placki ziemniaczane - 5050 przepisów (strona:182/337)

Smocze grzybobranie i grzybojedzenie 51

dania mączne z grzybami Makaron z sosem grzybowo-serowym Makaron z kurczakiem i podgrzybkami Makaron z grzybami Makaron z kurkami Kluski ziemniaczane nadziewane grzybami z serem Bułki na parze z sosem pieczarkowym Naleśniki z indykiem i pieczarkami Placki po węgiersku Pizza z grzybami leśnymi Pizza z grzybami leśnymi Gotowe kluski po rozkrojeniu Makaron z grzybami Gotowe naleśniki

Bardzo Gruby Smok
10 najpopularniejszych przepisów na blogu w 2017 roku 97

jest już ich ponad 380, a o to 10 najczęściej odwiedzanych: 10 pomysłów na szybkie Lunchbox’y Chleb pszenny: Gofry Pierożki ziemniaczane z pieczarkami Placuszki z kurczakiem, papryką i pieczarkami Placuszki z kurczakiem i serem żółtym Czeski placek królewski Wuzetka straciatella Ciasto kajmakowe Sernik Wenus A jakie jest Wasze top 10 najlepszych przepisów na blogu? Artykuł 10 najpopularniejszych

KuchniaWeDwoje.pl
Sernik w cieście kakaowym 108

części. Schłodzić w lodówce przez 30 minut. Jedną część ciasta zetrzeć na tarce, wyłożyć nim spód formy, ugnieść palcami na równy placek. Podziurkować widelcem. Masa serowa: 1 kg zmielonego twarogu sernikowego 200 g cukru 30 g mąki ziemniaczanej lub budyniu waniliowego bez cukru – sam proszek 1 łyżka cukru wanilinowego 200 ml śmietanki 30% 3 jajka 1 duża

dom-agi.pl
Proste ciasto z jabłkami i migdałami 120

Proste ciasto z jabłkami i migdałami – do kawy pasuje idealnie, zwłaszcza teraz, kiedy mamy wysyp jabłek. Jeśli nie lubicie cynamonu, to możecie śmiało zastąpić go

Kulinarne Przeboje
Proste ciasto z jabłkami i migdałami 269

Proste ciasto z jabłkami i migdałami – do kawy pasuje idealnie, zwłaszcza teraz, kiedy mamy wysyp jabłek. Jeśli nie lubicie cynamonu, to możecie śmiało zastąpić go

Kulinarne Przeboje
10 najpopularniejszych przepisów na blogu w 2017 roku 189

najczęściej odwiedzanych: 10 pomysłów na szybkie Lunchbox’y Chleb pszenny: Gofry Pierożki ziemniaczane z pieczarkami Placuszki z kurczakiem, papryką i pieczarkami Placuszki z kurczakiem i serem żółtym Czeski placek królewski Wuzetka straciatella Ciasto kajmakowe Sernik Wenus A jakie jest Wasze top 10 najlepszych przepisów na blogu? Artykuł 10 najpopularniejszych przepisów na blogu

KuchniaWeDwoje.pl
Buleczki z jablkami 190

sokiem lekko podgrzewamy przez 2 - 3 minuty. Przekładamy na sito, aby płyn ściekł.  Kiedy wystygną dodajemy cynamonu i mąki ziemniaczanej. Mąka zapobiegnie puszczaniu soku wewnątrz drożdżówek. Ciasto ponownie szybko wyrabiamy.  Wałkujemy na ok 2 cm placek i wycinamy szklanką koła. Wypełniamy farszem i sklejamy, Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia łączeniem do dołu. Zostawiamy

Kuchnia od dwojga
pyszne ciasto drożdżowe z powidłami kakaowymi... 142

minut misę nakryć talerzem, odstawić w ciepłe miejsce na ok. godzinę, ciasto mocno wyrosło powidła dać do miski, wsypać mąkę ziemniaczaną, kakao i wszystko wymieszać na podsypanej mąką desce wyrośnięte ciasto rozwałkować na 2 cm grubości placek, całość posmarować powidłami ciasto zawinąć i przełożyć na blachę z papierem do pieczenia, piekarnik nagrzany na 180 C, grzanie góra

W Mojej Kuchni Lubię
Placuszki z porzeczkami 177

słodko robiłam tylko placki z bananami . Teraz przyszedł czas na coś bardziej wyraźnego w smaku, na coś kwaśnego. Placki wyszły przepyszne, mięciutkie i delikatne. Składniki: 25 dag czerwonej porzeczki ½ szklanki mąki pszennej ½ szklanki mąki ziemniaczanej szklanka maślanki 2 jajka cukier łyżeczka proszku do pieczenia tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Obie mąki łączymy ze sobą. Dodajemy proszek

Pobite gary Barbary
Kotlety ziemniaczane 163

ciasto. Cebulę kroimy w kostkę. Szklimy na maśle. Dodajemy do twarogu. Wbijamy jajko. Solimy i pieprzymy do smaku. Z masy ziemniaczanej odrywamy kawałek ciasta. Formujemy koło (jak do pierogów). Nakładamy farsz. Przykrywamy kawałkiem ciasta. Zlepiamy brzegi. Placki obtaczamy w mące i smażymy z obydwu stron na głębokim tłuszczu. Podajemy z ulubionymi surówkami. Można też polać kwaśną śmietaną

Pobite gary Barbary
Drożdżówka z dżemikiem morelowym i serem 182

się wchłonie. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia. Przygotowujemy masę twarogową. Twaróg gnieciemy widelcem, dosypujemy cukier, dodajemy białko, mąkę ziemniaczaną i mieszamy. Przekładamy na stolnicę i dzielimy na dwie części. Każdą część rozwałkowujemy na podłużny placek. Na 1/3 placka rozsmarowujemy dżem, zakładamy ciasto, aby przykryło dżem. Następnie rozsmarowujemy masa twarogową, posypujemy cynamonem  i przykrywamy

Maminek kulinarny
Hiszpanska tortilla (omlet) 187

Dziś wyzwaniem wspólnego gotowania była hiszpanska tortilla (omlet). Pamietam, że jadłam takie danie będąc w Madrycie i było ono rewelacyjne. Ziemniaczany omlet podawany na zimno z wybornym hiszpanskim winem - pychotka. Postanowiłam zaryzykować i spróbować przygotować taki placek sama. Oczywiście nie smakowal jak ten w stolicy Hiszpanii, ale był smaczny;)  Danie nie jest zbyt skomplikowane i wymaga jedynie kilku

Codzienne Gotowanie
Targaniec 1119

tarce połowę kakaowego ciasta i układamy wiśnie. Z 7 białek i szklanki cukru ubijamy pianę i dodajemy 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Pianę wylewamy na wiśnie, posypujemy szklanką posiekanych orzechów i ścieramy na to połowę ciemnego ciasta. Placek pieczemy w 160 stopniach, około 45 minut

Lawendowe Niebo
Włoskie ciasteczka bananowe z rumem 194

zasmakowały ciastka, że nie można było się im oprzeć.  Naprawdę polecam. Przepis pochodzi z książki  „Ciasta i placki – kolekcja kuchni Włoskiej” Składniki na ok. 30 ciasteczek: 250 g mąki pszennej 30 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Szczypta soli 2 banany 100 g miękkiego masła lub margaryny 2 jajka 1 torebka cukru waniliowego

Na słodko lub wytrawnie
Kartacze 358

się zdarzyć, że ciasto ma za mało skrobi i rozkleja się podczas gotowania. Wtedy trzeba do ciasta dodać więcej mąki ziemniaczanej i spróbować ponownie. Ja to nazywam - pyza zwiadowca ;). Kiedy ciasto jest gotowe formujemy z niego placki zbliżone wielkością do dłoni, na środek wkładamy kawał mięsa i całość zlepiamy formując podłużną pyzę.  Wrzucamy na gotującą się, osoloną

Malinowe Pocałunki
Biszkopt z makiem 222

mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostygnięciu biszkopt przekrajamy na dwa placki. Składniki na masę makową: 30 dag maku  1 kostka masła 4 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej zapach migdałowy niecała szklanka cukru Mak gotujemy dwie godziny, następnie dwukrotnie przekręcamy przez maszynkę. Dodajemy kostkę masła, jajka, mąkę ziemniaczaną

Salonik smaków
Knedle nadziane całymi owocami 85

wtedy przygotowuje je z mrożonymi truskawkami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Ziemniaczane kluski z całymi owocami w środku 5 od 2 osób Autor: Paweł Clad Danie: Deser Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość 12 sztuk Przygotowanie 20 min. Gotowanie 10 min. Kalorie 110 kcal Knedle nadziewane całymi owocami. Ziemniaczane kluseczki ze śliwkami, morelami lub truskawkami, polane rozpuszczonym masłem z cukrem(...)zarób przez kolejną chwilę, jeśli ciasto bardzo klei się – podsyp mąką. Ciasto ziemniaczane podziel na 10 – 12 części, w zależności od wielkości owoców jakich używasz do nadziania knedli. Śliwkom i morelom wydrąż pestki, truskawkom usuń szypułki. Kawałki ciasta rozpłaszcz na dłoni formując cienki placek. Na środek połóż wybrany owoc, obsyp go łyżeczką cukru waniliowego. Zawiń otulając

ProstePesto.pl
Napoleonka 120

łyżki śmietany Wszystkie składniki łączymy ze sobą i zagniatamy ciasto.Dzielimy na 2 części i pieczemy kolejno 2 placki w 170⁰C ok.20-25 minut na złoty kolor. Masa : 1 szklanka cukru 3 jajka 2 cukry waniliowe ¾ szklanki mąki pszennej ½ szklanki mąki ziemniaczanej 1 litr mleka Cukry i jajka należy połączyć ze sobą i dobrze roztrzepać.Następnie dodajemy obie mąki(...)gotującego się mleka wlewamy powoli jajka z mąką,cały czas mieszając,aby nie porobiły się grudki.Gotujemy do momentu aż masa będzie miała konsystencję budyniu.Gorący budyń wylewamy na jeden placek i przykrywamy drugim.Posypujemy cukrem pudrem i studzimy kilka godzin,najlepiej całą noc. Smacznego

Przepisy mojej mamy
Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami 278

jako sztandarowe danie każdego ogniska- pieczone w popiele, kochane przez wszystkich frytki, placki, a nawet baby i kluski. To wszystko nie smakowałoby tak wspaniale gdyby nie ziemniaki. A z nich pyszna zapiekanka ziemniaczana Dzisiaj na kuroniowym stole zawitała zapiekanka ziemniaczana. Niezwykle prosta i smaczna potrawa

kuron.com.pl
Placki z brokuła 73

zielonym kolorze i charakterystycznym kształcie różyczek. Więcej o polskich warzywach przeczytasz na stronie Moc Polskich Warzyw  www.mocpolskichwarzyw.pl PLACKI Z BROKUŁA Przygotowanie : 25 minut Ilość porcji:  3-4 Składniki: – 1 duży brokuł – 2 jajka – 3 łyżki mąki ziemniaczanej – 2 łyżki mąki pszennej – 1 ząbek czosnku – sól, pieprz – olej roślinny lub olej kokosowy do smażenia(...)soli oraz pieprzu. Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw na 10 minut. Na patelni rozgrzej olej. Nabieraj łyżką porcję ciasta i formuj na patelni okrągłe lub owalne placuszki średniej wielkości. Placki smaż około 2 minuty z każdej strony, aż placki się zrumienią, a brokuł przestanie być surowy. Gotowe placuszki podawaj z domowym sosem czosnkowym na bazie jogurtu greckiego

nietylkopasta.pl
Placuszki z cukini z szynką 141

spróbowania :) Dzisiaj taka szarówka, zimno, leje deszcz... takie placki na pewno poprawiły by Wam dzisiaj humor ! Składniki: (na około 3 osoby) 3 szt cukinii 8-10 dag szynki (szynka dowolna i moze być jej nawet więcej jak kto woli) 2 jajka zielona pietruszka 1-2 marchewki 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki mąki pszennej (u mnie pełnoziarnista(...)Jeśli okaże się że konsystencja naszej mieszanki jest za rzadka, polecam dosypać jeszcze trochę mąki ziemniaczanej oraz pszennej w proporcji 1:1. Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy nasze pyszne placuszki z obu stron na rumiano. Polecam także wtedy po jednej usmażonej partii placków, spróbować czy nie są za mało doprawione. Wtedy też mozna manewrować mąką, bo widać czy placuszki

Justa próbuje gotować
Kruche ciasto ze śliwkami i bezą 253

waniliowy 2 łyżki cukru 2 łyżki śmietany 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 3 szklanki mąki margaryna Beza: białka z 4 jaj 1 szklanka cukru 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej Wpierw do osobnych misek rozdzielamy białka od żółtek. Białka wstawiamy do lodówki, do żółtek zaś dodajemy wszystkie składniki potrzebne do zagniecenia ciasta. Margaryna może być schłodzona, jednak ciasto lepiej(...)minutach jedną z części ciasta wyklejamy spód placka (druga nadal chłodzi się). Następnie wykładamy na nie śliwki wg. uznania :) Ja lubię, gdy owoców jest dużo, dlatego śliwki układam bardzo gęsto obok siebie. Schłodzone białka ubijamy mikserem na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier i mąkę ziemniaczaną, wykładamy ją na śliwki i równomiernie rozprowadzamy. Ostatnim krokiem w przygotowaniu naszego wypieku

Taste Of My Day
Klasyczny placek z wiśniami 199

przy jedzeniu w każdym kęsie będzie kawałek wisienki- bo to ich kwaskowaty smak definiuje to banalnie proste ciasto. PROSTY PLACEK Z WIŚNIAMI (wg książki "Ciasta Domowe- najlepsze przepisy") 500g wiśni 1 szklanka mąki pszennej tortowej 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 jajka 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru migdałowego (lub kropla aromatu migdałowego(...)około 40 minut. Po upieczeniu studzimy po czym posypujemy cukrem pudrem. I letni klasyk gotowy. I można zajadać, obserwując burzę za oknem i serfując po internetach. Może z okazji placka i chwili spokoju namówię kogoś do zajrzenia na stronę organizacji, dzięki której moja wczorajsza poranna przygoda zakończyła się bardzo prawdopodobnym happy endem? Przygoda dotyczyła kociego nieszczęścia, które wlazło

les mirabelles
Miodownik złocisty - kuchnia podkarpacka 62

ciasta, które potrzebują czasu by nabrać właściwej wilgotności i konsystencji. Składają się one z kilku cieniutkich placków, które po upieczeniu są kruche i suche. Placki te przekłada się na gorąco lub na zimno masą, która z czasem łączy się z plackami zmieniając ich wilgotność. Jest to dużą zaletą w sytuacji, kiedy na jakąś uroczystość przygotowujemy wiele dań(...)miodownik złocisty z Żurawicy. Składa się on z 5 placków na sodzie i amoniaku z dodatkiem miodu. Soda wpływa na złocisty kolor ciasta, a miód na jego smak. Placki przekłada się zimnym kremem budyniowym, który ma dość delikatny i neutralny smak, dzięki czemu nie tłumi miodowego posmaku ciasta. Kiedy placki połączą się z masą, miodownik staje się miękki

Trzeci talerz