soli ziołowej Dodatkowo: 4 placki tortilli 5 plastrów sera (u mnie wegańskiego Violife) 2 pieczarki przygotowanie Z kapusty wykrój głąb. Resztę pokrój na mniejsze części i zalej wodą. Gotuj do miękkości (ok. 1 godzinę). Kiedy
Via Gustotłustego 3 czubate łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki pszennej do obtaczania placków 2 łyżki cukru kilka kropel esencji waniliowej 1 średniej wielkości, dojrzały, banan 1. Banana rozgniatamy. 1. Do bananów dodajemy twaróg i również rozgniatamy widelcem, dodajemy mąkę, cukier i mieszamy wszystko dokładnie. 2. Formujemy placki i obtaczamy w mące (ciasto jest bardziej zwarte niż przy plackach z jajakami ale tak ma być). 3. Smażymy placki na niewielkiej ilości oleju, na rozgrzanej patelni, a następnie zmniejszamy gaz. Jeszcze ciepłe placki są delikatne i bardzo mięciutkie, po całkowitym ostygnięciu twardnieją
Gotowanie...to proste !gruszkami to pyszny, jesienny, niezwykle w przygotowaniu wypiek. Ciasto z gruszkami będzie wyśmienitym deserem do popołudniowej kawy. Idealnym gatunkiem gruszki do jego wykonania będą twarde gruszki np. konferencje. Placek świetnie smakuje również z jabłkami. składniki na tortownicę 26 cm 500 g pokrojonych w kostkę gruszek 150 g masła 2 jajka 80 g cukru kryształu 200 ml jogurtu(...)mieszamy łyżką. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy posmarownej tłuszczem i posypanej mąką i dokładnie je rozprowadzamy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp 180 st C około 50 minut. Upieczony placek studzimy w piekarniku. Tak przygotowane ciasto i posypujemy cukrem pudrem. Artykuł Placek z gruszkami + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania
Smakowite Daniajeden, który mnie zainspirował (oczywiście poza ceną jabłek, która w końcu jest niższa niż bananów) do tego wpisu. — Co to jest? — pytam i słyszę głos Starego za sobą: — Placki kartoflane, ziemniaczane, czy jak one się tam nazywają. Muszę iść do kambuza wraz z nim. Tam sięga po patelnię i smalec. Jeden marynarz przychodzi z centrali z miską pełną(...)masa ścina się i brązowieje. — Zaraz będzie pierwszy z serii! — Stary, marszcząc nos, wciąga unoszący się zapach, a teraz chwyta za trzonek patelni. Następuje wielka chwila. Zamach, placek przelatuje w powietrzu, robi salto i już leży znowu płasko na patelni: złotobrązowy. Z pierwszego gotowego placka urywamy sobie po kawałku i trzymamy między zębami, unosząc wargi
Kryzysowa Książka KucharskaPlacki ziemniaczano – cukiniowe z kurczakiem Placki lubią wszyscy , chociaż znam kilka wyjątków Sama jako dziecko ich nie lubiłam , teraz nawet nie wiem czemu . Moje dzieci bardzo lubią wszelakie placki , a młodszy syn wprost je uwielbia . Te są dodatkowo wzbogacone o pyszne soczyste kawałki kurczaka . Dzięki temu stanowią doskonałe danie , które nie potrzebuje żadnych dodatków . Choć jeszcze(...)zrobić mniejsze wtedy są bardziej chrupiące . Podajemy na gorąco prosto z patelni , lekko odsączone papierowym ręcznikiem z nadmiaru tłuszczu . Doskonałe solo lub w towarzystwie warzywnego ,czerwonego curry . Smacznego Artykuł Placki ziemniaczano – cukiniowe z kurczakiem pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżyurozmaicić tradycyjne placki ziemniaczane? 🤔 Ano dodając dynię, dzięki której placki zyskują bardzo subtelnie słodki smak. A, że dynia uwielbia gałkę muszkatołową warto więc dodać chociażby szczyptę- i już pospolity placek ziemniaczany nabiera nowego wymiaru. I pamiętajcie- najpyszniejsze placki, mięsiste w środku i chrupiące na zewnątrz, to te starte na tarce o grubych oczkach i konieczne smażone
Kraina Miodem PłynącaPlacki z jabłkiem nigdy się nie nudzą. Przy całorocznej dostępności tych owoców, możemy w każdej chwili smakować pulchnych i delikatnych racuchów. Przepis nie wymaga użycia miksera. Przygotowanie: 10 minut Koszt: Tanie Któż z nas nie kocha placków z jabłkami?! Pewnie na palcach u jednej ręki bym tylko naliczyła niejadków tego pysznego deseru. 😏Tyle dobrego, że jabłka mamy dostępne cały(...)woli. Do podania polecam kwaskowaty dżem, który idealnie przełamie się ze słodyczą jabłek. Z podanych składników wychodzi ok. 25 sztuk placków. Nie jestem pewna, bo zjadali je na bieżąco ;) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Polecam również inne przepisy na placki: PROTEINOWE FIT PLACKI Z JABŁKAMI oraz RACUCHY JABŁKOWE Z KASZĄ I TWAROGIEM Wartość odżywcza całości: 824 kcal
Zdrowie i pysznie na talerzuboczkiem, nazywany też alzacką pizzą. T arte flambée podobna jest do wypiekanego u nas podpłomyka. Swój rodowód bierze, tak jak podpłomyk, od próbnego wypieku chleba. Za pomocą takich cienkich placków z ciasta chlebowego sprawdzano temperaturę pieca przed pieczeniem chleba. Placek umieszczano w nagrzanym piecu i jeśli po upływie określonego czasu był wypieczony, znaczyło to, że można wkładać właściwy(...)maksymalnej temperatury (u mnie 250ºC). Ciasto podzielić na 2 części. Wałkować na blacie lub stolnicy podsypując mąką na bardzo cienkie i niezbyt foremne prostokąty lub owalne placki. Posmarować placki créme fraîche, zostawiając wolne 3 cm ciasta od brzegu. Nałożyć cebulę, bekon i posypać utartym serem i suszonym tymiankiem. Piec tartę aż brzegi mocno się zrumienią
Codziennik Kuchennyoryginalnego smaku. Jednak w dalszym ciągu produkt bardzo mi się podoba, z pewnością odznacza się oryginalnością i zaciekawi niejednego odbiorcę. Do placków dodałam także mąkę z tapioki , którą opisałabym jako neutralną mąkę skrobiową, bo taką ma strukturę. Placki powstałe z połączenia tych dwóch mąk oraz innych składników wyszły bardzo smaczne, choć cieniutkie, mimo że dodałam do nich proszek(...)pieczenia i jajko. Jednak ta grubość nie wpływa negatywnie na smak i strukturę placków, dlatego z powodzeniem mogę Wam polecić taki miks smaków. Składniki: 30 g mąki bananowej (Look Food) 30 g mąki z tapioki (Look Food) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 50 ml mleka 1 łyżka ksylitolu (Look Food) 1 łyżka musu kokosowego (Look Food
Zdrowie na języku :Pidealna propozycja na szybkie śniadanie oraz zdrowy deser, który całkowicie zaspokoi ochotę na coś słodkiego. Uwielbiam jego delikatnie brzoskwiniowy smak oraz zwartą i jednocześnie miękką konsystencję. Placek pysznie smakuje w wersji solo oraz z ulubionymi owocami, czy polany odrobiną miodu. Koniecznie spróbujcie! (1 placek o średnicy 24 cm) 1/2 szklani kaszy manny (1 szklanka(...)odstawić na chwilę, aby kasza zgęstniała. Dodać jajko, miód i brzoskwinię. Całość zblendować do uzyskania jednolitej konsystencji, a następnie przelać na rozgrzaną patelnię z odrobiną tłuszczu. Placek smażyć pod przykryciem - na średnim ogniu przez kilka minut, aż masa stanie się ścięta. Po tym czasie delikatnie zsunąć go na talerz, przełożyć (na patelnię) na drugą stronę
Di gotujechcę i lubi. Do jednej roladki dodałam mnóstwo szczypiorku, a inną wzbogaciłam także o rukolę. Na zdjęciu jest porcja zrobiona z 3 placków tortilla, ale oczywiście można zrobić taką ich ilość na jaką mamy ochotę ;) Składniki: pełnoziarniste placki tortilla serek naturalny (np. Łaciaty, Bieluch, u mnie serek śmietankowy z jogurtem z Piątnicy Twój Smak) słoiczek chrzanu łosoś wędzony ulubiona(...)szynka (u mnie drobiowa) świeża rukola szczypiorek Wykonanie: Placki tortilla posmarować serkiem i niewielką ilością chrzanu, ułożyć plasterki pokrojonego łososia lub szynkę i ulubione dodatki np. rukolę, szczypiorek. Dobrze zawinąć i pokroić na kilka niewielkich części. Kolejne placki robić w ten sam sposób
Healthy food explorerLekkie, smakowite i pożywne placki na obiad dziś podaję, a Ty co dobrego zajadasz na lipcowy obiad? Placki są idealne, zdrowe, kremowe, awokado robi całą pracę w tych plackach. Polecam do spróbowania. Placki z awokado na ostro z maślanką. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieWegetariańskie , placki warzywne z batatem i cukinią Placki , chyba nigdy się nam nie znudzą . Najlepsze , zdecydowanie są te z dodatkiem dyni ale ,że jeszcze nie czas na to genialne warzywo ( jestem ogromną miłośniczką dyń , jak cała nasza familia ) to z powodzeniem można je zastąpić batatem . Tych ostatnich w sklepach nie brakuje , a i cukinia już się pokazała(...)dość doprawione , jeśli nie , to doprawiamy pod siebie . Smażymy na gorącym oleju rzepakowym, z obu stron na złoto . Na patelnię wykładajcie po łyżce ciasta i delikatnie rozpłaszczajcie łopatką , żeby placki były cienkie . Podajemy na gorąco z dowolnymi dodatkami , super sprawdza się mizeria lub sos tzatzyki . Smacznego ! Artykuł Wegetariańskie , placki warzywne z batatem i cukinią pochodzi z serwisu
Ogrodnik w podróżyokoło 10 placków: * 1 opakowanie (300 g) serka wiejskiego * 2 jajka * 4 łyżki mąki pszennej * 3 łyżeczki cukru * 1 łyżeczka cukru waniliowego * solidna szczypta soli Wykonanie: Serek wiejski przełożyć do miski (jeśli ma dużo serwatki należy ją odlać). Dodać pozostałe składniki i wszystko dobrze wymieszać. Na suchej, rozgrzanej patelni nakładać po jednej łyżce ciasta. Smażyć placki na złoty kolor(...)stron. Placki podałam polane konfiturą z czarnych porzeczek Stovit . Jej lekko kwaskowaty posmak idealnie wkomponował się w słodki smak placków
Zrób to smacznieburaczane, jednak ówcześnie dodałam do nich buraka w formie liofilizowanej (przepis TUTAJ ). Tym razem postanowiłam dodać go w wersji świeżej, a same placki przygotować na bazie płatków owsianych. Placki smakowo wyszły przepyszne! Są niezwykle mięciutkie i puszyste, burak lekko wyczuwalny, a dzięki jego obecności placki nabrały dodatkowej słodyczy. Składniki (1 porcja): 60 g płatków owsianych(...)prawie gładki mus. Wszystkie składniki połącz ze sobą. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju (ok. 1/2 łyżeczki). Nakładaj po 1 łyżce masy i smaż na średnim ogniu. Przewróć placki w momencie pojawienia się pierwszych pęcherzyków. Po przewróceniu smaż jeszcze chwilę, ok. 1 minuty. Podawaj z ulubionymi dodatkami
Zdrowie na języku :P