żółtko 3 łyżki (60g) śmietany 18% 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia masa serowa 450g twarogu półtłustego trzykrotnie zmielonego 90g masła 70g cukru pudru 50ml mleka 2 żółtka 15g mąki ziemniaczanej olejek migdałowy polewa śmietankowa 150ml śmietanki 30% 50g białej czekolady garść orzechów laskowych do dekoracji Wykonanie: - składniki na ciasto kruche powinny być zimne, na masę serową - w temperaturze pokojowej(...)lodówki, rozwałkować, w razie potrzeby lekko podsypując mąką - placek przełożyć do tortownicy, wyrównać, nakłuć widelcem, wstawić do piekarnika, piec około 20 minut - po upieczeniu delikatnie wyjąć z tortownicy (ciasto jest dość kruche) - w taki sam sposób upiec pozostałe dwie części ciasta - upieczone placki ostudzić MASA SEROWA - mąkę ziemniaczaną wymieszać dokładnie z mlekiem i kilkoma kroplami olejku migdałowego
Smakołyki BerenikiDzisiaj postanowiłam poeksperymentować. Kupiłam niedawno amarantus i nie bardzo wiedziałam, co mogę z niego zrobić. W końcu wymyśliłam – placki. Wyszły naprawdę pyszne i myślę, że jestem w stanie dla tych placków zrezygnować ze swoich ulubionych ziemniaczanych;) Przyznaję, że to było moje pierwsze podejście do tego zboża, ale na pewno nie ostatnie. Mam już w planach przerobienie(...)amarantus ekspandowany, który świetnie nadaje się jako dodatek do deserów, jogurtu, mleka – do czego tylko zechcemy. Na rynku dostępna jest także mąka z amarantusa oraz ziarno. Składniki na 5 placków: Amarantus ekspandowany 6 łyżek 2 ząbki czosnku pół cebuli dymki 1 jajko garść szpinaku 40 g mozzarelli sól, pieprz Wykonanie: Czosnek, cebulę, szpinak i mozzarellę kroimy drobno, mieszamy w misce
Powiedz dietom nieMagda Przepis na te placki to wspaniały patent na wykorzystanie ugotowanych ziemniaków, które zostały nam z poprzedniego dnia. Czasem nawet gotuje więcej ziemniaków z myślą o tych pysznych plackach, nie tylko na słodki obiad, ale nawet na super podwieczorek dla mojego dziecka – mój syn mówi, że są mniam mniam Do tego jakiś pyszny owocowy dodatek(...)dokładnie ze sobą mieszamy, może być łyżką, do połączenia. Na dużej patelni rozpuszczamy masło – rozpuszczamy około łyżki na porcję. Delikatnie zwilżonymi rękami nabieram masę ziemniaczaną i formuje z niej placki mniej więcej wielkości dłoni, grube na jakiś centymetr. Układam na rozpuszczone masło i smażę – w chwili włożenia na patelnię zmniejszam ogień na średni, aby placki
Smaczna StronaPrzepis mojego taty, placki wyszły smaczne a zarazem są proste w wykonaniu. Składniki: Ziemniaki 1 kg Papryczka chili 1 szt. Natka pietruszki ½ pęczka Jajko 1 szt. Cebula czerwona ½ szt. Mąka ziemniaczana ½ szklanki Sól i pieprz do smaku Jogurt naturalny (typu greckiego) Cukier trzcinowy Smalec lub olej rzepakowy do smażenia Wykonanie: Ziemniaki, cebulę obrać i zetrzeć
Tradycyjna Kuchniatemp. 150 st. Wyjąć i przestudzić. Beza: Białka ubić na sztywno. Nie przerywając ubijania, dosypywać cukier a na końcu mąkę ziemniaczaną. Rozprowadzić masę z białek na obu plackach. Posypać posiekanymi orzechami. Piec ok. 15 minut w temperaturze 150 st. Masa budyniowa: Odlać 1/2 szklanki od przygotowanej ilości mleka i wymieszać z mąką pszenną, mąką ziemniaczaną oraz żółtkami(...)się mleka dolać mleko ze składnikami masy budyniowej. Wymieszać, gotować aż zgęstnieje. Odstawić do wystygnięcia. Zmiksować masło, stopniowo dodawać budyń,pod koniec miksowania dodać ekstrakt z wanilii. Upieczone placki przełożyć kremem. Ciasto odstawić na kilka godzin,a najlepiej kroić następnego dnia kiedy dobrze zmiękną jego warstwy
Kolorowa kuchnia ElkiMoją babkę upiekłam w formie placka. Dlaczego placek, a nie babka? Bo pieczony w większej tortownicy, przez to bardziej płaski. Taki więc placek jedliśmy jako przekąskę z kwaśną śmietaną i łososiem wędzonym. Jeśli ma to być babka, należy użyć znacznie mniejszej formy do pieczenia, wtedy babka będzie prawdziwą wysoką babką ziemniaczaną. Składniki: ? 1 kg ziemniaków
To co kochamformie placka. Dlaczego placek, a nie babka? Bo pieczony w większej tortownicy, przez to bardziej płaski. Taki więc placek jedliśmy jako przekąskę z kwaśną śmietaną i łososiem wędzonym. Jeśli ma to być babka, należy użyć znacznie mniejszej formy do pieczenia, wtedy babka będzie prawdziwą wysoką babką ziemniaczaną. Składniki
To co kochamnatkę pietruszki. Uformować małe krokieciki. ? Wymieszać ziemniaki z jajkiem, dodać sól i skrobię, która odstała się z soku z ziemniaków. ? Jest to dość płynna masa ziemniaczana, z której formujemy małe placki, w które wkładamy mięso mielone i obtaczając w mące nadajemy kształt kartacza. Jeśli potrzeba zagęścić mąką. ? Gotować 30 minut w osolonej wodzie od momentu wypłynięcia na wierzch
To co kochamwegańska pasta z pieczonej marchewki jest lekko pikantna, kremowa i aromatyczna. Oto kilka propozycji na podanie pasty z pieczonej marchewki. Grillowany Camembert Kotlety jajeczne Łódeczki ziemniaczane Pikantne udka z kurczaka Placki z kurczaka Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks Pasta z marchewki Składniki na pastę z pieczonej marchewki. 60 dkg marchewki 1 łyżka
MeCooksPrzepis Na Bezmięsne Mielone Kalafior Zapiekany W Sosie Serowym – Pyszny Sposób Na Kalafiora Zapiekane Naleśniki Ze Szpinakiem I Ricottą Kotlety Ruskie – Przepis Na Tani Obiad Krokiety Ziemniaczane Z Wędzonym Twarogiem Najprostsze Placki Z Cukinii Artykuł Kotlety z ryżu i warzyw – pyszny pomysł na bezmięsny obiad pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl
e-PrzepisyKulinarneDziś mam dla Was zupełnie prosty przepis na wegetariańskie placki z tofu. Ich przygotowanie zajmuje dosłownie 10 minut, a są bardzo smaczne. Ja przygotowałam je z miękkiego tofu, ale można użyć do ich przyrządzenia również twardego tofu, i podać z dowolonymi warzywami. Porcja dla 4 osób Składniki : ● 400 g tofu (miękkiego czyli jedwabistego, lub twardego(...)rodzaju tofu, którego używasz, do miękkiego tofu potrzeba jej będzie nieco więcej, dokładnie wymieszaj (lub zmiksuj) całość. Jeśli używasz twardego tofu, możesz uformować kulki zamiast placków. Podawaj np. z purée ziemniaczanym i innymi warzywami ugotowanymi na parze, lub z kaszą bulgur
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskasosem pomidorowym). W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Farsz zawijamy w plasterki szynki szwarcwaldzkiej – mniej więcej po 1-1,5 łyżeczki. Z masy ziemniaczanej formujemy w dłoniach płaski placek (przy wykonywaniu wariantu II należało dłonie zwilżać w zimnej wodzie). Na środek każdego kładziemy farsz owinięty szynką i zawijamy całość. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy
Smaki Na Talerzuziemniaki z jajkiem, dodać sól i skrobię, która odstała się z soku z ziemniaków. • Jest to dość płynna masa ziemniaczana, z której formujemy małe placki, w które wkładamy mięso mielone i obtaczając w mące nadajemy kształt kartacza. Jeśli potrzeba zagęścić mąką. • Gotować 30 minut w osolonej wodzie
To co kochampodsmażyłam drobno pokrojoną cebulkę z posiekanym czosnkiem. Wszystko wymieszałam i dobrze wyrobiłam. Najlepiej ręką. Wlałam jeszcze kilkanaście łyżek zimnej wody. Mięso będzie wtedy pulchne. Z ziemniaczanego ciasta uformowałam dość grube placki wielkości dłoni, do środka wkładałam mięso (ok. 5 - 6 dag na kartacza) dokładnie zlepiłam i formowałam podłużne, owalne kształty.Wyjdą nam wtedy cepeliny. Okrągłe
potrawyregionalnemiałam kwadrat o wymiarach ok. 30x30 cm). Rozpuszczamy masło i przygotowujemy pędzelek do smarowania Ciasto dzielimy na 8 części. Bierzemy pierwszą część i podsypując mąkę ziemniaczaną wałkujemy na jak najcieńszy placek, grubości kartki papieru. Wycinamy kwadrat wielkości formy i wkładamy do formy smarujemy masłem i tak robimy cztery razy. Skrawków nie wyrzucamy, je również możemy ułożyć jako
Jadło i czytadłobułeczki i ponownie pozostawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut. W tym czasie przygotować farsz: Jagody wymieszać z 3 łyżkami cukru i łyżką mąki ziemniaczanej. Z każdej kuli zrobić placek najlepiej dłonią i umieścić na nim kopiastą łyżkę farszu jagodowego. Całość zlepić dokładnie tak jak ciasto na pierogi, uformować lekko owalny kształt i układać złączeniem
Na słodko lub wytrawnie