placki ziemniaczane - 4709 przepisów (strona:163/314)

Snikers 154

rondelku, dodajemy orzechy, dokładnie mieszamy i studzimy. Wykładamy na nieupieczony 3 placek i pieczemy podobnie jak poprzednie placki. Masa budyniowa: 700 ml mleka 4 łyżki cukru 2 czubate łyżki mąki pszennej 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 100 g masła 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii  puszka masy kajmakowej Ok 600 ml mleka zagotowujemy z masłem i cukrem(...)pozostałym rozpuszczamy mąki. Mieszankę wlewamy na wrzące mleko i mieszając gotujemy do zgęstnienia. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Złożenie ciasta: Na pierwszy placek wykładamy masę budyniową, przykrywamy drugim plackiem, a na nim rozsmarowujemy masę kajmakową, którą przykrywamy blatem z orzechami. Odstawiamy na kilka godzin, a tak naprawdę ciasto to smakuje najlepiej jak postoi ze 2 dni, ale kto tyle

Cynamonowe szczęście
Placki z marchewki i batata 192

batata obieramy, myjemy i trzemy na drobnych oczkach tarki.  Wsypujemy mąkę kukurydzianą i ziemniaczaną.  Imbir trzemy na drobnych oczkach tarki i dodajemy do reszty składników. Wyciskamy trzy łyżki soku z pomarańczy. Wszystko mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Formujemy niewielkie placki i smażymy z obu stron aż się zarumienią

Weganka gotuje
Ciasto przekładane masą budyniową 172

migdałowymi .Upiec osobno 4 placki , 8 -10 minut w temperaturze 200 stopni.Jeden z upieczonych placków jeszcze ciepły pokroić nożem na 12 równych kawałków. Z 0,5 l mleka odlać niewielką ilość do szklanki. Resztę wstawić na gaz i zagotować z 0,5 szkl, cukru.Do szklanki z odlanym mlekiem ,dodać cukier wanilinowy i mąkę ziemniaczaną i to ugotować(...)mleku jak budyń.Na koniec dodać margarynę i mieszać do rozpuszczenia.Pozostawić do ostudzenia. Masą budyniową przełożyć upieczone placki.Na wierzchu ma być pokrojony wcześniej placek .Najlepsze na drugi dzień

Moje domowe kucharzenie
PLACKI Z CUKINII Z KOPERKIEM 357

Proste placki z cukinii z dodatkiem świeżego koperku oraz czosnku i cebuli. Bez dodatku mleka, śmietany czy jogurtu. Wychodzą chrupiące z zewnątrz i delikatne w środku. Dodatkowo mają cudowny, koperkowy aromat i posmak. Są po prostu pyszne! Najlepsze wychodzą w sezonie z młodej cukinii. Przygotowuje się je w kilka chwil i mogą pełnić rolę zarówno obiadu, jak i kolacji(...)myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Do miski wrzucamy starte cukinie, cebulę, czosnek i dodajemy jajka, sól, pieprz oraz mąkę pszenną i ziemniaczaną. Dokładnie wszystko mieszamy łyżką. Na patelni rozgrzewamy olej i wykładamy cienko masę cukiniową, formując placki. Smażymy z obu stron na złocisty kolor, na średnim ogniu. Po usmażeniu placki układamy na ręczniku papierowym by odsączyć

Kuchnia MagdaLeny
PLACKI Z CUKINII Z KOPERKIEM 357

Proste placki z cukinii z dodatkiem świeżego koperku oraz czosnku i cebuli. Bez dodatku mleka, śmietany czy jogurtu. Wychodzą chrupiące z zewnątrz i delikatne w środku. Dodatkowo mają cudowny, koperkowy aromat i posmak. Są po prostu pyszne! Najlepsze wychodzą w sezonie z młodej cukinii. Przygotowuje się je w kilka chwil i mogą pełnić rolę zarówno obiadu, jak i kolacji(...)myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Do miski wrzucamy starte cukinie, cebulę, czosnek i dodajemy jajka, sól, pieprz oraz mąkę pszenną i ziemniaczaną. Dokładnie wszystko mieszamy łyżką. Na patelni rozgrzewamy olej i wykładamy cienko masę cukiniową, formując placki. Smażymy z obu stron na złocisty kolor, na średnim ogniu. Po usmażeniu placki układamy na ręczniku papierowym by odsączyć

Kuchnia MagdaLeny
Kartacze: co warto wiedzieć na ich temat? 47

każdym przypadku podstawą staje się ciasto, które przyrządza się z kilograma surowych ziemniaków, ziemniaków ugotowanych (pół kilo) oraz ze szklanki mąki ziemniaczanej. Takie ciasto doprawia się solą, a następnie formuje się z niego większe placki. To na takim placku układa się farsz (mięsny, twarogowy lub warzywny). Następnie kartacza wystarczy zawinąć i gotować przez 15-20 minut w osolonej

Marcepanowa kuchnia
Kurczak piccata – szybki przepis 81

proste. Najpierw pokrój kurczaka na cieńsze plastry mięsa, a następnie jeszcze dodatkowo rozbij je młotkiem. Słowo „piccata” można przetłumaczyć jako rozbity na placek:) Potem panierujesz mięso w mące. Może to być mąką zwykła. My używamy ziemniaczanej, bo unikamy glutenu. Poza tym kurczak piccata w takiej panierce jest bardziej chrupiący i smakowity. W przypadku każdej mąki możesz dodać parmezan

Niedzielny kucharz
Jagodzianki, te najlepsze 105

śmietanę i zagniatamy na gładkie ciasto. Przykrywamy folią i odstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia jagody mieszamy z cukrem i mąką ziemniaczaną. Ciasto dzielimy na 9 równych części. Każdą z nich rozwałkowujemy na cieniutki placek o średnicy około 15 cm. Na środek każdego nakładamy 3 łyżki jagód. Jagody zakrywamy ciastem i dokładnie zlepiamy od spodu. Zawinięte jagodzianki

Mienta blog
KOPERKOWE PLACUSZKI Z CUKINII 135

dodajemy stratą na tarce cebulę, 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, 2 łyżki śmietany, jajka, posiekany koperek oraz mąkę pszenną i ziemniaczaną. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.  Placki smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odsączamy je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Z podanej

Ciastka - domowe słodkości
Chrupiące placki ziemniaczane 282

makę i startą na tarce ( małe oczka ) cebulę. 6. Doprawić łyżeczką soli. Dokładnie wymieszać. 7. Na patelni rozgrzać olej. 8. Z masy ziemniaczanej przygotowywać porcję wielkości orzecha włoskiego i rozprowadzić/rozgnieść ją na cienki placek. 9. Smażyć  ok 2-3 min, z każdej strony, do zrumienienia. 10. Wykładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. 11. Podawać

Atlas Smaków
Kluski z mięsem 181

dokładnie mieszamy. Ziemniaki ugniatamy w misce. Dzielimy na 4 części, odkładamy jedna z nich i w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Wszystkie ziemniaki i mąkę dokładnie wyrabiamy. Nabieramy porcje ciasta,  na dłoni formujemy placek, nakładamy farsz i sklejamy, formując kluski. Zagotowujemy wodę z solą lub rosół, wrzucamy kluski i gotujemy na malutkim ogniu ok. 10 minut

Maminek kulinarny
Placki cukiniowo - ziemniaczane. Bez glutenu, bez jajek. 81

Placki Składniki: 4 ziemniaki 1 mała cukinia 1 mała cebula 3 łyżki mąki ziemniaczanej sól pieprz majeranek olej do smażenia Ziemniaki i cebulę obrałam, cukinię umyłam. Wszystkie warzywa przetarłam w  maszynce. Dodałam mąkę, sól, pieprz i majeranek. Wszystko razem wymieszałam. Na rozgrzanej patelni, z dodatkiem oleju usmażyłam placuszki

nietadieta
Makownik drożdżowy 164

żółtka ucieramy z cukrem i olejkiem waniliowym dodajemy po łyżce maku i dalej ucieramy. Na końcu dodajemy olejek migdałowy cały, mąkę ziemniaczaną , mąkę zwykłą i bułkę tartą. Wsypujemy orzechy i rodzynki. Na każdy rozwałkowany placek dajemy po połowie maku, rozsmarowujemy nożem na całej powierzchni. Zwijamy. Owijamy w papier do pieczenia, pozostawiając troszkę luzu (ok.2 cm), żeby wyrastające ciasto

Kuchnia w czekoladzie
Błyskawiczne ciasto z porzeczkami 162

nadziane czarno-czerwonymi kropkami:) Idealne na popołudniową kawę na tarasie. Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 4 jajka 3,4 szklanki cukru (bądź więcej, jeśli chcecie bardziej słodszy placek) 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka oleju 1,5 szklanki czerwonych porzeczek 1,5 szklanki czarnych porzeczek 2 łyżki

na moim stole...
Pani Walewska zwana też Pychotką 230

czarnej porzeczki) krem do karpatki mleko Białka ubijamy na sztywno z solą, a następnie partiami wsypujemy cukier. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy. Schłodzone kruche ciasto dzielimy na pół i rozwałkowujemy 2 placki, które następnie przekładamy do formy 25x33 cm. Oba smarujemy dżemem, a na dżem wykładamy po połowie bezy i posypujemy bakaliami (można również ostrożnie

Cynamonowe szczęście