placki z gotowanych ziemniaków - 1090 przepisów (strona:34/73)

Ziemniaczane kluchy mojej babci (szare kluski) 111

porcji 2 kg ziemniaków o wysokiej zawartości skrobi ok. 2 szklanek mąki pszennej 2 duże wiejskie jajka 2 płaskie łyżeczki soli boczek wędzony, ilość wg uznania półtłusty twaróg, ilość wg uznania natka pietruszki, opcjonalnie * PRZYGOTOWANIE Ziemniaki należy obrać i umyć, a następnie zetrzeć na tartce o drobnych oczkach (jak na placki ziemniaczane). Tę czynność można sobie ułatwić np. malakserem(...)przykład na pyzy. Ja odlałem 600 ml płynu, jednak wiele zależy od gatunku ziemniaków.  Odciśnięte ziemniaki wrzucamy do miski. Wbijamy jajka i wsypujemy mąkę oraz sól. Wodę po ziemniakach odlewamy, zostawiając skrobię, która zebrała się na dnie garnka. Wybieramy ją i dodajemy do ziemniaków. Masę ziemniaczaną dokładnie mieszamy. Powinna przypominać konsystencją ciasto na lane kluski. Jeśli wydaje nam się

Food Square
Placki ziemniaczane z nadzieniem 155

smaku. Ziemniaki umyte pokroić na kostkę ,zblendować ,lub zetrzeć ,(u mnie w blenderze ),na tarce.Do masy ziemniaczanej dodać jajka ,mąkę i ser żółty starty .Całość dokładnie wymieszać .Rozgrzać patelnie, smażyć duże placki ziemniaczane.Na każdy placek,złożony na pół , na połówce ułożyć farsz ,posypać tartym serem i zakryć drugą połówką .Zarumienić z obydwu stron.:)) Podawać placki ziemniaczane nadziewane(...)gorąco. Smaczne i bogate danie z tradycyjnych składników. Placki ziemniaczane mogą być gotowane z różnymi nadzieniami - z kapustą, grzybami, kiełbasą, z bukietem warzyw. Bardzo szerokie pole do eksperymentowania z nadzieniem. To przepis na placki ziemniaczane ze smażonym mięsem i szpinakiem

mojej kuchni
Placki ziemniaczane z nadzieniem 160

smaku. Ziemniaki umyte pokroić na kostkę ,zblendować ,lub zetrzeć ,(u mnie w blenderze ),na tarce.Do masy ziemniaczanej dodać jajka ,mąkę i ser żółty starty .Całość dokładnie wymieszać .Rozgrzać patelnie, smażyć duże placki ziemniaczane.Na każdy placek,złożony na pół , na połówce ułożyć farsz ,posypać tartym serem i zakryć drugą połówką .Zarumienić z obydwu stron.:)) Podawać placki ziemniaczane nadziewane(...)gorąco. Smaczne i bogate danie z tradycyjnych składników. Placki ziemniaczane mogą być gotowane z różnymi nadzieniami - z kapustą, grzybami, kiełbasą, z bukietem warzyw. Bardzo szerokie pole do eksperymentowania z nadzieniem. To przepis na placki ziemniaczane ze smażonym mięsem i szpinakiem

w mojej kuchni
Nadziewane zapiekane placki ziemniaczane 244

Danie trochę pracochłonne, ale warte zrobienia. Może lepiej wziąć się za gotowanie w weekend, niż w tygodniu, po pracy, bo można umrzeć z głodu :D - za długo trwa stanie w kuchni  ;)  Z podanych składników wyszły mi cztery sztuki. Przepis znaleziony bardzo dawno(...)internecie. Został on przeze mnie zmodyfikowany ponieważ nie lubię niektórych składników - zastąpiłam je tymi, które dla mnie są smaczniejsze od podanych w oryginalnym przepisie :) Składniki na placki ziemniaczane: ok. 500 gramów ziemniaków (u mnie niewiele ponad) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko 3-4 łyżki mąki 1 łyżka jogurtu naturalnego sól pieprz ziołowy olej rzepakowy Składniki na farsz

Szczęśliwa kuchnia
Knedle z truskawkami i karmelowo orzechową posypką. 110

truskawek 2 łyżeczki posiekanych orzechów laskowych 2 łyzki cukru gęsta śmietana Ziemniaki przeciskamy przez praske a następnie dodajemy  jajko, obie mąki, sól i cukier. Zagniatamy ciasto, jeśli nadal jest za lużne dosypujemy mąke. Formujemy wałek i ucinamy po kawałku z którego formujemy placki. Do środka wkładamy truskawke ( jeśli zbyt duża to przecinamy ją na pół)zaklejamy i formujemy(...)dłoniach kulke. Troszkę wiekszą niż orzech włoski. Zagotować wode, posolić i wrzucać knedle na wrzątek. Gotować około 5 min. Na patelni rozpuścić cukier (do uzyskania karmelu) następnie wrzucić pokrojone orzechy i wymieszać.  Ostudzić. Na telerze nakładać knedle, naszą posypkę pokruszyć i posypać nia knedle a na końcu polać śmietaną. Oczywiście orzechy możemy  tylko podpiec chwilke na łyzce masła

Radość kipiąca uśmiechem.
Przecier z mieszanych pomidorów 191

piętki. Sugeruję usunąć również jakieś brzydkie miejsca na skórze. Dzielimy pomidory na mniejsze kawałki, aby weszły w otwór malaksera lub maszynki. Trzemy pomidory na tarce przeznaczonej do ziemniaków (na placki ziemniaczane, a nie na frytki) za pomocą malaksera lub maszynki elektrycznej. Do jednego z wsadów pomidorów dodajemy liście bazylii i czosnek. Uzyskaną pulpę umieszczamy w jednej misce, ewentualnie doprawiamy(...)zawartość do słoików (do wysokości szyjki słoika). Szczelnie zakręcamy. Na dnie garnka rozłożyć ściereczkę kuchenną i ułożyć na niej słoiki. Wlać do garnka wodę - powinna sięgać do szyjek słoików. Gotować. Od momentu zawrzenia ok. 10-15 minut na małym ogniu. Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu. Pojawienie się warstw w słoiku jest zjawiskiem naturalnym . Przecier jest szybkim wykorzystaniem pomidorów, jeśli

Weekendy w domu i ogrodzie
Kiszka ziemniaczana i warsztaty z Arturem Morozem 137

babkę ziemniaczaną szlachcice - ciasto pierogowe i farsz z tartych, podmsażanych ziemniaków * Typy kulinarne - A - sałatkowy - twardy, charakteryzuje się dużą wilgotnością i niską zawartością skrobi, doskonałe do gotowania w „mundurkach”, do sałatek lub na grilla - B - ogólnoużytkowy - średnio twardy, nierozsypujące się, doskonałe do duszenia i gotowania, nadają się zarówno do gotowania jak i smażenia oraz na frytki - C - mączysty - zawiera więcej(...)skrobi, o jasnym i sypkim miąższu, nadają się do przygotowywania dań ziemniaczanych takich jak placki, kluski, kopytka, pyzy oraz do puree, jako składnik farszów, do zagęszczania zup i do wypieków

królestwo garów
Nadziewane zapiekane placki ziemniaczane 398

Danie trochę pracochłonne, ale warte zrobienia. Może lepiej wziąć się za gotowanie w weekend, niż w tygodniu, po pracy, bo można umrzeć z głodu :D - za długo trwa stanie w kuchni  ;)  Z podanych składników wyszły mi cztery sztuki. Przepis znaleziony bardzo dawno(...)internecie. Został on przeze mnie zmodyfikowany ponieważ nie lubię niektórych składników - zastąpiłam je tymi, które dla mnie są smaczniejsze od podanych w oryginalnym przepisie :) Składniki na placki ziemniaczane: ok. 500 gramów ziemniaków (u mnie niewiele ponad) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko 3-4 łyżki mąki 1 łyżka jogurtu naturalnego sól pieprz ziołowy olej rzepakowy Składniki na farsz

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Sernik Oreo 307

I kolejna propozycja Madzi na słodki deserek. Sernik Oreo robi się bardzo szybko, jednak zanim będziecie mogli go spróbować musi postać dobrych kilka godzin w lodówce

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Najłatwiejsze ciasto na pierogi. Pierogi z ziemniakami i kiszoną kapustą 1263

kapustę, podlać niewielką ilością wody i dusić, azmięknie. Woda powinna całkowicie odparować. Na koniec wymieszać utłuczone ziemniaki z lekko przestudzoną kapustą, intensywnie doprawić solą, pieprzem i majerankiem lub kminkiem podzielić ciasto na 2 lub 3 części. Każdą część z osobna rozwałkować na placek grubośći około 2 mm. Szklanką lub metalową obręczą wykrawać krążki, układać po łyżeczce farszu i dokładnie(...)Pierogi odkładać na przygotowaną ściereczkę. Przy większej ilości pierogów warto nakryć je ściereczką, by nie wysychały w dużym garnku zagotować osolną wodę. Pierogi wkładać partiami na osolony wrzątek i gotować kilka minut, licząc od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię wody. Wyławiać łyżką cedzakową. Przy gotowaniu większej ilości pierogów przeznaczonych do odgrzewania lub zamrażania do wody dodać 1-2 łyżki oleju

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Klasyczne buraczki zasmażane 97

doskonale komponują się z wszelkimi rodzajami mięs i tych smażonych i tych z sosami, i z kaszami i z ziemniakami….ze wszystkim. Możemy zrobić ich więcej i potem tylko odgrzewać kolejnego dnia. Takie buraczki jakie pamiętam z domu, gotowało się dość długo, koniecznie w skórce. Dopiero po ugotowaniu, wystudzeniu, obierało się. Ja dzisiaj preferuję chyba bardziej nawet buraczki pieczone(...)Mają jakąś taką fajniejszą nutkę smakową, ale co kto lubi Podobnie z grubością tarcia buraków. Rodzice tarli na tarce najdrobniejszej, takie jak na placki ziemniaczane. Ja preferuje drobną tarkę jarzynową, dzięki czemu buraczki nie są papką a wióreczkami. Jeśli lubicie bardzo zawiesiste buraczki, to możecie dodać do zasmażki więcej mąki. Pewnie i tak w każdym domu, takie buraczki

Mieszam w Garnku
Knedle ze śliwkami 151

ziemniaków 800 G śliwek węgierek ok 200 G mąki 2 -3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 jajka sól, cynamon 3 łyżeczki cukru dodatkowo bułką tarta z masłem śmietana Przygotowanie: Ziemniaki obieramy, gotujemy i studzimy. Przeciskamy przez praskę, dodajemy mąki i cynamon. Wyrabiamy ciasto, który musi być elastyczne i gładko odchodzić od ręki - w razie potrzeby należy dodać więcej mąki. Śliwki pozbawiamy(...)kroimy na mniejsze kawałki. Zasypujemy cukrem i odrobiną cynamonu. Odstawiamy na kilka minut. Ciasto dzielimy na 4 części. Każda z nich rozdajemy na mniejsze. Formujemy kulki a z nich placki i które nakładamy po ok łyżce śliwek. Zawijamy dobrze aby owoce nie wypadły - formujemy na knedle. Gotujemy w osolonej wrzącej około 5 minut. Podajemy ze śmietaną i cynamonem

Lena Gotuje
Pierogi ruskie z cebulą dymką 160

zieloną część) drobno kroimy. Ziemniaki mielimy razem z serem, dodajemy pokorną cebulkę oraz doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem.  Dokładnie mieszamy do powstania jednolitego farszu.  Przygotowujemy ciasto. Do malaksera wsypujemy mąkę, dodajemy sól oraz ciepłą wodę. Wyrabiamy wszystko na gładkie, zbite w kulkę ciasto. Wyciągamy ciasto na stolnice, podsypujemy mąką i wałkujemy na cienki placek, wykrawamy kółka(...)każde kółeczku z ciasta nakładamy farsz i zlepiamy pierożki.  Pierożki gotujemy w lekko osolonej wodzie. Smacznego

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Pierogi Ruskie 375

sól, pieprz Przygotowanie ciasto: Przesiewamy mąkę i dodajemy resztę składników. Ciasto ugniatamy, aż będzie mięciutkie. Należy pamiętać aby przed wałkowaniem podsypywać mąką. Rozwałkowujemy placek na ok 3 mm. Przygotowanie farsz: Ser i ugotowane ostudzone ziemniaki przepuszczamy przez praskę ( całość możemy zmielić w maszynce do mielenia). Cebulę, kroimy w kosteczkę i smażymy na maśle aż się zeszkli. Dodajemy(...)ziemniaczanej i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.  Na rozwałkowanym cieście wyciskamy szklanką krążki, bierzemy je w dłonie i nakładamy jedną łyżeczkę farszu formując pieroga.  Pierogi gotujemy w osolonej wodzie z łyżką masła ok 1-2 minut od momentu wypłynięcia.  Gotowe pierogi polewamy okrasą z tłuszczu i cebuli. Smacznego

Niezły Młynek
Placki ziemniaczane z kurkami i sosem śmietanowym z koperkiem 145

miłego dnia życzę :-) Składniki placki: 1 kg ziemniaków 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 jajka M 2-3 łyżki mąki sól pieprz smalec lub olej rzepakowy do smażenia Sos: 200 g świeżych kurek pęczek koperku 1 cebula 2 łyżki masła  50 ml wody 250 g śmietany 18% sól pieprz 1. Ziemniaki i cebulę obieramy, ścieramy na tarce(...)przelewamy na sitko, podstawiamy garnuszek lub miskę pod spód i lekko odciskamy (sok który odciśniemy zostawiamy). 2. Ziemniaki przekładamy do miski. Jajka musimy roztrzepać, dodajemy do ziemniaków, dodajemy też przeciśnięty przez praskę czosnek i mąkę.  3. Z naczynia do którego odsączaliśmy ziemniaki odlewamy delikatnie sok, zostawiamy na dnie mąkę ziemniaczaną, i dodajemy ją do masy. Wszystko mieszamy, doprawiamy solą

kruche babeczki

Proponowane wyszukiwania