surowych ziemniaków 1 kg gotowanych ziemniaków 5 00 g mięsa wieprzowego mielonego 500 g mięsa wołowego mielonego mąka ziemniaczana majeranek czosnek olej boczek wędzony cebula czarny pieprz sól Przygotowanie: Obrać i zetrzeć ziemniaki. Przełożyć je do gazy lub ścierki i mocno(...)otowane ziemniaki przecisnąć przez praskę. Z iemniaki połączy ć, delikatnie osolić. W ymieszać ciasto dodając ew. mąki ziemniaczanej aż będzie ładnie odchodziło od ręki. Mięsa wymieszać ( można użyć jedynie mięsa wieprzowego). Przyprawić do smaku solą, czarnym pieprzem, roztartym czosnkiem i majerankiem. D obrze wymieszać . Z masy ziemniaczanej zrobić równy placek. Na środku ułożyć
SzczyptaSmaQburaków i jarmużem autorka: KwartetZdrowychSmakow z bloga Kwartet Zdrowych Smaków Jesienna orkiszowa tarta z dynią, grzybami i jarmużem (quiche) autorka: KwartetZdrowychSmakow z bloga Kwartet Zdrowych Smaków Placki marchewkowe autorka: Gotuj zdrowo!Guten Appetit! z bloga Gotuj zdrowo!Guten Appetit! PIERŚ Z KURCZAKA Z PIECZARKAMI, CZERWONĄ FASOLĄ, CEBULĄ, PAPRYKĄ I RYŻEM(...)Szafranowa potrawka z kasztanami i warzywami autorka: Badylarka z bloga Weekendy w domu i ogrodzie Placki wielowarzywne autorka: Badylarka z bloga Weekendy w domu i ogrodzie Jajka zapiekane na pikantnym sosie z bakłażana i pomidorów autorka: mojamamagotuje z bloga Moa Mama Gotuje Pęczotto z kurczakiem, jarmużem i suszonymi pomidorami autorka: JakSmakuje z bloga JakSmakuje Wegańska tarta szpinakowa
Weekendy w domu i ogrodzieZapiekane ziemniaki z czosnkiem to bardzo tania wersja obiadu. Tak, tak danie to może być pełnowartościowym posiłkiem. Sprawdzi się też idealnie jako dodatek do potraw z
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Placuszki z kurczaka, może nie wyglądają bardzo apetycznie, ale są naprawdę bardzo smaczne. Idealna alternatywa dla tradycyjnych kotletów schabowych.Placuszki można podać jako danie główne w towarzystwie
Mania Gotowaniałyżki skrobi ziemniaczanej 550 - 600 gram fioletowych ziemniaków 6-8 śliwek węgierek cynamon cukier kokosowy, lub trzcinowy olej kokosowy sól Wykonanie: Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i przeciskamy przez praskę, do gorących ziemniaków dodajemy mąkę z quinoy i skrobię ziemniaczaną i dokładnie mieszamy łyżką, po chwili gdy już są trochę chłodniejsze, wyrabiamy ciasto ręcznie, aż uzyska jednolita(...)udało się usunąć pestkę, na jej miejsce wsypujemy trochę cynamonu. Zmykamy śliwkę i każdą oblepiamy porcją ciasta. Najlepiej uformować w dłoni placek, na środku ułożyć śliwkę i zawinąć w nadmiar ciasta. Knedle wrzucamy do wrzątku i gotujemy około 4 minuty od momentu wypłynięcia. Podajemy posypane cukrem i cynamonem i polane roztopionym olejem kokosowym. Smacznego
Quinoa Raz!Składniki: 1/2 kg ziemniaków 100 g maki pszennej lub ziemniaczanej 2 jajka bułka tarta ( do obtaczania ) przyprawy do doprawienia: czosnek, pieprz, oregano, papryka Oliwa z oliwek
ClauditteMissCookingcynamon Przygotowanie: Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Jeszcze gorące tłuczemy lub przeciskamy przez praskę. Odstawiamy do ostudzenia. W czasie, kiedy ziemniaki stygną, myjemy śliwki. Następnie rozkrawamy i usuwamy pestki. Na stolnicę przesypujemy mąkę, robimy dołek i przekładamy do niego ziemniaki. Wbijamy jajka, dodajemy sól i wyrabiamy ciasto. Ciasto kroimy(...)jeżeli są małe) lub połówkę (jeżeli śliwki są duże). Zawijamy w ciasto, zalepiamy brzegi i toczymy w dłoniach okrągłe knedelki. Wodę doprowadzamy do wrzenia, solimy i wrzucamy knedle, które gotujemy po 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Podajemy polane masłem i tartą bułką oraz posypane cukrem trzcinowym i cynamonem. Smacznego
bistro mamaPlacki ziemniaczane to proste i szybkie danie, które gościło pewnie u niejednego z Was na babcinym stole. Mnogość dodatków do nich powoduje, że każdy znajdzie
Oka w rosole czyli KaFka gotujeziemniaków dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz jajko. Wyrobić ciasto. Śliwki wypestkować, środek po pestce oprószyć cukrem. Uformować knedle. Ręce oprószyć mąką i urwać z ciasta mały kawałek. Uformować mały placek. Na środku placka ułożyć śliwkę. Ciasto dokładnie zlepić tak aby całe oblepiło śliwkę i uformować kulkę. Gotowe knedle wrzucić na osolony wrzątek i gotować ok 5 minut
Monia miesza i gotujeodstawiłam na 10-15 minut, aby na dnie osadził się krochmal. Wtedy sok zlewamy, a krochmal (skrobię) wraz z gotowanymi ziemniakami dodałam do odciśniętych. Wyrabiałam ciasto łącząc ziemniaki i mąkę ziemniaczaną. Jeśli ziemniaki będą zbyt wodniste to mąki wsypuję tyle ile będzie potrzeba aby ciasto dało się zlepić.Lekko posoliłam. Mielone mięso doprawiłam solą, pieprzem(...)Mięso będzie wtedy pulchne. Z ziemniaczanego ciasta uformowałam dość grube placki wielkości dłoni, do środka wkładałam mięso (ok. 5 - 6 dag na kartacza) dokładnie zlepiłam i formowałam podłużne, owalne kształty.Wyjdą nam wtedy cepeliny. Okrągłe, kuliste kształty nadamy kartaczom. Wrzucałam je na gotującą i osoloną wodę. Gotowałam na małym ogniu z uchyloną pokrywką przez
potrawyregionalnedolać odrobinę wody. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ziemniaki zmielić w maszynce do mięsa. Dodać jajko oraz mąkę, kaszę mannę i szczyptę soli. Zagnieść gładkie ciasto. Z ciasta odrywać niewielkie porcje, delikatnie rozwałkować na kształt placka o śr. około 8cm. Na środku ułożyć po kawałku kiełbasy, dokładnie zakleić. Gotować w osolonym wrzątku przez około 15 minut. Odcedzić. Pozostałą
Z miłości do słodkościsolą i Kucharkiem. Chwilę gotować, dodać trochę przecieru pomidorowego, zagotować i zagęścić mąką wymieszaną z zimną wodą.Usmażyć placki ziemniaczane. Kłaść na talerz placki, na każdy placek kilka łyżek gulaszu. Tym razem dodałam jeszcze do gulaszu zieloną paprykę ale moim zdaniem lepiej smakuje bez tego dodatku. Placki ziemniaczane kilka dużych ziemniaków 2 cebule jajko kilka
Praktyczna ploleju 1 łyżeczka soli Wykonanie: Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy. Odważamy odpowiednią ilość i jeszcze ciepłe tłuczemy lub przepuszczamy przez paskę (a najlepiej przetrzeć przez sito). Studzimy. Cebulkę kroimy w kostkę i smażymy na złoto na oleju. Do ziemniaków dodajemy twaróg, cebulkę, skwarki oraz sól i pieprz. Wyrabiamy, aż farsz będzie zwięzły i dokładnie połączony(...)będzie łatwo odchodziło od ręki. Przykrywamy ściereczką i odkładamy na 10-15 minut do odpoczęcia. Ciasto rozwałkowujemy na cienkie placki (nie za cienkie żeby pierogi nie pękały podczas gotowania, tak ze 2 mm będzie dobrze) i szklanką wycinamy kółka. Na środek kładziemy jedną łyżeczkę farszu, składamy ciasto na pół i dokładnie sklejamy. Pierogi odkładamy na deskę obsypaną mąką
Marder&Marder Manufacturesmalcu sól, pieprz świeżo zmielony, 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego 1 łyżeczka suszonej mięty lub 5 gałązek świeżej mięty drobno posiekanej Wykonanie: Ziemniaki obieramy i gotujemy. Ostudzone ziemniaki oraz twaróg mielimy w maszynce do mięsa o drobnych oczka. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczką , na patelni rozgrzewamy smalec, wrzucamy cebulę i smażymy tak aby się zeszkliła(...)chłodne miejsce na ok 1 godzinę. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, szklanką w cieście wycinamy kółka, na środek nakładamy po jednej pełnej łyżce farszu.Ciasto składamy na pół i zlepiamy dokładnie brzegi. Gotowe pierogi układamy na stolnicy oraz przykrywamy ściereczką do czasu gotowania, aby pierogi nam nie wyschły. W dużym garnku gotujemy wodę, następnie solimy
kgwjanczewoSkładniki: 1 kg ziemniaków 0,5 kg twarogu wędzonego 1 średnia cebula 1 łyżka gęsiego smalcu sól, pieprz świeżo zmielony, papryka mielona ostra Wykonanie: Ziemniaki obieramy i gotujemy. Ostudzone ziemniaki oraz twaróg mielimy w maszynce do mięsa o drobnych oczka. Cebulę obieramy i kroimy w drobna kosteczką , na patelni rozgrzewamy smalec, wrzucamy cebulę i smażymy cebulę(...)chłodne miejsce na ok 1 godzinę. Gotowe ciasto rozwałkować na cienki placek, szklanką w cieście wycinać kółka, na środek nakładać po jednej pełnej łyżce farszu.Ciasto złożyć na pół i zlepiać dokładnie brzegi. Gotowe pierogi układać na stolnicy oraz przykryć ściereczką do czasu gotowania, aby pierogi nam nie wyschły. W dużym garnku gotujemy wodę, następnie solimy i dodajemy łyżkę tłuszczu
kgwjanczewo