Sezon dyniowy w pełni, ostatnio ciągle robię coś z dynią :) Czytaj więcej »
Ana Mari's worldSezon dyniowy w pełni, ostatnio ciągle robię coś z dynią :) Czytaj więcej »
Ana Mari's worldksiążka, i ciasto - tym razem owsiany placek ze śliwkami. Co prawda sezon na śliwki właśnie nieśmiało się zaczyna, możecie więc użyć świeżych, ja jednak sięgnęłam jeszcze po mrożone węgierki z zeszłego roku. Owsiany placek ze śliwkami - przepis na 15 porcji Do przygotowania placka będziesz potrzebować: 300g mąki owsianej, 50g mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Z notatnika dietetykadania , koniecznie wypróbujcie mój przepis na kluski śląskie z mięsem . Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); PRZEPIS NA KLUSKI ŚLĄSKIE Z MIĘSEM Składniki: 1,5 kg ziemniaków (ugotowanych) 300 g mąki ziemniaczanej 1 jajko 400 g mięsa wieprzowego (u mnie łopatka) 200 g kapusty kiszonej 2 duże cebule 3 łyżki oliwy 1/2 szklanki wody sól pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Obieramy(...)smaku. Drugą część cebulki zostawiamy na później. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jak zrobić kluski śląskie? Kiedy mamy gotowe ciasto ziemniaczane i farsz, przystępujemy do nadziewania naszych klusek mięsem. Nabieramy 2 łyżki masy ziemniaczanej, formujemy z niej kuleczkę i spłaszczamy na placek. Następnie na środek nakładamy łyżkę farszu mięsnego i ponownie formujemy kulkę. W ten sposób formujemy wszystkie kluseczki
Przepiski.plpatelni. Kuchnia regionalna – cebularze lubelskie Wiele regionów Polski może poszczycić się pysznymi i prostymi przepisami. Tak, jak na Podlasiu flagową potrawą jest babka ziemniaczana, tak na Lubelszczyźnie cebularze lubelskie. To drożdżowe placki, które są niejako wizytówką tegoż regionu. W 2007 roku zostały wpisane na specjalną listę produktów tradycyjnych, a 7 lat później receptury zaczęła chronić Unia Europejska. Przepis
Słodkie okruszkiChrupiące,placki z młodych ziemniaków i cukinii Pychota ! Dokładnie tak bym je określiła . Moje dzieciaki oszalały na ich punkcie , nawet młodszy syn z natury grymaśnik
Ogrodnik w podróżyrosołu przemleć z cebulą i doprawić solą i pieprzem. Ziemniaki obrać, opłukać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, przestudzić i zemleć. Dodać jajko, mąkę ziemniaczaną i wyrobić ciasto. Z ciasta formować okrągłe placki, na każdy placek nakładać łyżeczką farsz i zlepiać końce i formować kulki. Wrzucić do wrzącej, osolonej wody z dodatkiem oleju i gotować od wypłynięcia
Prosto i Smacznie z AnetąSkład mieszanki bezglutenowej do wyrobu ciasta: mąka ryżowa, skrobia ziemniaczana, skrobia kukurydziana, pektyna (substancja zagęszczająca), sól, cukier *** PLACEK DROŻDŻOWY *** składniki: 1 opakowanie koncentratu 2 jaja 20g świeżych drożdży 100 ml napoju sojowego 30g oleju lub roztopionego masła 2 płaskie łyżeczki cukru wanilinowego figi śliwki Przyrządzenie: Do ciepłego mleka dodać cukier i pokruszone drożdże
ClauditteMissCookingmyjemy i przecinamy tak by wyjąć pestkę i sprawdzić czy śliwka nie jest robaczywa. Nie rozdzielamy śliwki na dwie połówki. 3. Bierzemy mały kawałek ziemniaczanego ciasta i formujemy z niego plaski okrągły placek. 4. Na środek naszego plaska kładziemy wydrążoną śliwkę. W środek śliwki wsypujemy za pomocą łyżeczki cukier. * Kto lubi może dodać do cukru
Kulinarnie z Polką na Kresachczsie ciasto wyjmuję delikatnie zagniatam i dziele na porcje. Jagody płucze i odsączam na sitku. Przesypuje do miseczki, dodaje cukier i mąke ziemniaczana. Delikatnie mieszam. Porcje ciasta lekko rozpłaszczam, na placek układam łyzke nadzienia i zlepiam jak pierogi. A następnie w rękach formuje okrągłą lub podłużną bułeczkę. Gotowe bułeczki układam na brytfanke wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiam
Radość kipiąca uśmiechem.kawałki marchewki przesmażyć na maśle, wlać trochę wody i smażyć do jej odparowania. Dodać groszek ,jeżeli mrożony to wrzucić na moment do wrzątku. Z puree ziemniaczanego uformować dosyć grube,2-2,5 cm placki. W każdym zrobić duże wgłębienie i wypełnić je warzywami. Polać sosem i posypać startym serem. Ułożyć w wysmarowanym masłem naczyniu i zapiec w temp.200stop
Kulinarny karnet ChristopheraPlacki, każdemu kojarzą się z ziemniakami. Nie da się ukryć, że ziemniaczane są przepyszne, ale niezbyt dietetyczne. Co zrobić, żeby były bardziej fit. Spróbuj zamienić ziemniaki na szpinak! Oto moja szpinakowa propozycja. Czas przygotowania i ilość porcji 30 minut, około 10 placków. Produkty 150 g szpinaku, 2 jajka, 4 łyżki mąki owsianej, 4 łyżki mleka, 100 g twarogu(...)widelcem. Wymieszaj dokładnie z pozostałą masą. Rozgnieć czosnek i dodaj wraz z szpinak do miski. Wszystkie produkty dokładnie wymieszaj. Na patelni rozpuść masło i nałóż łyżką pierwszą część placuszków. Placki można podać z sosem na bazie jogurtu greckiego, z dodatkiem pomidorów i świeżej bazyli. Wiem co jem Szpinak to warzywo, po które warto sięgnąć ze względu na bogactwo zawartych
Fit&Fast Kitchenserowa: 2 jajka 1 szklanka cukru 20 dag margaryny Podane składniki zagotować. Dodać: 3 łyżki maki ziemniaczanej rozpuszczonej w 1/3 szklanki mleka 1 kg białego sera Wyrabiać na ciepło i ciepłą masą przekładać placki. Polać polewą. Ja ostatni placek lekko posmarowałam masą serową i posypałam orzechową kruszonką
Moje domowe kucharzenieprzyprawienia ziemniaków może również dodać odrobinę papryczki chili. Pieczone łódeczki ziemniaczane będą smakowały idealnie podane z sosem jogurtowym, majonezem lub ketchupem. Są również pysznym dodatkiem do dań mięsnych. Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks Łódeczki ziemniaczane Składniki na łódeczki ziemniaczane. 5 dużych ziemniaków 4-5 ząbków czosnku 1/4 łyżeczki mielonego kminku(...)czym dodać podgotowane ziemniaki i dokładnie natrzeć je przyprawami. Łódeczki ziemniaczane ułożyć w formie do pieczenia, którą następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na 20-25 minut. W trakcie pieczenia od czasu do czasu przemieszać piekące się ziemniaki. Łódeczki ziemniaczane Warto wiedzieć robiąc łódeczki ziemniaczane. Jeśli nie macie świeżego rozmarynu możecie użyć suszonego
MeCooksplacków przełożonych dwoma masami – jabłkową i serową, których smaki idealnie się uzupełniają. Jeśli lubicie takie połączenia smakowe, koniecznie go spróbujcie! Kruche placki do ciasta piekłam w tortownicy o średnicy 26 cm. Bezglutenowe ciasto serowo-jabłkowe – przepis krok po kroku Aby przygotować bezglutenowe ciasto serowo-jabłkowe, będziecie potrzebować: 20 dag mąki ryżowej 10 dag mąki kukurydzianej 10 dag skrobi ziemniaczanej(...)cukru trzcinowego 3 łyżeczki cukru waniliowego 5 żółtek 10 dag masła 100 ml śmietany 18% 4 dag skrobi ziemniaczanej 100 ml mleka skórki z połowy cytryny Bezglutenowe ciasto serowo-jabłkowe – wykonanie krok po kroku: Zaczynamy od upieczenia 3 kruchych placków. 1. Składniki na ciasto wysypujemy na blat i siekamy nożem, pamiętając, by margaryna lub masło były wcześniej schłodzone
Okiem Blondynki by McBlondiplacków przełożonych dwoma masami – jabłkową i serową, których smaki idealnie się uzupełniają. Jeśli lubicie takie połączenia smakowe, koniecznie go spróbujcie! Kruche placki do ciasta piekłam w tortownicy o średnicy 26 cm. Bezglutenowe ciasto serowo-jabłkowe – przepis krok po kroku Aby przygotować bezglutenowe ciasto serowo-jabłkowe, będziecie potrzebować: 20 dag mąki ryżowej 10 dag mąki kukurydzianej 10 dag skrobi ziemniaczanej(...)cukru trzcinowego 3 łyżeczki cukru waniliowego 5 żółtek 10 dag masła 100 ml śmietany 18% 4 dag skrobi ziemniaczanej 100 ml mleka skórki z połowy cytryny Bezglutenowe ciasto serowo-jabłkowe – wykonanie krok po kroku: Zaczynamy od upieczenia 3 kruchych placków. 1. Składniki na ciasto wysypujemy na blat i siekamy nożem, pamiętając, by margaryna lub masło były wcześniej schłodzone
Okiem Blondynki by McBlondiplacków przełożonych dwoma masami – jabłkową i serową, których smaki idealnie się uzupełniają. Jeśli lubicie takie połączenia smakowe, koniecznie go spróbujcie! Kruche placki do ciasta piekłam w tortownicy o średnicy 26 cm. Bezglutenowe ciasto serowo-jabłkowe – przepis krok po kroku Aby przygotować bezglutenowe ciasto serowo-jabłkowe, będziecie potrzebować: 20 dag mąki ryżowej 10 dag mąki kukurydzianej 10 dag skrobi ziemniaczanej(...)cukru trzcinowego 3 łyżeczki cukru waniliowego 5 żółtek 10 dag masła 100 ml śmietany 18% 4 dag skrobi ziemniaczanej 100 ml mleka skórki z połowy cytryny Bezglutenowe ciasto serowo-jabłkowe – wykonanie krok po kroku: Zaczynamy od upieczenia 3 kruchych placków. 1. Składniki na ciasto wysypujemy na blat i siekamy nożem, pamiętając, by margaryna lub masło były wcześniej schłodzone
Okiem Blondynki by McBlondipieczenia Krem: 1/2 litra mleka 1 cukier waniliowy 5 żółtek 20 dag cukru kryształu 1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 kostka masła Polewa: 1 kostka masła 1 szklanka cukru 2 łyżki kakao. 3 łyżki mleka Wykonanie : Placek I- Białka ubić na pianę, dodać cukier, żółtka, kakao i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. wyłożyć(...)pół szklanki mleka, a resztę mleka zagotować z cukrem waniliowym. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę ziemniaczaną i pozostawione mleko. Wszystko wlać na gotujące mleko i ugotować budyń. Utrzeć masło, dodając zimny budyń. Ułożyć pierwszą część biszkoptu,położyć połowę kremu, przykryć plackiem orzechowym, na to pozostałą część kremu i przykryć drugą częścią biszkoptu. Wierzch zalać polewą czekoladową Składniki polewy
Ciasteczkowy Potwórjedną to trzeba zrobić ją dwa razy. Białka ubijamy na sztywno dodając porcjami cukier puder, gdy piana z cukrem będzie sztywna dodajemy mąkę ziemniaczaną i bardzo delikatnie mieszamy łyżką. Wykładamy na posmarowany dżemem placek - każdy spód posypujemy po całości szklanką posiekanych orzechów włoskich. Spód pieczemy około 20 minut - aż będzie brązowy. Gdy upieczemy dwa takie same spody ostawiamy(...)wystygnięcia. W międzyczasie robimy masę budyniową. Do garnuszka wlewamy szklankę (250 ml) mleka, dodajemy cukier i cukier waniliowy - zagotowujemy. Pozostałą ilość mleka wlewam do miski - dodajemy żółtka, mąkę pszenną, ziemniaczaną - miksujemy. Gdy mleko zacznie się gotować dodajemy uprzednio przygotowaną masę i mieszamy energicznie, aż budyń zgęstnieje. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Gdy budyń wystygnie, do miski wkładamy miękkie masło
Piekę, bo lubięhistorii” moskoli. Głównymi ich składnikami są gotowane ziemniaki, mąka, sól oraz opcjonalnie jajko. Dawniej Górale stosowali jeszcze mąkę owsianą lub żytnią, lecz placki były twarde. Obecnie istnieją jeszcze tak zwane moskole spiskie, czyli czysto ziemniaczane lub czysto mączne – wówczas pieczone z dodatkiem sody oczyszczonej. A jak zrobić to fajne danie, które może być śniadaniem, kolacją lub po prostu(...)dodatkiem? Proszę bardzo (składniki na placki dla 2 osób): Składniki: 6-7 średnich ziemniaków (ok. ½ kg – wybrałam odmianę „do pieczenia’ i był to dobry pomysł) Mąka pszenna Sól – do smaku wg uznania Pieprz – do smaku wg uznania 1 łyżka przyprawy „Suszone pomidory z czosnkiem” (opcjonalnie) Nieduża łyżka masła Dodatki: Masełko solone, masełko czosnkowo-tymiankowe, sos jogurtowy, chips
Kate's Kitchendoskonale sprawdza się w upalny dzień z kawą lub mlekiem. Mamy tutaj posmak piaskowego ciasta, dzięki dodatkowi mąki ziemniaczanej. Można je polukrować, podać z cukrem pudrem lub kruszonką. U mnie w wersji z resztką kruszonki, pozostałej po pieczeniu jagodzianek. Robiąc placek jogurtowy z owocami trzeba pamiętać, aby wszystkie składniki miały pokojową temperaturę i aby nie przedobrzyć z owocami(...)osób posiada wszystkie składniki w domu i nie trzeba udawać się specjalnie na zakupy. Drukuj Jogurtowo-piaskowy placek z owocami Lekkie ciasto jogurtowe z dodatkiem owoców lata. Składniki 150 ml jogurtu naturalnego 1 szkl. cukru 4 szt. jajka 2/3 szkl. mąki ziemniaczanej 1i1/3 szkl. mąki pszennej 2/3 szkl. oleju 1 szczypta soli 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Mieszam w Garnkuszklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy z solą, pod koniec ubijania wsypujemy partiami cukier. Gdy piana będzie gładka i lśniąca dodajemy żółtka i miksujemy, następnie wsypujemy obie mąki i proszek i całość mieszamy delikatnie łyżką lub łopatką. Pieczemy w blaszce tej samej wielkości co placki miodowe przez(...)szklanka wody 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3–4 łyżki cukru 100g masła W ½ szklanki wody mieszamy mąkę ziemniaczaną. Pozostałą wodę, syrop ananasowy oraz masło i cukier zagotowujemy. Na wrzące wlewamy rozmieszaną mąkę ziemniaczaną i gotujemy do zgęstnienia. Dodajemy drobno pokrojone ananasy i jeszcze ciepłe wylewamy na miodowy placek. Przykrywamy biszkoptem. Bita śmietana 500 ml śmietany
Cynamonowe szczęście