pierwszy o plackach bananowych czytałam na fb Ewy Chodakowskiej. Ona proponowała jeszcze bardziej restrykcyjną wersję placków, bo zawierającą jedynie banany i jajka. Wyszły dobre. Jednak to właśnie dodatek płatków owsianych, wcześniej zmielonych prawie na mąkę, jednak nie aż tak bardzo, wznosi te placki na kulinarne wyżyny. Nie do końca zmielone płatki owsiane wraz z bananem i jajkiem tworzą(...)placków, polecam używać banany naprawdę dojrzałe, lekko już czerniejące. To one nadają głęboki smak, wszelkim wypiekom czy wysmażom z udziałem bananów. Placuszki bananowe serwujemy z owocami, dżemem, miodem, syropem klonowym, ale doskonale smakują również same. Dla tych, co nie dbają o linię, proponuję jako dodatek podsmażyć na maśle z dodatkiem miodu pokrojony w plasterki banan. U nas jak zwykle placki
Mieszam w Garnkumąki. Z żółtek, cukru i cukru wanilinowego robimy kogel mogel i dodajemy śmietanę. Dodajemy do mąki z margaryną i wyrabiamy ciasto. Dzielimy na 3 części i pieczemy 3 placki w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temp. 170 C ok. 30 minut. Masa jabłkowa : Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach ( ja kroiłam(...)jabłuszka ładnie zmiękną i zrobi się mus. Dodajemy galaretki w proszku, mieszamy , dzielimy na 2 części. Masa orzechowa : Wszystkie składniki wrzucamy do rondelka , mieszamy i lekko zagotowujemy . Przełożenie placka : Placek kruchy - 1/2 masy jabłkowej - placek kruchy - 1/2 masy jabłkowej - placek kruchy - masa orzechowa Smacznego
Różne smaki w kuchnimiodowe? A co powiecie na to,aby miodowe placki były przełożone dwiema różnymi masami? :) oczywiście najlepsze są na 2,3 dzień pomimo tego że zaraz po upieczeniu twardnieją.Placki przełożone masami miękną.Przygotowane surowe ciasto należy chłodzić 24 godziny a więc pamiętajcie o wcześniejszym przygotowaniu ;) Wymiary blaszki: 24x29 cm Temp. pieczenia: 180 C Czas pieczenia(...)margarynę ucieramy z cukrem pudrem. Nie przerywając ucierania,dodajemy po 1 łyżce zimnej kaszy manny. Masa budyniowa: Z podanych składników gotujemy budyń. Odstawiamy do wystygnięcia. Miodownik z dwiema masami: Placki przekładamy masami, wierzch smarujemy roztopioną czekoladą i posypujemy pokrojonymi orzechami włoskimi. Odstawiamy do zastygnięcia. Ciasto najlepsze na 2 dzień, a wiec polecam miodownik przygotować na 2 dni wcześniej :) Smacznego
Różne smaki w kuchniprzygotowania nowość na warzywnym rynku - makaronu warzywnego od Fit&Easy . Wybraliśmy marchewkę, ale dostępna jest również wersja buraczkowa. Do ziemniaków i marchewki dodaliśmy fetę oraz czosnek, a placki podaliśmy z kleksem jogurtu naturalnego i świeżymi warzywami. Jest pysznie! Koniecznie spróbujcie! :) Składniki: 1 opakowanie makaronu Fit&Easy marchewka, 4-5 średnich ziemniaków, 2 jajka, 5 łyżek mąki, średnia(...)grubsza makaron Fit&Easy marchewka. Dodajemy roztrzepane jajka, posiekaną w drobną kostkę cebule i czosnek, następnie dodajemy pokruszony ser feta oraz mąkę. Całość przyprawiamy solą i pieprzem. Placki nakładamy na patelnie łyżką i smażymy do zrumienienia. Placki podajemy z odrobiną jogurtu naturalnego w towarzystwie sałaty i warzyw. Smacznego
Plate of Joyciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy równomiernie od środka we wszystkich kierunkach. Grubość ciasta na placki wynosi ok. 1/2 cm na drobne ciastka ok 3 mm. Ciasto na placki wałkuje się w prostokąty wielkości blachy i przenosi się na wałku na blachę. Ciastka drobne można przed wykrawaniem przewałkować wałkiem rowkowym. Drobne ciastka wykrawa się foremkami, kieliszkiem lub szklanką(...)smaruje się tłuszczem, ani nie posypuje mąką. Do pieczenia ciasta kruchego stosujemy dwie zasady tj. nakłuwanie i podpiekanie. Nakłuwanie ciasta kruchego ma zapobiec wybrzuszenia ciasta podczas pieczenia. jeśli pieczemy placki będące spodem do sernika, szarlotki podpiekamy je przed nałożeniem masy do pieczenia około 10 minut, a następnie przestudzamy lub schładzamy całkowicie. w ten sposób ciasto nie namoknie od później
Ciastka - domowe słodkościNiedawno znalazłam jeszcze w sklepie dynię piżmową. Uwielbiamy pieczony gulasz z dynią więc mogliśmy się delektować ulubionym smakiem. Została mi jeszcze połówka dyni więc wykorzystałam ją do dzisiejszych placków. Placki można przygotować z samej dyni, u mnie placki ziemniaczano - dyniowe. Podane z sosem Tzatziki smakowały wyśmienicie, zwłaszcza że już bardzo dawno nie jedliśmy takich placków. Polecam(...)ziemniaków, a pozostałą na dnie skrobię dodajemy do masy. Do ziemniaków dodajemy dynię, cebulę, jajko, śmietanę, stary imbir, parmezan, mąkę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Z masy smażymy placki na złoty kolor. Po usmażeniu odsączamy na ręczniku papierowym. SMACZNEGO
Smak mojej kuchniśniadania strączki i mąkę gryczaną, na którą jestem ostatnio strasznie napalony. Pierwszą myślą były naleśniki gryczane z jakimś farszem, ale nie chciało mi się robić… postawiłem więc na placki z czerwonej soczewicy w śródziemnomorskim stylu i to był naprawdę świetny wybór. Bardzo przydatny przy tym przepisie będzie blender kielichowy, ale ręcznym również dasz radę! Troszkę dłużej będzie trzeba(...)pomiksować, ale efekt końcowy uzyskasz identyczny. Do masy na placki z soczewicy oczywiście możesz wrzucić inne dodatki. Ja miałem akurat otworzony słoik zielonych oliwek i wiecznie otwarte serce dla suszonych pomidorów. Ja zaserwowałem sobie placuszki z prostym ketchupem , ale rewelacyjnie będzie pasował również wegański majonez , sos czosnkowy z kaszy jaglanej czy sos tzatziki ze słonecznika . Do wyboru do koloru
Blendmanmiarę szybkie do przygotowania. Przepis jest od podstaw na placki tortilli, a więc na pewno zdrowsze i smaczniejsze od tych sklepowych. Jednak rollo to nie tylko placki, ale także warzywa i mięsko drobiowe, które uzupełniają danie. Taki domowy fast food posmakuje każdemu, kto ceni dobrą domową kuchnię. ~~SKŁADNIKI~~ Tortilla: * szklanka pojemność 250 ml. mąka pszenna(...)pokroić w kostkę. Przyprawić sola i pieprzem. Podsmażyć na złocisty kolor na rozgrzanej patelni z olejem. Dodać do warzyw. Wymieszać. Sos: Majonez wymieszać z ketchupem. Składanie: Każdy placek tortilli wysmarować cienką warstwą sosu. Ułożyć po 2 liście sałaty. Zawinąć dolny róg, a następnie zwinąć od lewego boku rulon ( nie zbyt ciasno ). Tortille owinąć w folię aluminiową
Kuchnia PaulettesDziś w pracy narobiono mi strasznego smaka na placki ziemniaczane , więc od razu po powrocie do domu zabrałam się za placki . Ale moje placki dziś są z boczkiem i szczypiorkiem , nie jak w pracy z musem jabłkowym , ale osobiście uwielbiam obie formy podania ,więc nic innego mi nie pozostaje jak zaprosić do wypróbowania przepisu . Składniki(...)przesmażam około 5 minut , po czy dodaję do naszych wcześniej zmielonych ziemniaków, następnie wszystko razem mieszam , i gotowa masa do smażenia . Na rozgrzaną patelnie wylewam olej i smażę nasze placki na złoty kolor po obu stronach , i tak do wykończenia całej masy ziemniaczanej , i nasze placki gotowe do podania . Smacznego
Mój SmakPopularne i smaczne placuszki z batatów i cukinii to świetny sposób na szybki obiad. Poniżej przedstawiam moją wersję tego posiłku z dodatkiem kopru włoskiego i mięty, które podkręcają smak placków. Placuszki z batatów i cukinii Drukuj Porcje: 14 sztuk Czas przygotowania: ok. 45 minut Składniki: 300g cukinii (2 małe) 250g batatów (1 sztuka) 50g - kopru włoskiego (ok. 1/4 fankułu(...)pietruszkę, miętę, cebulkę, cukinię, bataty i jajka. 5 Następnie dodaję przesianą mąkę z cieciorki i dokładnie mieszam, żeby nie było grudek. 6 Patelnię rozgrzewam na średnim ogniu i smażę placki ok. 3-4 minut z każdej strony aż się przyrumienią. 7 Smacznego! Wskazówki Do placków świetnie pasuje ziołowa salsa verde z awokado
Book of spellsz różnych warzyw 🍠🍴 przygotowałam, do którego dla zagęszczenia płatków owsianych i mąki pełnoziarnistej dodałam. Jednak, dla ich urozmaicenia cienkie, pokrojone kabanosy dorzuciłam i na złoty kolor wysmażyłam 🌕. Takie placki chrupiące z kwaśną śmietaną podałam i świeżą rukolę do nich dodałam. Składniki: kilka cienkich kabanosów, 250 g obranych ziemniaków, 1 mała cebula, 1 średnia marchew, 150 g miąższu(...)łyżki mąki pełnoziarnistej, 1 jajko, 2 łyżki płatków owsianych, sól himalajska do smaku, pieprz kolorowy do smaku, 1 łyżeczka posiekanego świeżego koperku, olej rzepakowy do smażenia. Przygotowanie: Ciasto na placki: Cebulę i ziemniaki trzemy na tarce o drobnych oczkach, delikatnie odciskamy z nadmiaru wody (można przygotować w malakserze). Marchew i cukinię również trzemy, ale na cienkie paski
Moniki Smakołykismakowych jest od groma, są wytrawne i deserowe, jednak pojawia się jeden problem, a mianowicie w nazewnictwie. Ten placek to tarta czy quiche? Tarta to wytrawny lub słodki placek składający się z ciasta i nadzienia, owe ciasto to najczęściej kruche, potem francuskie i drożdżowe. Tarty najczęściej wypełnia się kremami, czekoladą, owocami, mięsem, warzywami, grzybami itp. Czasami, głównie(...)wytrawne nadzienie, wiązane jest masą śmietanowo-jajeczną. Quiche natomiast pochodzący z Alzacji i Lotaryngii to zawsze placek z ciasta kruchego lub francuskiego, zawsze z nadzieniem wytrawnym i zawsze zalany masą jajeczno-śmietanową, najsłynniejszy to Quiche Lorraine z boczkiem i serem gruyere. Resumując krótkie wprowadzenie, placek wypełniony śmietanowo-jajeczną mieszaniną może być nazwany zarówno tartą jaki i quiche, jednak
Słodki Kompromiswyrośnięcia na ok. 30 minut. Po tym czasie ciasto dzielimy na 4 części. Z każdej części formujemy placek o grubości ok. 1 cm. Na patelni rozgrzewamy olej. Placek smażymy na głębokim tłuszczu na złoty kolor, z obu stron. Przygotowujemy w tym czasie sos. Do miski wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek, 3 łyżki oliwy, 3 łyżki wody i wszystko(...)mieszamy ze sobą. Ser trzemy na tarce o większych oczkach. Po usmażeniu langosza kładziemy na papierowym ręczniku żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Każdy placek smarujemy przygotowanym sosem i grubo posypujemy startym serem
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneMoje ukochane placki z kabaczka. Jest to moje ulubione danie, które mogłabym jeść na śniadanie, obiad oraz kolacje. Placki robi się super szybko, są mega smaczne i sycące. Idealne dla osób na diecie, ale też dla wszystkich innych. Musicie koniecznie spróbować! Składniki: * jeden duży kabaczek * jedno jajko * sól, pieprz * 2-3 łyżki mąki pszennej LUB pełnoziarnistej * olej(...)smażenia * jogurt * suszony lub świeży koperek Poziom trudności: łatwy kaloryczność: niska porcja: 4 placki czas przygotowania: 30 minut Kabaczka trzemy na tartce na średnich oczkach. Odlewamy wodę która mogła powstać podczas tego procesu. Dodajemy jajko oraz mąkę. Mieszamy. Jeśli placki są zbyt rzadkie, mogą przywierać, dlatego lepiej dodać więcej mąki (spróbować najpierw dodać jedną łyżkę). Przyprawiamy solą, pieprzem
Klasyka GotowaniaPuszyste placki z kaszy manny. Smakują tak samo dobrze na ciepło i na zimno. Moja córka uwielbia różne placki, więc mam nadzieję, że i te jej posmakują, bo ja sama chętnie je zajadam ;) Idealne na śniadanie a także jako podwieczorek. Placki podałam z konfiturą z borówki amerykańskiej od PrzetworyzBorówki . Składniki na około 16 placków(...)Dodać żółtka jajka, cukier i rozpuszczone, przestudzone masło, wymieszać. W osobnej misce ubić białka na sztywną pianę, dodać do masy z kaszy manny i delikatnie wymieszać. Smażyć małe placki na rozgrzanej suchej patelni
Zrób to smacznie