placki z gotowanych ziemniaków - 1090 przepisów (strona:24/73)

Chłopski omlet, czyli proste jadło. 145

Jesteśmy po szale przygotowań, długim mieszaniu w garach i wypiekach na skalę masową 😏 Nim wpadniemy w wir karnawałowych imprez, można sobie odpocząć. I właśnie takie proste

Dieta moja pasja
Knedle z mięsem. Kluski z mięsem 223

posiekany szczypiorek 2 łyżki bułki tartej. Dodatkowo: 2 cienkie wędzone kiełbaski i Szczypiorek z cebulką, 1 łyżka oleju rzepakowego Przygotowanie mięsa: Wykorzystałam mięso, które jest na kościach ze schabu, gotujemy kości z dodatkiem liścia laurowego, soli i ziela angielskiego. Kości wyjmujemy z garnka i studzimy, za pomocą noża wycinamy kawałki mięsa. Szatkujemy lub mielimy. Farsz mięsny, jak zrobić? Cebulę kroimy(...)farszu robimy kulki wielkości orzechów włoskich. Przygotowanie knedli: Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę. Wkładamy do miski i wyrównujemy. Wyjmujemy z miski 1/4 ziemniaków i w ich miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Wbijamy jajka, dodajemy mąkę pszenną i wyrabiamy na jednolitą masę. Ciasto dzielimy na części. Na dłoni formujemy niewielkie placki na środku układamy farsz, czyli mięsną kulkę i zawijamy knedel

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
"SMAKI WISŁY, CZTERY PORY ROKU" KUCHNIA MENNONITÓW 181

Podczas warsztatów i spotkań w ramach projektu  "SMAKI WISŁY, CZTERY PORY ROKU ", w miniony piątek miałam przyjemność gotować w przepięknym miejscu, jakim jest Pałac w Wilanowie. Podczas spotkania odtwarzaliśmy kuchnię Mennonitów. Przepisy wykorzystane podczas warsztatów były inspirowane książką Wojciecha Marchlewskiego "Mennonici życie codzienne od kuchni", jak i   przepisami z książki "Mennonites Cooking” z 1920 r. Książka(...)zupa pomidorowa z pieprzem cayenne i kukurydzą - Placki ziemniaczane z ziemniaków  i sera koziego - Bidgot - kwaśna czerwona kapusta z pulpetami z jesiotra i makreli - Pierogi z burakami, twarogiem i miętą - Wołowina na słodko - kwaśno - antrykot z dość dużym oczkiem, z dodatkiem śliwek (suszone i mrożone), rodzynek, i octu. - Pszenica gotowana w mleku z miodem, podana z kwaśnym

SMYKWKUCHNI
LITEWSKIE KARTACZE (CEPELINY) - przepis krok po kroku 222

ziemniaków gotuję w osolonej wodzie do miękkości, odparowuję, dokładnie przeciskam przez praskę i studzę. Pozostałą część ścieram na tarce z drobnymi oczkami i bardzo dokładnie odciskam z nich wodę (wodę odstawiam na chwilę, zlewam, a osiadłą skrobię dodaję do utartych ziemniaków) jeszcze kilka kropel soku z cytryny, aby nie ściemniały (niekoniecznie). Krok 4. Łączę ugotowane i starte ziemniaki, doprawiam(...)masy ziemniaczanej (nie powinien się rozpadać), na nim kładę farsz mięsny, 'rozpłaszczam' i dokładnie zalepiam masę ziemniaczaną, formuję wrzecionowaty,taki wydłużony kształt - od razu wrzucam na wrzątek, kiedy wypłynie, gotuję na bardzo niewielkim ogniu do około 30 minut od wypłynięcia. Gotowe kartacze podaję z podsmażonym boczkiem i cebulką. Smacznego

Moja Książka Kucharska
Placki ziemniaczane po węgiersku. 158

placki; 1 kg ziemniaków 2-3 łyzki mąki ziemniaczanej 1 jajko 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz 2 łyżki śmietany. Składniki na gulasz; 40 dag łopatki wieprzowej 2 papryki czerwone mielona papryka słodka lub ostra (jaką kto woli) łyżka smalcu sól, pieprz 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 marchewka ziele angielskie , lisc laurowy Olej do smażenia placków. Przygotowanie(...)trakcie gotowania ponieważ może się przypalać, dolewać także po odrobinie wody w trakcie kiedy jej nadmiar nam wyparuje. Ziemniaki obrać a następnie zetrzeć na tarce. (Jeśli nasze ziemniaki są zbyt wodniste wtedy  odlać większość powstałego soku. Można sok odstawić na jakiś czas w misce a po chwili go odlac delikatnie-  a powstały krochmal dodać do startych ziemniaków

Radość kipiąca uśmiechem.
Chaczapuri 361

mięciutki, zapiekany placek drożdżowy z mocno serowym nadzieniem przypominającym farsz do pierogów ruskich. Przepis znalazłam na stronie ' Moje Pyszności '. Zapraszam do przygotowań! Składniki na ciasto: 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 3/4 szklanki ciepłego (NIE gorącego!) mleka 2 pełne szklanki mąki pszennej 3/4 łyżeczki soli 1 łyżka roztopionego masła Składniki na farsz: 200 g obranych ziemniaków(...)między czasie przygotowujemy farsz. Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, a następnie ugniatamy i odstawiamy do ostygnięcia. Sery ucieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do ziemniaków, doprawiamy pieprzem i bardzo dokładnie mieszamy. 3. Wyrośnięte ciasto uderzamy pięścią i wyjmujemy na blat. Kroimy na 6 równych części. Z kawałka ciasta wygniatamy duży płaski placek, na środek kładziemy

My Culinary Art
Placuszki z cukinii z patelni 135

Pojawiają się one regularnie u mnie na stole, najczęściej w sezonie na to cudowne warzywo. Niekiedy przygotowuje nieco zmodyfikowane wersje placuszków, jak te placuszki z cukinii i ziemniaków czy placki z cukinii z piekarnika . Lubię cukinię za to, że pasuje praktycznie do wszystkiego, co udowodniłam Wam we wpisie, w którym podaje pyszne przepisy na cukinię – sprawdźcie: 9 pomysłów(...)sposób pozbędziemy się nadmiaru wody i masa cukiniowa do placków będzie bardziej zwarta. Jak to dokładnie zrobić, podaję w przepisie niżej. Zobacz też: Placuszki z marchewki i ziemniaków Placuszki z dyni Placuszki z kalafiora Przepis na placuszki z cukinii z patelni Drukuj przepis Porcji: 10 Czas gotowania: 30 minut Składniki średnia cukinia mała cebulka ząbek czosnku 5 łyżek mąki jajko

Kuchnia Bazylii
Dżem pomidorowy z cytryną. 161

skórkę otrzyj na tarce ( na tej stronie na której trzesz ziemniaki na placki ziemniaczane ), wyciśnij sok. Otartą skórkę i sok dodaj do pomidorów, wsyp cukier żelujący i wymieszaj wszystko dokładnie razem. Naczynie przykryj i odstaw na 2-3 godziny. Następnie rondel postaw na małym ogniu, doprowadź do zagotowania. Gotuj przez 4-5 minut, cały czas powoli mieszając drewnianą łyżką

Przepisy i porady kulinarne
Węgierski gulasz a la Pichceniomaniaczka 125

rodzajem mięsa. Najlepszy jest jednak ten najbardziej tradycyjny, najlepiej jeśli gotowany jest wolno i długo, w kociołku nad żywym ogniem- koniecznie spróbujcie, jeśli nadarzy się Wam okazja! W domowych warunkach oczywiście też można przygotować prawdziwą gulaszową ucztę. Pasuje dosłownie do wszystkiego, do kaszy, makaronu, ziemniaków i oczywiście placków ziemniaczanych. Tę ostatnią wersję rekomenduję szczególnie. Poniżej znajdziecie sprawdzony przepis na gulasz

Pichceniomania
Sárgarépa-főzelék na placku ziemniaczano buraczanym 156

Składniki: - ziemniaki - burak cukrowy - mąka - marchewka - papryka ostra Wykonanie: Ziemniaki i buraka trzemy na drobnej tarce. Mieszamy z mąką i z tak przygotowanego ciasta smażymy placek.  Marchewkę też możemy zetrzeć, ale na grubych oczkach, albo tak jak ja na tych do ogórków. Można też pokroić. Potem ją gotujemy, dodajemy przypraw i wody z mąką, aby nam powstał gęsty

Kryzysowa Książka Kucharska
Placek po węgiersku 235

cukier. Gulasz doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy na wolnym przez ok. 1-1,5 h do czasu, gdy wołowina zmięknie. Od czasu do czasu mieszamy całość, by gulasz się nie przypalił. W czasie, gdy gulasz powoli się dusi, możemy przygotować placki. Placki ziemniaczane: ok. 800 g ziemniaków 1 marchewka 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 jajko

Cooking Monster
Kartacze 122

powinno być zwarte (moje się kleiło do rąk - może złe ziemniaki?). Zmielone mięso wymieszać z jajkami wyciśniętym przez praskę czosnkiem, cebulą (zmieliłam ją razem z mięsem) porządnie przyprawić solą i pieprzem. Uformować w dłoni placek z ciasta i nałożyć farsz mięsny. Następnie zwinąć tak aby powstała zgrabna kluska. Gotować w osolonym wrzątku ok 20 min. Okrasić wędzonym boczkiem

Gaździnka warzy
Placuszki gryczano-ziemniaczane z sosem grzybowym 244

Składniki: 1 woreczek kaszy gryczanej 3 średnie ziemniaki jajko sól, pieprz olej rzepakowy RAPSO do smażenia Wykonanie: Kaszę gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Ziemniaki obieramy ze

kolorowotorcikowo
Knedle z truskawkami 179

Dodatkowo: 70g masła 3 łyżki bułki tartej Lub: Śmietana 18% Ćwiartki truskawek Odrobina cukru Sposób przygotowania: Obrane ziemniaki gotujemy do miękkości z łyżeczką soli. Odcedzamy, odparowujemy i przeciskamy przez praskę. Studzimy pod przykryciem, by nie obeschły z wierzchu. Do zimnych ziemniaków dodajemy jajka, mąkę ziemniaczaną oraz łyżeczkę soli, a później stopniowo mąkę pszenną. Wyrabiamy ciasto i jak tylko przestaje się(...)środku układamy truskawkę i zlepiamy. W dłoniach nadajemy mu okrągły kształt. Gotowego knedla układamy na tacce oprószonej mąką, by się nie przykleił. Gotujemy w osolonej wodzie, ok 2½ (większe 3) minuty od momentu wypłynięcia na wierzch. Wyjmujemy łyżką cedzakową i polewamy samym roztopionym masłem lub masłem z bułką tartą. Knedle smakują też rewelacyjnie z kwaśną śmietaną i odrobiną cukru

Kuchnia w czekoladzie
Placek ziemniaczany prawie jak pizza 227

wytrawny placek ziemniaczano-drożdżowy z ulubionymi dodatkami na wierzchu. Składniki: Ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 500 g ziemniaków spora cebula 50 g drożdży pół łyżeczki cukru jajko 3 łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz Dodatki: 200 g kiełbasy pomidor garść oliwek 100 g sera żółtego 250 ml jogurtu naturalnego sól, pieprz, papryka wędzona, zioła prowansalskie Przygotowanie Ziemniaki gotujemy(...)Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na maśle na złoty kolor. Drożdże rozkruszamy, dodajmy cukier, łyżkę mąki i 1/4 szklanki ciepłej wody. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 15 min. Ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy mąkę, cebulę, zaczyn z drożdży, jajko, jogurt i przyprawy. Mieszamy. Ciasto nakładamy łyżką na blaszkę (24x27cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Równomiernie rozprowadzamy po całej blaszce. Wkładamy

e-PrzepisyKulinarne