placki z gotowanych ziemniaków - 1090 przepisów (strona:26/73)

Placki ziemniaczane z gulaszem 194

solą i Kucharkiem. Chwilę gotować, dodać trochę przecieru pomidorowego, zagotować i zagęścić mąką wymieszaną z zimną wodą.Usmażyć placki ziemniaczane. Kłaść na talerz placki, na każdy placek kilka łyżek gulaszu. Tym razem dodałam jeszcze do gulaszu zieloną paprykę ale moim zdaniem lepiej smakuje bez tego dodatku.   Placki ziemniaczane kilka dużych ziemniaków 2 cebule jajko kilka

Praktyczna pl
Pierogi ruskie 130

oleju  1 łyżeczka soli  Wykonanie: Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy. Odważamy odpowiednią ilość i jeszcze ciepłe tłuczemy lub przepuszczamy przez paskę (a najlepiej przetrzeć przez sito). Studzimy. Cebulkę kroimy w kostkę i smażymy na złoto na oleju. Do ziemniaków dodajemy twaróg, cebulkę, skwarki oraz sól i pieprz. Wyrabiamy, aż farsz będzie zwięzły i dokładnie połączony(...)będzie łatwo odchodziło od ręki. Przykrywamy ściereczką i odkładamy na 10-15 minut do odpoczęcia. Ciasto rozwałkowujemy na cienkie placki (nie za cienkie żeby pierogi nie pękały podczas gotowania, tak ze 2 mm będzie dobrze) i szklanką wycinamy kółka. Na środek kładziemy jedną łyżeczkę farszu, składamy ciasto na pół i dokładnie sklejamy. Pierogi odkładamy na deskę obsypaną mąką

Marder&Marder Manufacture
Tradycyjne pierogi ruskie z dodatkiem mięty 121

smalcu sól, pieprz świeżo zmielony,  0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego  1 łyżeczka suszonej mięty lub 5 gałązek świeżej mięty drobno posiekanej  Wykonanie: Ziemniaki obieramy i gotujemy. Ostudzone ziemniaki oraz twaróg mielimy w maszynce do mięsa o drobnych oczka. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczką , na patelni rozgrzewamy smalec, wrzucamy cebulę i smażymy tak aby się zeszkliła(...)chłodne miejsce na ok 1 godzinę. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, szklanką w cieście wycinamy kółka, na środek nakładamy po jednej pełnej łyżce farszu.Ciasto składamy na pół i zlepiamy dokładnie brzegi. Gotowe pierogi układamy na stolnicy oraz przykrywamy ściereczką do czasu gotowania, aby pierogi nam nie wyschły. W dużym garnku gotujemy wodę, następnie solimy

kgwjanczewo
Pierogi ruskie z wędzonym serem 263

Składniki:  1 kg ziemniaków 0,5 kg twarogu wędzonego 1 średnia cebula 1 łyżka gęsiego smalcu sól, pieprz świeżo zmielony, papryka mielona ostra Wykonanie: Ziemniaki obieramy i gotujemy. Ostudzone ziemniaki oraz twaróg mielimy w maszynce do mięsa o drobnych oczka. Cebulę obieramy i kroimy w drobna kosteczką , na patelni rozgrzewamy smalec, wrzucamy cebulę i smażymy  cebulę(...)chłodne miejsce na ok 1 godzinę. Gotowe ciasto rozwałkować na cienki placek, szklanką w cieście wycinać kółka, na środek nakładać po jednej pełnej łyżce farszu.Ciasto złożyć na pół i zlepiać dokładnie brzegi. Gotowe pierogi układać na stolnicy oraz przykryć ściereczką do czasu gotowania, aby pierogi nam nie wyschły. W dużym garnku gotujemy wodę, następnie solimy i dodajemy łyżkę tłuszczu

kgwjanczewo
Pierogi „Szwaby wiejskie” – kuchnia podkarpacka 1250

farsz obieramy i gotujemy razem w posolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki odcedzamy i tłuczemy lub przeciskamy przez praskę. Ziemniaki dzielimy na 4 części, z których 1 będzie bazą do farszu, a pozostałe 3 użyjemy do ciasta. Ziemniaki na farsz mieszamy z twarogiem (również można go przecisnąć przez praskę), i roztopionym masłem. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Ziemniaki na ciasto mieszamy(...)kawałek rozpłaszczamy na placek o grubości ok. 1 cm , nakładamy na niego farsz i zlepiamy brzegi, formując owalne kluski. Zagotowujemy wodę, solimy ją i wkładamy do niej szwaby. Gotujemy partiami po kilka sztuk, na małym ogniu, przez około 10 minut. Szwaby podajemy ze skwarkami lub polane roztopionym masłem. Pierogi "Szwaby wiejskie" - kuchnia podkarpacka" Zaprzaszam również na inne dania KUCHNI

Trzeci talerz
Placuszki warzywne (bez mąki) 489

Czasem najzwyczajniej w świecie mamy ochotę na placki. Wydaje mi się, że placki ziemniaczane królują w gustach wielu mi najbliższych osób. Niestety pomimo wspaniałego

Taste Of My Day
prawdziwki w sosie śmietanowym... 137

kostkę dodać prawdziwki z wywarem do boczku z cebulą, gotować na mniejszym ogniu z 20 minut dodać sól, pieprz mielony, przyprawę w płynie, gęstą śmietanę i na średnim ogniu doprowadzić mieszając do zagęstnienia sosu przez odparowanie wody sos jest pysznie aromatyczny jako samodzielne danie do makaronu, kaszy, ziemniaków, do placków ziemniaczanych czy potraw różnych mięsnych............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Knedle z truskawkami i czekoladową nutą 127

maszynce). To samo robimy z serem. Łączymy ziemniaki i ser oraz jajko,mąkę (sypałam trochę "na oko") i szczyptę soli. Zagniatamy ciasto. Odrywamy po kawałku ciast formujemy w dłoniach kulkę, którą następnie rozpłaszczamy. Na środku każdego placka układamy truskawkę oraz mały kawałek czekolady. Zwijamy i tworzymy kulkę. Knedle gotujemy w lekko osolonej wodzie do momentu aż wypłyną na powierzchnię

Bon appetit mon amie
Schlützkrapfen – Ravioli ze szpinakiem 107

Wymieszać ugotowany, posiekany szpinak z rozgniecionym serem, rozgniecionym ziemniakiem, cebulą i posiekanym chili. Doprawić do smaku. Rozwałkować ciasto na cienki placek i wycinać (np. szklanką) koła. Kółka z ciasta wypełnić nadzieniem i zlepić razem brzegi, żeby uzyskać kształt półksiężyca (jak nasze polskie pierogi). Pierogi smażyć w głębokim tłuszczu lub gotować w lekko osolonej wodzie i następnie podsmażać. Schlützkrapfen

królestwo garów
Kartacze (cepeliny) w sosie ze świeżych grzybów leśnych. 173

durszlaka przekładamy starte ziemniaki i odstawiamy na około 10 minut. Po tym czasie łapiemy końce ściereczki i odciskamy płyn do miseczki. Surowe ziemniaki łączymy z ugotowanymi, a miseczkę z płynem odkładamy na chwilkę, aż skrobia osiądzie na dno, po około 10 minutach płyn zlewamy, a skrobię która osadziła się na dnie dodajemy do ziemniaków. Następnie do ziemniaków dodajemy również mąkę(...)się aż tak bardzo ciasto (jeśli ziemniaki są zbyt klejące dosypujemy trochę mąki). Ciasto dzielimy na kawałki w wielkości mandarynki, z każdego kawałka formujemy placek o grubości około 0,5 cm nakładamy łyżkę farszu i sklejamy ciasto, formując owalną kluskę. Gotowe kartacze układamy na oprószonej mąką ściereczce, gdy już wszystkie są gotowe gotujemy partiami w osolonym wrzątku nie dłużej

Rozpustne gotowanie
Cepeliny z mięsem 190

Ziemniaki dzielimy na 3 części. Jedną część gotujemy, pozostałe 2 części ścieramy na najdrobniejszej tarce. Ugotowane gorące ziemniaki przecisnąć przez praskę, lub dokładnie potłuc tłuczkiem i ostudzić. Starte ziemniaki dokładnie odcisnąć na sicie. Wodę, która powstała po odciśnięciu ziemniaków zlać, ale pozostawić skrobię, która osadziła się na dnie naczynia.  Starte ziemniaki połączyć z ugotowanymi, dodać skrobię z dna miski(...)wyrobić dokładnie rękoma na jednolite ciasto. Jeśli ziemniaki są mało mączyste i ciasto nie jest zbyt zwarte można dodać łyżkę, maksymalnie 2 łyżki skrobi ziemniaczanej. Z ciasta uformować kulki wielkości zielonego orzecha włoskiego. Każdą kulkę rozpłaszczyć na dłoni, wyłożyć porcję mięsa mielonego (solidna łyżka powinna starczyć)na środek placka, ciasto zlepić z każdej strony tak by oblepić mięso

na moim stole...
Woolton Pie – Battlefield V – War Stories: Under No Flag – placek ziemniaczany z warzywami 115

Koszt [FARSZ] marchew – 1 duża pietruszka – 1 średnia kalafior – ½ sztuki ziemniak – 2 szt. dymka – 1 szt. rzepa – 1 średnia natka pietruszki – ½ pęczka płatki owsiane – 1 łyżka olej rzepakowy – 2 łyżeczki masło – 1 łyżeczka zioła np. oregano, tymianek – szczypta [CIASTO] mąka pszenna pełnoziarnista – 1/2 szkl puree z gotowanych ziemniaków – 1 szkl. masło lub smalec – 2,5 łyżki sól – 1 łyżeczka(...)minut. Doprawić solą, pieprzem i ziołami. 3. CIASTO (5 min) Zmieszać mąkę, ziemniaki, sól i pokrojone w drobne części masło lub smalec, wyrobić na jednolite ciasto. Schłodzić. 4. MONTAŻ (5 min) Ciasto rozwałkować na kształt formy, w której będziemy piec placek. Ciasto powinno być od niej o 1-2 cm większe. Do formy przełożyć warzywa, posypać je posiekaną natką

Nerds Kitchen
KLUSKI Z MIĘSEM 157

cebulą i doprawić solą i pieprzem. Ziemniaki obrać, opłukać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, przestudzić i zemleć. Dodać jajko, mąkę ziemniaczaną i wyrobić ciasto. Z ciasta formować okrągłe placki, na każdy placek nakładać łyżeczką farsz i zlepiać końce i formować kulki. Wrzucić do wrzącej, osolonej wody z dodatkiem oleju  i gotować od wypłynięcia ok. 3 min. Ugotowane

Prosto i Smacznie z Anetą
Pierogi ruskie z bazylią i czosnkiem 166

ciasto łączymy ze sobą i wałkujemy na cienki placek (grubości ok 2 mm). Wykrawamy literatką krążki. 2. Ser i ziemniaki mielimy, dodajemy przyrumienioną na margarynie cebulkę, posiekaną bazylię oraz czosnek i przyprawy. Mieszamy do połączenia się wszystkich składników. 3. Farsz nakładamy na każdy krążek, zlepiamy. Gotowe wrzucamy na osoloną gotującą się wodę i gotujemy ok 2 minuty od wypłynięcia

Kuchnia w czekoladzie
Kopytka z serem 216

Wspomnienia i smaki dzieciństwa. Kopytka z twarogiem na słodko z dodatkiem zrumienionej na maśle bułce tartej, zawsze lubiłam a teraz serwuję moim domownikom.  Robią się

Ala piecze i gotuje