placki z gotowanych ziemniaków - 1090 przepisów (strona:48/73)

Tarta z dynią 166

Gdy nie macie "weny" na przygotowywanie rozbudowanego obiadu, czyli szukanie pomysłu na mięso, obieranie ziemniaków i dziabanie zieleniny, zróbcie tartę, do której możecie wykorzystać wszystko, na

Taste Of My Day
Zupa chrzanowa 190

Dla niektórych ta zupa może wydać się bardzo dziwna… ale to chyba tylko do momentu kiedy jej nie spróbują. Zupa chrzanowa jest bardzo aromatyczna i

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Placek po węgiersku 181

niej pełnymi garściami. Dzisiaj proponuję właśnie pyszny, sycący, domowy placek po węgiersku. Do przygotowania dania użyłem: 1 kg mięsa z udźca wołowego, 1 czerwonej papryki, 1 czerwonej papryczki chili, 3 ogórków kiszonych, 1 dużej cebuli, 3 ząbków czosnku, 1 cytryny, 1 puszki pomidorów, 0,5 kg ziemniaków, mąki ziemniaczanej, mąki pszennej, 2 jajek, soli, cukru, mielonego czarnego pieprzu(...)przez 10 minut. Po tym czasie sprawdziłem czy mięso jest już miękkie. Gdyby nadal było twarde należy dalej dusić sos pod przykryciem, po ewentualnym dodaniu większej ilości wody.  Ziemniaki obrałem ze skóry i opłukałem w zimnej wodzie. Połowę z nich starłem na tarce o drobnych oczkach, a pozostałą część na tarce o grubych oczkach i włożyłem do miski. Doprawiłem

Wyprawy kulinarne
Placki ziemniaczane podane z sosem pieczarkowym 789

kuchennego). Do ziemniaków wbić jajko, dodać mąkę oraz wsypać sól. Całość dokładnie ze sobą wymieszać. Na średniej wielkości patelni rozgrzać olej. Za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta (1 placek = 1,5 łyżki ciasta; placek ma być wielkości średnicy patelni ). Z czasem, ciasto na placki lekko ściemnieje, ale w ogóle tym się nie przejmujcie :) Placki smażyć(...)średnim ogniu z obu stron, aż do zarumienienia. Usmażone placki przełożyć na ręcznik kuchenny, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.  W międzyczasie przygotować sos śmietanowy: udka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę oraz przyprawić solą i pieprzem. Pieczarki umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę obrać i drobno posiekać. Do garnka lub na patelnię wylać odrobinę oleju. Przesmażyć cebulę. Następnie

Ugotować
Bliny z serkiem chrzanowym i śledziem 188

Bliny to tradycyjne danie kuchni rosyjskiej, ukraińskiej i białoruskiej. Bliny mają symboliczne znaczenie w tradycji rosyjskiej kultury. Są podawane zarówno matkom po porodzie, jak i na

Smakowity Blog Kulinarny
Pieczone ziemniaki 121

puree. Dość często robimy także z nich placki ziemniaczane, kluski śląskie czy kopytka. Po sobie samej widzę, iż znacznie rzadziej sięgamy po ziemniaki pieczone. Nie mówię tutaj już nawet o ziemniakach z ogniska tylko o ziemniakach pieczonych w piekarniku. A wielka szkoda, gdyż ziemniaki przygotowane w taki sposób smakują cudownie. Pieczone ziemniaki świetnie sprawdzą się jako dodatek do mięs(...)Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne do przygotowania pieczonych ziemniaków. 1 kg ziemniaków 1 łyżeczka soli plus dodatkowa sól do posypania ziemniaków 3 łyżki tłuszczu z kaczki 3 ząbki czosnku 3 gałązki świeżego rozmarynu Jak przygotować pieczone ziemniaki . Ziemniaki umyć, nie obierać po czym włożyć do wody, dodać łyżeczkę soli i zagotować. Gotować przez 20 minut od momentu zagotowania się wody

mecooks
Orkiszowe pierogi z ziemniakami i grzybami oraz "Niewinność" 207

mąkę stopniowo . Wykrawać kubkiem koliste placki. Ja - wzorem Mamy - najpierw zużywam ciasto do zrobienia wszystkich możliwych placków, a dopiero potem biorę się za lepienie pierogów . Placki można kłaść jeden na drugim na kilku stertach, by nie obsychały . Ścinki ciasta połączyć i wyrobić na gładkie ciasto, by je ponownie rozwałkować i wykroić placki. Przygotować miseczkę z przegotowaną wodą(...)pędzelkiem. Na środku każdego placka kłaść łyżką farsz, posmarować wodą brzegi placka, składać ciasto i zaklejać brzegi dowolną techniką. Pierogi gotować partiami w osolonym wrzątku. Od momentu wypłynięcia na wierzch ok. 2-3 minut. Wyjąć pierogi na durszlak i polać zimną przegotowaną lub przefiltrowaną wodą. Przełożyć na talerz, by ostygły, a potem na kolejny talerz, dbając

Weekendy w domu i ogrodzie
PLACUSZKI Z KALAFIORA I SELERA 231

Prościutki przepis na bardzo fajne placuszki - klopsiki z udziałem gotowanego kalafiora i gotowanego selera.  Robi się je bardzo szybko i nie są wymagane przy tym

Walijskie Pichcenie
Placek po węgiersku 138

cebula 2 jaja 1 łyżka mąki (bez górki) sól, pieprz do smaku szczypta majeranku szczypta papryki olej do smażenia Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce, cebulę również zetrzeć. Dodać jajka, mąkę, doprawić do smaku. Na patelni rozgrzać olej, łyżką nakładać placki na całą patelnię, smażyć z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu można osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym(...)talarki, czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać olej , mięso obsmażyć z obu stron, dodać cebulę, czosnek, marchew. Smażyć chwilę, dodać paprykę, pomidor, rozmaryn, zalać ok 500ml gorącej wody, zagotować, przykryć. Gotować na małym ogniu ok. 45 minut, od czasu do czasu mieszając (w razie konieczności podlać wodą). Gdy mięso będzie bardzo miękkie, doprawić do smaku solą i przyprawami. Mąkę uprażyć

Obiad gotowy
Krokiety ziemniaczane faszerowane żółtym serem w sosie z borowików 129

ziemniaczanych i  Krokietach z kapustą i boczkiem danie z gotowanych ziemniaków.Tym razem zapraszam na krokiety z żółtym serem i sosem ze świeżych borowików, wszak mamy na nie sezon. Zdecydowanie najbliższe mi smakowo połączenie, gdyż ser żółty i grzyby uwielbiam...polecam. Składniki na  krokiety : 700 g  ziemniaków 1 średnia  czerwona cebula 2jajka 1/2 łyżeczki majeranku(...)mąki sól do smaku    Sposób przygotowania: Ziemniaki obrać i ugotować poprzedniego dnia, przepuścić przez praskę, dodać jajka, mąkę, pokrojony szczypiorek i wszystkie przyprawy.Wymieszać na gładką masę. Cebulę obrać, pokroić w drobniutką kosteczkę i poddusić na złoto na łyżeczce oleju, dodać do całości. Dłoną zrobić z masy placek na środku ułożyć ser i uformować krokieta, panierować

Gosia gotuje
Chili con carne 166

Chili con carne to potrawa wywodząca się z kuchni meksykańskiej. Ostra zupa wpasuje się idealnie w zimowy klimat gdyż nie tylko rozgrzeje nasz organizm do czerwoności

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Paluchy drobiowo-ryżowe z serem 148

ugotowany ryż z poprzedniego dnia z obiadu, lecz nic nie szkodzi ugotować go specjalnie, nadziane ciągnącym się serem  to świetna propozycja na codzienny „inny” obiad podane z gotowanymi ziemniakami i bukietem ulubionych surówek tworzą danie „palce lizać „ Najlepsze na gorąco prosto z patelni gdy ser w środku się ciągnie. Na około 7 sztuk: 2 torebki ugotowanego ryżu na kleisto(...)smaku solą oraz świeżo mielonym pieprzem, dokładnie masę wyrobić lub wymieszać łyżką, tak jak na kotlety mielone. Podzielić masę na około 7 równych porcji , uformować w dłoniach niewielkie placki na środku każdego umieścić po plastrze zrolowanego sera żółtego, całość uformować w kształt palucha, obtoczyć w bułce tartej. Smażyć  na rozgrzanym oleju kilka minut z każdej strony na złocisto

Wanilia i Kardamon
Konfitowane Inguday Tibs pieczona sałatka buraczana i Kik Alicha 122

Jeszcze ostatnie wydanie, modnej w tym sezonie, kuchni etiopskiej. W zawsze modnym wydaniu - fusion. Przygotowana nieco inaczej (co również jest modne w tym roku) i wyjątkowo nie w towarzystwie placków injera. W następnym wpisie pokażę jeszcze inny sposób przygotowywania obiadu. Konfitowanie to powolny sposób przyrządzania potraw w tłuszczu. Problem z tłuszczem polega na tym, że na ogniu podgrzeje on się(...)Tibs: - małe pieczarki - cebula Sałatka buraczan(a/o-ziemniaczana) - buraki - marchewka - cebula - cytryna - ziemniaki (opcjonalnie) Kik Alicha - groch łuskany - kurkuma - kminek Wykonanie: Cebulę kroimy w półplatserki i razem z pieczarkami wkładamy do słoika. Zalewamy wszystko olejem i zamykamy słoik. Przygotowujemy garnek z wodą i wkładamy do niego słoik z pieczarkami. Gotujemy na bardzo małym ogniu. Buraki i resztę warzyw kroimy w kostkę

Kryzysowa Książka Kucharska
Tortilla ze szparagami 163

płatkach sól, pieprz przygotowanie: Piekarnik rozgrzać do 190 st. C.  , Przygotować szparagi.  Umyć szparagi, osuszyć, a ich zdrewniałe końce odłamać. Nie obieramy.   Zalać wrzątkiem, posolić, gotować 3 - 4 minuty. Odcedzić i natychmiast ostudzić w zimnej wodzie. Ostudzone odsączyć i  osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki - 2 - 3 cm.  W misce wymieszać jajka, śmietanę, starty ser, sól(...)wrzucić cebulę. M ieszając  smażyć na małym ogniu, parę minut aż cebula zmięknie ale nie zacznie brązowieć. Dodać drobno pokrojoną paprykę, podsmażać jeszcze moment. Dodać cieciorkę, szparagi, ziemniaki, przemieszać. Masę jajeczną wylać na warzywa na patelni. Przykryć,  smażyć  na małym ogniu. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 190 st. C.  Kiedy piekarnik się rozgrzeje, wstawić patelnię

Stare Gary
Zielone knedle z brokułami i szpinakiem w sosie orzechowym 279

zasadzie o sam smak, a o emocje, które odczuwamy, jedząc potrawy z dzieciństwa. A te często niestety do najlżejszych nie należą. Rozwiązaniem są modyfikacje – z pewnością znacie pieczone placki ziemniaczane, czy pyzy z mięsem drobiowym. Ja proponuję szaloną propozycję na knedle, w których przemycony jest szpinak, brokuły, szczypiorek. Do tego, żeby nie było nudno i tylko zielono, dodałam(...)aromatyczne, soczyste pomidorki ze świeżym oregano. Całość to fuzja smaków i konsystencji dla lubiących nieoczywiste połączenia w kuchni Wykonanie KNEDLI Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie. Ugotuj brokuły i odstaw do wystygnięcia. Umyj liście szpinaku, osusz i posiekaj. Przestudzone ziemniaki i brokuły zmiel , dodaj do masy jajko, posiekany szczypiorek, przeciśnięty przez praskę czosnek. dodaj 2 szczypty soli i czarnego pieprzu. Wymieszaj

Eat me! Fit me!