Czy z tej mąki będzie chleb? 205wyrobu makaronów, * kukurydziana – mąka, która nadaje potrawom słodkawy smak, powszechnie znana w kuchni meksykańskiej do wyrobu tortilli czy taco. Znajduje również doskonałe zastosowanie do wypieków ciast, ciasteczek, placków, panierowania, zagęszczania sosów, * ziemniaczana – powstaje poprzez wypłukanie skrobi z świeżych ziemniaków, a następnie osuszenie i czyszczenie uzyskanego krochmalu, dając w efekcie postać sypkiego proszku. Wykorzystywana do przygotowywania kisielów, klusek, ciast, sosów(...)smak, doskonała do wypieków, przygotowywania sosów, może również być używana jako substytut jajek, * z fasoli – jest bardzo odżywczą mąką chlebową, ma delikatny smak, nadaje się do wypieku chlebów, ciast, placków, * z amarantusa –charakteryzuje się dużą zawartością żelaza, wapnia i białka, w połączeniu z innymi mąkami nadaje się do przygotowania placków, ciast i sosów, * z tapioki – mąka skrobiowa uzyskiwaną z bulwy
Pyry na Gaz
Placki z selerem 180Bardzo lubię placki , a że placki z ziemniakami ostatnio robiłam to proponuję dziś troszkę inną wersję , smakuje równie pysznie . Składniki ( dla 3 osób ) 5 obranych ziemniaków pół selera 2 jajka 2 łyżki mąki 1 duża cebula pieprz czarny sól 1 ząbek czosnku olej do smażenia Wykonanie Ziemniaki oraz(...)ziemniaków, następnie doprawiamy do smaku, dodaje jaja, mąkę, oraz posiekany czosnek, wszystko razem bardzo dokładnie mieszam, i wykladam na rozgrzany olej, i smażymy do wykończenia masy ziemniaczanej. Po usmażeniu wszystkich placków, mamy gotowe do podania. smacznego
Mój Smak
Placki ziemniaczane z mortadelą 79marzy o plackach? Chyba tylko ci, którzy ich jeszcze nie jedli. Tradycyjne są najlepsze, ale czasami nie chce się trzeć na tarce, bo na ten przykład nie wszyscy muszą posiadać maszynkę do ścierania ziemniaków. Wtedy z pomocą przychodzi tarka o dużych oczkach...zapewniam, że też są pyszne i robi się je w oka mgnieniu(...)soli należy pamiętać, że mortadela podczas obróbki termicznej puszcza "swoją" sól, więc takie całkowite doprawienie najlepiej zostawić po skosztowaniu pierwszej sztuki. Na rozgrzany tłuszcz przekładamy masę ziemniaczaną (1 łyżka=1 placek). Smażymy na rumiano. Nadmiar oleju "redukujemy" przy pomocy papierowego ręcznika, rozłożonego na dużym talerzu
R'n'G Kitchen
Kulinarne Święto: Inspiracje na Wielkanocny Stół 97brązowego cukru. Zupa chrzanowa : Ostra zupa chrzanowa z jajkiem na twardo to tradycyjne danie w Polsce, symbolizujące oczyszczenie i odradzanie się. Babka ziemniaczana : Popularna w krajach bałtyckich, babka ziemniaczana to rodzaj sycącego placka z ziemniaków, cebuli i boczku, często podawana z kwaśną śmietaną. Desery Wielkanocne: Mazurek wielkanocny : Tradycyjne ciasto wielkanocne w Polsce, z kruchego ciasta, marmolady, orzechów
Moja smaczna kuchnia
Knedle ze śliwkami 102ziemniaków 300-350 g mąki ziemniaczanej 100 g masła 1 łyżeczka cynamonu 6 łyżek bułki tartej 1 łyżka miodu Przygotowanie: Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości. Studzimy, mielimy i wyrabiamy z mąką ziemniaczaną. Z ciasta formujemy placki, na środek każdego kładziemy śliwkę w czekoladzie, którą otulamy
R'n'G Kitchen
Rolady schabowe nadziewane serem 94cordon bleu z kurczaka – chrupiący pieczony kurczak – kurczak pieczony – surówka z czerwonej kapusty – przepis na kotlet schabowy inaczej – kotlet schabowy – placek po węgiersku – kotlety ziemniaczane – przepis na ogórki kiszone – młoda kapusta – Zrazy wołowe – Surówka z włoskiej kapusty ROLADY SCHABOWE NADZIEWANE SEREM PRZYGOTOWANIE: 30 minut ILOŚĆ PORCJI
nietylkopasta.pl
Sznycle indyka w cieście z serem 104cordon bleu z kurczaka – chrupiący pieczony kurczak – kurczak pieczony – surówka z czerwonej kapusty – przepis na kotlet schabowy inaczej – kotlet schabowy – placek po węgiersku – kotlety ziemniaczane – przepis na ogórki kiszone – młoda kapusta SZNYCLE Z INDYKA W CIEŚCIE Z SEREM PRZYGOTOWANIE: 30 minut ILOŚĆ PORCJI: 2 SKŁADNIKI: – 4-5 plastrów
nietylkopasta.pl
Roladki z kurczaka z suszonymi pomidorami 97cordon bleu z kurczaka – chrupiący pieczony kurczak – kurczak pieczony – surówka z czerwonej kapusty – przepis na kotlet schabowy inaczej – kotlet schabowy – placek po węgiersku – kotlety ziemniaczane – przepis na ogórki kiszone – młoda kapusta ROLADKI Z KURCZAKA Z SUSZONYMI POMIDORAMI PRZYGOTOWANIE: 30 minut ILOŚĆ PORCJI: 2 SKŁADNIKI: – 2 piersi z kurczaka
nietylkopasta.pl
Przepis na Fuczki, czyli placki z kiszonej kapusty 127zrobić placki z kiszonej kapusty? Od jakiegoś czasu, szukając różnych tagów widziałem placki z kiszoną kapustą, zastanawiałem się nawet jak mogą smakować... i oto Agnieszka zrobiła takie placuszki z kapusty kiszonej. To co mogę stwierdzić, to po 1 - Są rewelacyjne i po 2 - nie rozpadają się, czyli można je zapakować zabrać na wyjazd, do pracy(...)dokładamy do ciasta. Doprawiamy solą, pieprzem i dokładnie wszystko mieszamy. Patelnię z tłuszczem rozgrzewamy. Na rozgrzany tłuszcz kładziemy łyżkę ciasta - tworząc placek. Placki smażymy (podobnie jak ziemniaczane) z dwóch stron na rumiany kolor. Gotowe fuczki podajemy z gęstą kwaśną śmietaną lub sosem czosnkowym. Smacznego :) Zapraszamy na nasz kanał na YouTube
Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Kotlety mielone w sosie musztardowym 117cukinii – sałatka grecka – chrupiący pieczony kurczak – kurczak pieczony – surówka z czerwonej kapusty – przepis na kotlet schabowy inaczej – kotlet schabowy – placek po węgiersku – kotlety ziemniaczane – przepis na ogórki kiszone – młoda kapusta KOTLETY MIELONE W SOSIE MUSZTARDOWYM PRZYGOTOWANIE: 30 minut ILOŚĆ KOTLETÓW: około 10 sztuk SKŁADNIKI KOTLETY: – 500 g mięsa
nietylkopasta.pl
Kotlety mielone w sosie z suszonymi pomidorami 139kurczaka – falafel – cordon bleu z kurczaka – kotlety z cukinii – sałatka grecka – chrupiący pieczony kurczak – kurczak pieczony – surówka z czerwonej kapusty – przepis na kotlet schabowy inaczej – kotlet schabowy – placek po węgiersku – kotlety ziemniaczane – przepis na ogórki kiszone – młoda kapusta KOTLETY MIELONE W SOSIE Z SUSZONYMI POMIDORAMI PRZYGOTOWANIE: 30 minut ILOŚĆ KOTLETÓW: około 10 sztuk SKŁADNIKI KOTLETY: – 500 g mięsa
nietylkopasta.pl
Pieczone bataty z pomidorami, wędliną i mozzarellą 124zieleniny, np. z rukolą. Smacznego! WARTOŚCI ODŻYWCZE DLA 1 PORCJI: 535kcal Białko: 24,6g Węglowodany: 61,8g Tłuszcz: 22,9g Błonnik pokarmowy: 10,5g Spróbuj także: chrupiące placki z batatów, zapiekanka ziemniaczana z patelni. Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności Artykuł Pieczone
Natka Pietruszki
Roladki z indyka z mozzarellą i suszonymi pomidorami 155cukinii – kotlety mielone – chrupiący pieczony kurczak – kurczak pieczony – surówka z czerwonej kapusty – przepis na kotlet schabowy inaczej – kotlet schabowy – placek po węgiersku – kotlety ziemniaczane – przepis na ogórki kiszone – młoda kapusta ROLADKI Z INDYKA Z MOZZARELLĄ I SUSZONYMI POMIDRAMI PRZYGOTOWANIE: 30 minut ILOŚĆ PORCJI: 2 SKŁADNIKI
nietylkopasta.pl
Kotlety mielone 135dyniowe gnocchi – kotlety z cukinii – sałatka grecka – chrupiący pieczony kurczak – kurczak pieczony – przepis na kotlet schabowy inaczej – kotlet schabowy – placek po węgiersku – kotlety ziemniaczane – przepis na ogórki kiszone – młoda kapusta KOTLETY MIELONE PRZYGOTOWANIE: 30 minut ILOŚĆ KOTLETÓW: ok 10 sztuk SKŁADNIKI: – 500 g mięsa mielonego z łopatki
nietylkopasta.pl
Kotlety mielone z kurczaka 258Polecam Wam garść moich ulubionych przepisów: – przepis na gnoccchi – dyniowe gnocchi – sałatka grecka – przepis na kotlet schabowy inaczej – kotlet schabowy – placek po węgiersku – kotlety ziemniaczane KOTLETy mielone z kurczaka PRZYGOTOWANIE: 30 minut ILOŚĆ KOTLETÓW: ok 10 sztuk SKŁADNIKI: – 500 g mięsa mielonego z kurczaka (najlepiej z podudzi) – 1 jajko
nietylkopasta.pl
Knedle z kaszy jaglanej z truskawkami (vegan & gluten-free) 197Następnie do kaszy dodajemy mleko i miksujemy na jednolitą masę, dodajemy skórkę z pomarańczy, cukier oraz mąkę ziemniaczaną. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Dłonie oprószamy mąką ziemniaczaną, w dłoniach rozkładamy placek z kaszy, na środku układamy truskawkę i dokładnie zlepiamy, aby podczas gotowania knedle się nie pootwierały. Knedle układamy na oprószonym mąką blacie. W garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy
kulinarne odsłony pati
,,Pawi ogon pod bezą” 191przez około 10-15 min w temperaturze 180-190ºC. Beza: W tym czasie białka ubijamy z cukrem solą na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy mąkę ziemniaczaną i ocet. Kiedy placek wystygnie na jednym z nich nakładamy pianę i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w 160 st. C około 10 minut a następnie suszymy w 140 st. C jeszcze
Podróż w kulinaria
GULASZ Z MIĘSA I BAKŁAŻANA Z ZALEWY 191Dodaję do mięsa. Wlewam przecier pomidorowy i 100 ml wody. Duszę, aż gulasz będzie gęsty. Podaję na ciepło z dodatkiem świeżej natki pietruszki. Podaję również z plackami, makaronem czy kotletami ziemniaczanymi
Gotowanie Patki
placki z rzepą i czarną rzodkwią 187Kiedyś myślałem, że placki mogą być tylko ziemniaczane i już :) albo z mąki... Teraz wiem, że można je zrobić prawie z wszystkiego co rośnie w ogródku :) Do miski ucieramy rzepę, rzodkiew i ziemniaka :) Po utarciu blendujemy i odsączamy... Dodajemy jajka, mąkę, sól i przyprawy... Mieszamy wszystko razem... Nakładamy łyżką na rozgrzany tłuszcz i rozpłaszczamy na patelni. Smażymy
chleba naszego
Kluchy nadziewane mięsem rosołowym z cyklu oszczędne jedzonko.. 228rozgrzanym oleju, dodaj mięso, pieprz czarny i ziołowy, przesmaż kilka minut i odstaw do ostudzenia. Przeciśnięte przez praskę gotowane ziemniaki połącz z surowymi, mąką ziemniaczaną i krochmalem. Formuj placki, nałóż farsz do środka , zlep je i formuj kluski okrągłe lub owalne. Gotuj kluski w lekko osolonej wodzie. Podajemy
Gotuj Sam!
Placek z rabarbarem 261byłam mała, biegałam z łodygą rabarbaru w jednej ręce i kubeczkiem cukru w drugiej Składniki 1,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklani mąki ziemniaczanej 4 … Czytaj dalej Placek z rabarbarem
czarrna od kuchni
Domowe kartacze 228przez praskę lub skręcić przez maszynkę. Wszystko razem wymieszać wraz z dodatkiem soli i jajka na gładkie ciasto.(ciasto musi mieć zwartą konsystencję) Z powstałej masy ziemniaczanej zrobić w dłoniach placki, nałożyć farsz i zawinąć tworząc podłużne w kształcie wrzeciona kluski. W garnku zagotować wodę, posolić i wkładać kluski do wrzątku. Gotować około 15 minut
O kuchni z uczuciem
Maminkowe zapiekanki z jajkami i sosem musztardowym 254mąkę, dodajemy jedno jajko i zeszklona cebulę, przyprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim. Dokładnie mieszamy. Ceramiczne foremki natłuszczamy i posypujemy bułką tartą. Nabieramy porcje masy ziemniaczanej, w dłoniach formujemy placki i wykładamy nimi foremki. Warto zostawić trochę masy na uzupełnienie góry. Do tak przygotowanych foremek na dno wsypujemy trochę szczypiorku i wbijamy jajka. Ale jaja ! Trafiliśmy
Maminek kulinarny