zimną wodę - wszystko posiekać razem, zagnieść ciasto - ciasto zafoliować, schłodzić przez 1 godzinę - tortownicę wyłożyć na spodzie papierem do pieczenia - część ciasta rozwałkować na papierze do pieczenia na cienki placek wielkości spodu formy (jeśli ciasto mocno się klei, można wałkować przez drugi arkusz papieru lub przez folię spożywczą) - pozostałym ciastem wylepić dno i boki tortownicy mniej więcej do połowy(...)nadmiar soku - do rabarbaru dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać - nadzienie przełożyć na podpieczony spód z ciasta (nadzienia nie może być więcej, niż wysokość ciasta z boku) - na wierzchu ułożyć pozostawiony placek z ciasta; najlepiej jest odwrócić papier z ciastem papierem do góry, a dopiero po ułożeniu placka na nadzieniu zdjąć delikatnie papier - ciasto przylepić do podpieczonego boku - ciasto nakłuć
Smakołyki Berenikimnie placki z cukinii, które podałam z leczo warzywnym i kurczakiem z chorizo oraz z miską pełną sałat z aromatycznymi suszonymi pomidorami i tartym parmezanem. Wspaniały obiad. Placki z cukinii, dziś bez dodatku cebuli podaję także z jogurtem naturalnym i świeżo skrojonym koperkiem. Moje placki, tak jak z dyni polecam także same, chrupiące, delikatne, na obiad
Zasmakuj Kuchnitroszkę rabarbaru, który nie wykorzystałam do ciasta, a i jakieś jabłko się przyplątało. Kefir w lodówce też prosił już swoją datą o jego wykorzystanie. No i padło na placki. Posiłkowałam się tym przepisem na ciasto ( klik ). Wyszły bardzo dobre:) Składniki: 300 g mąki 2 jajka 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 400 ml kefiru 1 łyżeczka(...)miski dokładnie ze sobą mieszamy (np. łyżką - nie trzeba miksera). Następnie dodajemy pokrojone jabłko i rabarbar. Na końcu dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie, ale dokładnie wszystko mieszamy. Placki smażymy na rozgrzanym tłuszczu (olej, margaryna) na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. Wykładamy na ręcznik papierowy w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Gotowe placki posypujemy
My simple kitchenz dodatkiem banana i suszonej żurawiny. Pyszne, puszyste, idealne na śniadanie, podwieczorek, do zabrania w pudełku na piknik czy do pracy na drugie śniadanie. Moja córka uwielbia placki na śniadanie a i mężowi zasmakowały posypane cukrem pudrem. Polecam :) Składniki: * 2 szklanki mąki pszennej * 2 łyżki cukru * 1 łyżeczka cukru waniliowego (użyłam cukru waniliowego z prawdziwą wanilią(...)jajko i mleko, wymieszać trzepaczką lub mikserem. Na końcu dodać żurawinę i pokrojone w kostkę banany. Wymieszać. Na patelni rozgrzać olej (niewiele). Łyżką nakładać na patelnię porcje ciasta. Smażyć placki na złoty kolor z obu stron na średnio rozgrzanym palniku grzewczym. Wystudzone placki posypać cukrem pudrem
Zrób to smacznieUwielbiam placki z cukinii , dlatego na blogu prezentowałam już kilka wersji, ale z pewnością ujrzycie jeszcze niejedną ich propozycję. Wracając do przepisu... Placki smakują rewelacyjnie - są takie delikatne i aromatyczne. Idealnie komponują się z sosem czosnkowym, który nadaje im pysznego charakteru. Koniecznie spróbujcie! (około 7-8 sztuk) 1 mała cukinia (około 200g) 1 jajko(...)łyżki majonezu 2 ząbki czosnku cukier puder (do smaku) sól, pieprz Przygotować sos. Jogurt połączyć z majonezem, a następnie wymieszać z czosnkiem uprzednio przeciśniętym przez praskę. Przygotować placki. Umytą cukinię zetrzeć ze skórką na tarce o grubych oczkach, a białko ubić na sztywną pianę. W misce wymieszać cukinię, mąkę, żółtko i na końcu delikatnie wmieszać pianę
Di gotujeWami moim nowym przepisem. Inspirację zaczerpnęłam z książki Nigelli Lawson „ Jak być domową boginią ” Lubię eksperymentować w kuchni, więc i tutaj też trochę „namieszałam” po swojemu, ale placki wyszły naprawdę smaczne, bo pięknie wyrośnięte, puszyste i mięciutkie Składniki: 300 g mąki pszennej tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia odrobina soli 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 jajka(...)średnicy 14 cm (na spodzie tylko 12 cm) włożyłam odrobinę masła i po chwili wylałam dużą porcję masy (z łyżki wazowej) i smażyłam na małym ogniu. Kiedy wokół placka pojawiły się pęcherzyki, przewróciłam go na drugą stronę i smażyłam z drugiej strony. Uzbierała się ładna duża piramida. Z tej porcji ciasta wyszło 10 sztuk placków. Są smaczne upudrowane cukrem
Kuchnia u KrysiKolejny mój eksperyment w kuchni. Takie placki robiłam pierwszy raz, są smaczne i sycące. Składniki na placki: Ziemniaki 1 kg Jajko 2 szt. Mąka pszenna 1 łyżka Bułka tarta 1 łyżka Sól i pierz do smaku Szynka konserwowa kilka plastrów Olej do smażenia Składniki na sos pieczarkowy: Pieczarki świeże 20 dag Masło 2 łyżki Mąka pszenna 1 łyżka(...)cebulą, dodać resztę składników, przyprawić do smaku i wymieszać. Rozgrzać olej na patelni, kłaść łyżką ciasto ziemniaczane, zrumienić z jednej strony i położyć plaster szynki, zalać szynkę masą ziemniaczaną. Placek delikatnie przewrócić na drugą stronę i smażyć bardzo powoli do zrumienienia. Wykonanie sosu: Pieczarki oczyścić, pokroić i przysmażyć na łyżce masła. Drugą łyżkę masła rozpuścić oddzielnie , dodać
Tradycyjna Kuchniamięsa wieprzowego (u mnie szynka) - pół czerwonej papryki - 1 cebula - ok. 6 pieczarek - 1 marchewka - łyżka koncentratu pomidorowego - olej (do marynaty) - przyprawy- sól, ostra i słodka papryka, tymianek) Placki: - ok. 20 ziemniaków - 2-3 marchewki - 1 cebula - 2 jajka - 5-6 łyżek mąki pszennej - przyprawy - sól, pieprz Przygotowanie: Mięso pokroić w średnią kostkę, zamarynować (3 łyżki oleju, sól, papryki(...)marchew zetrzeć na grubych oczkach, cebulę pokroić w drobną kostkę. Warzywa posolić, odczekać 5 minut i odlać wodę. Dodać resztę składników, doprawić pieprzem i dokładnie wymieszać. Smażyć duże placki na rozgrzanym oleju, na małym ogniu. Ja swoje smażyłam na patelni o średnicy 24cm. Na połowę placka nałożyć gulasz, złożyć go na pół i podać. Placki można odgrzać
Kulinarne blogowaniemoże oznaczać ospałość, brak energii i problemy trawienne. Nie ma jednak żadnego problemu, żeby przygotować je w wersji odchudzonej. Osobiście uważam, że w tym wydaniu wychodzą o niebo lepsze. Placki ziemniaczane są delikatnie chrupiące z wierzchu, miękkie w środku. Poza ziemniakami dodałam do nich także marchewkę, co fajnie podkręciło smak. Polecam podawać je z lekkim sosem lub dipem(...)mnie w tej roli domowy sos pomidorowy z ziołami. Jeśli dalej szukacie pomysłu na weekendowy obiad, to właśnie znaleźliście! :) PRZEPIS ZDROWE PLACKI ZIEMNIACZANO-MARCHEWKOWE Czas przygotowania: 15 minut + 25 minut pieczenia Z podanych składników wychodzi 8 placków 2 ziemniaki Marchewka Pół czerwonej cebuli Jajko Łyżka mąki owsianej pełnoziarnistej Łyżka oleju rzepakowego Przyprawy: czubryca zielona, pieprz cayenne, sól Ziemniaki oraz
HealthyCreationswodą od grzybów. Kiedy mięso jest już miękkie, doprawiamy gulasz sosem sojowym i cukrem (do zrównoważenia gorzkiego posmaku jałowca). Na koniec zaciągamy sos łyżką mąki rozmieszanej w ¼ szkl wody. PLACKI ZIEMNIACZANE Ziemniaki, czosnek i cebulę obieramy i trzemy na tarce na drobnych oczkach. Masę przekładamy na sito i odsączamy z nadmiaru płynu. Ziemniaki łączymy z jajkiem, mąką i przyprawami(...)Placki smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Serwujemy z gulaszem i łyżką kwaśnej śmietany. Artykuł Gulasz wieprzowo – grzybowy z plackami ziemniaczanymi pochodzi z serwisu Blog Kulinarny
Kierunekuchniawyrabiamy w robocie kuchennym 2-3 minuty. Powinno mieć konsystencję plasteliny. Odstawiamy na 15 minut, aby odpoczęło. Następnie dzielimy je na 10 kawałków i z każdego rozwałkowujemy cieniutki placek. Ja robię to na silikonowej macie i nie podsypuję mąką, więc uzyskuję placki podobne jak w Mc Donald's. :P Smażymy na rozgrzanej, suchej patelni (najlepiej(...)naleśników) po kilkadziesiąt sekund z każdej strony, do pojawienia się złotobrązowych plamek. Od razu po upieczeniu każdy placek szczelnie przykrywamy folią. Dzięki tej czynności będą one miękkie i elastyczne. Szynkę serrano kroimy w paski i rozkładamy na macie silikonowej. Pieczemy 10 minut w 180 ° C. Odsączamy na ręczniku papierowym. Kawałki kurczaka wraz z marynatą przekładamy do brytfanki
DominikaDolcijako kanapki na ciepło z serem albo z jajem w koszulce czy sadzonym, posypanym grubo szczypiorem. Jeśli zostaną ziemniaki z obiadu to tym razem zamiast kopytek zróbcie te przepyszne placki, zapraszam. Pierwotnie placki były wypiekane na kamieniu, potem na płycie kuchni a teraz można je piec jak uważacie: na patelni suchej, ja na płycie grillowej, a jeśli ktoś(...)jeszcze posiada kuchnię węglową to na jej rozgrzanej płycie. Szkockie placki ziemniaczane - Potato scone. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowaniePlacki z zakwasu to placki z nadmiaru zakwasu który zawsze mam jak dokarmiam mój zakwas. Jeśli go nie zagospodarujecie jest do wyrzucenia a tak to mamy pyszne placki. Można także zrobić zakwas samemu i go wykorzystać. Idealne z sałatką na śniadanie, polecam. Zakwasowe placki jak ziemniaczane. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniedoprawić i usmażyć. Nie lubię smażonych na głębokim tłuszczu placków, więc te piekłam na patelni z niewielką ilością oleju kokosowego i taka wersja bardzo mi smakowała. Myślę, że to dobry pomysł na szybki obiad w domu, w szkole lub pracy, ale też świetne rozwiązanie dla osób, które jedzą wytrawne śniadania Placki dodatkowo nie zawierają glutenu, bo użyłam jedynie mąki(...)kalarepą, sprawdźcie koniecznie mój ostatni wpis , czyli pyszne ciasto. Polecam też profil bloga na Facebooku i Instagramie – wtedy nie przegapicie żadnego z przepisów pojawiających się na fitkot.pl Fit placki z kalarepą i marchewką 9-10 sztuk 2 niewielkie kalarepy (waga jednej po obraniu to około 120 g) 1 marchewka (100 g po obraniu) 1 łyżeczka ulubionych ziół
Fitkotjest jednym z podstawowych składników kuchni japońskiej. Nie tylko makaron ryżowy, jak sama nazwa mówi, jest z niej zrobiony. Jest ona także podstawą ciast, ciasteczek, placków czy klusków. Ja postawiłam tym razem na placki. W przyszłości postaram się zastosować ją także do słodkich wyrobów. Kiedy przygotowywałam to danie zauważyłam, mąka iż połączona z mokrymi składniami nie gęstnieje tak szybko(...)mąka pszenna. Ma też zupełnie inną konsystencję. Placki, o których mowa sprawdzą się jako danie obiadowe. Nie są na słodko i mają w sobie mięso. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego Składniki. 3 dkg makaronu ryżowego 20 dkg purée z dyni 300 ml mleka kokosowego 1 jajko
mecooks