Aromatyczny farsz pomiędzy dwoma przypieczonymi plackami tortilli – to właśnie meksykańska qauesadilla. Tym razem zrobiliśmy ją z wołowiną, kukurydzą, czerwoną fasolą i serem, pokroiliśmy w trójkąty i podaliśmy na imprezie razem z ostrym sosem. Ani się obejrzeliśmy, a na desce zostały same okruszki. Przepis na quesadilla z wołowiną, kukurydzą i serem (2 sztuki) Składniki: 4 placki tortilli(...)mielone razem z posiekaną cebulą i czosnkiem. Dodaj dokładnie odsączoną kukurydzę i fasolę, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj i smaż jeszcze chwilę. Ser zetrzyj. Na dużej patelni połóż jeden placek tortilli, posyp 1/4 sera, wyłóż połowę farszu, posyp kolejną porcją sera, przykryj drugim plackiem. Patelnię przykryj, trzymaj na małym ogniu przez 3-4 minuty, przewróć przy pomocy dużego talerza
Kulinarna Polskasłowa do słowa, od artykuły do artykułu, zaczynam powoli układać sobie w głowie plan gotowania mojemu mężowi. To będzie przynajmniej półroczna „zabawa”, potrwa może nawet rok. Placki z kiszonej kapusty z mąką orkiszową, o których dziś powinna być mowa są potrawą, na którą można sobie pozwolić od czasu do czasu przy diecie przeciwgrzybiczej. Orkisz jest dozwolony(...)można go jeść za często. Mąka żytnia (najlepsza jest 2000) jest wskazana, możecie bez obaw więc z nią zrobić tytułowe placki. Też wyjdą, już próbowałam. Nie oczekujcie jednak od nich, że będą dobrze wyglądać i genialnie smakować. Dobra, przechodzę do samego przepisu, bo się za bardzo rozgadałam. Składniki: 400 g odciśniętej kiszonej kapusty 1,5 szklanki mąki orkiszowej razowej
Kardamonovynajprostszy na świecie przepis na pyszny placek morelowy. To ciasto jest nie tylko szybkie w przygotowaniu, ale też bardzo proste. Z przygotowaniem poradzi sobie każdy kucharz, nawet ten początkujący. Takie ciasto możemy przygotować praktycznie zawsze kiedy mamy na to ochotę, wtedy kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego. Do przygotowania tego placka potrzebne nam będą następujące składniki(...)pszennej tortowej, 2 pełne szklanki mleka 3, 2%, 200 g masła, 3 żółtka, połówka średniej cytrny, 500 g moreli (mogą być z puszki), 110 g migdałów w płatkach, sól. Placek morelowy – przepis Na początek należy świeże drożdże utrzeć z łyżeczką cukru drobnego oraz mąki, dodajemy 3 łyżki ciepłego mleka. Tak przygotowany zaczyn odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Znacie tę piosenkę, o dzieciach, które nudzą się w czasie deszczu? ;) W Korei Południowej w czasie deszczu smaży się kimchijeon , czyli placki z kimchi i zieloną cebulką, które pysznie rozgrzewają i wypełniają policzki ostro-kwaśną pysznością. W kimchi zakochałam się od pierwszego kęsa! Idealnie wyważone, pikantne, kwaśne, chrupiące i w zależności od rodzaju przeplatane lekko słodkim smakiem jabłka(...)kiszonkę pełną wartości odżywczych takich jak dobroczynne bakterie kwasu mlekowego, magnez, fosfor i cała gama witamin, to z pewnością to danie przypadnie Wam do gustu. Tradycyjnie smaży się duże placki i kroi w trójkąty jak pizzę ale można też usmażyć klasyczne placuszki jednoosobowe ;) Lekko gumowe ciasto wypełnione po brzegi charakternym kimchi i aromatyczną zieloną cebulką idealnie współgra z sosem
Kuchnia w Słońcu SkąpanaWitam serdecznie, dzisiaj propozycja na przepyszny i bardzo prosty w przygotowaniu placek z jabłkami. Ciasto przygotujemy w około 3 minutki (samo miksowanie :), trzeba dodać do tego jeszcze pieczenie, przygotowanie jabłek oraz składników, ale tytułem chciałam zachęcić większą ilość osób na kliknięcie w przepis, bo ciasto naprawdę warto upiec. Życzę udanego wypieku i smacznego. Do przygotowania placka z jabłkami(...)łyżeczka sody 2 łyżeczki cukru waniliowego lub wanilinowego szczypta soli i około 700 g jabłek przed obraniem – użyłam antonówek (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem na: Placek jabłkowy Przygotowanie: Do miski wybijam jajka, dodaję cukier i przez chwilę miksuję na wysokich obrotach, tak żeby cukier się rozpuścił. Następnie cały czas miksując dodaję olej, proszek, sodę, sól, cukier
Uwaga Babcia Gotujerazem inspiracją do powstania poniższego dania był film Cookrate Polska. Przepis nieco zmodyfikowałam dodając natkę pietruszki. Dodatkowo okazało się, że musiałam zwiększyć ilość mąki, bo placki się zupełnie nie trzymały. Możliwe, że wpływ na to miała większa ilość wykorzystanej kapusty. Placki podałam na obiad w towarzystwie wędzonego łososia, rukoli i koperku. Placki można polać kwaśną śmietaną(...)dużej patelni zmieściły się 4 placuszki). Placuszki smażyć na średnim ogniu. Po około 2 minutach obrócić placuszki łopatką na drugą stronę (ja wykorzystuję w tym celu dwie łopatki). Gotowe placki przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Placuszki podawać na ciepło z wybranymi dodatkami, np. kwaśną śmietaną, koperkiem, rukolą, wędzonym łososiem. Uwagi: Jeżeli ciasto jest zbyt płynne (powinno być gęste
Passions hobbies lifekolację. To kto wypróbuje mój przepis ? UWAGA! Na końcu mała niespodzianka! Naleśniki czekoladowe z masłem orzechowym i bananem - składniki: (około 18 sztuk o średnicy 20 cm) Placki naleśnikowe: 3/4 szklanki mleka (1 szklanka = 250 ml) 3/4 szklanki wody gazowanej do 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej/orkiszowej (nie co mniej) 2 łyżki kakao 2 jajka 1 szczypta soli(...)łyżki oleju Dodatkowo: masło orzechowe banany Naleśniki czekoladowe z masłem orzechowym i bananem - przygotowanie: Usmażyć placki naleśnikowe. Roztrzepane jajka połączyć z wodą, mlekiem oraz szczyptą soli. Następnie należy dodać mąkę i kakao. Po ponownym rozmieszaniu wlać odrobinę oleju i delikatnie rozprowadzić go za pomocą łyżki. (Dodatek oleju sprawi, że placki nie będą przywierały do patelni. Idealne
Di gotujePlacki z batatów prosty i szybki pomysł na wege obiad . Składniki / ok. 12 sztuk: – 300 g batatów – 2 jajka – 1 mała cebula – 3 łyżki mąki pszennej lub orkiszowej – sól i pieprz – ząbek czosnku do podania – śmietana 12%-18% – pomidor – szczypiorek Bataty wyszorować, obrać i zetrzeć na grubych oczkach. Dodać jajka(...)mąkę pszenną. Zetrzeć cebulę. Wszystko wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Placki smażyć na złoty kolor z obydwóch stron. Ułożyć kleksy śmietaną, plaster pomidora i posypać szczypiorkiem. Smacznego Artykuł Placki z batatów pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFEBiorę udział w zaciętej rywalizacji między #teamziemniaki i #teamkartofle i do konkursu wchodzą właśnie te placki ziemniaczane z łososiem prosto z Pomorza! Na wybrany team możecie głosować tutaj, a ja zapraszam Was do zapoznania się z przepisem! Placki ziemniaczane z łososiem Chrupiące placki ziemniaczane kojarzą … Artykuł Placki ziemniaczane z łososiem pochodzi z serwisu
FlymetothespoonPrzepisów na różne rodzaje placki z cukinii opublikowałam tu już kilka. Dziś zapraszam na połączenie tego uniwersalnego warzywa z pomarańczową soczewicą. Użyłam moich ulubionych aromatycznych przypraw. Placki nadają się też do burgerów. Składniki (na 8 placków): 200 ml czerwonej soczewicy mała cukinia jajko pół cebuli 2 ząbki czosnku łyżeczka posiekanego świeżego estragonu pół łyżeczki mielonego kminku szczypta mielonej(...)cebulę pokrojoną w kostkę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę, Dodać resztę przypraw, wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Nabierać czubatą łyżkę masy na dłoń i formować okrągłe placki. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. ----- Podobne: placki z soczewicy i brokuła pulpety z soczewicy i warzyw cukinia w panierce z serem
Weekendy w domu i ogrodzieRumiane mięso, świeże warzywa, sos czosnkowy i chrupiący placek – wszystko świeże, domowe i po prostu jest pyszne, a w dodatku bardzo łatwe w przygotowaniu. Tak robimy kebaby na szybko. Przepis na domowy kebab w placku na szybko Składniki: 3 placki tortilla (możesz użyć gotowych lub zrobić samodzielnie według tego przepisu ), 500 gramów mięsa z udek kurczaka, sałata(...)ewentualnie ostry sos z papryczek (na przykład harisa lub sambal), po płaskiej łyżce papryki w proszku, czosnku granulowanego i mielonego kuminu oraz soli, olej. Jak zrobić domowy kebab w placku? Mięso pokrój w paski, dodaj wszystkie przyprawy, dokładnie wymieszaj, odstaw na godzinę do zamarynowania. Na patelni rozgrzej trochę oleju, dodaj mięso, smaż bez ruszania przez 3 minuty, następnie smaż jeszcze
Kulinarna PolskaPlacki z jabłkami to idealny pomysł na ciepłe śniadanie lub podwieczorek. Możesz podać je posypane cukrem pudrem, z dodatkiem konfitury owocowej lub ulubionym miodem. Smakują także na zimno. Przygotujesz je także z innymi owocami, jak np. z gruszkami, morelami, brzoskwiniami (nawet z puszki) oraz owocami sezonowymi – truskawkami, malinami, jagodami. Zapraszam po ekspresowy przepis na placki z jabłkami
Zasmakuj Kuchni