placki ziemniaczane - 4709 przepisów (strona:171/314)

Koleżanka zaproponowała ciasto… 910

łyżki cukru 1 puszka brzoskwiń w cukrze, 840 g 50 ml mleka 3 żółtka 2½ łyżki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej 50 g cukru 600 ml śmietany kremówki, 36% cukier puder do posypania Piekarnik nastawić na 200ºC. Rozwinąć placek na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuć widelcem. Jajko roztrzepać z łyżką mleka. Posmarować placek i wstawić blaszkę

codojedzenia
Rustykalna tarta z wiśniami 86

soli 115 g masła 5 łyżek lodowatej wody Nadzienie 700-800 g wiśni 100 g cukru 1 łyżka skrobi ziemniaczanej Pozostałe bułka tarta do posypania ciasta jajko z odrobiną mleka do posmarowania boków Kroki Do miski wsyp mąkę, dodaj cukier, sól, pokrojone w kostkę zimne masło oraz(...)lodówki na minimum 30 minut. Gdy ciasto się chłodzi, przygotuj nadzienie. Wydryluj wiśnie i przekrój na półówki. Posyp owoce skrobią ziemniaczaną, ale jeszcze nie mieszaj, by nie puściły soku. Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj je na okrągły placek o średnicy ok. 35 cm. Przełóż go na papier do pieczenia wyłożony na blaszce do pieczenia. Środek ciasta posyp

Na-talerzu.pl
Drożdżowe gofry z jagodami 164

odstaw na ok. 1 godzinę w ciepłe miejsce. W międzyczasie jagody umyj, osusz i wymieszaj w misce z mąką ziemniaczaną i sokiem z cytryny. Potem wyrośnięte ciasto podziel na 12 części. Z każdej z nich uformuj płaski placek, a na środku każdego placka nakładaj porcję jagód. Zlepiaj ciasto bardzo dokładnie i formuj z niego niewielkie, płaski okręgi

365 dni dookoła kuchni
Szarlotka z wiórkami kokosowymi 89

dusić razem do momentu, kiedy odparuje sok z jabłek. Następnie dodać cukier, cynamon, wiórki kokosowe i mąkę ziemniaczaną. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 s C. Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować 3/4 ciasta na cienki placek. Wyłożyć nim formę ( ja użyłam okrągłej, o średnicy 30 cm ) całą powierzchnię nakłuć widelcem. Wstawić do piekarnika na 15 minut

SprawdzonaKuchnia.pl
Fraszynki z podsmażonym mięsem z rosołu 115

Fraszynki z podsmażonym mięsem z rosołu Fraszynki to kuchnia Warmii i Mazur , czyli nasza polska dobroć narodowa Naprawdę pyszne danie i mimo że ja pochodzę z

Ogrodnik w podróży
Ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką 696

nagrzanego do 180 0 C i pieczemy przez 40min. (Piekarnik ustawiony na pieczenie góra-dół bez termo-obiegu). Smacznego Placek drożdżowy z jabłkami i kruszonką   Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Drożdżowe jagodzianki z kruszonką Sałatka ziemniaczana z awokado i boczkiem Meksykańskie Chili con carne – przepis Artykuł Ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką pochodzi z serwisu

Księga-Smaku
Ziemniaki – przepis na zdrowie i urodę 92

Jedzenie ziemniaków, to dla Polaków codzienność. Są dodatkiem do zup, podstawą drugich dań, służą do przyrządzania zapiekanek, frytek, placków czy sałatek. Polewane sosami i doprawiane masłem tracą swoje dietetyczne właściwości zdrowotne i tuczą. W kuchni preferującej ziemniaczane potrawy najlepiej sprawdzi się przyprawa do ziemniaków i frytek – podniesie walory smakowe przy jednoczesnej ochronie wartości dietetycznej dania. Przyprawiaj, na zdrowie

Trochę smaku
Ciasto cytrynowe 200

oraz masłem. Dodać sok z cytryny ( i skórkę, jeśli używacie ). Zestawić z ognia i mieszając wlać mleko z rozpuszczoną mąką ziemniaczaną. Mieszając rózgą kuchenną zagotować. Gorącą masę cytrynową od razu wyłożyć na dolny blat biszkoptu, wyrównać. Przykryć drugim plackiem i lekko docisnąć. Lukier cytrynowy: Składniki na lukier umieścić w miseczce i rozetrzeć grzbietem łyżki do otrzymania gładkiego lukru. Lukier

Opowieści z piekarnika
Tradycyjny tatar wołowy 136

masłem. SMACZNEGO! Polecę Ci kilka moich ulubionych przepisów: – śledzie w oleju – boeuf strogonow – pasta z awokado – frytki z batatów – placek po węgiersku – pierogi z kaszą gryczaną – zupa krem z pomidorów – marynata do karkówki – pizza z patelni – puree ziemniaczane – kolacja – moje ulubione przepisy Artykuł Tradycyjny tatar wołowy pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl - blog kulinaria, restauracje, podróże

nietylkopasta.pl
Placki ziemniaczano – cukiniowe z kurczakiem 125

Placki ziemniaczano – cukiniowe z kurczakiem Placki lubią wszyscy , chociaż znam kilka wyjątków Sama jako dziecko ich nie lubiłam , teraz nawet nie wiem czemu

Ogrodnik w podróży
Naleśniki 107

Komu komu, bo idę do domu?;) Dziś Zasmakuj Kuchni serwuje pyszne i cienkie naleśniki Generalnie naleśniki, placki, racuchy, pierogi, kluski i kopytka to jedne z moich ulubionych tematów w kuchni. Nasze polskie, mączne czy ziemniaczane dania górą! Wyniosłam tę miłość z domu, od Babci o której nieraz tu głośno Kocham jeść, gotować, próbować, cieszę się że w parze

Zasmakuj Kuchni
Pyszna Tarta z kremem waniliowym i czarną pożeczką. 180

mamy syropu klonowego to orzeszki posypujemy suche. Po upieczeniu można polać ciasto polewą czekoladową). Zapiec jak wyżej. Ostudzić placki. Krem patissiere: 300 ml. mleka 50g, cukru 30 g. masła śmietankowego 2 łyżki maki pszennej 10 g ziemniaczanej (łyżka bez czubka) 3 żołtka nasiona z 1 wanilii (jeśli nie mamy to zastępuję część cukru białego cukrem waniliowym) Wszystko miksuje

Kubki smaku
Placek z obierków i kompot z ziemniaków 202

kiedy konsumujemy je same w sobie. Z racji różnych ciekawych właściwości oraz niejednokrotnie sporej warstwy przyległej do nich masy ziemniaczanej nie jest to złe rozwiązanie. Swego czasu była moda na chipsy ze smażonych skórek, ja postanowiłem zrobić placek, który może być podstawą do innych dań. Ja go lekko podrasowałem groszkiem konserwowym. O napoju z wody po ziemniakach słyszałem

Kryzysowa Książka Kucharska
Placki ziemniaczane wersja 2 166

wersji do placków dodałam trochę zieleniny i przypraw dzięki którym placki nie są tak ciężkie. Dla mnie placki te smakują lepiej niż te w wersji pierwszej . Składniki: 1 kg ziemniaków 1 jajko 3 łyżki maki ziemniaczanej 3 łyżki maki pszennej pęczek koperku pęczek natki pietruszki 1 łyżeczka cząbru 1 łyżeczka majeranku ½ łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej sól pieprz

Mama Gotuje
Placki z cukinii 273

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Placki smakują rewelacyjnie - są takie delikatne i aromatyczne. Idealnie komponują się z dowolnym sosem lub surówką ze świeżych warzyw. Osobiści wolę je od klasycznych ziemniaczanych.  (około 15 sztuk) 1 cukinia 2 jajka 3-4 łyżki mąki pszennej (czubate) 1 cebula (mała) 1-2 ząbki czosnku suszona bazylia sól, pieprz Dodatkowo: olej do smażenia(...)posiekać. Białka ubić na sztywną pianę. W misce wymieszać cukinię, cebulę, czosnek, mąkę, żółtka i na końcu dodaną pianę z białek. Masę doprawić do smaku (bazylią, solą i pieprzem). Placki smażyć (na rumiano) na rozgrzanym oleju z obu stron. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu - na ręczniku kuchennym

Di gotuje
PLACUSZKI ZIEMNIACZANE Z KALAREPĄ I PIECZARKAMI 128

sukcesie placków z cukinii (uwielbia je moja rodzina), przyszedł czas na kolejną odsłonę w tym gatunku ;) Tym razem placuszki ziemniaczane, z dodatkiem kalarepy i pieczarek. Według mnie całkiem fajne połączenie smaków, które sprawdzi się w towarzystwie kwaśnej śmietany (tak lubię najbardziej) jak i ulubionej salsy lub nawet gulaszu. SKŁADNIKI: 4  średniej wielkości ziemniaki 1 szalotka 1 kalarepa

Kuchnia w opałach
Ziemniaczane ravioli 125

mąkę. Mieszamy na jednolitą masę. Co do ilości i typu mąki. Dodałam 180g mąki pszennej oraz ok. 20g mąki ziemniaczanej. Razem tyle ile "zabrało" ciasto i nie kleiło się do rąk. Ręce oprószamy mąką, formujemy małe okrągłe placki, po środku każdego placka kładziemy trochę farszu i sklejamy zaginając brzegi. Nie martwimy się, że trochę sosu się wyleje

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Rurki z kremem budyniowym 597

cukru wanilinowego lub 3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 250g masła lub margaryny 2 kieliszki spirytusu Ponadto: cukier puder do posypania po wierzchu Sposób przygotowania: 1. Składniki na ciasto posiekać i zagnieść. Rozwałkować na cienki placek. Radełkiem lub nożem kroić paski o szerokości ok 2cm i długości ok 15cm (w zależności od rozmiaru(...)strony rurki, tak by ciasto zachodziło na siebie. Piec w rozgrzanym do 200st C piekarniku na złoty kolor (max. 1/2 godz). Wystudzić. 2. 1/2 szklanki mleka rozmieszać z mąką ziemniaczaną, pozostałe mleko zagotować rozpuszczając w nim cukier kryształ oraz cukier wanilinowy. Do gotującego się wlewamy wolnym strumieniem mieszankę mleka z mąką. Mieszamy budyń, by nie było grudek aż zgęstnieje

Kuchnia w czekoladzie
Placki marchewkowe 139

tylko podniebienie i kubki smakowe, ale i oczy 😋😍 Składniki (na 6 placków): 3 duże marchewki 2 jajka łyżeczka soli dymka łyżka tartego, twardego sera dojrzewającego (np. rubinu, bursztynu, parmezanu itp.) łyżeczka suszonego lubczyku pół łyżeczki kozieradki łyżka mąki z ciecierzycy (może być dowolna, byle nie ziemniaczana czy z tapioki) olej do smażenia Marchewki obrać i zetrzeć na tarce(...)grubych oczkach. Marchew zasypać solą. Wymieszać i odstawić na ok. godzinę. Dymkę drobno pokroić, dodać do marchwi. Do warzyw dodać resztę składników i dokładnie wymieszać. Placki formować w rękach i smażyć na rozgrzanym oleju na palniku o niezbyt dużej mocy, by placki usmażyły się w środku. Usmażone placki wykładać na ręcznik papierowy. Podawać z ziemniakami i koperkiem

Weekendy w domu i ogrodzie
Ciasto z jagodami 58

mąki orkiszowej szczypta soli 4 łyżki ksylitolu/erytytolu/cukru 120 g zimnego masła 1 jajko + 1 żółtko 1 łyżeczka śmietany Nadzienie: ok. 400 g świeżych borówek/jagód 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 słoik dżemu jagodowego Wykonanie: Ciasto kruche:  Do miski wsypać mąkę, dodać sól, ksylitol oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło. Rozdrabniać składniki aż powstanie drobna kruszonka. Dodać jajko(...)włożyć do lodówki, drugą pokroić na plasterki i wyłożyć nimi spód formy, ugnieść palcami na równy placek. Podziurkować widelcem. Podpiec przez około 10 minut w 180 stopniach C. Nadzienie:  Borówki umyć i osuszyć, przełożyć do miski, dodać 2 łyżki mąki ziemniaczanej i wymieszać.  Podpieczony spód ciasta posmarować dżemem jagodowym, na to wysypać borówki.  Następnie zetrzeć

Healthy food explorer
Ciasto miodowe z masą serową 175

pierników. Masa serowa: 2 jajka 1 szklanka cukru 20 dag margaryny  3 łyżki maki ziemniaczanej rozpuszczonej w 1/3 szklanki mleka 1 kg białego sera WYKONANIE Wszystkie składniki na ciasto połączyć i wyrobić.Piec na blaszce wyłożonej pergaminem. powinno nam wystarczyć na 3 placki. Temperatura pieczenia 150 stopni-  termoobieg ok. 15 min. każdy placek. Placki

W kuchennym oknie Ewy
Rustykalna tarta z rabarbarem i marcepanem 154

szklanki mielonych migdałów 125 g masła 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany szczypta soli Nadzienie: około 350 g rabarbaru 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 100 g schłodzonej masy marcepanowej 1 łyżka migdałów w płatkach Przygotowanie: Ciasto: Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy mielone migdały, cukier puder, sól i masło, które siekamy na jak najmniejsze(...)wstawiamy do lodówki na około 45 minut. Po schłodzeniu rozwałkowujemy na papierze do pieczenia okrągły placek (o średnicy około 30 cm) i razem z papierem przekładamy na blaszkę. Nadzienie: Rabarbar obieramy, kroimy na kawałki i przekładamy do miski. Wsypujemy mąkę ziemniaczaną i cukier puder. Wszystko mieszamy, aż mąka oblepi rabarbar. Następnie dodajemy startą na tarce o dużych oczkach

Oryginalny smak

Proponowane wyszukiwania