placki z gotowanych ziemniaków - 1090 przepisów (strona:42/73)

Zielone kopytka 168

gościć u nas częściej :)   Składniki : 1 kg ziemniaków 6 łyżek mąki ziemniaczanej 6 łyżek mąki pszennej (ilość mąki zależy od ziemniaków,im są bardziej suche tym mniej mąki ) 1 jajko sól, pieprz, sól ziołowa, bazylia opakowanie świeżego szpinaku (400 g ) olej albo łyżka masła 4 ząbki czosnku Sposób przygotowania: Ziemniaki gotujemy , odcedzamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Szpinak myjemy, drobno

Różne smaki w kuchni
"W krainie miodem płynącej..." - podsumowanie akcji 170

kaszy jaglanej, jabłek i suszonej żurawiny autorka: FirankaAnka  | blog: Słodkie Niebo 826. Imbirowe naleśniki z mozarellą, gruszką, żurawiną i miodem autorka: malinowyporanek  | blog: malinowyporanek 827.Waniliowo- cytrynowe placki z ziemniakiem z karmelizowaną mandarynką autorka: malinowyporanek  | blog: malinowyporanek #30 Chałka na miodzie i suchych drożdżach autorka: caca  | blog: Kuchnia w szuwarach Deser z kaszy jaglanej z sokiem(...)autorka: smaczne-zdrowe.blogspot.com  | blog: Smaczne-zdrowe.blogspot.com DOMOWA NUTELLA, BEZ LAKTOZY, BEZ GLUTENU, BEZ CUKRU - NAJLEPSZA autorka: smaczne-zdrowe.blogspot.com   | blog: Smaczne-zdrowe.blogspot.com Ciasteczka mocno czekoladowe z chilli autorka: Ugotujiprzetestuj | blog: Testowanie przez gotowanie! Orkiszowe crumble jabłkowo-śliwkowe (120 kcal) - słodkości w diecie autorka: klaudiaannacebula  | blog: Zaklęcie na szczęście Ciasteczka bakaliowe bez zbednych dodatków autor: Mikołaj Plich  | blog: Przepisy Mikołaja Owsiane

Weekendy w domu i ogrodzie
Ziemniaczane placki z tymiankiem i konfiturą z czerwonej cebuli. 188

wiele. Chrupiący placek ziemniaczany ze świeżym tymiankiem do tego słodka karmelizowana cebula z czerwonym winem, octem balsamicznym. A jakie są wasze ulubione połączenia tradycyjnych placków ziemniaczanych? SKŁADNIKI :   ziemniaki surowe 5-6 szt (większe) 2 jajka  2-3 łyżki mąki pszennej  sól do smaku  świeżo zmielony pieprz  gałka muszkatołowa  3-4 gałązki świeżego tymianku(...)SPOSÓB WYKONANIA : Cebulę obieramy, kroimy na cienkie plasterki. W garnku rozgrzewamy olej (oliwę), wrzucamy cebulę, doprawiamy solą. Chwilę przesmażamy, aby zmiękła. Dodajemy cukier, karmelizujemy. Wlewamy wino oraz ocet balsamiczny. Gotujemy tak długo, aż całość pięknie nam zmięknie i będzie miała "lepką" konsystencje. W razie potrzeby jeszcze doprawiamy. Ziemniaki obieramy, trzemy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy jajka, przyprawy, świeży tymianek

Basia w kuchni
SZYBKIE PLACUSZKI ZIEMNIACZANE 174

Pyszne , idealne i dla każdego-- SZYBKIE PLACKI ZIEMNIACZANE. Tym razem podałam z cukrem. Robi się je bardzo szybko , przepis jest łatwy , nie powinien sprawić trudności

Gotowanie Patki
placki z batata 138

Ten tydzień minął mi bardzo szybko z powodu krótkiej delegacji. Pierwsze zamoczenie nóg w morzu w tym roku już za mną :) Bardzo dziękuję Kasi za opiekę

Gotowanie z pasją
placki z batata 148

Ten tydzień minął mi bardzo szybko z powodu krótkiej delegacji. Pierwsze zamoczenie nóg w morzu w tym roku już za mną :) Bardzo dziękuję Kasi za opiekę

Gotowanie z pasją
Placki ziemniaczane na ostro 133

 Placki ziemniaczane to żaden wynalazek ,każdy je zna i każdy je robi i na inny sposób . Osobiście  nie przepadam za plackami ziemniaczanymi

Eli Gotowanie
Kilka pomysłów na... 168

każdym połączeniu, a gofry to już inna sprawa, bo mogłabym je jeść chyba codziennie w milionach wersji i wciąż bym jakieś inne wymyśliła, których jeszcze nie próbowałam :D  Cukiniowe placki z tuńczykiem i kukurydzą, podane z pomidorem i keczupem  Szybko, prosto, a jak smacznie, w sam raz na szybki letni obiad ;) (vege) Cukiniowe kofty/kotleciki z zielonej soczewicy(...)pieczonych i smażonych zarówno ;) Przepis: 1/4 szklanki zielonej soczewicy  kawałek cukinii startej na małych oczkach(100-150g) ugotowany ziemniak (ok.100g) 2-3 płaskie łyżki mąki kukurydzianej (ok.25-30g) sól, pieprz kminek rzymski, czosnek, papryka szczypta sody oczyszczonej Soczewicę gotujemy w szklance wody do miękkości, miksujemy z ziemniakiem (nie musi być bardzo dokładnie) Cukinię ścieramy na tarce i odciskamy

More food, love and dreams
Pierogi "ruskie" 181

łyżki oleju -łyżeczka soli Składniki na farsz: -1 kg ugotowanych ziemniaków -1/2 kg twarogu -cebula -2 ząbki czosnku -przyprawa warzywna -pieprz -olej do smażenia    Ziemniaki i twaróg mielimy w maszynce.    Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę, posypujemy delikatnie przyprawą warzywną   i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju.    Dodajemy do masy ziemniaczano - serowej(...)części i rozwałkowujemy na cienkie placki.    Wycinamy krążki o średnicy zależnej od pożądanej wielkości pierogów.     Nakładamy farsz i sklejamy pierogi.    Przygotowujemy cebulkę z tłuszczem do okraszenia pierogów.    Pierogi wrzucamy do wrzącej, osolonej wody z dodatkiem niewielkiej ilości oleju. Gdy wypłyną zmniejszamy ogień i gotujemy 3-5 minut.    Wyciągamy łyżką

Maminek kulinarny
Litewskie kartacze 230

pół kilograma ziemniaków i połowę z nich ugotowałem w osolonej wodzie do miękkości, zaś drugą połowę starłem na tarce o drobnych oczkach. Starte ziemniaki odcisnąłem dokładnie z nadmiaru wody przez czystą ściereczkę, a wyciśniętą z nich wodę pozostawiłem w talerzu. Ugotowane ziemniaki przecisnąłem przez praskę, kiedy były jeszcze ciepłe i połączyłem je ze startymi i odciśniętymi ziemniakami. Dodałem do nich(...)farszu z ciasta uformowałem placki o średnicy około dziesięciu centymetrów i grubości jednego centymetra. Na każdy placek dodałem dwie łyżki farszu mięsnego, układając do nieco podłużnie, a następnie okleiłem farsz ciastem w ten sposób, aby utworzyć lekko wydłużoną kluskę, szczelnie otulającą ciastem ziemniaczanym farsz. W dużym garnku zagotowałem osoloną wodę i do gotującej się wody włożyłem kartacze

Wyprawy kulinarne
Zapomniana brukiew, trzy razy tak! 135

przyrządzać na wiele sposobów. Usmażyłam placki,   Na placki potrzebujemy 3 części brukwi, 1 część ziemniaków, 3 jajka, 2-3 łyżki mąki, 4 łyżki jogurtu greckiego, świeże zioła, / ja pokroiłam: majeranek, lubczyk, natkę pietruszki, kolendrę, odrobinę rozmarynu /, sól, pieprz, olej do smażenia, jogurt grecki. Brukiew i ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Użyłam startych(...)Smażymy na gorącym oleju do zrumienienia z obu stron. Podajemy z gęstym jogurtem.           Przygotowałam puree, jako dodatek do obiadu, Oczyszczoną i pokrojoną drobno brukiew, gotujemy do miękkości z niewielką ilością wody pod przykryciem. Ubijamy, dodajemy śmietanę lub jogurt z odrobiną masła. Podajemy zamiast ziemniaków do obiadu. Brukiew możemy łączyć z ziemniakami, marchwią lub innymi warzywami

Leśny Zakątek
Gulasz wieprzowo-wołowy z fasolą i zapiekanym jajkiem na miękko 142

palnik na niewielki ogień i wymieszaj. Dodaj koncentrat pomidorowy, paprykę ostrą i słodką i wino, wymieszaj i pogotuj około 10 minut, dodaj sól i pieprz cayenne. Dodaj wywar i gotuj na małym ogniu 1.5 godziny. Mieszaj co jakiś czas. Gdy mięso zmięknie i wywar odparuje wyłącz gulasz. Fasolę i soczewicę odcedź z zalewy i dodaj do sosu 10 minut przed(...)minut, aż białko się zetnie i serwuj na stół. Uważaj gdyż talerze są bardzo gorące!!!  Podawaj ze świeżym pieczywem lub z chrupiącymi plackami alla tortilla. SMACZNEGO . CMOK Pasują tu również ziemniaki w każdej postaci

Pasje Jolki
Amarantusowe placuszki z mąką ryżową i jabłkiem. Zdrowe bezglutenowe śniadanie. 189

Dziś mam dla Was troszkę niecodzienny przepis na placuszki z ziaren amarantusa. Takie amarantusowe placuszki z mąką ryżową i jabłkiem, to idealny początek dnia dla dużych

Słodkie okruszki
placki ziemniaczane z cukinią 155

Jak już można się domyśleć, cukinia nam bardzo obrodziła w tym roku. Ja nie wiem jak to się stało, bo ogrodnicy z nas "naturalni" - co oznacza

Gotowanie z pasją

Proponowane wyszukiwania