placki ziemniaczane - 4709 przepisów (strona:174/314)

Pierogi z jagodami i malinami 93

spożywczą i odłożyć na około 30 minut, aby ciasto odpoczęło. W miseczce wymieszać jagody z malinami i mąką ziemniaczaną, odstawić. W dużym garnku zagotować wodę z odrobiną soli. Z ciasta odcinać mniejsze kawałki, następnie rozwałkować na średnio cienki placek, z którego należy wyciąć kółka, kółka można wyciąć przy pomocy szklanki lub foremki. Na każdy placuszek nałożyć nadzienie, złożyć

SprawdzonaKuchnia.pl
Bułeczki twarogowe z nadzieniem 107

elastyczne ciasto i odstawić na około 10 minut. Resztę twarogu (150g) rozetrzeć z białkiem i cukrem, dodać skrobię ziemniaczaną i wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić na 8 równych części. Palce oprószyć mąką, każdy kawałek ciasta spłaszczać, formując okrągły placek. Na jeden brzeg placka wyłożyć łyżkę nadzienia, przykryć drugim brzegiem. Gotowe bułeczki wyłożyć na blachę wyścieloną papierem

Smaki Armine
Ekspresowe Ziemniaczano Warzywne Placki 140

Super chrupiące placuszki ziemniaczane z dodatkiem warzyw i sera żółtego. Szybkie w przygotowaniu i co najważniejsze bardzo smaczne ;) Składniki na około 12-15 placków: około 5 średnich ziemniaków (odmiany Amerykan) 1 małe jajko 3 łyżki mąki pszennej z małą górką 1/2 marchewki 1/2 pietruszki kawałeczek selera 1/2 cebuli lub 2-3 sztuki cebuli szalotki 1 płaska łyżka natki pietruszki

Gotowanie...to proste !
Kolorowe kopytka 176

kurkumy do drugiego. Studzimy. Do każdego garnka wbijamy po 1 jajku, wsypujemy po równo mąkę pszenną i ziemniaczaną i zagniatamy dwa ciasta. Odstawiamy na ok. 15 minut, aby gluten zaczął pracować. Żółte i czerwone ciasto wałkujemy na placki i zwijamy jak roladę. Dociskamy, formujemy walec i kroimy na kluseczki ostrym nożem. Kopytka gotujemy w osolonym wrzątku mieszając

Kuchnia od dwojga
Pyzy ziemniaczane 147

Jednym z najbardziej lubianych przeze mnie warzyw są ziemniaki.  Można z nich zrobić pyszne placki   czy  sałatkę . Dodaję je nawet do sernika.   Jednak chyba najbardziej ziemniaki lubię wykorzystywać do klusek. Bardzo często przygotowuję kluski ziemniaczane tzw. żelazne . Tym razem potrzebowałam jednak dodatku do mięsnego obiadu. Zwykłe gotowane ziemniaki mi się znudziły więc

Pobite gary Barbary
Cukinia w cieście 176

cukinie w cieście doprawionym ziołami prowansalskimi, można wykorzystać też inne zioła albo nie dodawać ich wcale. Jak przygotować placki z dziurką z cukinii w cieście? Składniki: 1 duża cukinia 2 jajka 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie) 1 szklanka wody gazowanej sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka ziół prowansalskich (opcjonalnie) 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Just Nicole: La Veganista. Superfood. RECENZJA + KONKURS 190

już sama nazwa czwartego rozdziału, wywołuje wielki uśmiech na buzi. To podróż przez wszystkie pory roku. Moją uwagę zwróciły placki z kalarepy i marchewki z sałatką z rzodkiewek, pieczone bataty z orzechami makadamia i koprem włoskim oraz fasolowo-ziemniaczane burgery z pomidorową salsą. Na samą myśl dostaję ślinotoku Piąty rozdział poświęcony został zdrowym słodyczom. Zdrowym, bo każdą

Moja pasja smaku
Drożdżowe, zawijane muffiny z jabłkami i cynamonem 251

trzemy na dużych oczkach tarki. Skrapiamy sokiem z cytryny, odciskamy na sitku. Odcisniete jablka mieszamy z mąką ziemniaczaną.   Masło rozpuszczamy, dodajemy cynamon i cukier. Mieszamy. Wyrośniete ciasto krótko zagniatamy, składamy jak kopertę i wałkujemy na dość cienki placek o wymiarach około 30x40 cm. Powierzchnię placka smarujemy cynamonowym masłem ( uzyłam pędzelka), a następnie nakładamy odcisnięte jabłko. Wyrównujemy

Mia Cucina Sofieta
Ziemniaczane krokiety 365

dodać starty na tarce ser, podgrzewać do czasu, aż się rozpuści. Gotowy farsz pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Masę ziemniaczaną podzielić na około 12 części. Każdą z nich rozpłaszczyć na kształt koła na blacie obsypanym mąką. Na środek  każdego placka nałożyć porcję farszu. Krokiety zwinąć, obtoczyć w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Przełożyć na rozgrzany olej

Krakowskie smaki Ani
Jagodzianki 149

ciasto podwoi objętość ( u mnie niecała godzina) 3. Jagody/borówki opłukać i osuszyć. Cukier waniliowy, cukier i mąkę ziemniaczaną wymieszać i taką mieszanką obsypać jagody delikatnie je mieszając. 4. Kawałki wyrośniętego ciasta odrywać i delikatnie rozwałkować na grubszy placek. Wykrawać kółka, które po delikatnym spłaszczeniu powinny mieć wielkość dłoni. Na każde kółko nakładać czubatą łyżkę jagód. Skleić dobrze

UgotujmyTo.pl
Placki jabłkowo-bananowe, wegańskie i bez pszenicy! 164

Placki bananowo-jabłkowe to idealny dodatek do kawy, a do tego wegańskie i bez pszenicy :) Składniki: -120g mąki gryczanej -100g mąki jaglanej -60g mąki ryżowej -50g mąki ziemniaczane -2 łyżeczki proszku do pieczenia -1 łyżeczka cukru waniliowego -200g mleka roślinnego -200g musu bananowego (zblenderowane banany) -3 jabłka Wszystkie suche składniki wymieszać(...)misce. Mleko roślinne należy rozmieszać z musem bananowym. Mokre składniki połączyć z suchymi. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach i dodać do przygotowanej masy. Placki smażyć na rozgrzanym oleju ok.2 minut z każdej strony. Najlepiej smakuje z dżemem lub owocami

Receptura smaku
Co to jest teramisu? 109

jeśli jesteście bardzo ciekawi przepisu to możecie skorzystać z przepisu poniżej. Mini torcik teramisu 8 porcji Składniki: Biszkopt 4 jajka 180 g cukru 50 g pszennej mąki 50 g ziemniaczanej mąki szczypta soli Do nasączenia 1 łyżeczka herbaty matcha 100 ml wrzątku ½ łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżka miodu Krem mascarpone 2 jajka, białka i żółtka oddzielnie 250 g mascarpone(...)jest upieczony. Upieczony i wystudzony biszkopt rozkrój na dwa placki. Ugotuj curd. W małym rondelku umieść cukier. Przekrój owoce marakui na pół, wydrąż miąższ i dodaj do cukru. Gotuj krótko, do rozpuszczenia cukru. Przepuść mieszankę przez sito. Do ostygniętej marakui dodaj żółtka, jajka i sok cytrynowy wymieszany z ziemniaczaną mąką. Cały czas mieszając trzepaczką balonową doprowadź krem

codojedzenia
Babcina szarlotka - najlepsza 726

ziemniaczanej (opcjonalnie); Wykonanie: Jabłka umyć, obrać, przekroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne, każdą ćwiartkę pokroić na 3-4 kawałki. Pokrojone jabłka wrzucić do dużego rondla lub garnka, dolać 1/4 szklanki wody, dodać resztę składników (oprócz mąki ziemniaczanej). Jabłka poddusić mieszając od czasu do czasu (jabłka powinny być miękkie, ale nie powinny się rozpadać). Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną(...)około 1 minuty i odstawić do przestudzenia.Jeśli jabłka są zbyt kwaśne, można je teraz dosłodzić.   Na podpieczony spód wyłożyć przestudzone jabłka. Następnie na jabłka przełożyć drugi rozwałkowany placek (razem z papierem - papier ma być na wierzchu:)), lekko docisnąć do jabłek i delikatnie ściągnąć papier. Ciasto ponakłuwać widelcem. Ciasto piec około 30-35 minut w temperaturze 180 st.C

In my kitchen
Placuszki serowo-ziemniaczane. 175

Witajcie :) dzisiaj propozycja wykorzystania ziemniaków które zostały Wam z obiadu. Placuszki serowo-ziemniaczane pyszna propozycja na obiad, można je podać z dowolnym sosem lub po prostu z  ostrym ketchupem Parczew . Szybko się je przygotowuje i nie potrzeba dużo składników. Zapraszam do wypróbowania:)  Składniki : 250 g białego chudego sera 100 g ugotowanych zmielonych ziemniaków 1 duża cebula(...)maśle, dodać do ziemniaków. Następnie dodać: szczypiorek, przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz i sól do smaku, jajko i mąkę.Dobrze wymieszać masę. Nabierać łyżką porcje masy i formować placki, obtaczać w mące krupczatce. Na patelni rozgrzać kilka łyżek oleju tak aby lekko pokrywało dno, układać placki i smażyć po kilka minut z obydwu stron na złoty kolor. Podawać

Sama słodycz i szczypta chili
Cytrynka – puszyste ciasto 188

zagotować 2 całe jajka Sok wyciśnięty z 1 cytryny Dodać w trakcie gotowania: 1 łyżka maki ziemniaczanej           wymieszać 1/3 szklanki wody Śmietana: ½ l śmietany 30 % 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 op. śmietan – fixu Lukier: 3 łyżki masła 8 łyżeczek pudru cukru 4 łyżeczki mleka Sok z ½ cytryny Wykonanie: Biszkopt(...)minut w temp. 180 o C.  Po wystudzeniu kroimy biszkopt na dwa cienkie placki. Masa: zagotowujemy 1 szklankę wody ze szklanką cukru, otartą skórką cytryny ( wcześniej sparzoną i wyszorowaną ), sokiem i dwoma jajkami. Przez cały czas intensywnie mieszamy. Wymieszaną mąkę ziemniaczaną z wodą dodajemy do gotującego się syropu. Cały czas mieszamy. Ugotowany kisiel wylewamy na biszkopt. Śmietanę

Smaki Ewy

Proponowane wyszukiwania