jajko lub 2 jeśli są malutkie mąka ok 2-3 łyżek w zależności od konsystencji ciasta 2-3 ząbki czosnku olej do smażenia pieprz, sól placki dyniowo-ziemniaczane z dipem czosnkowym Przygotowanie: Dynię i ziemniaki obrać ze skóry i zetrzeć na tarce jak na placki ziemniaczane. Jeżeli warzywa puściły zbyt dużo wody , odlewamy(...)Czosnek wycisnąć i dodać do dyni i ziemniaków. Wbijamy jajko, doprawiamy solą i pieprzem ewentualnie innymi ulubionymi przyprawami do smaku. Na koniec dodajemy mąkę i zagęszczamy nią masę. Placki smażymy podobnie jak tradycyjne placki ziemniaczane , podajemy z keksem śmiatany czy jogurtu naturalnego lub dipem czosnkowym. Smacznego
Aromatyczne PodróżePlacki w wersji drobiowej o wiele bardziej mi smakują niż w wieprzowej. Tak też więc postanowiłam, że placka po zbójnicku zrobię pod siebie bo mój tata zawsze robił z mięsem wieprzowym, krojonym w kawałeczki. Nie powiem, też to było bardzo dobre wręcz zajadałam się tym jak szalona ale kurczak to to nie jest :) Składniki(...)dużych placków): ziemniaki 2 kg jajko 2 szt. mąka ok 4 łyżki sól pieprz pieczarki ok 700 g pierś z kurczaka ok 1,5-2 (trzy połówki lub cztery) cebula 3 średnie bulion warzywny 1 litr koncentrat ok 300 g olej oregano ser Zaczynam od pokrojenia pieczarek na małe kawałeczki i smażę najpierw na suchej patelni żeby cała woda
Kuchnia VikiPrzepyszne placuszki z cukinii to smakowita alternatywa dla klasycznych placków ziemniaczanych. Placki z cukinii są równie smaczne jak te ziemniaczane, a przy tym są mniej kaloryczne i niejedną osobę zaskoczą swym przepysznym, wyjątkowym smakiem. Placki z Cukinii - Składniki: 500 g obranej i wydrylowanej cukinii (2 dość duże cukinie) 2 duże cebule 3 duże ząbki czosnku(...)łyżek mąki pszennej 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany pół łyżeczki suszonej bazylii pół łyżeczki soli pieprz (ok. pół łyżeczki lub według uznania) olej do smażenia Placki z Cukinii - Sposób przygotowania: Cukinie ścieramy na tarce wraz z cebulą i czosnkiem. Następnie dodajemy mąkę, śmietanę, doprawiamy bazylią, solą i pieprzem (placki powinny być dość dobrze doprawione dla uzyskania najlepszego smaku
Słodka Stronaróżni się on wielce od zwykłych placków ziemniaczanych, jakie znamy z domu :) Składniki: 1 kg ziemniaków 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 jajka 2-3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mleka sól, pieprz Olej do smażenia Wykonanie: Ziemniaki obieramy i trzem na tarce na grubych albo najmniejszych oczkach w zależności jakie bardziej lubimy placki. Odsączamy połowę wody z ziemniaków(...)dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka, mleko, mąkę, przyprawy według uznania. Smażymy placki z obu stron na złoty kolor i smacznego :) Ja osobiście dodaję nieco domowego kucharka. Można placki jeść z sosem serowym , śmietaną, sosem czosnkowym. Z czym dusza zapragnie
W Moim Magicznym Domuzamyśle miały być wegańskimi kotletami, ale podczas pieczenia wyszły placki. Za drugim podejściem liczyłam więc na placki, ale wyszły bardziej kotlety. Tak więc nie wiem jak je nazwać, bo faktycznie i za placki i za kotlety mogą robić. No to robią! Ale dziś kotletoplacki podawane z batatami, które ostatnimi czasy robią furorę w mojej kuchni (wciąż(...)sekund na obrotach 2-3. Kotlety serwowałam z batatami (widać), w bułce jako hamburgera, z bobem czy z pieczonymi warzywami (że niby warzyw wciąż mało). Jako placki fajnie smakują z jogurtem naturalnym przyprawionym solą, pieprzem i świeżymi ziołami
gutfutz jabłkiem... smaki mojego dzieciństwa :) Pyszne, puszyste, nie za słodkie, obsypane cukrem pudrem. Takie właśnie są te placki. Polecam :) UWAGA!!! W smażeniu tych placków bardzo ważna jest temperatura oleju. Zbyt gorący spali placki i będą surowe w środku Składniki: * 3 szklanki mąki * 3 łyżki cukru * 1 i 1/2 szklanki mleka * 2 jajka * pół łyżeczki proszku do pieczenia(...)proszek do pieczenia umieścić w misce. Wszystko wymieszać mikserem. Do wymieszanego ciasta dodać pokrojone jabłka i wymieszać wszystko łyżką. Na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju smażyć placki na złoty kolor z obu stron. Można posypać cukrem albo cukrem pudrem
Zrób to smaczniepierwszy robiłam takie duże placki ziemniaczane. Jak dla mnie są lepsze niż małe a z gulaszem to już w ogóle niebo w gębie :) Składniki: Placki ziemniaczane: 0,5 kg ziemniaków obranych 1 cebula 2 jajka 2 łyżki mąki sól, pieprz majeranek olej do smażenia Gulasz: 0,5 kg łopatki wieprzowej litr bulionu mięsnego 3 ziela angielskie 3 liście(...)laurowe papryka słodka 1 łyżka mąki majeranek Sposób przygotowania: 1. Placki ziemniaczane: ziemniaki i cebulę ścieramy, mieszamy z jajkami, mąką i przyprawami. Na rozgrzany olej nakładamy chochelką porcję masy, rozsmarowujemy i smażymy duże placki o średnicy mniej więcej 20 cm na rumiano z obu stron. 2. Gulasz: mięso kroimy w niedużą kostkę, doprawiamy papryką i obsmażamy na odrobinie
Na Ciasteczkowych Papierachtortownica 24 cm wyłożona papierem do pieczenia, do blaszki wlać ciasto, piec w nagrzanym piekarniku 200 C około 45 minut, do suchego partyczka, ciasto dobrze wystudzić, przekroić na dwa placki placek ułożyć na talerzu płaskim, łyżką nasączyć lekko wodą z sokiem /jaki lubisz-użyłam truskawkowy/ wierzch placka krem tiramisu wsypać do wysokiego naczynia, wlać zimne mleko(...)ciut mniej niż na opakowaniu, krem będzie bardziej zwarty teraz latem/, rózgą blendera ubijać z 3 minuty większą połowę kremu rozsmarować na pierwszy placek, nakryć drugim lekko przyciskając, placek równiez lekko nasączyć woda z sokiem, rozsmarować na wierzchu i wokoło resztę kremu, schowac do lodówki tortenguss klar rozmieszać w 250 ml zimnej wody z sokiem i zagotować
W Mojej Kuchni Lubięświadomie podaję moim dzieciom Dania Babci Zosi. Poza doskonałym smakiem, który mogę zmodyfikować jak chcę, mają dodatkową niezwykle wysublimowaną cechę- są szybkie w przygotowaniu, bezstresowe. Dziś na obiad placki ziemniaczane bez ogólnej papraniny w obierkach. Lubie tradycyjne placki ziemniaczane, ale kiedy stoję przed para oczu , które są głodne i chcą placki TERAZ, to sięgam zawsze po DANIA(...)BABCI ZOSI FIRMY SYS. Dziś u mnie placki ziemniaczane ze szpinakiem wystarczy trochę wody i gotowe.Smażę na oleju kokosowym. Podałam z ogórkiem kiszonym mojej babci, z serem korycińskim swojskim Zarzeckich (tym oryginalnym) oraz ze szczypiorkiem i kleksem śmietany. No cóż, danie warte miliona dolarów. Wszyscy zadowoleni. Ja szczególnie. Polecam
Z Kuchni Do KuchniPLACKI Z ZIEMNIAKÓW Z KOPERKIEM są proste, sycące i przyjemnie chrupią. Można podawać je bez dodatków, ale z koperkiem i pestkami dyni smakują wyjątkowo dobrze. Artykuł PLACKI ZIEMNIACZANE Z KOPERKIEM pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEWszystkie składniki na ciasto muszą mieć temperaturę pokojową (najlepiej przygotować je dzień wcześniej – wieczorem. 2. Ciasto wyrabiamy rózgą, łyżką lub szpatułką – nie używamy robota. Placek na maślance z gruszkami, suszoną żurawiną i jagodami goji należy do ciast bardzo lubianych – puszysty, wilgotny, aromatyczny – do kawy, herbaty, czy nawet kubka mleka. Bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Gorąco polecam i życzę(...)smacznego. Polecam również inne ciasta na maślance z owocami – na blogu: - Placek na maślance ze śliwkami - Placek czereśniowo kokosowy na maślance - Ciasto maślankowe z mango i lukrowaną kruszonką Wydrukuj przepis The post Placek na maślance z gruszkami, suszoną żurawiną i jagodami goji appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkorabarbarowo-truskawkowe, gdzie ten kwasek jest łamany słodyczą truskawek. Rabarbar to wdzięczne warzywo na kompot, który smakuje jak żaden inny i pamiętam go z dzieciństwa, ale również zupę rabarbarową. Placek z rabarbarem jeśli lubicie naprawdę słodkie smaki, możecie polukrować lub posypać dodatkowo cukrem pudrem. Ja ograniczam się do wersji podstawowej Do kruszonki zamiast części mąki, możecie użyć płatków owsianych(...)cukier zastąpić cukrem brązowym. Możecie też zrobić sprytną rzecz i upiec z tego ciasta nie placek a drożdżówki z rabarbarem. Czasem tak lubię robić, kiedy wybieramy się na jakieś dłuższe wyprawy. Drożdżówki sprawdzają się na rodzinnych wypadach w góry idealnie. Nie brudzą tak rąk jak klasyczne ciasto a smakują równie wybornie. Przy cieście drożdżowym pamiętajmy, żeby wszystkie składniki ciasta
Mieszam w Garnkugrubych oczkach jabłko, mieszamy. Jeśli Wasza masa wydaje się Wam być zbyt rzadka należy dodać odrobinę mąki, zbyt gęsta dodajemy troszkę mleka. Masa ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Placki smażymy na małym ogniu na rozgrzanej (małej) patelni bez tłuszczu. Jeśli Wasza patelnia nie nadaje się do smażenia beztłuszczowego skropcie ją delikatnie olejem lub dajcie odrobinę oleju kokosowego itp (według(...)uznania) przed smażeniem. Na patelnię wykładamy po jednej łyżce masy. Uwaga: przed wyłożeniem na patelnię nowej porcji ciasta masę warto zawsze przemieszać. Placki smażymy z obu stron na złoto. Gdy zaczynają pojawiać się pęcherzyki placki należy obrócić na drugą stronę. Placki podajemy np. oprószone cukrem pudrem. Smacznego
Słodkie okruszkimasę waniliową: ½ litra mleka 1 cukier waniliowy 6 łyżek cukru 2 ½ łyżki mąki ziemniaczanej 1 ½ łyżki mąki pszennej 1 ciemna czekolada deserowa 1 kostka masła Wykonanie ciasta na spód placka: Z podanych składników zagnieść ciasto i przełożyć do przygotowanej formy. Wykonanie masy orzechowej: Z podanych składników ubić masę (jeżeli jest za rzadka dodać bułki tartej). Następnie rozkładać kupkami(...)wylać na placek. Wykonanie masy waniliowej: Z mleka, cukru waniliowego, cukru, mąki ziemniaczanej i mąki pszennej ugotować krem. Po czym ostudzić i utrzeć z masłem, wyłożyć na placek i posypać obficie startą czekoladą. Placek wstawić do nagrzanego piekarnika do180 stopni i piec około 50 minut
Tradycyjna Kuchnia