cukru ½ szklanki mleka 8 dag margaryny 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki kakao ½ łyżeczki sody oczyszczonej 15 dag dżemu tłuszcz do formy wiórki kokosowe do formy Wykonanie ciasta na spód placka: Margarynę zmiksować z dżemem, dodać jajko, cukier i stopniowo dodawać mleko. Mąkę wymieszać z kakao, cynamonem, sodą oczyszczoną i połączyć z margaryną i dokładnie wszystko wymieszać. Gotowe ciasto przelać(...)masłem. Następnie krem podzielić na trzy części. Do jednej dodać kakao i pokrojone obie czekolady. Do drugiej orzechy (lekko zrumienione na suchej patelni), do trzeciej dodać pokrojone galaretki. Składanie placka: Na spodzie placka rozkładamy masę kakao , druga warstwa to masa z orzechami. Na górę placka rozkładamy starannie masę z galaretką i zalewamy tężejącą galaretką. Gotowy placek
Tradycyjna Kuchniawyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Każdą część ciasta osobno rozsmarować na papierze i upiec 3 placki na złoto w 180 stopniach około 10 minut. Placki ostudzić. Krem budyniowy: Z mleka odlać pół szklanki rozmieszać proszek budyniowy. Resztę mleka zagotować z cukrem, wlać rozmieszany budyń i mieszając ponownie zagotować. Gorący budyń przykryć z wierzchu folią spożywczą i ostudzić(...)Masło utrzeć z cukrem pudrem do białości. Ucierając dodawać porcjami zimny budyń i utrzeć na krem. Warstwy ciasta: placek miodowy 2/3 kremu budyniowego placek miodowy masa orzechowa placek miodowy 1/3 kremu budyniowego posiekane orzechy włoskie Ciasto włożyć do plastikowego pojemnika na ciasto lub owinąć folią spożywczą. Włożyć do lodówki lub odłożyć w zimne miejsce
Ala piecze i gotujeKolejne korzenne ciasto, które trafiło w moje ręce przed Świętami. Nic nie napiszę więcej, bo po prostu trzeba go spróbować! ;-) Placek korzenno - jabłkowy PLACEK KORZENNO - JABŁKOWY Blaszka 25x25 175 g margaryny o temp. pokojowej 150 g brązowego cukru 16 g cukru wanilinowego (1 opakowanie) 3 jaja 80 g mąki z cieciorki 95 g mąki pszennej 1 kopiasta łyżeczka(...)wylewamy ciasto, wierzch wygładzamy. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut (do suchego patyczka). Zostawiamy jeszcze 5 minut w zamkniętym, ale wyłączonym piekarniku po czym wyjmujemy i studzimy. Placek korzenno - jabłkowy Placek korzenno - jabłkowy Placek korzenno - jabłkowy SMACZNEGO
peggiwkuchniwięc Was przekonywać do tego, że placki z batata z dodatkami takimi jak ricotta czy jajko w koszulce z płynnym żółtkiem to połączenie idealne! Składniki (na 2 porcje): Placki z batata: 1 średni batat 1 jajko 2 łyżki mąki (użyłam orkiszowej) szczypta soli i pieprzu 1 łyżka jogurtu naturalnego olej rzepakowy do smażenia Dodatkowo: 3 jajka 1 łyżka(...)ricotty świeżo zmielony pieprz Batat ścieram na tarce o dużych oczkach, mieszam z jajkiem, mąką, jogurtem i doprawiam szczyptą soli oraz pieprzu. Na patelni rozgrzewam olej i smażę niewielkie placki po 1-2 minuty z każdej strony. Gotowe placki przekładam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Z tej ilości składników wyjdzie ich około 7-8 sztuk. W dużym
Mango Papajadoprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać ,odlać nadmiar wody.Na dużej szerokiej patelni rozgrzać olej i nakładać łyżką masę ziemniaczaną. Poruszać patelnią, żeby się na niej równomiernie rozłożyła, wygładzić powierzchnię placka i smażyć , aż spód się zrumieni. Kiedy spód będzie rumiany, przyłożyć na drugą stronę.Usmażony placek przełożyć na duży płaski talerz. Na połówkę placka nałożyć gulasz(...)nakryć drugą połówką placka. Udekorować i podawać . Gulasz: Składniki: czyszczenie lodówki --u mnie resztki kiełbasy różnej i nogi z kurczaka gotowane 15-20 dag pieczarek 1-2 cebule ząbek czosnku około 3/4 szkl. śmietanki około 1 szkl. bulionu (drobiowego lub warzywnego) 2-3-ziarnka ziela angielskiego kilka łyżek oleju do smażenia pieprz sól Wykonanie Rozgrzać garnek z oliwą
w mojej kuchniostatnio moim ulubionym. Puszysty, mocno orzechowy w smaku i niezwykle sycący. Wystarczy dodać odrobinę miodu, jogurt naturalny czy świeże owoce i mamy śniadanie idealne :) Składniki na jedną porcję (jeden placek o średnicy ok 18 cm) : 4 łyżki ekologicznych płatków Symbio mix 5 zbóż 1 łyżka ekologicznego cukru trzcinowego Symbio 1 czubata łyżka masła orzechowego 1 łyżka naturalnego kakao odtłuszczonego(...)minutę na głdaką masę. Wylewamy na lekko natłuszczoną, rozgrzaną patelnię o srednicy 18 cm. Smażymy na średnim ogniu pod przykryciem przez ok 1-2 minuty, aż na powierzchni placka pojawią sie pęcherzyki powietrza. Następnie przekładamy placuszek na drugą stronę (można go delikatnie zsunąć na talerz, przyłożyć patelnię i odwrócić) i smażymy jeszcze przez ok minutę. Gotowy placuszek
Zawsze głodna!wyrabiałem jeszcze przez chwilę, a następnie podzieliłem je na dwie części. Każdą część przy użyciu rąk rozciągnąłem na lekko natłuszczonym pergaminie na owalny dość cienki placek. Na każdy placek wyłożyłem wcześniej przygotowane mięso, pozostawiając wolne miejsce po bokach. Następnie zawinąłem placek tak, aby powstał kształt łódki widoczny na zdjęciu. Piekarnik rozgrzałem do temperatury 200 stopni z włączonym(...)gniazda nasienne i również pokroiłem w drobną kostkę. Do pokrojonych warzyw dodałem 2 łyżki oliwy, pół pęczka posiekanej natki kolendry i sok z połowy cytryny. Całość dokładnie wymieszałem. Gotowe placki wyłożyłem na talerze. Na wierzch mięsa wyłożyłem sporą ilość warzywnej salsy. Danie można podać z gęstym jogurtem lub sosem czosnkowym na bazie jogurtu
Wyprawy kulinarnemiodowe? A co powiecie na to,aby miodowe placki były przełożone dwiema różnymi masami? :) oczywiście najlepsze są na 2,3 dzień pomimo tego że zaraz po upieczeniu twardnieją.Placki przełożone masami miękną.Przygotowane surowe ciasto należy chłodzić 24 godziny a więc pamiętajcie o wcześniejszym przygotowaniu ;) Wymiary blaszki: 24x29 cm Temp. pieczenia: 180 C Czas pieczenia: 3x20 minut Składniki(...)margarynę ucieramy z cukrem pudrem. Nie przerywając ucierania,dodajemy po 1 łyżce zimnej kaszy manny. Masa budyniowa: Z podanych składników gotujemy budyń. Odstawiamy do wystygnięcia. Miodownik z dwiema masami: Placki przekładamy masami, wierzch smarujemy roztopioną czekoladą i posypujemy pokrojonymi orzechami włoskimi. Odstawiamy do zastygnięcia. Ciasto najlepsze na 2 dzień, a wiec polecam na miodownik przygotować na 2 dni wcześniej
Słodkości i nie tylko100g rodzynek Krem: 250g margaryny (np Kasia, Palma) 100g cukru pudru 1 szklanka kwaśnej 18% śmietany Polewa: 1 mleczna czekolada 50ml mleka 50g orzechów włoskich mielonych Sposób przygotowania: 1. Placek orzechowy: Białka ubić ze szczyptą soli. Do piany dodawać naprzemiennie żółtka z cukrem kryształem cały czas ubijając na wolnych obrotach oraz roztopiony tłuszcz. Do masy dodać przesiane mąki(...)wyciągnąć całkowicie zimny. 3. Krem: Margarynę (można też oczywiście użyć masła) ucierać z cukrem pudrem, a następnie powoli po jednej łyżce wcierać w masę kwaśną śmietanę. 4. Przełożenie: Placek orzechowy- 1/2 kremu śmietanowego- sernik- pozostały krem śmietanowy- placek orzechowy- polewa. Polewa: Czekoladę rozpuszczamy z podaną ilością mleka i smarujemy wierzch placka cienką warstwą. Posypujemy startymi mielonymi
Kuchnia w czekoladziedać i 4 łyżki, ale żeby potyn [37] niy bōło, że Wołs [38] namołwiōm do picioł. [39] Jak już to mołcie fertich, [40] to polyjcie tym te placki biszkoptu. Pod tyn dolny placek połōżcie sie (na tym talyrzu abo paterze, na ftoryj [41] późni bydzie stoł [42] ), kōnski [43] papiyru śniadaniowego- abo i moge być(...)cuker puder, śmietanfix i ubijejcie dali [49] . Odłōżcie sie czyńść [50] ty ubity śmiytany do strojynia [51] , a do reszty nałōżcie ta łotartoł skōrka ze citrōłny. Posmarujcie tym dolny placek, polōżcie na niego tyn drugi i nałōżcie tam reszta tyj śmiytany ze skōrkōm. Na gōra dejcie 3 placek. Do garca nalyjcie sie wody, postołwcie na piecu
Chop w kuchnismaczne. Myślę, że każdy wspomina dziecięce lata i pyszne placki ziemniaczane. Ja dzisiaj przygotowałem swoją wersję tego klasycznego przysmaku - podaną z kremowym sosem pieczarkowo - śmietanowym. Tak przygotowane placki doskonale nadają się na codzienny obiad. Do przygotowania dania użyłem: 1 kg ziemniaków, 2 jajek, 2 łyżek mąki ziemniaczanej, 300 gram pieczarek, 200 ml słodkiej śmietany 30%, 2 cebul(...)szczyptę soli i odrobinę czarnego świeżo zmielonego pieprzu. Na patelni rozgrzałem 4 łyżki oleju, na rozgrzany olej łyżką nakładałem masę ziemniaczaną i upłaszczyłem ją, aby uzyskać pożądany kształt placków. Smażyłem placki z obu stron na rumiany kolor. Usmażone placki wyłożyłem na talerze i polałem sosem pieczarkowym. Udekorowałem listkami natki pietruszki
Wyprawy kulinarneZłożenie ciasta: Na orzechowe upieczone i ostudzone ciasto wykładamy masę melonową, przekładamy plackiem białym i wstawiamy do lodówki aby stężało. Masę dyniową wykładamy na placek biały i przekrywamy plackiem kakaowy, smarujemy kremem śmietanowym. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Placek orzechowy -tężejąca wkładka melonowa- placek biały -masa dyniowa -placek kakaowy -masa śmietanowa
Podróż w kulinariaBardzo lubię placki ziemniaczane, jednak nie zawsze mam chęć na stanie przy patelni i smażenie, dlatego wtedy piekę je w piekarniku- dużo prościej i szybciej :) Fakt, tak przygotowane placki nie smakują identycznie jak smażone na tłuszczu, są jednak bardziej chrupiące i 'zbite', a przede wszystkim nie są przesiąknięte tłuszczem, przez co są mniej kaloryczne i nie obciążają żołądka(...)plackach- można komponować wg własnych preferencji, ja najbardziej lubię z kwaśną śmietaną :) Tych, co nie jedli placków z piekarnika zachęcam do wypróbowania, być może ta wersja bardziej przypadnie Wam do gustu? :) A jakbyście mieli chęć na bardziej 'wypasione' placki, to polecam te z marchewką i cukinią :) Około 30 szt. (średnica 7-8 cm) * ziemniaki
Kraina Miodem Płynącaściereczką) do wyrośnięcia. Wyrastanie zajmie ok. kwadransa. Po tym czasie rozdzielić ciasto na 4 równe części. Każdą z części rozwałkować na ok. 5 mm i wykroić z niej okrągły placek, prowadząc nóż np. po krawędzi talerza lub salaterki. Proponuję wałkować placki(...)które będą na spodzie, na papierze, na którym będziemy je piec. Wtedy łatwiej będzie przenieść placek z blatu na blachę. Włączyć piekarnik na 180 stopni C. Na spodnim placku rozprowadzić sos, zostawiając ok. 1,5 cm marginesu. Posypać oregano, a następnie rozdrobnionym serem. Ja starłam na tarce o dużych oczkach. Przykryć drugim plackiem. Na środku pizzy postawić szklankę
Weekendy w domu i ogrodzieplacki z jabłkami Kolejna propozycja na śniadanie, nieco zdrowsze niż zwykle. Placuszki bez cukru, z musem owocowym, wegańskie i bezglutenowe. Inspiracja blog Olgi Smile . Składniki na 4 patelnie placków: 250 g musu owocowego lub rozgniecionych bananów 250 g mleka roślinnego (ewentualne 1 lub 2 łyżki wody) 4 jabłka (650 g) Szara Reneta 100 g mąki z ciecierzycy(...)rozgrzanej patelni na łyżce oleju, z obu stron na złoty kolor pod przykryciem. Podawać z frużeliną wiśniową, cukrem pudrem lub miodem czy syropem klonowym. Smacznego! Bezglutenowe i wegańskie placki z jabłkami Bezglutenowe i wegańskie placki z jabłkami Bezglutenowe i wegańskie placki z jabłkami listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='250 g musu owocowego lub rozgniecionych
moj przepis na