placki ziemniaczane - 5050 przepisów (strona:184/337)

Kluski śląskie 199

Ziemniaki przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Ziemniaki przełożyć do miski lub na stolnicę. Odłożyć ¼ ziemniaków, a puste miejsce uzupełnić mąką ziemniaczaną. Dodać jajko i zagnieść ciasto. Z ciasta zrobić kulki wielkości orzecha włoskiego, rozgnieść w ręce na placek i zrobić dziurkę w środku kluski. Kluski wrzucać do osolonej wrzącej wody i gotować około 1 minutę od momentu wypłynięcia

Mama Gotuje
Pani Walewska - Pychotka 261

czarnej porzeczki. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo i niewielkimi partiami cukier. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszać. Następnie wyłożyć połowę masy bezowej (fot.1) . Na masę bezową wysypać połowę płatków migdałowych (fot.2) . Placek piec w temperaturze 175ºC przez około 40 minut. Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta. Można obydwa placki piec

Świat Ciasta
Placek wiśniowy 93

Czas czytania: 2 min Placek wiśniowy, czy też cherry pie u nas raczej mało popularne ciasto i tak naprawdę nie wiem dlaczego. Ciasto jest wspaniałe bardzo smaczne i niezwykle aromatyczne, delikatne warstwy maślanego ciasta skrywają najprostsze nadzienie z wiśni. Nadzienie z wiśni to tylko wiśnie z cukrem zagęszczone mąką ziemniaczaną i naprawdę nie ma potrzeby dodawania tutaj czegokolwiek(...)wiśni drylowanych 150 g cukru można zamienić na ksylitol w mniejszej ilośći 2 łyżki mąki ziemniaczanej Dodatkowo 1 małe jajko 1 garść płatków migdałowych opcjonalnie Instructions Przygotowanie wiśni Z drylowanych wiśni odlać trochę soku, w którym rozmieszamy mąkę ziemniaczaną. Wiśnie przełożyć do garnka, dodać cukier, gotować przez 10 minut mieszając od czasu do czasu. Wymieszaną mąkę z sokiem

SprawdzonaKuchnia.pl
Ciasto ukrainka 61

podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na 6 części. Każdą rozwałkować na cienki placek, wyłożyć na blaszkę i po kolei piec w temperaturze 180 stopni przez około 8 minut. Krem 1 litr mleka 1 szklanka cukru cukier waniliowy 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 2 czubate łyżki mąki pszennej 1 kostka masła 2 jajka 3/4 litra mleka zagotować(...)cukrami. W pozostałym wymieszać mąkę z jajkami. Wlać do gotującego się mleka i gotować do zgęstnienia. Wystudzić i zmiksować z masłem na puszystą masę. Na każdy placek nakładać 8 łyżek kremu. Wierzch ciasta polać polewą. Autor przepisu: Kamila Artykuł Ciasto ukrainka pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
WIŚNIOWY POEMAT 180

doskonała kompozycja smakowa: kakaowy biszkopt, masa kajmakowa, wiśnie oraz kruchy placek, wszystko zwieńczone polewą czekoladową i wiórkami truskawkowymi     SKŁADNIKI Biszkopt: forma 24x38 cm 1 szkl. mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej ¾ szkl. cukru 6 jajek 2 łyżki oleju 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ciasto kruche: forma 24x38 cm 1,5 szkl. mąki(...)oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy żółtka, a następnie mąki i olej. Delikatnie mieszamy. Pieczemy ok. 25-30 min. w 180 stopniach. Po wystudzeniu przekrawamy na 2 placki. Nasączamy herbatą. Ciasto kruche: masło siekamy z mąką, dodajemy resztę składników, szybko zagniatamy ciasto, przekładamy na formę, pieczemy w piekarniku na złoty kolor w temperaturze 180 stopni. Wystudzone ciasto

słodki bratek
Jagodzianki – mięciutkie pychotki 100

cukru 7 g suszonych drożdży 2 jajka 100 g rozpuszczonego, niegorącego masła nadzienie: ok. 1,5 szklanki jagód (świeżych lub zmrożonych, zmrożonych nie rozmrażać) 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej ok. 2 łyżki cukru do posmarowania – roztrzepane widelcem jajko na lukier – pół szklanki cukru pudru i łyżka soku cytrynowego Do miksera wsypać suszone drożdże. Dodać cukier, jajka, mleko(...)stolnicę przykryć papierem do pieczenia, aby nie było konieczności obsypywania blatu mąką. Wyłożyć ciasto i rozgnieść dłonią na placek grubości ok. 1. cm. Dużym kieliszkiem do wina , szklanką lub foremką wycinać kółka. Jagody wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną. Na każde kółko nakładać możliwie dużo (ok. 2 łyżeczki) jagód i zaklejać je dokładnie w środku ciasta tworząc bułeczkę

Kocham Czekoladę
Jagodzianki – mięciutkie pychotki 195

cukru 7 g suszonych drożdży 2 jajka 100 g rozpuszczonego, niegorącego masła nadzienie: ok. 1,5 szklanki jagód (świeżych lub zmrożonych, zmrożonych nie rozmrażać) 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej ok. 2 łyżki cukru do posmarowania – roztrzepane widelcem jajko na lukier – pół szklanki cukru pudru i łyżka soku cytrynowego Do miksera wsypać suszone drożdże. Dodać cukier, jajka, mleko(...)stolnicę przykryć papierem do pieczenia, aby nie było konieczności obsypywania blatu mąką. Wyłożyć ciasto i rozgnieść dłonią na placek grubości ok. 1. cm. Dużym kieliszkiem do wina , szklanką lub foremką wycinać kółka. Jagody wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną. Na każde kółko nakładać możliwie dużo (ok. 2 łyżeczki) jagód i zaklejać je dokładnie w środku ciasta tworząc bułeczkę

Kocham Czekoladę
Placki pszenne z "kyselé zelí" 130

stoisk na rynku, zresztą jedynym gęściej zaludnionym miejscem w okolicy, był jeden sprzedający świąteczne placki pszeniczne, bardzo przypominające naleśniki :)Moją uwagę zwrócił ten z nadzieniem o nazwie "kyselé zelí". Jako turysta nie znający języka skojarzyło mi się to z deserem z mąki ziemniaczanej i byłem bardzo ciekawy jak to może smakować w naleśniku. Okazało się, że w lokalnym(...)jednak zupełnie co innego. :) A przy okazji kolejne odkryte dowody uznania: Artykuł w mmłódź. Składniki: - mąka - woda - kapusta kiszona Wykonanie: Mąkę rozrabiamy w wodzie tworząc lejące się ciasto. Smażymy placek, kładziemy do środka kiszoną kapustę, zawijamy i lekko podsmażamy

Kryzysowa Książka Kucharska
Pani Walewska (Pychotka) 1781

czasochłonne ;)). Ciasto składa się z dwóch placków przełożonych kremem budyniowo-maślanym. :) Diabeł tkwi jak zawsze w szczegółach a dokładniej jakie warstwy składają się na jeden placek. :) Otóż jeden placek składa się z ciasta kruchego, warstwy konfitury z czarnych porzeczek, bezy oraz posypki z posiekanych orzechów włoskich lub migdałów. Teraz gdy wszystko jest jasne można przystąpić do pieczenia. :) Przepis(...)orzechy włoskie lub płatki migdałów Krem budyniowy 0,5 l mleka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 torebka cukru waniliowego (16 g) 2 żółtka laska wanilii 200 g masła Przygotowanie Ciasto kruche. Musimy upiec dwa placki kruche, posmarowane konfiturą porzeczkową i bezą, obsypane z wierzchu orzechami/migdałami. Ja je piekłam oddzielnie, dlatego też musiałam podzielić

coolinarnastrefa.blogspot.com
Placki ziemniaczane 233

Składniki: 2 kg ziemniaków 1 cebula 2 jajka 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej około 1,5 łyżeczki soli  pieprz olej Sposób wykonania: Ziemniaki obieramy i ścieramy razem z cebulą na tarce na najmniejszych oczkach (żeby zaoszczędzić sobie czas można warzywa przepuścić przez sokowirówkę na następnie otrzymany sok z powrotem wymieszać z miąższem). Do masy dodajemy(...)mąkę oraz jaja. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na sporej ilości oleju na złoty kolor. Placki podajemy obsypane cukrem lub w wersji na słono, polane  gulaszem

Qchnia po prostu
Budyniowiec z brzoskwiniami i kruszonką 103

Mniejszą zawijamy w folie i chowamy do zamrażarki.  2. Większą część ciasta rozwałkowujemy na placek i wykładamy nim formę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy spód 20 minut w 180 stopniach.  3. Brzoskwinie kroimy drobno w kostkę i obtaczamy w mące ziemniaczanej. Budyń przygotowujemy na mleku, go gorącego wsypujemy galaretkę i mieszamy Jeszcze ciepły wylewamy na podpieczony

zdrowo i aktywnie
Budyniowiec z brzoskwiniami i kruszonką 149

Mniejszą zawijamy w folie i chowamy do zamrażarki.  2. Większą część ciasta rozwałkowujemy na placek i wykładamy nim formę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy spód 20 minut w 180 stopniach.  3. Brzoskwinie kroimy drobno w kostkę i obtaczamy w mące ziemniaczanej. Budyń przygotowujemy na mleku, go gorącego wsypujemy galaretkę i mieszamy Jeszcze ciepły wylewamy na podpieczony

Zdrowie i pysznie na talerzu
Pieczone placki ziemniaczano-twarogowe 279

Placki z sera twarogowego i gotowanych ziemniaków. Dzięki pieczeniu w piekarniku środek jest miękki, a skórka robi się lekko chrupiąca. Mogą stanowić dodatek do obiadu lub samodzielne danie. Można podawać np. z sosem grzybowym i ulubioną surówką. 600 g ziemniaków 250 g sera twarogowego półtłustego 1 średnia cebula 2 łyżeczki pieprzu szczypta soli 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej(...)pieprz. Wyrobić ciasto. Powinno odchodzić od ręki. W razie potrzeby dodać nieco więcej mąki ziemniaczanej. Z ciasta odrywać po kawałku i ręką formować kule. Lekko je rozpłaszczać i wykładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Z przepisu wychodzi 8 grubych placków. Placki posmarować po wierzchu olejem (najlepiej smarować przy pomocy pędzelka), Piec ok. 20-25 minut w temperaturze

Bullio
Placki z bobu+ film 116

Placki z bobu to danie w sam raz dla wielbicieli tego smacznego warzywa, jest to znakomita alternatywa dla dań mięsnych, pyszna propozycja idealna dla jaroszy. Placuszki z bobem są banalnie proste w przygotowaniu, mogą stanowić danie głowne lub być dodatkiem do obiadu.     składniki na 12-15 sztuk 500 g ugotowanego i obranego bobu 1 czerwona cebula(...)cebulę bardzo drobno siekamy i wrzucamy do masy z bobem i jajkami. Następnie wsypujemy mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz bułkę tartą i wrzucamy posiekany koperek, całość doprawiamy solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy łyżką. Na patelni z rozgrzanym olejem smażymy niewielkie placki z obu stron na rumiano. Usmażone placki zdejmujemy z patelni i odsączamy z nadmiaru tłuszczu

Smakowite Dania
Placki z bobu+ film 199

Placki z bobu to danie w sam raz dla wielbicieli tego smacznego warzywa, jest to znakomita alternatywa dla dań mięsnych, pyszna propozycja idealna dla jaroszy. Placuszki z bobem są banalnie proste w przygotowaniu, mogą stanowić danie głowne lub być dodatkiem do obiadu.     składniki na 12-15 sztuk 500 g ugotowanego i obranego bobu 1 czerwona cebula(...)cebulę bardzo drobno siekamy i wrzucamy do masy z bobem i jajkami. Następnie wsypujemy mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz bułkę tartą i wrzucamy posiekany koperek, całość doprawiamy solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy łyżką. Na patelni z rozgrzanym olejem smażymy niewielkie placki z obu stron na rumiano. Usmażone placki zdejmujemy z patelni i odsączamy z nadmiaru tłuszczu

Smakowite Dania