niż uczyła mnie moja mama – mianowicie nie dodaję mąki, a zamiast octu daję sok z cytryny Są smacznym i zdrowym dodatkiem do obiadu. Świetnie pasują do ziemniaków, klusek, ryżu, kaszy, makaronu, placków, kotletów oraz różnego typu mięs. Składniki: 1 kg buraków czerwonych 1 łyżka masła 2 łyżki soku z cytryny sól pieprz cukier Umyte buraki ugotuj w całości(...)solą, cukrem, pieprzem i sokiem cytrynowym. Na patelni rozgrzej masło, wrzuć buraczki i smaż przez krótką chwilę na małym ogniu (maksymalnie 5 minut) . Gotowe Rady: 1. Małe buraczki gotuje się ok. 40 minut, a średniej wielkości – ok. 60 minut. Miękkość najwygodniej sprawdzić przy pomocy widelca. 2. Do buraczków możesz dodać również tarte jabłko lub posiekaną cebulkę. Jeśli
Kulinarny S.O.S.niż uczyła mnie moja mama – mianowicie nie dodaję mąki, a zamiast octu daję sok z cytryny Są smacznym i zdrowym dodatkiem do obiadu. Świetnie pasują do ziemniaków, klusek, ryżu, kaszy, makaronu, placków, kotletów oraz różnego typu mięs. Składniki: 1 kg buraków czerwonych 1 łyżka masła 2 łyżki soku z cytryny sól pieprz cukier Umyte buraki ugotuj w całości(...)solą, cukrem, pieprzem i sokiem cytrynowym. Na patelni rozgrzej masło, wrzuć buraczki i smaż przez krótką chwilę na małym ogniu (maksymalnie 5 minut) . Gotowe Rady: 1. Małe buraczki gotuje się ok. 40 minut, a średniej wielkości – ok. 60 minut. Miękkość najwygodniej sprawdzić przy pomocy widelca. 2. Do buraczków możesz dodać również tarte jabłko lub posiekaną cebulkę. Jeśli
Kulinarne S.O.S.dużych ziemniaków - 1 średnia marchewka - 3 całe jajka - 1 średnia cebula - 6 łyżek mąki - 0,5 l mleka - natka pietruszki - sól , pieprz - olej do smażenia Ziemniaki i marchew myjemy , obieramy i trzemy na dużych oczkach. Mleko potrzebne nam będzie po to , aby przelać starte ziemniaki i marchew , dzięki czemu nie ściemnieją .W tym celu , gotujemy mleko wcześniej a następnie przelewamy
Różne smaki w kuchnibędzie rumiany, przyłożyć na drugą stronę.Usmażony placek przełożyć na duży płaski talerz. Na połówkę placka nałożyć gulasz i nakryć drugą połówką placka. Udekorować i podawać . Gulasz: Składniki: czyszczenie lodówki --u mnie resztki kiełbasy różnej i nogi z kurczaka gotowane 15-20 dag pieczarek 1-2 cebule ząbek czosnku około 3/4 szkl. śmietanki około 1 szkl
w mojej kuchniZiemniakami i Twarogiem (czyli Farszem jak na Pierogi Ruskie) - Sposób przygotowania: Farsz: Ziemniaki obieramy, a następnie gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Następnie odcedzamy i całkowicie studzimy. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na niewielkiej ilości masła do zrumienienia - studzimy. Ziemniaki oraz biały ser przeciskamy przez praskę (lub ścieramy na tarce). Następnie dodajemy do nich podsmażoną cebulkę wraz(...)wszystko dokładnie mieszamy. Naleśniki: Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe łączymy ze sobą (najlepiej mikserem). Na rozgrzaną patelnie z niewielką ilością oleju wykładamy niedużą porcje ciasta, tak aby powstałe "placki" miały grubość ok. 2-3 mm. Każdego naleśnika smażymy "na blado" z obu stron. Na naleśnik wykładamy ok. 2 łyżki farszu, składamy boki i dół do środka i zwijamy
Słodka StronaSkładniki: 2 kg ziemniaków 2 cebule 1 jajo 3 łyżki mąki pszennej ole do smażenia sól i pieprz ziołowy na sos: jogurt naturalny 2 ząbki zmiażdżonego
Oka w rosole czyli KaFka gotujeKotleciki wyglądem przypominają pancake ale smakiem placki ziemniaczane. Moje kotleciki s ą bardzo delikatne w smaku. Można wyczuć smak jabłka, który idealnie komponuje si ę z ziemniakiem i tymiankiem. Kotleciki podałam z jabłkami cieniutko pokrojonymi i usmażonymi na masełku(...)dania mięsnego zamiast tradycyjnie podanych ziemniaków. SKŁADNIKI 500 gr ziemniaków 2 jabłka 40 gr starkowanego parmezanu (można użyć dowolnego sera) 1 ząbek czosnku 3 łyżki m ąki 2 łyżeczki suszonego tymianku sol, pieprz olej z oliwek PRZYGOTOWANIE Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Ugotowane jeszcze ciepłe obieramy
La grande e la piccola cuocasmaku przypominają trochę marchewkę. Bardzo dobrze smakują z czosnkiem i solą, ale również z ostrymi dodatkami jak np. odrobiną chilli.Z batatów oprócz zupy można zrobić jak ze zwykłych ziemniaków frytki albo placki. KREM Z BATATÓW Z CHILLI Składniki: 1 duży lub 2 mniejsze bataty 1 marchewka 1 cebula 1 lity bulionu sól, pieprz i chilli do smaku oliwa(...)oliwie a następnie dodajemy pokrojone bataty. Podsmażamy około 5 minut mieszając aby cebula się nie przypaliła. Przekładamy do garnka, dodajemy startą na grubych oczkach marchew i zalewamy bulionem. Gotujemy aż warzywa zmiękną. Kiedy warzywa będą miękkie miksujemy na krem blenderem. Na koniec doprawiamy do smaku papryką i pieprzem. Opcjonalnie można dodać odrobinę śmietany
Bon appetit mon amiegotowanych ziemniaków 1 jajko 1 łyżka czubata mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka soli 0,5 kg łopatki przyprawy: sól, pieprz, czosnek, majeranek, woda dodatkowo olej do smażenia Sposób wykonania: Ugotowane ziemniaki zemleć, surowe obrać umyć zetrzeć i odcisnąć z nadmiaru wody przez szmatkę ( można użyć sokowirówki). Ziemniaki połączyć dodając mąkę ziemniaczaną, sól, jajko, i krochmal który powstał po odciśnięciu ziemniaków. Mięso(...)doprawić do smaku według uznania. U mnie sól, pieprz, majeranek, czosnek i woda, żeby nie było zbite; dobrze wyrobić.Zwilżonymi rękoma robić placki z ciasta ziemniaczanego wielkości dłoni na to nakładając mięso zlepić i uformować podłużne pyzy. Smażyć na wolnym ogniu ( na dobrze rozgrzanym tłuszczu ) z obu stron na rumiano. Podawać z podsmażoną cebulką
Darcia w kuchniczarnego mielonego 1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej Dodatkowo: masło i bułka tarta do posmarowania formy Sposób przygotowania: Kalafior obieramy z liści, dzielimy na różyczki, gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości kilka minut. Rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków. Studzimy. Obraną i umytą marchewkę, ogórki kiszone oraz ser żółty ścieramy na drobnych oczkach tarki. Do przestudzonej masy kalafiorowej dodajemy przyprawy: sól, pieprz, pieprz(...)posiekany koperek. Całość dokładnie mieszamy. Masę wykładamy do posmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy do babki (można też użyć keksówki czy zwykłej blaszki, po upieczeniu będzie forma placka). Przykrywamy folią aluminiową, ale nie szczelnie - tak, aby powietrze wewnątrz mogło krążyć, woda odparowywać, a żeby się nie spaliło podczas pieczenia. Pieczemy około 1 godzinę w 180 stopniach. Przed końcem
Kolorowy Przepisownikroztłuc je tłuczkiem do ziemniaków na gładką masę. Ostudzić. Biały ser wymieszać dokładnie z ostudzonymi ziemniakami. Cebulkę podsmażyć na patelni, dodać do ziemniaków, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Ciasto podzielić na 3 części i rozwałkować na cienki placek około 2 mm. Szklanką wycinać kółka, na środek nakładać po jednej łyżeczce farszu. Ciasto składamy na pół i dokładnie sklejamy brzegi(...)dodatkiem soli. Na wrzącą wodę wrzucać około 15-20 pierogów (w zależności od garnka), zmniejszyć moc tak aby się nam woda nie wygotowała. Od wypłynięcia pierogów na wierzch gotować jeszcze przez około 1,5 minuty. Pierogi wyławiamy łyżką cedzakową i układamy na talerzu
cooklifeZiemniaki obieramy, myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, odcedzamy,dodajemy śmietanę oraz koperek, dokładnie tłuczemy lub przepuszczamy przez praskę do ziemniaków, studzimy. Krok 2. Obraną cebulę siekamy, wrzucamy na rozgrzane masło, oprószamy solą, smażymy na złoty kolor - dodajemy do ugotowanych ziemniaków. Krok 3. Do wystudzonych ziemniaków dodajemy pokruszony ser oraz roztartą w dłoniach miętę pieprzową(...)czystą ściereczką - aby odpoczęło. Krok 6. Na stolnicę wykładamy porcję ciasta, rozwałkowujemy na jak najcieńszy placek - w razie potrzeby podsypujemy mąką orkiszową - wykrawamy kółeczka. Krok 7. Na każde kółeczko nakładamy porcję farszu, zlepiamy dokładnie brzegi i odkładamy. Po zrobieniu porcji, pierożki od razu gotujemy . W dużym garnku zagotowujemy wodę z solą i odrobiną masła, wrzucamy pierożki, delikatnie mieszamy. Kiedy
Moja Książka KucharskaKluski żelazne to kolejna specjalność mojego męża (tak jak i placki kartoflane ). Wymagają nieco pracy, a przede wszystkim siły, gdyż starte ziemniaki trzeba naprawdę porządnie odcisnąć. Dlatego ja się raczej do ich robienia nie palę. Zwykle pojawiają się w naszym domu razem z pieczoną kaczką . Pyszne połączenie! Bardzo dobre są następnego dnia, odsmażone(...)mocno zrumienione na kaczym tłuszczu. Dobrze jest wymieszać przynajmniej 2-3 gatunki kartofli. Polecam! składniki 1500 g obranych ziemniaków 1 łyżka mąki ziemniaczanej + dodatkowa do podsypania przygotowanie Z obranych ziemniaków odejmujemy ok 1/4 - 1/3 ( wzięłam 400 g) i gotujemy. Pozostałe ziemniaki ścieramy na bardzo drobnej tarce ( używam robota z tarką do ziemniaków). Starte, przekładamy na sito położone nad miską
Stare Garyczas mieszając. Masę zagotować, od czasu do czasu mieszając. Gdy masa się zacznie gotować dodać starty ser. Sos mieszać do czasu całkowitego rozpuszczenia sera. Krok po kroku: 1. Pokroić warzywa, szynkę oraz ser 2. Wyłożyć wszystkie składniki na placki do tortilli 3. Zapiec placki z obu stron 4. Pokroić tortillę na mniejsze kawałki 5. Przygotować(...)kuchni meksykańskiej – tortilla z masy kukurydzianej z roztopionym serem było moją inspiracja do przygotowania tej potrawy. Tradycyjnie podaje się je z takimi dodatkami jak: ziemniakami, papryką chilli, grzybami itp. Podziel się proszę z mną w komentarzu jakie są Twoje ulubione dodatki do tortilli? Artykuł Tortilla z szynką i papryką
KuchniaWeDwoje.plcynamon śmietana Przygotowanie Ugotowałem obrane ziemniaki.. Gorące przecisnąłem przez praskę, wystudziłem. Śliwki umyłem, rozkroić i usunąłem pestki. Masę ziemniaczaną wyłożyłem na podsypaną mąką stolnicę, zrobiłem w niej dołek, wbiłem do środka jajka, dodałem szczyptę soli i mąkę. Wyrobiłem ciasto. Uformowałem z ciasta gruby wałek, pokroiłem na kawałki. Każdy kawałek rozpłaszczyłem na okrągły placek. Na środku każdego położyłem śliwkę(...)pestki, zawinąłem ją w ciasto i uformowałem okrągłe knedle. Ułożyłem na posypanej mąką deseczce. Wodę lekko posoloną zagotowałem w dużym płaskim rondlu. Dodałem szczyptę soli. Knedle gotowałem ok. 5 minut po wypłynięciu na powierzchnię wody ( czas gotowania zależy od wielkości uformowanych knedelków, im mniejsze tym czas krótszy). Wyjąłem łyżką cedzakową. Podałem ze śmietaną wymieszaną z cynamonem i cukrem
R'n'G Kitchenpraskę ugotowane i ostudzone ziemniaki ( mogą być z poprzedniego dnia ), przez praskę przepuszczamy również biały ser, dodajemy podsmażoną cebulkę. Farsz doprawiamy do smaku solą i pieprzem i bardzo dokładnie mieszamy. Na stolnicę wsypujemy mąkę, robimy w niej dołek, wbijamy jajko, stopniowo dolewamy gorącą wodę i wyrabiamy elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto rozwałkowujemy na dość cienki placek i szklanką wycinamy(...)niego krążki. Na środek każdego krążka kładziemy porcję nadzienia i formujemy pierogi zlepiając brzegi. Brzegi pierogów dodatkowo możemy zlepić widelcem nadając im bardziej efektowny kształt. Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku 7- 10 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię, po ugotowaniu wyjmujemy łyżką cedzakową. Podgardle lub boczek kroimy w drobną kostkę i topimy na rozgrzanej patelni. Pierogi podajemy okraszone skwarkami
Smakowite Dania