placków ziemniaczanych można dodawać sztuczne proszki? Natomiast nie znam innego przepisu na leniwe niż z ziemniakami. Gdy przeglądałam różne przepisy w składzie klusek prawie nikt nie miał "kartofli" no cóż, co kraj to obyczaj :) Myślę, że dzięki ziemniakom kluski są bardziej ścisłe i puszyste. Składniki: 2 kostki twarogu półtłustego (dobrej jakości) 4 - 5 ziemniaków 2 jajka 15 dag mąki pszennej(...)ziemniaczanej szczypta soli Ziemniaki ugotować i puki są ciepłe to przecisnąć przez praskę. Następnie odstawić do ostygnięcia. Twaróg rozgnieść widelcem, dodać pozostałe składniki wraz z ziemniakami i zagnieść. Ciasto podzielić na kilka mniejszych porcji, na lekko posypaną mąką stolnicy uformować wałeczki i pokroić je ukośnie na ok. 2 centymetrowe kawałeczki. Wrzucać na osolony wrzątek i gotować do momentu wypłynięcia
Bon Appetit MałgorzatyUwielbiam kawałki chrupiącego kurczaka . Takie domowe nuggetsy można jeść na wiele sposobów. Najczęściej podaję takie kurczaki z frytkami, ziemniakami i surówką lub po prostu z sosem
Słodkie okruszkiPlacki po węgiersku, to jedno z moich ulubionych dań i choć jest trochę pracochłonne, smak potrawy wynagradza wszystko. Sos można dowolnie modyfilować dodając np. pieczarki
Gosia gotujepomidorkami koktajlowymi , młode ziemniaki, fasolka szparagowa Podwieczorek: czekoladowy budyń jaglany, brzoskwinia lub pomarańcza Składniki / na 2 porcje: 1/4 szklanki kaszy jaglanej 3/4 szklanki mleka krowiego lub roślinnego 1 1/2 łyżki kakao 4 suszone daktyle 2 brzoskwinie lub pomarańcze Kaszę przepłucz na sitku, następnie przelej ją wrzątkiem. Wsyp do garnka, zalej 150 ml wody i gotuj na małym ogniu, aż kasza(...)wchłonie płyn. Następnie dodaj do niej mleko i suszone daktyle, doprowadź do wrzenia i gotuj 10 minut. Zblenduj z dodatkiem kakao. Przelej do miseczek. Podawaj z pomarańcza lub brzoskwinią pokrojoną na cząstki Kolacja: farinata (bezglutenowa pizza z ciecierzycy ) z pieczarkami i czerwonym pesto Kaszotto z kaszy gryczanej z botwinką i fasolą Dieta bezglutenowa w stylu śródziemnomorskim - Piątek: Śniadanie
Chilli Czosnek i OliwaKeto pyzy z mięsem to kolejny apetyczny zamiennik znanej zapewne wszystkim tradycyjnej potrawy. Oczywiście w wersji LCHF w składzie nie ma ziemniaków czy mąki, ale mimo tego są naprawdę pyszne. Bazę stanowi przepis na keto kopytka i można z niego przygotować różne dania uwielbiane zarówno przez dorosłych, jak i dzieci. Stanowią smakowity dodatek do mięs, ryb i warzyw, albo samodzielny(...)uzyskania gęstej i ścisłej konsystencji. Z ciasta polecam formować na dłoni łyżką placki a w ich zgłębieniu umieszczać 1 łyżeczkę farszu. Brzegi ciasta delikatnie zwijać do środka i zlepiać na gładko w kuleczkę. Zagotować wodę z niewielką ilością soli. Do wrzątku wrzucać pyzy, delikatnie mieszając. Gotować przez ok3-4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Woda nie powinna mocno wrzeć
Ola la LCHFKeto pyzy z mięsem to kolejny apetyczny zamiennik znanej zapewne wszystkim tradycyjnej potrawy. Oczywiście w wersji LCHF w składzie nie ma ziemniaków czy mąki, ale mimo tego są naprawdę pyszne. Bazę stanowi przepis na keto kopytka i można z niego przygotować różne dania uwielbiane zarówno przez dorosłych, jak i dzieci. Stanowią smakowity dodatek do mięs, ryb i warzyw, albo samodzielny(...)uzyskania gęstej i ścisłej konsystencji. Z ciasta polecam formować na dłoni łyżką placki a w ich zgłębieniu umieszczać 1 łyżeczkę farszu. Brzegi ciasta delikatnie zwijać do środka i zlepiać na gładko w kuleczkę. Zagotować wodę z niewielką ilością soli. Do wrzątku wrzucać pyzy, delikatnie mieszając. Gotować przez ok3-4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Woda nie powinna mocno wrzeć
Ola la LCHFBörek (nazywany też min. Burek lub Boregi - zależnie od kraju), to rodzaj tureckiego nadziewanego kruchego placka z ciasta filo, który w Turcji można wszędzie kupić
Sztuka gotowania w/g Samirypodkarpacki obiad pochodzi z Ziemi Lubaczowskiej. Są to krokiety przygotowane z ciasta na bazie gotowanych ziemniaków, z farszem z mielonego mięsa i żółtego sera. Smaczne i oryginalne. Krokiety można podawać z różnymi sosami i surówkami. Składniki na około 10-12 dużych sztuk: 1 kg ugotowanych ziemniaków 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko sól Farsz(...)smażymy doprawiając do smaku solą i pieprzem. Przestudzamy i dodajemy starty ser oraz koperek. Mieszamy. Ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną oraz jajko, solimy do smaku i wyrabiamy ciasto. Odrywamy po kawałku ciasta, formujemy na dłoni płaski placek (mniejszy od dłoni), nakładamy farsz, zlepiamy formując owalny kształt. Krokiety panierujemy w jajku i bułce tartej
Trzeci talerzkiedy indziej. Mnie najbardziej cieszy nadchodzący trend, którego od momentu jak poznałam kuchnię nordycką i ich sposoby gotowania, jestem fanką. Podejście nordyckie powinno być stosowane wszędzie. Czyli gotujemy sezonowo i tylko z tego, co jest dostępne lokalnie. To uczy szacunku do składników, wzmaga kreatywność i pokazuje, że najlepsze są najprostsze dania. Cieszy mnie również większe zainteresowanie kuchniami regionalnymi i produktami(...)początek coś z kuchni regionalnej. Moskole. Moskole to rodzaj placka ziemniaczanego, smażonego na blachach pieca. Nie wymagam od was pieca z blachami, wystarczy dobra i mocno rozgrzana patelnia. Jednak jeśli ktoś takowy piec posiada to zdycham z zazdrości i proponuję upiec moskole właśnie na takich blachach. Do moskoli potrzebujemy ziemniaki i mąkę pszenną oraz szczyptę soli. Tak robiła moja
ladykitchenjogurt z warzywami lub owocami ( raita ), marynaty oraz pikantny, ostro-kwaśny, niekiedy słodki sos (chutney) albo sałatka z warzyw lub owoców. Desery przyrządzane są przede wszystkim z mleka. Herbatę gotuje się z mlekiem i cukrem. Taki napój jest bardzo mocny i słodki. Kuchnia południowa w skutek religijnego zakazu spożywania wołowiny rozwinęła się tam znakomicie kuchnia wegetariańska , a posiłki(...)ostrość piekących, ostrych potraw. Do ostrych potraw podaje się również pachami- przyprawiony jogurt podobny do raity podawanej w północnych Indiach. Na śniadanie podaje się dosa (naleśniki z mąki ryżowej), placki z różnych mąk z dodatkiem chutney i sambar (mieszanka ostrych przypraw smażona z czarną fasolą lub soczewicą) oraz ostrą zupę z soczewicy. Chętnie pija się kawę z mlekiem. Kawa
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkisól Przygotowanie: Ziemniaka, buraka oraz marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach, wcześniej obierając ze skóry. Przekładamy starte warzywa do miski, dodajemy posiekaną cebulę i czosnek. Następnie dodajemy jajka, mąkę, doprawiamy solą, pieprzem i dużym pęczkiem natki pietruszki. Mieszamy dokładnie masę warzywną. Na patelni rozgrzewamy oliwę i nakładamy po jednej łyżce warzyw, lekko spłaszczając placuszki. Tak jak placki ziemniaczane(...)mnie wystarczyło ok 50 ml. Tak by stał się bardziej płynny. Doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy na bok. Na drugiej patelni smażymy 4 plasterki kiełbasy na chipsy. W rondelku gotujemy wodę około 1 litra. Dodajemy sól i ocet 2 łyżki. Świeże jajka, bo świeżość jest najważniejsza wbijamy do miseczki, każde osobno. W momencie zagotowania wody, mieszamy ją łyżką w celu
Życie zaczyna się w kuchnisól Przygotowanie: Ziemniaka, buraka oraz marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach, wcześniej obierając ze skóry. Przekładamy starte warzywa do miski, dodajemy posiekaną cebulę i czosnek. Następnie dodajemy jajka, mąkę, doprawiamy solą, pieprzem i dużym pęczkiem natki pietruszki. Mieszamy dokładnie masę warzywną. Na patelni rozgrzewamy oliwę i nakładamy po jednej łyżce warzyw, lekko spłaszczając placuszki. Tak jak placki ziemniaczane(...)mnie wystarczyło ok 50 ml. Tak by stał się bardziej płynny. Doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy na bok. Na drugiej patelni smażymy 4 plasterki kiełbasy na chipsy. W rondelku gotujemy wodę około 1 litra. Dodajemy sól i ocet 2 łyżki. Świeże jajka, bo świeżość jest najważniejsza wbijamy do miseczki, każde osobno. W momencie zagotowania wody, mieszamy ją łyżką w celu
Życie zaczyna się w kuchniugotowanych ziemniaków 300 g białego sera 1 cebula olej lub oliwa do smażenia sól i pieprz do smaku Wykonanie: Drobno pokrojoną cebulę podsmażyć na tłuszczu na złoty kolor. Ugotowane ziemniaki i ser przecisnąć przez praskę / zmielić lub ugnieść/,dodać cebulkę , doprawić do smaku solą i pieprzem, starannie wymieszać. Składniki na ciasto połączyć i zagnieść .Można to zrobić ręcznie(...)chwili zagotowania gotować na wolnym ogniu ok.3 min /pierogi powinny wypłynąć na wierzch/. Pierogi wyjąć łyżką cedzakową, przełożyć na półmisek, polać stopionym masłem, masłem z cebulką lub skwarkami. Pierogi można zlepiać palcami lub uzyć sprytnegourządzenia do pierogów. Jesli zabraknie mi farszu ,a ciasta jest za dużo robię nadziewane placki przypiekane
Zakamarki mojej kuchniłyżki) -warzywko lub sól -pieprz -olej Ziemniaki obieramy,gotujemy w dobrze osolonej wodzie,studzimy i przepuszczamy przez maszynkę lub przez praskę do ziemniaków. Ugniatamy ziemniaki w misce,dzielimy na cztery części i jedną z części odkładamy. Do zagłębienia wsypujemy tyle mąki, aby wypełniła dołek do poziomu ziemniaków. Małą cebulę kroimy w drobną kostkę, delikatnie przyprawiamy warzywkiem i szklimy(...)patelni na niewielkiej ilości oleju. Zbieramy cebulkę i dodajemy do ziemniaków, wbijamy jajko i zagniatamy ciasto. Przygotowujemy farsz. Drobno kroimy pieczarki. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Kiedy się zeszkli dodajemy pokrojone pieczarki, przyprawiamy warzywkiem i pieprzem i smażymy przez kilka minut. Grzyby studzimy, dodajemy jajko i 1-2 łyżki
Maminek kulinarny