placki z gotowanych ziemniaków - 1090 przepisów (strona:46/73)

Pierogi z surowych ziemniaków 177

teflonowej i na patelnie dobrze rozgrzaną wylewam nasz farsz ziemniaczany i smażymy około 20 minut , często mieszając aby nie zrobiła nam się mocno zbita kulka , po tym czasie kiedy ziemniaki nam się podsmażyły odstawiam do wystudzenia . Po wystudzeniu lepimy pierogi do wykorzystania całego farszu . Składniki  na ciasto na pierogi  0,5 kg mąki ( typ 405 ) 1 szklanka ciepłej(...)odcinamy kawałek i wałkujemy na nie zbyt mocno cienki placek , ale i też nie za gruby , kółka wycinamy szklanką bądź czymś wygodnym dla siebie , i zaczynamy wykładać nasz mięsny farsz , zlepiamy i układamy na deskę posypaną mąką , między czasie wstawiamy w garnku osoloną wodę i kiedy zacznie się gotować wkładamy nasze gotowe pierogi i gotujemy do wypłynięcia , po wypłynięciu

Mój Smak
Podsumowanie akcji "Marchewkowy zawrót głowy" 162

Lody marchewkowe Gajar halwa Makaron z marchewką, cukinią i pestkami słonecznika Ciasto bananowo-marchewkowe, z lekkim kokosowym akcentem Ciasto marchewkowe Kotleciki marchewkowo – ryżowe Marchewka z groszkiem- dodatek do obiadu Gotowana młoda marchewka- dodatek do obiadu Zdrowe marchewkowe muffinki (bez cukru, glutenu, mleka) Kuleczki mięsne w sosie paprykowo-marchewkowym Ciasto marchewkowe z mleczną czekoladą i pistacjami Marchewkowy krem z kluskami lanymi(...)szczęście Ciasto marchewkowe autorka: PatK | blog: pat-elnia Placki z puree marchewkowym autorka: aga34 | blog: All roads lead to kitchen Wege makaron z cukinią i marchewką autorka: aga34 | blog: All roads lead to kitchen Placki z cukinii i marchewki z pomidorami i fetą autorka: matra | blog: Nie umiem gotować! Marchewka glazurowana autorka: wypiekanki | blog: Ciastka i nie tylko

Weekendy w domu i ogrodzie
Dwojaki dworskie (z kopytkami) 154

farsz II: śliwki układamy na sicie, przelewamy wrzątkiem, studzimy i drobno kroimy. Wrzucamy na rozgrzane masło, dodajemy bułkę tartą, mieszamy, chwilę smażymy. Studzimy. Z mięsnej masy robimy płaskie mięsne placki. Na środek kładziemy trochę jednego farszu i zawijamy w rulonik. Z drugim farszem robimy tak samo. Lepimy takie mięsne rulony aż nam farszu wystarczy. Bierzemy dwa rulony (z różnymi(...)rondla. Teraz robimy sos: umyte grzyby zalewamy wodą, gotujemy aż będą miękkie, studzimy i siekamy. Z mąki i masła robimy białą zasmażkę, rozprowadzamy wywarem z grzybów, gotujemy, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy posiekane grzyby i śmietanę. Zalewamy zrazy i dusimy ok. 20 minut. I jeszcze dodatek czyli kopytka : 500 g ziemniaków 1 szklanka mąki pszennej 1 jajko sól Ziemniaki obieramy

Marder&Marder Manufacture
Placki warzywne w kremowym sosie z kurkami 163

Rok temu przygotowywałem pyszne placki z cukinii, które cieszyły się dużym zainteresowaniem. I właśnie ten przepis był inspiracją na dzisiejsze placki warzywne. Zawsze staram

kulinarnyJa
Gulasz po węgiersku i placki po zbójnicku czyli pomysł na pyszny obiad 163

ół niej zaś znajduje się silikonowa uszczelka. Ona zaś zwiększa szczelność garnka. To wszystko powoduje że oprócz skrócenia czasu gotowania oszczędzamy sobie także zaparowanej i pachnącej przygotowywanymi potrawami kuchni. Gotowanie w próżni powoduje że potrawy zachowują naturalny smak, zapach i składniki odżywcze. Jest to garnek dla tych najbardziej wymagających. Dlaczego? Ponieważ specjalna technologia, którą tu zastosowano pozwala na uniknięcie zarysowania(...)rączki po bokach, czy uchwyt przy pokrywce- ryzyko poparzenia zmniejszono więc do minimum. Placki po zbójnicku Na koniec zdradzę Wam jeszcze mój szybki przepis na placki po zbójnicku (węgiersku) – z którymi gulasz po węgiersku smakuje obłędnie. Do ich przygotowania potrzebujecie: -kg ziemniaków -2 jajek -imbiru w proszku -soli do smaku -mąki (około połowy szklanki) Ja nasze placki

Arbuziaki
Kluski leniwe na bazie z ziemniaków 209

placków ziemniaczanych można dodawać sztuczne proszki? Natomiast nie znam innego przepisu na leniwe niż z ziemniakami. Gdy przeglądałam różne przepisy w składzie klusek prawie nikt nie miał "kartofli" no cóż, co kraj to obyczaj :) Myślę, że dzięki ziemniakom kluski są bardziej ścisłe i puszyste. Składniki: 2 kostki twarogu półtłustego (dobrej jakości) 4 - 5 ziemniaków 2 jajka 15 dag mąki pszennej(...)ziemniaczanej szczypta soli Ziemniaki ugotować i puki są ciepłe to przecisnąć przez praskę. Następnie odstawić do ostygnięcia. Twaróg rozgnieść widelcem, dodać pozostałe składniki wraz z ziemniakami i zagnieść.  Ciasto podzielić na kilka mniejszych porcji, na lekko posypaną mąką stolnicy uformować wałeczki i pokroić je ukośnie na ok. 2 centymetrowe kawałeczki. Wrzucać na osolony wrzątek i gotować do momentu wypłynięcia

Bon Appetit Małgorzaty
Grillowana tortilla z chrupiącym kurczakiem, pomidorem i dodatkami w sosie czosnkowym 172

Uwielbiam kawałki chrupiącego kurczaka . Takie domowe nuggetsy można jeść na wiele sposobów. Najczęściej podaję takie kurczaki z frytkami, ziemniakami i surówką lub po prostu z sosem

Słodkie okruszki
Placki po węgiersku 130

Placki po węgiersku, to jedno z moich ulubionych dań i choć jest trochę pracochłonne, smak potrawy wynagradza wszystko. Sos można dowolnie modyfilować dodając np. pieczarki

Gosia gotuje
Dieta bezglutenowa – jadłospis na 7 dni w stylu śródziemnomorskim 226

pomidorkami koktajlowymi , młode ziemniaki, fasolka szparagowa Podwieczorek: czekoladowy budyń jaglany, brzoskwinia lub pomarańcza Składniki / na 2 porcje: 1/4 szklanki kaszy jaglanej 3/4 szklanki mleka krowiego lub roślinnego 1 1/2 łyżki kakao 4 suszone daktyle 2 brzoskwinie lub pomarańcze Kaszę przepłucz na sitku, następnie przelej ją wrzątkiem. Wsyp do garnka, zalej 150 ml wody i gotuj na małym ogniu, aż kasza(...)wchłonie płyn. Następnie dodaj do niej mleko i suszone daktyle, doprowadź do wrzenia i gotuj 10 minut. Zblenduj z dodatkiem kakao. Przelej do miseczek. Podawaj z pomarańcza lub brzoskwinią pokrojoną na cząstki  Kolacja: farinata (bezglutenowa pizza z ciecierzycy ) z pieczarkami i czerwonym pesto Kaszotto z kaszy gryczanej z botwinką i fasolą  Dieta bezglutenowa w stylu śródziemnomorskim - Piątek: Śniadanie

Chilli Czosnek i Oliwa
KETO PYZY Z MIĘSEM (LCHF, bez glutenu) 129

Keto pyzy z mięsem to kolejny apetyczny zamiennik znanej zapewne wszystkim tradycyjnej potrawy. Oczywiście w wersji LCHF w składzie nie ma ziemniaków czy mąki, ale mimo tego są naprawdę pyszne. Bazę stanowi przepis na keto kopytka i można z niego przygotować różne dania uwielbiane zarówno przez dorosłych, jak i dzieci. Stanowią smakowity dodatek do mięs, ryb i warzyw, albo samodzielny(...)uzyskania gęstej i ścisłej konsystencji. Z ciasta polecam formować na dłoni łyżką placki a w ich zgłębieniu umieszczać 1 łyżeczkę farszu. Brzegi ciasta delikatnie zwijać do środka i zlepiać na gładko w kuleczkę. Zagotować wodę z niewielką ilością soli. Do wrzątku wrzucać pyzy, delikatnie mieszając. Gotować przez ok3-4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Woda nie powinna mocno wrzeć

Ola la LCHF
KETO PYZY Z MIĘSEM (LCHF, bez glutenu) 269

Keto pyzy z mięsem to kolejny apetyczny zamiennik znanej zapewne wszystkim tradycyjnej potrawy. Oczywiście w wersji LCHF w składzie nie ma ziemniaków czy mąki, ale mimo tego są naprawdę pyszne. Bazę stanowi przepis na keto kopytka i można z niego przygotować różne dania uwielbiane zarówno przez dorosłych, jak i dzieci. Stanowią smakowity dodatek do mięs, ryb i warzyw, albo samodzielny(...)uzyskania gęstej i ścisłej konsystencji. Z ciasta polecam formować na dłoni łyżką placki a w ich zgłębieniu umieszczać 1 łyżeczkę farszu. Brzegi ciasta delikatnie zwijać do środka i zlepiać na gładko w kuleczkę. Zagotować wodę z niewielką ilością soli. Do wrzątku wrzucać pyzy, delikatnie mieszając. Gotować przez ok3-4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Woda nie powinna mocno wrzeć

Ola la LCHF
Kruchy placek ze szpinakiem i fetą - Turecki Börek 155

Börek (nazywany też min. Burek lub Boregi - zależnie od kraju), to rodzaj tureckiego nadziewanego kruchego placka z ciasta filo, który w Turcji można wszędzie kupić

Sztuka gotowania w/g Samiry
Krokiety ziemniaczane z farszem – kuchnia podkarpacka 957

podkarpacki obiad pochodzi z Ziemi Lubaczowskiej. Są to krokiety przygotowane z ciasta na bazie gotowanych ziemniaków, z farszem z mielonego mięsa i żółtego sera. Smaczne i oryginalne. Krokiety można podawać z różnymi sosami i surówkami. Składniki na około 10-12 dużych sztuk: 1 kg ugotowanych ziemniaków 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko sól Farsz(...)smażymy doprawiając do smaku solą i pieprzem. Przestudzamy i dodajemy starty ser oraz koperek. Mieszamy. Ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną oraz jajko, solimy do smaku  i wyrabiamy ciasto. Odrywamy po kawałku ciasta, formujemy na dłoni płaski placek (mniejszy od dłoni), nakładamy farsz, zlepiamy formując owalny kształt. Krokiety panierujemy w jajku i bułce tartej

Trzeci talerz
Trendy, regionalizm i rewolucja. Moskole z niebanalnym masłem 276

kiedy indziej. Mnie najbardziej cieszy nadchodzący trend, którego od momentu jak poznałam kuchnię nordycką i ich sposoby gotowania, jestem fanką. Podejście nordyckie powinno być stosowane wszędzie. Czyli gotujemy sezonowo i tylko z tego, co jest dostępne lokalnie. To uczy szacunku do składników, wzmaga kreatywność i pokazuje, że najlepsze są najprostsze dania. Cieszy mnie również większe zainteresowanie kuchniami regionalnymi i produktami(...)początek coś z kuchni regionalnej. Moskole. Moskole to rodzaj placka ziemniaczanego, smażonego na blachach pieca. Nie wymagam od was pieca z blachami, wystarczy dobra i mocno rozgrzana patelnia. Jednak jeśli ktoś takowy piec posiada to zdycham z zazdrości i proponuję upiec moskole właśnie na takich blachach. Do moskoli potrzebujemy ziemniaki i mąkę pszenną oraz szczyptę soli. Tak robiła moja

ladykitchen