smażenia Starłam drobno ziemniaki ( ja odlewam wodę ,która się zbiera ) i starłam do środka cebulę. Dodałam mąki ziemniaczanej i pszennej ale naprawdę mało (to ma być placek z ziemniaków a nie z mąki), jajka,majeranek,sól i pieprz. Usmażyłam je na oleju na patelni Placki najlepiej smażyć przed samym podaniem, są wtedy chrupiące i ciepłe(...)SMACZNEGO! Zapraszam również na: placuszki ziemniaczane bez mąki. placki ziemniaczane z kurkami
potrawyregionalnelodowa 1 szt ogórek zielony świeży 1-2 szt pomidor 2 szt ( miałam kolorek pomarańcz bardziej :) sos czosnkowy kielecki nowość keczup Składniki na pszenne placki tortilli : mąka pszenna 500 g przegotowana woda 1 szklanka jajko szczypta soli smalec ( połowa kostki) Wykonie farszu: Udka z kurczaka obieram ( odkrawam nożem mięsko , a skórę(...)pomidory osobno i na końcu dodaje do tortilli. Zakończenie : Wyjmuje z garnka placki tortilli , na każdy placek kładę łyżkę keczupu i łyżkę sosu czosnkowego, rozprowadzam na placku , posypuje sałatką na sałatkę usmażone mięsko i zawijam, podaje ciepłe
Różowa kuchniaŚliwki jesienne z sernikiem anielskim z nutą kokosu pod chrupiącą kruszonką Tarta ze śliwkami i cynamonem Pufki (knedle serowe) ze śliwkami - najlepsze Szilváslepény Ucierane ciasto kokosowe. Ze śliwkami. Bezglutenowy placek śliwkowy z czekoladą Bezglutenowy placek śliwkowo - orzechowy Knedle ze śliwkami Kruche ciasto ze śliwkami bezą i kruszonką Czeko – powidła, czyli śliwki z czekoladą w słoiczku Mini drożdżówki(...)Czerwień i błękit Ciasto z budyniem, śliwkami i bezą autorka: Patrycja (mikimama) | blog: Czerwień i błękit Surowka z porow ze sliwkami autorka: karto_flana | blog: Z kartoflanego pola Szybki placek jogurtowy ze sliwkami autorka: karto_flana | blog: Z kartoflanego pola Knedle ze śliwkami w migdałowo-cynamonowej panierce autorka: wedelka | blog: Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki Śliwkowa gorąca czekolada
Weekendy w domu i ogrodzieznacznie przyspiesza całość przygotowania. Sekretem dobrych syrniczków jest prawdziwy twaróg. Nie nadają się tutaj rzadkie wiaderkowe sery. Swoją delikatność placki zawdzięczają niewielkiej ilości mąki. Do ciasta na placki trzeba jej dodać tyle, żeby wszystko razem się połączyło i dało uformować w wałek. Składniki: 500 g twarogu 2 jaja (dałam L) 50 g mąki plus trochę do podsypania(...)rozgnieść widelcem (bardziej ambitni mogą przecisnąć przez praskę). Dodać jajka, mąkę, cukier. Dobrze wymieszać. Na posypanej mąką stolnicy wyrobić ciasto (dość krótko). Uformować wałki i pociąć na plastry. Każdy placek obtoczyć w mące, poprawić jego kształt. Na patelni rozgrzać tłuszcz smażyć placki z obu stron na rumiano. Podawać na ciepło z cukrem pudrem lub śmietaną i konfiturą. Smacznego
Pełny talerzmoże rzeczywiście, najbardziej foremne na świecie to one nie są, ale smakują super. Aż trochę żal było je ucierać na placki, zamiast po prostu chrupać na surowo. Placki podałam z niebieskim serem pleśniowym i rukolą, żeby przełamać trochę delikatny smak marchewki. Rukola wciąż rośnie sobie na dwóch grządkach- kwitnie w najlepsze, ale młode listki są na tyle delikatne(...)można je urywać i podjadać. Co też robię za każdym (zbyt rzadkim) razem, kiedy uda mi się pojawić w ogrodzie. MARCHEWKOWE PLACKI Z NIEBIESKIM SEREM I RUKOLĄ 350g marchewki (nasze) 1 śr cebula 3 jajka 3 czubate łyżki mąki kukurydzianej sól, pieprz do smaku 1/4 łyżeczki całego kminku tłuszcz do smażenia niewielki kawałek sera z niebieską pleśnią
les mirabellesgalaretkę cytrynową rozpuszczamy w 1 szklance wody i odstawiamy do stężenia, śmietanę śnieżkę ubijamy w zimnym mleku i dodajemy tężejącą galaretkę. Przekładamy: Na spód dajemy placek orzechowy placek orzechowy smarujemy powidłami śliwkowymi na powidła wykładamy galaretkę z wiśniami przekładamy plackiem żółtym placek żółty smarujemy powidłami śliwkowymi i rozsmarowujemy na nich śmietanę śnieżkę z galaretką cytrynową(...)przekładamy plackiem kakaowym i wstawiamy do lodówki Ciasto polewamy polewą albo posypujemy cukrem pudrem
Kuchnia u Bietkiugotowanych ziemniaków z poprzedniego dnia. Placki mają delikatny środek a na zewnątrz tworzy się chrupiąca skórka. Już bez żadnego farszu są bardzo smaczne. Ja wykorzystałam te placki do zrobienia a`la tostów z farszem pieczarkowym, które zapiekłam z żółtym serem w piekarniku. Wyszło bardzo sycąco i pysznie. Na 16 placków (czyli 8 gotowych(...)pieprz do smaku pęczek natki pietruszki 4 łyżki oleju do smażenia Dodatkowo: 15 dkg sera żółtego startego na grubych oczkach Najlepiej zacząć od zrobienia farszu, żeby usmażone placki nie ostygły i były chrupiące. Pieczarki obrać i pokroić w drobną kostkę. Cebulę drobno poszatkować i zeszklić na oleju. Dodać pieczarki i trzymać na średnim ogniu aż grzyby zmiękną. Dodać
Maślane ciasteczkoyśląc o ziemniakach, w głowie natychmiast wizualizuje mi się idea placków. Ale nie takich tradycyjnych; moje placki są zawsze pełne różnych warzyw oraz niecodziennych przypraw. Dlatego dziś proponuję Wam jeden z moich ulubionych przepisów na chrupiące placuchy z młodą marchewką oraz cukinią. Dodatek(...)imbiru i kolendry robi swoje, a miętowy dressing czyni z nich prawdziwą ziemniaczaną ucztę. Gorąco zachęcam, tym bardziej że przygotujecie je w zaledwie pół godziny. * SKŁADNIKI na 2 tuziny placków Placki: 4-6 ziemniaków (ok. 800 g) 2 duże marchewki (lub pęczek młodej) 1 cukinia 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki mąki pszennej 2 jajka ½ łyżeczki ziaren kolendry
Food SquarePlacki ziemniaczane to żaden wynalazek ,każdy je zna i każdy je robi i na inny sposób . Osobiście nie przepadam za plackami ziemniaczanymi z cukrem i śmietaną .Niestety mam w domu jednego osobnika który tylko tak jada i nie wyobraża sobie inaczej . Ale jak wiemy w większości siła ,a reszta rodziny lubi na ostro ,więc takie goszczą(...)kladam podsmażone skwarki z papryką i cebulą dodaje jajko ,mąkę ,majeranek ,1 płaską łyżeczkę soli i 1/2 łyżeczki pieprzu ,dokładnie mieszam . Rozgrzewam oliwe na patelni i kladę placki . (1 duża łyżka to jeden placek) nie można dać dużo placków jednocześnie na patelnie ponieważ nie uzyskają chrupkości
Eli GotowaniePlacki ziemniaczane z jabłkiem charakteryzują się lekko słodkawym smakiem. Z wątróbką z cebulką stworzyły bardzo zgrany duet. Obiad podałam na talerzu od PORCELANA BOGUCICE Na placki: 1 kg ziemniaków 1 jabłko 1 cebula 1 jajko 3 łyżki mąki Sól Pieprz Olej do smażenia Dodatkowo: 500 g wątróbki drobiowej 4 cebule 1 łyżeczka przyprawy do duszonych mięs(...)łyżeczka koncentratu pomidorowego + 50 ml wody Sól Pieprz Placki ziemniaczane: Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o bardzo małych oczkach. Jabłko oraz cebulę również obieramy i ścieramy do ziemniaków. Wbijamy jajko, dodajemy mąkę, przyprawiamy solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie nakładamy po dwie łyżki masy na patelnię (formujemy placki). Smażymy
VioletoweKucharzeniesztywną pianę. Delikatnie dosypywać mąkę ziemniaczaną i mieszać ręcznie, najlepiej drewnianą łyżką. Do masy wlać olej i mieszać aż do połączenia się składników. Na końcu dodać odpowiednio do każdego placka: I- posiekane drobno orzechy II- płatki migdałów III- kokos Każdy placek piec w nagrzanym do 180st C piekarniku ok 20 min. (do suchego patyczka). Przełożyć na tacki, pozostawić(...)puder, mascarpone oraz posiekaną drobno czekoladę z orzechami i kokosowy wafelek. Mieszamy, ewentualnie odstawiamy w chłodne miejsce jeśli nasze blaty są jeszcze zbyt ciepłe, by je przełożyć. 3. Przełożenie: Placek orzechowy - 1/2 słoiczka dżemu ananasowego - ok 1/4 kremu śmietankowego z mascarpone - placek migdałowy - 1/2 słoiczka dżemu ananasowego - ok. 1/3 kremu śmietankowego - placek kokosowy - ok 1/2 kremu śmietankowego
Kuchnia w czekoladziesię kopułka. Ścinamy ją, żeby jak najbardziej zachować na szczycie poziom. Placki dzielimy na pół, przykładając do nich linijkę i wbijając na wybranym, równym poziomie drewniane wykałaczki, dookoła placka. Miejsce tuż nad wykałaczkami delikatnie nacinamy ostrym nożem. Długi kawałek nici dentystycznej umieszczamy w nacięciach dookoła placka i krzyżując z przodu jej końce, przecinamy ciasto na dwie połowy(...)samego brzegu. Jeśli używacie konfitury teraz pora na nią. Wyłóżcie ją dokładnie w zabezpieczony okrąg z kremu i cienko, równo rozsmarujcie. Na konfiturę wykładamy kolejną warstwę kremu. Przykładamy górny placek, lekko dociskając poziomujemy masę. Boki masy uzupełniamy korzystając z szerokiego noża. Operacje powtarzamy z drugą częścią ciasta – pamiętajcie, że górny torcik też musi mieć swoją tekturową podstawę. Tort schładzamy
Karo in the KitchenSkładniki Miodowo-herbaciane placki: * 25 dag margaryny * 4 jajka * 1/4 szklanki miodu * 1/4 szklanki esencji z herbaty * 2 szklanki mąki * 10 dag cukru * 1 łyżeczka sody oczyszczonej * 1 przyprawa do piernika Masa pomarańczowa: * kostka masła * 2 kisiele pomarańczowe z cukrem * 2 szklanki soku pomarańczowego * 1 galaretka pomarańczowa Masa śmietanowa: * 0,5 l. śmietany kremówki 30% * 3 łyżki cukru pudru(...)garnuszku podgrzewamy rozpuszczoną w 3 łyżkach wody żelatynę, kakao, cukier i margarynę (nie gotujemy!). Po przestudzenie (masa ma być lekko ciepła) dodajemy cały czas mieszając śmietanę. Przełożenie ciasta: miodowy placek, masa pomarańczowa, pierniki, masa śmietanowa, miodowy placek, polewa. Ciasto schłodzić w lodówce. Placki od razu są miękkie więc, nie trzeba czekać kilku dni na konsumpcję
Pobite gary Barbarygłowie nie ma pomysłu na obia d lub kie dy po prostu trzeba zjeść coś "na szybko", wystarczy je dynie kilka skła dników i patelnia. Placki, które Wam dziś prze dstawiam mają dwa główne skła dniki: płatki owsiane oraz jago dy. To z decy dowanie placki na letnie popołu dnia :) Skła d niki(...)skła dniki miksujemy. Masa powinna wyjść gęsta. Na patelnię wylewamy olej rzepakowy i go rozgrzewamy. Łyżką nakła damy porcje placków, posypujemy je jago dami (ilość we dług uznania) i smażymy z obu stron na niewielkim ogniu. Należy pamiętać, aby placki delikatnie przewracać drewniana szpatułką, ponieważ są bar dzo delikatne. Smacznego
ChilliJemyhansi-theme-font:minor-latin;} Zapytasz mnie – jak pachnie dzieciństwo? Odpowiem Ci, że plackiem drożdżowym z jagodami! Zapytasz mnie – dlaczego? Odpowiem Ci, że nie wiem, ale gdy zamykam oczy i próbuję sobie przypomnieć te najmłodsze, beztroskie lata czuję słodki zapach świeżo upieczonego placka. To jedno z najwspanialszych wspomnień i choć nie ciągnie się za nim żadna wielka(...)paterę na ciasto i wielki kosz produktów od Bakalland i Delecta . To jak, podzielisz się swoją historią i przepisem ? Przepisy i historie zgłosić możecie na stronie www.festiwalwypiekow.pl PLACEK DROŻDŻOWY Z JAGODAMI I KRUSZONKĄ - przepis Składniki ( na dużą blachę ) 3,5 szklanki mąki pszennej 5 dag świeżych drożdży 1 szklanki mleka
kolorowotorcikowo